Party Stories
Pierogi wigilijne
© Alina G/Fotolia.com
Styl życia

Przepis na wigilijne pierogi z kapustą i grzybami

Oprócz tradycyjnego barszczu na wigilijnym stole nie może zabraknąć pierogów z kapustą i grzybami. Możesz podawać je odgrzane w wodzie, na parze albo podsmażone na patelni z cebulką.

Oprócz tradycyjnego barszczu na wigilijnym stole nie może zabraknąć pierogów z kapustą i grzybami. Możesz podawać je odgrzane w wodzie, na parze albo podsmażone na patelni z cebulką.

 

Składniki (ciasto):

  • 1/2 kg mąki pszennej i trochę mąki do posypywania stolnicy,
  • 1/2 łyżeczki soli,
  • 60 ml oleju,
  • około 200 ml gorącej, ale nie wrzącej wody.

 

Składniki (farsz):

  • 1 kg kapusty kiszonej,
  • 1 duża cebula,
  • szklanka suszonych grzybów,
  • 1/2 szklanki suszonych śliwek,
  • 1/4 szklanki rodzynek,
  • 3 liście laurowe,
  • 10 ziaren ziela angielskiego.

 

Czas przygotowania: ok. 60 minut

Stopień trudności: łatwe

 

Sposób przyrządzenia:

 

Najpierw zacznij przygotowywać farsz. Pokrój kiszoną kapustę i włóż ją do garnka. Rozgnieć w dłoni suszone grzyby i dorzuć je do kapusty. Dodaj przyprawy i owoce. Dolej wody tak, żeby przykryła kapustę na ok. 1,5 cm. Gotuj 1-2 godziny, od czasu do czasu mieszając.

 

Kiedy kapusta będzie się gotowała, przygotuj ciasto. Połącz mąkę z solą i olejem, mieszając, dolewaj wodę. Wyrób gładkie ciasto. Rozwałkuj je na stolnicy. Wykrajaj okrągłe kawałki, do środka wkładaj farsz i dokładnie zaklejaj rogi ciasta. Jeśli ciasto nie będzie się sklejało, posmaruj brzegi wodą.

 

Wrzucaj pierogi partiami (po 6-7) do wrzącej osolonej wody. Do wody możesz dodać łyżkę oleju, dzięki temu pierogi nie będą się sklejały. Gotuj do momentu, kiedy pierogi wypłyną na powierzchnię.

 

Pierogi wigilijne najlepiej smakują z czerwonym barszczem.


Komentarze
Zapraszamy do dyskusji
Czekamy na Twoją opinię w tym temacie. Dołącz do dyskusji!
Uszka wigilijne
© leonid_shtandel/Fotolia.com
Styl życia
Przepis na wigilijne uszka z grzybami
Uszka z grzybami to małe pierogi, które wrzuca się do wigilijnego barszczu. Robi się je ze zwykłego ciasta pierogowego. Nadzieniem są ugotowane, podsmażone z cebulką i przyprawione grzyby.

Uszka z grzybami to małe pierogi, które wrzuca się do wigilijnego barszczu. Robi się je ze zwykłego ciasta pierogowego. Nadzieniem są ugotowane, podsmażone z cebulką i przyprawione grzyby.   Składniki na ciasto (na ok. 50 uszek):   1 szklanka mąki pszennej, 1 łyżeczka masła, 1/3 szklanki ciepłej wody (w razie potrzeby w trakcie wyrabiania ciasta można dolać więcej wody), szczypta soli.   Składniki na farsz (na ok. 50 uszek):   120 g ugotowanych suszonych grzybów, np. borowików (ważna jest ich waga po ugotowaniu, a nie przed), 1 cebula, sól, pieprz, dwie łyżki oliwy lub oleju rzepakowego.   Czas przygotowania: ok. 1,5 godziny Stopień trudności: łatwe   Sposób przyrządzania:   Zacznij od wyrobienia ciasta. Mąkę i sól wsyp do miski i wymieszaj. Dodaj masło. Stopniowo dolewaj ciepłą wodę. Zacznij wyrabiać ciasto tak, żeby przypominało ciasto na pierogi , powinno być miękkie. Odłóż ciasto na ok. 30 minut.   Gotuj grzyby tak, żeby stały się miękkie, i pokrój je na kawałki. Obierz i posiekaj cebulę. Zeszklij ją następnie na patelni. Do zeszklonej cebuli dodaj grzyby i podsmaż. Dopraw odrobiną soli i pieprzem, a następnie zamieszaj. Kiedy farsz ostygnie, możesz zacząć lepić uszka.   Rozwałkuj ciasto na posypanej mąką stolnicy. Pokrój je w poprzek i wzdłuż tak, żeby powstały niewielkie kwadraty, np. 3 cm na 3 cm. Do każdego kwadracika nałóż odrobinę farszu, złóż ciasto na pół, żeby powstał trójkąt, sklej jego brzegi, a na koniec połącz dwa rogi .   Uszka wrzucaj do wrzącej osolonej wody. Gotuj je do momentu aż zaczną wypływać na powierzchnię. Wtedy wyciągnij uszka cedzakiem. Możesz podać je od razu lub zamrozić.   Smacznego! Idealne danie na Święta dla każdego? Uszka dla dzieci - uszka...

Choinka z warzyw
©M.studio/Fotolia
Styl życia
Wegańskie dania wigilijne: bigos, pierogi z kapustą i piernik
Potrawy wigilijne dla wegan nie mogą zawierać jajek, cukru, masła, tłuszczu i mięsa. Niestety owe składniki znajdują się w niemal każdym staropolskim przepisie na świąteczne dania. Mimo tej przeszkody, z łatwością można zmodyfikować tradycyjne przepisy, tak aby weganie z czystym sumieniem mogli ich skosztować.

Potrawy wigilijne dla wegan nie mogą zawierać jajek, cukru, masła, tłuszczu i mięsa. Niestety owe składniki znajdują się w niemal każdym staropolskim przepisie na świąteczne dania. Mimo tej przeszkody, z łatwością można zmodyfikować tradycyjne przepisy, tak aby weganie z czystym sumieniem mogli ich skosztować. Przepisy na wegańskie dania wigilijne Wegański bigos   Składniki: 3 szklanki wrzątku, 1 kg kiszonej kapusty, liść laurowy, 100 g orzechów włoskich, 100 g migdałów, 100 g suszonych śliwek, 300 g pieczarek, 3 łyżki oleju, 2 cebule, sól, pieprz, sos sojowy, ziele angielskie, majeranek, kolendra, gorczyca, puszka ciecierzycy.   Czas przygotowania: 90 minut Stopień trudności: średnie   Sposób przygotowania: Wodę zagotować z liściem laurowym. Kiedy woda będzie się gotować, trzeba posiekać orzechy, migdały i śliwki. Cebulę oraz pieczarki pokroić w kostkę i podsmażyć. Kiedy woda się już zagotuje, można do niej dodać olej, orzechy, migdały, śliwki oraz podsmażone wcześniej pieczarki i cebulę. Do tych składników należy dodać wszystkie przygotowane przyprawy i sos sojowy, a na koniec dodać posiekaną kapustę. Tak przygotowany bigos należy gotować przez około godzinę. Po 40 minutach gotowania trzeba dodać ciecierzycę.   Wegańskie pierogi z kapustą, grzybami i soczewicą   Ciasto: 2 szklanki mąki pszennej, 2 łyżki oleju roślinnego, pół szklanki ciepłej wody.   Farsz: 1,5 szklanki zielonej soczewicy, 4 łyżki oleju słonecznikowego, garść suszonych grzybów, 2 małe posiekane cebule, 2 szklanki kiszonej kapusty, 3 łyżki posiekanej natki pietruszki, łyżeczka cząbru, łyżeczka suszonego tymianku, łyżeczka kminku, szczypta kurkumy, olej lniany do podania.  ...

uszka do barszczu
© CCat82/Fotolia.com
Styl życia
Co zamiast grzybów dodać do uszek do barszczu? Uszka w wersji dla dzieci
Uszka dla dzieci poniżej 10. roku życia nie powinny zawierać grzybów. Grzyby można zastąpić kaszą gryczaną, jarmużem i pietruszką albo ugotowanymi ziemniakami i aromatyczna cebulką.

Uszka dla dzieci poniżej 10. roku życia nie powinny zawierać grzybów. Grzyby można zastąpić kaszą gryczaną, jarmużem i pietruszką albo ugotowanymi ziemniakami i aromatyczna cebulką.   Według danych Głównego Inspektoratu Sanitarnego  w 2014 roku w Polsce grzybami zatruły się 32 osoby. Jedyny zanotowany zgon wywołało zjedzenie 30-40 gramów smażonego muchomora sromotnikowego. Dlaczego nie należy podawać dzieciom grzybów Dzieciom poniżej 10. roku życia nie powinno się przygotowywać potraw z grzybami , nawet z pieczarkami. Grzyby są ciężkostrawne, nie zawierają witamin, a ich wartości odżywcze i kaloryczne są znikome. Jedzenie ich może prowadzić do bezsenności, niestrawności, a nawet groźnych dla zdrowia i życia zatruć. Dodatkowo grzyby umieszczone w lodówce albo w foliowej reklamówce mogą nie nadawać się już do konsumpcji, gdyż bardzo szybko się psują. Nawet doświadczeni grzybiarze mają problem z identyfikacją cech typowych dla niektórych gatunków grzybów. Pomylenie ich z grzybami trującymi nie jest więc niemożliwe ani rzadkie. Przepisy na uszka do barszczu bez grzybów Grzyby są nazywane leśnym mięsem. Postne uszka bez grzybów są idealne na wigilijną kolację dla całej rodziny, także dla najmłodszych dzieci. Przepisy na farsz do uszek Farsz z kaszy gryczanej Składniki: 250 gramów kaszy gryczanej , 3 łyżki drobno posiekanego jarmużu, 1 łyżka posiekanej pietruszki, sól i pieprz do smaku.   Czas wykonania: 25 minut   Stopień trudności: łatwe   Sposób przygotowania: Ugotuj kaszę gryczaną. Wymieszaj z jarmużem, pietruszką, dopraw do smaku solą i pieprzem, a następnie ostudź farsz.   Farsz z ziemniaków Składniki: 250 gramów ugotowanych dzień wcześniej ziemniaków, 2 cebule pokrojone w drobną kostkę i podsmażone, sól i...

Nasze akcje
maseczki-orientana
Fleszstyle

Maseczki stworzone przez naturę – 99% naturalnych składników i 100% skuteczność! 

Partner
kosmetyki-alkemie
Fleszstyle

Alkmie - polska marka, która tworzy kosmetyczne dzieła sztuki!

Partner
Newsy

Natura i nauka łączą siły w walce ze zmarszczkami. Poznaj kosmetyki Botanical HiTech

Partner
jane-perkins
Newsy

Plastikowa REwolucja, czyli o sile REcyklingu!

Partner
anabelle-minerals
Fleszstyle

Doskonały makijaż w duchu eko i zero waste: odkryj mineralne kosmetyki Annabelle Minerals! 

Partner