Kutia
© lovelymama/Fotolia.com
Styl życia

Przepis na kutię świąteczną – tradycyjną potrawę wigilijną

Kutia to jedna z najbardziej popularnych potraw wigilijnych. Jest tradycyjnym słodkim deserem, który gości na większości bożonarodzeniowych stołów. Potrawa składa się z maku, pszenicy, miodu i bakalii. Kutia jest tradycyjną potrawą dawnej polskiej kuchni kresowej, kuchni litewskiej, białoruskiej i ukraińskiej.

Kutia to jedna z najbardziej popularnych potraw wigilijnych. Jest tradycyjnym słodkim deserem, który gości na większości bożonarodzeniowych stołów. Potrawa składa się z maku, pszenicy, miodu i bakalii. Kutia jest tradycyjną potrawą dawnej polskiej kuchni kresowej, kuchni litewskiej, białoruskiej i ukraińskiej.

 

Rady: Kutia ma słodki smak. Możesz złagodzić słodycz kutii dodając do niej kilka kropel soku cytrynowego.

 

Czas wykonania: ok. 1 godziny

Stopień trudności: łatwe

 

Potrzebujesz:

  • maszynki do mielenia,
  • garnka,
  • miski,
  • deski do krojenia,
  • łyżki,
  • noża.

 

Składniki:

  • ½ szklanki maku,
  • 1 szklanka pszenicy,
  • 2 szklanki mleka,
  • skórka starta z połowy pomarańczy,
  • skórka starta z połowy cytryny,
  • 2 łyżki stołowe miodu,
  • 5 suszonych fig,
  • 3 łyżki stołowe rodzynek,
  • 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich,
  • 2 łyżki posiekanych orzechów laskowych,
  • 1 łyżka posiekanych migdałów (opcjonalnie),
  • sok z cytryny (opcjonalnie).

 

Sposób wykonania:

1. Pszenicę wsyp do miski i zalej wodą, tak aby woda pokryła wszystkie ziarna. Pszenicę zostaw w wodzie przez noc. W trakcie moczenia ziaren pszenicy zmieniaj wodę przynajmniej 3 razy.

 

2. Namoczoną pszenicę wsyp do garnka i zalej wodą, tak aby woda pokryła wszystkie ziarna. Garnek ustaw na małym ogniu i gotuj dotąd aż pszenica stanie się miękka (ok. 3-4 godziny). Pszenicę odcedź i zostaw do wystygnięcia.

 

3. Mleko wlej do garnka i wsyp do niego mak. Całość zagotuj i ostudź. Mak przepuść przez maszynkę do mielenia o gęstym sitku.

 

4. Figi pokrój w drobną kostkę.

 

5. Skórkę z pomarańczy i skórkę z cytryny sparz wrzątkiem i pokrój w drobną kostkę.

 

6. Wszystkie składniki połącz, dodaj orzechy, rodzynki, migdały i miód i dokładnie wymieszaj. Wigilijna kutia jest gotowa.

 

Smacznego!


Kluski z makiem
© teressa/Fotolia.com
Styl życia
Przepis na kluski z makiem – słodką potrawę wigilijną
Kluski z makiem to jedna z dwunastu potraw wigilijnych. Danie jest słodką i sycącą przekąską. Kluski należy przygotować tradycyjnie – własnoręcznie. W farszu do klusek znajdują się: mak, bakalie i miód.

Kluski z makiem to jedna z dwunastu potraw wigilijnych. Danie jest słodką i sycącą przekąską. Kluski należy przygotować tradycyjnie – własnoręcznie. W farszu do klusek znajdują się: mak, bakalie i miód.   Czas przygotowania: 40 minut Stopień trudności: średni   Potrzebujesz: miski, małego garnka, dużego garnka, stolnicy, wałka, długiego noża, łyżki cedzakowej, drewnianej łyżki, maszynki do mielenia.   Składniki: Ciasto na kluski: 550 g mąki, 2 jajka, 300 ml wody, szczypta soli.   Farsz do klusek: 300 g maku, 1 szklanka mleka, 200 g orzechów włoskich, 80 g rodzynek, 50 g płatków migdałowych, 40 g skórki pomarańczowej, 3 łyżki miodu, 1 łyżka masła.   Sposób wykonania:   1. Mąkę wsyp do miski.   2. Mleko wlej do małego garnka i zagotuj. Zagotowanym mlekiem zalej mak i odstaw go na 30 minut.   3. Na stolnicę (lub blat kuchenny) wysyp mąkę, dodaj jaja, wodę i zagnieć ciasto.   4. Posyp stolnicę odrobiną mąki i cienko rozwałkuj ciasto przy pomocy wałka (na grubość 2-3 mm).   5. Długim nożem pokrój rozwałkowane ciasto na pasy o szerokości ok. 3 cm.   6. Pasy ułóż jeden na drugim. Tak ułożone pasma ciasta pokrój w wąskie paseczki trzymając nóż pod kątem (kluseczki kroimy na skos).   7. Do dużego garnka wlej 2 litry wody i dodaj szczyptę soli. Całość zagotuj.   8. Kluseczki gotuj partiami. W trakcie gotowania wody do garnka wrzuć część klusek. Zmniejsz gaz i odczekaj aż kluski wypłyną na powierzchnię.   9. Kluski wyłów z wody łyżką cedzakową i przełóż do miski. Aby kluski się nie posklejały dodaj do nich łyżkę masła i delikatnie wymieszaj drewnianą łyżką.   10. Odsącz mak z mleka...

Świąteczny makowiec
© npls/Fotolia.com
Styl życia
Przepis na bezglutenowy makowiec bez pieczenia
Podstawą przygotowania każdego makowca, także bezglutenowego, jest masa makowa. Najlepsza jest ta wykonana samodzielnie, ponieważ wówczas mamy pewność co do składników i ich świeżości.

Podstawą przygotowania każdego makowca, także bezglutenowego, jest masa makowa. Najlepsza jest ta wykonana samodzielnie, ponieważ wówczas mamy pewność co do składników i ich świeżości.   Makowiec jest ciastem czasochłonnym i z tego względu przygotowujemy go najczęściej na specjalne okazje . Poniżej podajemy przepis na makowiec bez pieczenia, z kandyzowaną pomarańczą i polewą czekoladową, idealny dla osób z nietolerancją glutenu i laktozy oraz będących na diecie wegańskiej . W smaku doskonały i bardzo prosty w wykonaniu. Potrawy świąteczne: makowiec Czas przygotowania: około 1,5 h – jeżeli przygotowujesz samodzielnie masę makową wówczas całkowity czas potrzebny do upieczenia makowca będzie wynosił około 2 h; Stopień trudności: łatwy   Przepis na masę makową – czas przygotowania około 30 minut, stopień trudności: łatwy   Składniki: 500 g maku, 100 g rodzynek, 5 czubatych łyżek oleju kokosowego, 100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej, po 100 g drobno posiekanych: orzechów włoskich, migdałów (najlepiej w płatkach), 1 szklanka płynnego miodu wielokwiatowego lub syropu klonowego lub syropu z agawy, skórka otarta z jednej pomarańczy, sok wyciśnięty z połowy pomarańczy, 2 łyżeczki ekstraktu migdałowego.   Przygotowanie:   1. Zalej mak wrzątkiem i odstaw na 15 minut. W tym czasie wsyp do miski wszystkie pozostałe składniki i dokładnie wymieszaj. 2. Gdy mak już się namoczy odlej wodę i zmiel go dwukrotnie w maszynce. 3. Dodaj mak do miski z bakaliami i wymieszaj.   Tak przygotowaną masę makową możemy przechowywać w lodówce około tygodnia.   Przepis na makowiec   Składniki:   Na ciasto: 2 szklanki mleka roślinnego (sojowego lub ryżowego), 2 szklanki masy makowej – domowej lub gotowej z...

Sałatka z tofu
© denio109/Fotolia.com
Styl życia
Przepis na sałatkę z wędzonego tofu
Sałatka z tofu to propozycja na ciekawe śniadanie, dodatek do obiadu lub przekąskę dla osób z nietolerancją laktozy lub będących na diecie wegańskiej.

Sałatka z tofu to propozycja na ciekawe śniadanie, dodatek do obiadu lub przekąskę dla osób z nietolerancją laktozy lub będących na diecie wegańskiej. Tofu – sałatka z mixem sałat i sosem winegret - przepis Składniki: opakowanie – 200 g wędzonego lub naturalnego  tofu , ulubiony mix sałat – 1 opakowanie 100 g, 10 pomidorków koktajlowych, około 20 oliwek zielonych lub czarnych, łyżka oleju rzepakowego, 1 ząbek czosnku, garść drobno posiekanych orzechów włoskich, 2 łyżki łuskanego słonecznika, sos winegret: 2 łyżki oliwy z oliwek, 1 łyżka octu balsamicznego lub soku z cytryny, sól, pieprz, 1 ząbek czosnku.   Czas przygotowania: około 20 min. Stopień trudności: łatwy   Sposób przygotowania: 1. Najpierw przygotuj sos. Czosnek przeciśnij przez praskę lub zetrzyj na tarce. Oliwę, ocet lub sok z cytryny, sól i pieprz wymieszaj dokładnie w małej miseczce i dodaj czosnek. 2. Umyj sałatę i dokładnie odcedź, aby pozbyć się nadmiaru wody. 3. Pomidorki umyj i przekrój na pół. 4. Oliwki odcedź z zalewy. 5. Na suchej patelni podpraż orzechy włoskie i ziarna słonecznika. 6. Na patelni rozgrzej olej rzepakowy. Czosnek przeciśnij przez praskę lub zetrzyj na tarce. Tofu pokrój w dużą kostkę (około 0,5 x 0,5 cm) i lekko podsmaż na razem z czosnkiem. 7. Do dużej miski wsyp wszystkie składniki, dodaj tofu – razem z czosnkową oliwą, dopraw solą i pieprzem do smaku, zalej wszystko sosem winegret i dokładnie wymieszaj.   Sałatka z tofu doskonale komponuje się z grillowanymi warzywami , daniami z ryżu i makaronu.   Smacznego! Sałatka z zielonej sałaty to szybkie i sycące danie. Dodaj do niej  szynkę, ser żółty, zielonego ogórka i jajka .  Arbuz orzeźwia i wspiera prace układu pokarmowego.  Sprawdź, jak przygotować sałatkę z...

Nasze akcje

Poznaj Huawei Mobile Services i ciesz się wyjątkowymi funkcjami w przyjaznym ekosystemie

Partner
kosmetyki-weleda
Fleszstyle

Weleda, czyli pielęgnacja w harmonii z naturą i człowiekiem

Partner
Kosmetyki Neboa
Newsy

Zadbaj o włosy w duchu eko. Jak duży wpływ na planetę ma zawartość naszych kosmetyczek? Będziesz zaskoczona!

Partner
Revitalift Filler L'Oréal Paris
Fleszstyle

Wiele może się zmienić w ciągu 10 lat, ale twoja skóra nie musi! Test linii Revitalift Filler L'Oréal Paris

Partner
Newsy

Stylowy prezent dla mężczyzny? Łączy w sobie design i praktyczność

Partner
Newsy

Kosmetyki, które dbają o ciebie i planetę. Poznaj nową linię przeciwzmarszczkową Laboratorium Kosmetycznego Ava

Partner
Newsy

To zdrowy i ekologiczny nawyk, który pozwoli ci zadbać o siebie i środowisko

Partner
Newsy

Bo należy ci się komfort! Zabiegi EMSELLA i EXILIS ULTRA 360 na nietrzymanie moczu

Partner