Reklama

Uszka z grzybami to małe pierogi, które wrzuca się do wigilijnego barszczu. Robi się je ze zwykłego ciasta pierogowego. Nadzieniem są ugotowane, podsmażone z cebulką i przyprawione grzyby.

Reklama

Składniki na ciasto (na ok. 50 uszek):

  • 1 szklanka mąki pszennej,
  • 1 łyżeczka masła,
  • 1/3 szklanki ciepłej wody (w razie potrzeby w trakcie wyrabiania ciasta można dolać więcej wody),
  • szczypta soli.

Składniki na farsz (na ok. 50 uszek):

  • 120 g ugotowanych suszonych grzybów, np. borowików (ważna jest ich waga po ugotowaniu, a nie przed),
  • 1 cebula,
  • sól,
  • pieprz,
  • dwie łyżki oliwy lub oleju rzepakowego.

Czas przygotowania: ok. 1,5 godziny

Stopień trudności: łatwe

Sposób przyrządzania:

Zacznij od wyrobienia ciasta. Mąkę i sól wsyp do miski i wymieszaj. Dodaj masło. Stopniowo dolewaj ciepłą wodę. Zacznij wyrabiać ciasto tak, żeby przypominało ciasto na pierogi, powinno być miękkie. Odłóż ciasto na ok. 30 minut.

Gotuj grzyby tak, żeby stały się miękkie, i pokrój je na kawałki. Obierz i posiekaj cebulę. Zeszklij ją następnie na patelni. Do zeszklonej cebuli dodaj grzyby i podsmaż. Dopraw odrobiną soli i pieprzem, a następnie zamieszaj. Kiedy farsz ostygnie, możesz zacząć lepić uszka.

Rozwałkuj ciasto na posypanej mąką stolnicy. Pokrój je w poprzek i wzdłuż tak, żeby powstały niewielkie kwadraty, np. 3 cm na 3 cm. Do każdego kwadracika nałóż odrobinę farszu, złóż ciasto na pół, żeby powstał trójkąt, sklej jego brzegi, a na koniec połącz dwa rogi.

Uszka wrzucaj do wrzącej osolonej wody. Gotuj je do momentu aż zaczną wypływać na powierzchnię. Wtedy wyciągnij uszka cedzakiem. Możesz podać je od razu lub zamrozić.

Smacznego!


Reklama
Reklama
Reklama
Reklama