Party Stories
Doda w zielonej marynarce
Agnieszka Woźniak Starak w białym t-shircie na konferencji Big Brothera
beata-kozidrak
„Hotel Paradise” Ata Postek rozstała się z partnerem, ale już ma nowego! Zdradziła, jak się poznali
Michał Kostrzewski i pozostali jurorzy You Can Dance
Justyna Steczkowska z fanami
Ida Nowakowska prowadzącą "You Can Dance"
Doda
Smaczne przekąski leżą na stole.
©Maksim Shebeko/Fotolia.com
Styl życia

Karnawał: przekąski na ciepło i zimno na domówkę

Przekąski na imprezę powinno dać się przygotować w krótkim czasie, dlatego warto używać np. gotowego ciasta francuskiego czy świeżych składników nadających się do jedzenia na surowo. Przekąski na ciepło można zrobić np. z kurczaka czy boczku, na zimno najlepsze są sałatki.

Przekąski na imprezę powinno dać się przygotować w krótkim czasie, dlatego warto używać np. gotowego ciasta francuskiego czy świeżych składników nadających się do jedzenia na surowo. Przekąski na ciepło można zrobić np. z kurczaka czy boczku, na zimno najlepsze są sałatki.

 

Karnawał rozpoczyna się 6 stycznia, czyli w święto Trzech Króli, i trwa do wtorku przed Środą Popielcową, w którą rozpoczyna się Wielki Post. W tym czasie na całym świecie ludzie bawią się i świętują, urządzając parady, bale maskowe czy przyjęcia, w tym także „domówki”. Urządzając imprezę u siebie w domu, warto zadbać o dobre jedzenie.

 

Przekąski na ciepło na karnawał: kurczak i ciasto francuskie

 

Przekąski na imprezę serwowane na ciepło powinny być szybkie w przygotowaniu, by czas spędzać nie w kuchni, ale razem z gośćmi. Szybkie przekąski na imprezę najprościej zrobić z kurczaka lub z ciasta francuskiego.

Pobierz Media Expert kod rabatowy i kup sobie domowy grill elektryczny, na którym przygotujesz przepyszne przekąski.

Pierś z kurczaka w płatkach migdałowych

 

Składniki:

  • 600 gramów filetu z piersi kurczaka,
  • 100-150 gramów płatków migdałowych,
  • 50 gramów bułki tartej,
  • 1 jajko,
  • 120 mililitrów mleka,
  • sól, pieprz,
  • tłuszcz do smażenia.

 

Czas przygotowania: 15 minut

Stopień trudności: łatwe

 

Sposób przygotowania:

  • Kurczaka umyj, osusz i pokrój na paseczki, posyp solą i pieprzem.
  • Panieruj mięso w mleku, w jajku i mieszance bułki tartej oraz płatków migdałowych.
  • Smaż na patelni na złoty kolor z obu stron.

 

Wskazówka: Ta przekąska na imprezę najlepiej smakuje z sosem czosnkowym lub ziołowym.

 

 

Ślimaczki z ciasta francuskiego z serem i szynką

 

Składniki:

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego,
  • około 8-12 plastrów szynki,
  • ok. 200 gramów startej mozzarelli,
  • ketchup,
  • opcjonalnie zioła prowansalskie lub słodka mielona wędzona papryka.
  •  
  • Czas przygotowania: 25 minut
  • Stopień trudności: łatwe
  •  
  • Sposób przygotowania:
  • Rozgrzej piekarnik do 220 stopni Celsjusza.
  • Ciasto rozwiń, posmaruj ketchupem.
  • Ułóż szynkę oraz posyp serem. Opcjonalnie posyp ziołami lub papryką.
  • Zwiń ciasto w ciasny rulon od szerszego boku.
  • Ostrym nożem pokrój rulon na kawałki o szerokości około 2 centymetrów.
  • Ułóż je na papierze do pieczenia.
  • Piecz 15 do 20 minut na złoty kolor.

 

Wskazówka: Ślimaczki z ciasta francuskiego można podawać na ciepło lub na zimno. Z ciasta francuskiego możesz zrobić też ziołowe paluszki czy przekąski np. ze szpinakiem.

 

 

Przekąski na zimno na karnawał: sałatka z kurczakiem

 

Przekąski na zimno na imprezę nie powinny być zbyt ciężkie. Można co prawda podać sałatkę ze śledzi albo sałatkę jarzynową czy własnoręcznie przygotowany pasztet, ale wykonanie tych potraw może zabierać dużo czasu. Proste i szybkie przekąski na imprezę zwykle wymagają użycia niewielu składników.

 

Sałatka gyros z kurczaka

 

Składniki:

  • około 500 gramów fileta z piersi kurczaka,
  • przyprawa gyros,
  • 1 cebula,
  • 6-9 ogórków konserwowych,
  • puszka kukurydzy,
  • 1 papryka czerwona,
  • ½ kapusty pekińskiej,
  • sól,
  • około 5 łyżek majonezu,
  • około 4 łyżek ketchupu.

 

Czas przygotowania: 40 minut

Stopień trudności: łatwe

 

Sposób przygotowania:

  • Kurczaka pokrój w kostkę, obtocz w przyprawie gyros i usmaż na złoto. Wystudź i ułóż na dnie miski. Polej odrobiną ketchupu.
  • Cebulę pokrój w kostkę, ułóż na kurczaku. Posmaruj cienką warstwą majonezu.
  • Ogórki pokrój w kostkę, ułóż z nich warstwę, posmaruj je majonezem.
  • Kukurydzę odcedź i wysyp do miski, rozłóż równomierną warstwę. Polej cienko ketchupem.
  • Kapustę pekińską poszatkuj, posól i odstaw na 10 minut, po tym czasie odlej wodę. Kapustę ułóż jako kolejną warstwę. Posmaruj majonezem.
  • Paprykę czerwoną pokrój w kostkę i ułóż na wierzchu. Przed podaniem wstaw na pół godziny do lodówki.

 

Wskazówka: Majonez i ketchup możesz wymieszać i taki sosem smarować poszczególne warstwy.

 

Smacznego!

 

Przekąski na wykałaczkach: pomidor i mozzarella
©petroos/Fotolia
Styl życia
Zimne przekąski na imprezę: koreczki, sałatka, ciasto francuskie
Jako zimne i zdrowe przekąski na imprezę świetnie sprawdzą się sery, ciasto francuskie, świeże owoce i warzywa. Ich przygotowanie zajmuje niewiele czasu, a potrafią być bardzo efektowne.

Jako zimne i zdrowe przekąski na imprezę świetnie sprawdzą się sery, ciasto francuskie, świeże owoce i warzywa. Ich przygotowanie zajmuje niewiele czasu, a potrafią być bardzo efektowne.   Zimne przekąski z ciasta francuskiego, sałatki czy koreczki sprawdzą się na każdej imprezie – są proste w przygotowaniu i wygodne do jedzenia. Koreczki – proste zimne przekąski na przyjęcie Koreczki to szybkie zimne przekąski na przyjęcie – wystarczy na wykałaczkę nadziać poszczególne składniki i ułożyć na półmisku, talerzu bądź desce albo umocować w połówce owocu (np. jabłka). Przy doborze składników na koreczki musisz pamiętać, żeby każdy koreczek był odpowiednio soczysty , ponieważ przeważnie nie podaje się ich z sosem. Produkty powinny być drobno pokrojone, w sam raz na kęs lub dwa. Przepis na koreczki z fetą Składniki: kostka sera typu feta , zielone i czarne oliwki, papryka czerwona, pomidorki koktajlowe, szczypta oregano i bazylii, opcjonalnie: oliwa z oliwek. Sposób przygotowania: Ser pokrój w kostki o boku około 1-1,5 cm. Obtocz kosteczki w wymieszanych ziołach, możesz połączyć je z oliwą z oliwek, wtedy lepiej przykleją się do sera. Pomidorki umyj i przekrój na pół. Paprykę umyj i pokrój w kostkę, o wymiarach zbliżonych do kostek sera. Nabijaj na wykałaczki po kolei ser, paprykę lub pomidorka i zieloną lub czarną oliwkę. Wskazówka: Możesz użyć też oliwek nadziewanych, np. papryką. Nie wiesz jakie przekąski przygotować na spotkanie ze znajomymi? Skorzystaj z oferty promocje Media Markt i kup książkę z przepisami. Przepis na sałatkę na przyjęcie Sałatki to zimne przekąski na imprezę domową, które bardzo szybko przygotujesz z gotowych produktów. Sałatka z...

Rogaliki z ciasta francuskiego.
©Printemps/Fotolia
Styl życia
Przepisy na słodkie i słone przekąski z ciasta francuskiego – rożki i sakiewki
Słone i słodkie przekąski z ciasta francuskiego to klasyczne finger food, które nie wymagają sztućców ani talerza. Sprawdzą się w pracy, na spotkaniach z przyjaciółmi, przyjęciach i podczas rodzinnych świąt.

Słone i słodkie przekąski z ciasta francuskiego to klasyczne finger food, które nie wymagają sztućców ani talerza. Sprawdzą się w pracy, na spotkaniach z przyjaciółmi, przyjęciach i podczas rodzinnych świąt.   W trakcie pieczenia ciasto francuskie zwiększa swoją objętość nawet trzykrotnie. Francuskie sakiewki i rożki nie posklejają się, jeśli pomiędzy każdą porcją zachowasz 3-5 cm odstępu. Ciasto francuskie na słono – sakiewki ze szpinakiem i pieczarkami Potrzebujesz: noża, sitka, deski do krojenia, patelni, praski do czosnku, drewnianej łyżki, miski, forma i papier do pieczenia, tarki, silikonowego pędzla.   Składniki na 6 porcji: 275 g ciasta francuskiego , 200 g świeżego szpinaku baby, 300 g pieczarek, 100 g żółtego sera (w kawałku), 1 cebula, 1 jajko, 20 g sezamu, 2 ząbki czosnku , 20 g masła, szczypta soli morskiej i kolorowego pieprzu .   Czas przygotowania: 15 minut + czas pieczenia Stopień trudności: łatwe   Sposób wykonania: Pieczarki umyj, obierz ze skórki i pokrój w kostkę. Szpinak opłucz na sitku i zostaw do osuszenia. Cebulę obierz i posiekaj na drobno. Masło rozgrzej na patelni, dodaj cebulkę i smaż do zeszklenia. Do usmażonej cebuli dodaj pieczarki. Smaż wszystko przez 3 minuty. Na patelnię dodaj szpinak i czosnek przeciśnięty przez praskę. Całość duś pod przykryciem na wolnym ogniu przez 10 minut. Dodaj pieprz i sól. Składniki dokładnie wymieszaj drewnianą łyżką. Farsz przełóż do miski i zostaw do wystudzenia. Ser żółty zetrzyj na tarce o małych oczkach. Ciasto francuskie pokrój na 6 kwadratów. Na każdy kwadrat posyp odrobinę sera żółtego i połóż łyżkę farszu. Rogi ciasta złóż do środka. Sakiewki z farszem pieczarkowo-szpinakowym...

ciastka francuskie przed pieczeniem
© petroos/Fotolia.com
Styl życia
Pomysł na subtelny deser, czyli przepis na ciastka francuskie z owocami i płatkami migdałowymi. Jak je przygotować?
Przepisy z ciasta francuskiego obejmują słodkie wypieki nierzadko z dodatkiem owoców, jak również wytrawne dania. Zrobienie ciasta francuskiego nie jest skomplikowane, ale pracochłonne i wymagające czasu.

Przepisy z ciasta francuskiego obejmują słodkie wypieki nierzadko z dodatkiem owoców, jak również wytrawne dania. Zrobienie ciasta francuskiego nie jest skomplikowane, ale pracochłonne i wymagające czasu.   Z ciasta francuskiego przygotowuje się rozmaite potrawy i desery, wśród których można wyróżnić delikatne ciasteczka z dodatkiem owoców. Ciasto francuskie można kupić w niemal każdym supermarkecie, ale najlepiej smakuje samodzielnie przygotowane w domu. Przepis na ciasto francuskie Składniki (na kilogram ciasta): 200 mililitrów zimnej wody, 1 łyżka soli (14 gramów), 500 gramów masła o temperaturze pokojowej, 150 gramów mąki krupczatki, 250 gramów mąki pszennej .   Czas przygotowania: 12 godzin. Stopień trudności: średnie   Sposób przygotowania: Wodę wlej do szklanki, dodaj sól i mieszaj, aż do rozpuszczenia soli. W rondelku roztop 75 gramów masła na wolnym ogniu. Do miski wsyp mąki. Dodaj posoloną wodę, roztopione masło. Zagniataj ciasto. Z ciasta uformuj kulę. Spłaszcz ją dłonią, zawiń w folię i wstaw do lodówki na 2 godziny. Pozostałe masło pokrój na małe kawałki, włóż do miski i utrzyj na gładką masę. Włóż je między 2 warstwy folii. Rozwałkuj na prostokąt o grubości 2 centymetrów. Wstaw do lodówki. Ciasto wyjmij z lodówki. Stolnicę oprósz mąką, połóż ciasto i rozwałkuj je na kwadratowy placek o grubości 2 centymetry (środek powinien być grubszy niż boki). Na środek ciasta wyłóż schłodzone masło. Rogi ciasta połącz nad masłem, formując ‘kopertę”. Zlep ciasto na złączeniach, tak aby nie wydostało się na zewnątrz przy wałkowaniu. Ciasto rozwałkuj na prostokąt, tak by było 3 razy dłuższe niż szersze. Następnie złóż je na 3 części tworząc prostokąt. Wstaw do lodówki na 2 godziny. Ciasto wyjmij z lodówki i obróć o 90 stopni....

Nasze akcje
Delia My Cream
Styl życia

Krem idealnie dopasowany? Zrób go sama, z Delią to łatwe!

Partner
Macchia marki Tubądzin - wystrój we włoskim stylu
Styl życia

Mieszkanie inspirowane słoneczną Italią. Styl, który pokochały gwiazdy!

Partner
lenor-fresh-air-efect
Fleszstyle

Jak urządzić wnętrze, by zawsze zachwycało świeżością?

Partner
dax-cashmere-podklad-moon-blink
Fleszstyle

Klaudia El Dursi i Marcelina Zawadzka pokochały ten drogeryjny podkład i bazy pod makijaż!

Partner
Motorola moto g100
Styl życia

Uwielbiasz spędzać czas z przyjaciółmi? Wiemy, co zrobić, żeby te spotkania dawały ci jeszcze więcej radości!

Partner