Party Stories
Surowe mięso
Pixabay/JESHOOTS/CC0 https://creativecommons.org/publicdomain/zero/1.0/
Styl życia

Filet z kurczaka w trzech odsłonach

Filet z kurczaka to smaczny pomysł na obiad. Oto trzy najłatwiejsze przepisy na przyrządzenie piersi z kurczaka.

Filet z kurczaka to smaczny pomysł na obiad. Oto trzy najłatwiejsze przepisy na przyrządzenie piersi z kurczaka.

Filet z kurczaka – smażony

Składniki:

  • 1 świeży filet z kurczaka,
  • pieprz, sól i przyprawy: zioła prowansalskie, tymianek,
  • olej rzepakowy do smażenia.

 

Przygotowanie:

1. Umyj filet z kurczaka i podziel na dwie części. Każdą lekko rozbij tłuczkiem do mięsa, natrzyj ziołami, solą, pieprzem i wstaw do lodówki na 10-15 minut.

2. Na patelni rozgrzej olej i smaż kurczaka do momentu aż delikatnie się zarumieni.

Smażony filet z kurczaka podawaj z pieczonymi ziemniakami, frytkami, kaszą lub ryżem. Nie zapomnij o surówce.

Filet z kurczaka – nadziewany

Składniki:

  • 1 świeży filet z kurczaka,
  • 1 duży pomidor,
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki,
  • garść startego żółtego sera,
  • 2 plasterki boczku,
  • sól, pieprz,
  • olej do smażenia.

 

Przygotowanie:

1. Pomidory obierz ze skórki. W tym celu natnij je na przeciwległej stronie do ogonka w kształcie litery X i zalej wrzątkiem tak, aby całe były przykryte wodą.

2. Boczek pokrój w kostkę i podsmaż na odrobinie oleju.

3. Zdejmij skórkę z pomidorów, przekrój każdego na pół i usuń nasiona. Pokrój w kostkę i dodaj do smażącego się boczku.

4. Gdy pomidor się rozpadnie dodaj natkę pietruszki, sól i pieprz. Wsyp ser, który się rozpuści i zwiąże cały farsz.

5. Umyj filet z kurczaka i rozetnij wzdłuż, na połowę nie przecinając do końca. Rozłóż mięso posól i nafaszeruj. Zepnij filet wykałaczkami, tak aby nic nie wystawało.

6. Rozgrzej na patelni olej i smaż filet pod przykryciem 7-8 minut z każdej strony. Wyłóż na papierowy ręcznik, by odsączyć nadmiar oleju.

Tak przygotowany filet z kurczaka smakuje najlepiej z frytkami i surówką z sezonowych warzyw lub kiszonej kapusty.

Filet z kurczaka – z sosem

Składniki:

  • 1 świeży filet z kurczaka,
  • 250 ml śmietany 12% lub 18%,
  • 1 szklanka mleka,
  • 5 łyżeczek ostrej musztardy lub 7 łyżeczek łagodnej,
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa,
  • olej do smażenia.

 

Przygotowanie:

1. Filet z kurczaka umyj, pokrój w kostkę i lekko rozbij tłuczkiem do mięsa. Natrzyj solą, pieprzem, gałką muszkatołową, odrobiną oleju i wstaw do lodówki na 15-20 minut.

2. W tym czasie przygotuj sos. Rozpuść na patelni masło, wsyp do niego mąkę i przysmaż ją na jasnozłoty kolor – pamiętaj, aby cały czas mieszać, ponieważ łatwo się przypala. Dodaj śmietanę, mleko oraz musztardę, podgrzewaj cały czas mieszając. Dopraw solą i pieprzem.

3. Wyjmij mięso z lodówki podsmaż na oleju. Następnie przełóż do sosu i duś wszystko około 15 minut na małym ogniu.

Filet z kurczaka w sosie musztardowym doskonale komponuje się ze szparagami lub zieloną fasolką szparagową.

 

Smacznego!

 

Komentarze
Zapraszamy do dyskusji
Czekamy na Twoją opinię w tym temacie. Dołącz do dyskusji!
potrawa z kurczaka
Flickr/British Mum/CC BY 2.0 https://creativecommons.org/licenses/by/2.0/
Styl życia
Pierś z kurczaka w sosie winno-pieczarkowym
Pierś z kurczaka z pieczarkami, to aromatyczny pyszny posiłek. Jego delikatny i wyrafinowany smak sprawdzi się zarówno jako danie na co dzień jak i na specjalne okazje.

Pierś z kurczaka z pieczarkami, to aromatyczny pyszny posiłek. Jego delikatny i wyrafinowany smak sprawdzi się zarówno jako danie na co dzień jak i na specjalne okazje.   Składniki: 1 świeża pierś z kurczaka, 0,5 kg pieczarek, 2 średnie cebule – lub 1 duża, 1-2 ząbki czosnku, 0,5 szklanki bulionu drobiowego, 0,5 szklanki wina białego wytrawnego, 3 łyżki octu balsamicznego, 1 łyżka musztardy Dijon, sól, pieprz, suszony tymianek, olej do smażenia. Czas przygotowania: 25 minut Stopień trudności: średnie   Sposób przygotowania 1. Umyj i oczyść pierś z kurczaka, podziel na dwie porcje. Delikatnie rozbij każdą tłuczkiem do mięsa. 2. Przygotuj marynatę: do głębokiego talerza wlej ocet balsamiczny, dodaj sól, pieprz, tymianek, rozgnieciony czosnek i musztardę. Wymieszaj wszystko dokładnie. 3. Natrzyj mięso marynatą i odstaw do lodówki na czas robienia sosu. 4. Przygotuj sos do kurczaka: obierz, umyj i posiekaj drobno cebulę, umyj pieczarki i zetrzyj je na tarce. Na odrobinie oleju zeszklij cebulę, dodaj pieczarki i podsmażaj przez chwilę odparowując wodę. Następnie dodaj – jeżeli zostało – resztę marynaty oraz bulion i wino. Duś całość kilka minut. Pod koniec dodaj około 2 łyżeczek tymianku. 5. Wyjmij mięso z lodówki i usmaż je z obu stron na oleju.   Tak przygotowaną pierś z kurczaka serwujemy polewając przygotowanym sosem. Pieczarkowy sos do kurczaka doskonale komponuje się z kleksem śmietany i grzankami czosnkowymi prosto z piekarnika. Grzanki można bardzo prosto przygotować: pokrój bagietkę na kromki, posmaruj każdą z jednej strony oliwą i wstaw na kilka minut do rozgrzanego piekarnika, tak, aby były chrupiące. Po wyjęciu – jeszcze ciepłe smaruj rozciętym ząbkiem czosnku.  ...

Kotlet schabowy z ananasem
Pixabay/solucionindividual/CC0 1.0 https://creativecommons.org/publicdomain/zero/1.0/
Styl życia
Dwa przepisy na schabowe inaczej
Gotowanie może być prawdziwą sztuką. Eksperymenty kulinarne tworzą dania o niebanalnym, intrygującym smaku Jeśli trochę zmodernizujesz staropolski przepis na kotlety, otrzymasz danie, które zachwyci podniebienia smakoszy.

Gotowanie może być prawdziwą sztuką. Eksperymenty kulinarne tworzą dania o niebanalnym, intrygującym smaku Jeśli trochę zmodernizujesz staropolski przepis na kotlety, otrzymasz danie, które zachwyci podniebienia smakoszy. Przepis na kotlet schabowy z sokiem z pomarańczy i winem – około 6-7 sztuk Rady: Mięso będzie bardziej aromatyczne, jeśli zostawisz je w zaprawie na noc w lodówce. Danie doskonale komponuje się z sałatką szparagową i młodymi ziemniakami. Jeśli lubisz aromat czosnkowy, zamiast zwykłego masła możesz użyć masła czosnkowego.   Składniki: 500 gramów schabu bez kości, 1 jajko, 2,5 łyżki mąki, 2,5 łyżki bułki tartej, 2,5 łyżki płatków kukurydzianych, 2 łyżki startego żółtego sera, sok wyciśnięty z 1 dużej pomarańczy, skórka z pomarańczy pocięta na cienkie paski, 0,25 szklanki białego wina, olej rzepakowy / oliwa z oliwek, 4 goździki, sól, pieprz, 2 ząbki czosnku. Czas przygotowania: 120 minut Stopień trudności: średnie   Sposób przyrządzenia: 1. Umyj dokładnie mięso. 2. Podziel mięso na 6-7 porcji. 3. Wszystkie kawałki schabu rozbij tłuczkiem. 4. Natrzyj mięso solą i pieprzem. 5. Czosnek przepuść przez praskę. 6. Zmiażdżonym czosnkiem natrzyj mięso. 7. Mięso przełóż do miski i zalej sokiem z pomarańczy. 8. Odstaw do lodówki na minimum 60 minut. 9. Do miski wsyp mąkę. 10. Do drugiej miski wsyp płatki kukurydziane, bułkę tartą i żółty ser. 11. W talerzu roztrzep jajko. 12. Kotlety z dwóch stron namocz w mące i włóż do miski z płatkami, bułką i serem – obtocz je. 13. Na patelni rozgrzej olej/oliwę z oliwek. 14. Po około 3-4 minutach ułóż na patelni...

smażony łosoś
©Peredniankina/fotolia
Styl życia
Łosoś ze szparagami – zrób to sam!
Łosoś ze szparagami jest znakomitym pomysłem na niedzielny, rodzinny obiad lub na wczesną kolację. Do przygotowania dania potrzebujesz kilku składników i czasu. Sprawdź nasz przepis.

Łosoś ze szparagami jest znakomitym pomysłem na niedzielny, rodzinny obiad lub na wczesną kolację. Do przygotowania dania potrzebujesz kilku składników i czasu. Sprawdź nasz przepis.   Składniki: 0,5 kg filetów z łososia, zielone szparagi, skórki z cytryny , sól, pieprz, olej, pomidor , ocet , szczypior, 2 żółtka, masło. Sposób przygotowania łososia Filet z łososia umyj i osusz, po czym delikatnie natnij tak, by wetrzeć w rybę sól i pieprz. Przełóż doprawiony filet do srebrnej folii, do środka dołóż skórkę z cytryny i w takiej postaci odstaw do lodówki na 60 minut . Po tym czasie wyjmij rybę z folii i smaż na głębokim oleju z każdej strony po 3-4 minuty. Sposób przygotowania szparagów Wstaw garnek wody i wsyp szczyptę soli do smaku. Kiedy woda zacznie wrzeć włóż do niej szparagi, tak by główki wystawały ponad wodę. Warzywo gotuj do miękkości. Po wyjęciu z wody odkrój główki i pokrój je na mniejsze kawałki. Sposób przygotowania pomidorów Pomidory sparz gorącą wodą, obierz ze skórki i usuń pestki. Następnie pokrój je w drobną kostkę i połącz z pokrojonym szczypiorkiem, solą, pieprzem i winnym octem.   Sposób przygotowania sosu: Żółtka ubij i dodaj do nich sklarowane masło. Całość wymieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji. Sos przypraw solą i pieprzem .   Na talerzu umieść sos, następnie szparagi a na sam wierzch połóż obsmażonego łososia. Na koniec polej danie przygotowanymi pomidorami. Smacznego!   Skrzydełka w coli są idealną przekąską na imprezę. Oto przepis na skrzydełka w coli .  Tymbaliki można przygotować w domu. Zobacz przepis na galaretę z...

Nasze akcje
maseczki-orientana
Fleszstyle

Maseczki stworzone przez naturę – 99% naturalnych składników i 100% skuteczność! 

Partner
kosmetyki-alkemie
Fleszstyle

Alkmie - polska marka, która tworzy kosmetyczne dzieła sztuki!

Partner
Newsy

Natura i nauka łączą siły w walce ze zmarszczkami. Poznaj kosmetyki Botanical HiTech

Partner
jane-perkins
Newsy

Plastikowa REwolucja, czyli o sile REcyklingu!

Partner
anabelle-minerals
Fleszstyle

Doskonały makijaż w duchu eko i zero waste: odkryj mineralne kosmetyki Annabelle Minerals! 

Partner