Filet z kurczaka to smaczny pomysł na obiad. Oto trzy najłatwiejsze przepisy na przyrządzenie piersi z kurczaka.

Reklama

Filet z kurczaka – smażony

Składniki:

  • 1 świeży filet z kurczaka,
  • pieprz, sól i przyprawy: zioła prowansalskie, tymianek,
  • olej rzepakowy do smażenia.

Przygotowanie:

1. Umyj filet z kurczaka i podziel na dwie części. Każdą lekko rozbij tłuczkiem do mięsa, natrzyj ziołami, solą, pieprzem i wstaw do lodówki na 10-15 minut.

Zobacz także

2. Na patelni rozgrzej olej i smaż kurczaka do momentu aż delikatnie się zarumieni.

Smażony filet z kurczaka podawaj z pieczonymi ziemniakami, frytkami, kaszą lub ryżem. Nie zapomnij o surówce.

Filet z kurczaka – nadziewany

Składniki:

  • 1 świeży filet z kurczaka,
  • 1 duży pomidor,
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki,
  • garść startego żółtego sera,
  • 2 plasterki boczku,
  • sól, pieprz,
  • olej do smażenia.

Przygotowanie:

1. Pomidory obierz ze skórki. W tym celu natnij je na przeciwległej stronie do ogonka w kształcie litery X i zalej wrzątkiem tak, aby całe były przykryte wodą.

2. Boczek pokrój w kostkę i podsmaż na odrobinie oleju.

3. Zdejmij skórkę z pomidorów, przekrój każdego na pół i usuń nasiona. Pokrój w kostkę i dodaj do smażącego się boczku.

4. Gdy pomidor się rozpadnie dodaj natkę pietruszki, sól i pieprz. Wsyp ser, który się rozpuści i zwiąże cały farsz.

5. Umyj filet z kurczaka i rozetnij wzdłuż, na połowę nie przecinając do końca. Rozłóż mięso posól i nafaszeruj. Zepnij filet wykałaczkami, tak aby nic nie wystawało.

6. Rozgrzej na patelni olej i smaż filet pod przykryciem 7-8 minut z każdej strony. Wyłóż na papierowy ręcznik, by odsączyć nadmiar oleju.

Tak przygotowany filet z kurczaka smakuje najlepiej z frytkami i surówką z sezonowych warzyw lub kiszonej kapusty.

Filet z kurczaka – z sosem

Składniki:

  • 1 świeży filet z kurczaka,
  • 250 ml śmietany 12% lub 18%,
  • 1 szklanka mleka,
  • 5 łyżeczek ostrej musztardy lub 7 łyżeczek łagodnej,
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa,
  • olej do smażenia.

Przygotowanie:

1. Filet z kurczaka umyj, pokrój w kostkę i lekko rozbij tłuczkiem do mięsa. Natrzyj solą, pieprzem, gałką muszkatołową, odrobiną oleju i wstaw do lodówki na 15-20 minut.

2. W tym czasie przygotuj sos. Rozpuść na patelni masło, wsyp do niego mąkę i przysmaż ją na jasnozłoty kolor – pamiętaj, aby cały czas mieszać, ponieważ łatwo się przypala. Dodaj śmietanę, mleko oraz musztardę, podgrzewaj cały czas mieszając. Dopraw solą i pieprzem.

3. Wyjmij mięso z lodówki podsmaż na oleju. Następnie przełóż do sosu i duś wszystko około 15 minut na małym ogniu.

Filet z kurczaka w sosie musztardowym doskonale komponuje się ze szparagami lub zieloną fasolką szparagową.

Smacznego!

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama