Reklama

Kutia to jedna z najbardziej popularnych potraw wigilijnych. Jest tradycyjnym słodkim deserem, który gości na większości bożonarodzeniowych stołów. Potrawa składa się z maku, pszenicy, miodu i bakalii. Kutia jest tradycyjną potrawą dawnej polskiej kuchni kresowej, kuchni litewskiej, białoruskiej i ukraińskiej.

Reklama

Rady: Kutia ma słodki smak. Możesz złagodzić słodycz kutii dodając do niej kilka kropel soku cytrynowego.

Czas wykonania: ok. 1 godziny

Stopień trudności: łatwe

Potrzebujesz:

  • maszynki do mielenia,
  • garnka,
  • miski,
  • deski do krojenia,
  • łyżki,
  • noża.

Składniki:

  • ½ szklanki maku,
  • 1 szklanka pszenicy,
  • 2 szklanki mleka,
  • skórka starta z połowy pomarańczy,
  • skórka starta z połowy cytryny,
  • 2 łyżki stołowe miodu,
  • 5 suszonych fig,
  • 3 łyżki stołowe rodzynek,
  • 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich,
  • 2 łyżki posiekanych orzechów laskowych,
  • 1 łyżka posiekanych migdałów (opcjonalnie),
  • sok z cytryny (opcjonalnie).

Sposób wykonania:

1. Pszenicę wsyp do miski i zalej wodą, tak aby woda pokryła wszystkie ziarna. Pszenicę zostaw w wodzie przez noc. W trakcie moczenia ziaren pszenicy zmieniaj wodę przynajmniej 3 razy.

2. Namoczoną pszenicę wsyp do garnka i zalej wodą, tak aby woda pokryła wszystkie ziarna. Garnek ustaw na małym ogniu i gotuj dotąd aż pszenica stanie się miękka (ok. 3-4 godziny). Pszenicę odcedź i zostaw do wystygnięcia.

3. Mleko wlej do garnka i wsyp do niego mak. Całość zagotuj i ostudź. Mak przepuść przez maszynkę do mielenia o gęstym sitku.

4. Figi pokrój w drobną kostkę.

5. Skórkę z pomarańczy i skórkę z cytryny sparz wrzątkiem i pokrój w drobną kostkę.

6. Wszystkie składniki połącz, dodaj orzechy, rodzynki, migdały i miód i dokładnie wymieszaj. Wigilijna kutia jest gotowa.

Smacznego!


Reklama
Reklama
Reklama
Reklama