Party Stories
Miseczka czerwonego barszczu z uszkami
© Bydlinska/Fotolia.com
Styl życia

Symbolika 12 dań wigilijnych – co powinno znaleźć się na świątecznym stole

12 potraw wigilijnych przygotowanych głównie z płodów ziemi: maku, ryb, kapusty, grochu i miodu to symbol dostatku, witalności, szczęścia i trwałości sił życiowych. Dawniej liczba potraw na stole wigilijnym musiała być nieparzysta. Przygotowywano 7, 9 lub 11 dań i wierzono, że przyniesie to szczęście domownikom. Na 12 dań wigilijnych pozwalali sobie wyłącznie najzamożniejsi. Liczba 12 była więc symbolem bogactwa i dostatku. Zgodnie z tradycją chrześcijańską, liczba 12 symbolizuje 12 apostołów, a według wierzeń ludowych nawiązuje do 12 miesięcy w roku.

12 potraw wigilijnych przygotowanych głównie z płodów ziemi: maku, ryb, kapusty, grochu i miodu to symbol dostatku, witalności, szczęścia i trwałości sił życiowych. Dawniej liczba potraw na stole wigilijnym musiała być nieparzysta. Przygotowywano 7, 9 lub 11 dań i wierzono, że przyniesie to szczęście domownikom. Na 12 dań wigilijnych pozwalali sobie wyłącznie najzamożniejsi. Liczba 12 była więc symbolem bogactwa i dostatku. Zgodnie z tradycją chrześcijańską, liczba 12 symbolizuje 12 apostołów, a według wierzeń ludowych nawiązuje do 12 miesięcy w roku.

Ryby: karp, śledzie, ryba po grecku.

Na każdym wigilijnym stole królują ryby. Ryba to symbol Jezusa Chrystusa. W tradycji chrześcijańskiej ryby to symbol odradzania się do życia i chrztu. Według wierzeń ludowych ryby symbolizują płodność i narodziny. Wśród ryb w święta najbardziej popularny jest karp w galarecie i karp smażony. W wielu domach każdego roku w Wigilię domownicy wkładają do portfela łuskę karpia lub najdłuższą i najgrubszą z ości karpia, jaka znalazła się na ich talerzu. Ma to zapewnić dobrobyt i dostatek. Coraz częściej na wigilijnym stole goszczą także dorsz, pstrąg i łosoś. Na wieczerzę przygotowuje się ryby po grecku, ryby w panierce lub ryby pieczone. Kolejnym daniem przygotowywanym na wieczerzę i związanym z symboliką ryb są śledzie wigilijne. Najczęściej przygotowywane w oleju, śmietanie, sosie pomidorowym lub occie.

Mak i ziarna zbóż: kluski z makiem i kutia

Wśród 12 dań wigilijnych nie może zabraknąć klusek z makiem oraz kutii lub makowca – potraw zawierających ziarna zbóż i mak. Mak i ziarna zbóż są symbolem dostatku, urodzaju i płodności. Do przygotowania tych potraw wykorzystywany jest także miód, który jest symbolem radości życia i obfitości.

Kapusta, grzyby i groch

Kapusta z grochem, pierogi z kapustą i uszka z grzybami to kolejne potrawy wigilijne. Groch, kapusta i leśne grzyby miały przynosić szczęście, dostatek i zapewniać zdrowie, chroniąc przed chorobami. Kapusta symbolizowała także trwałość sił życiowych. W niektórych domach do jednego z uszek wigilijnych wkładana jest moneta. Osoba, która znajdzie na swoim talerzu uszko z monetą w środku będzie mieć powodzenie w nadchodzącym roku.

Buraki: barszcz czerwony

Jednym z tradycyjnych wigilijnych dań jest barszcz wigilijny. Barszcz przygotowywany jest z czerwonych buraków, które według wierzeń ludowych miały przynosić urodę i długowieczność.

Suszone owoce: kompot z suszu

Kompot z suszu to typowy wigilijny napój. Kompot jest esencją z gotowanych suszonych owoców takich jak jabłka, śliwki i gruszki. Dawniej w zamożnych domostwach dodawano do niego także suszone figi lub rodzynki. Jabłka są symbolem pokoju, miłości i zdrowia. Gruszki według tradycji miały przynosić długowieczność, a śliwki odpędzać złe moce. Suszone figi i rodzynki były symbolem oczyszczenia i obfitości.

Mąka: racuchy drożdżowe

W bogactwie wigilijnych potraw znajdują się także racuchy drożdżowe. Słodkie, puszyste i smażone w gorącym oleju racuchy symbolizują obfitość. Racuchy przygotowywane są z mąki, która ma zapewnić pomyślność w nadchodzącym roku.


Komentarze
Zapraszamy do dyskusji
Czekamy na Twoją opinię w tym temacie. Dołącz do dyskusji!
Kutia
© lovelymama/Fotolia.com
Styl życia
Przepis na kutię świąteczną – tradycyjną potrawę wigilijną
Kutia to jedna z najbardziej popularnych potraw wigilijnych. Jest tradycyjnym słodkim deserem, który gości na większości bożonarodzeniowych stołów. Potrawa składa się z maku, pszenicy, miodu i bakalii. Kutia jest tradycyjną potrawą dawnej polskiej kuchni kresowej, kuchni litewskiej, białoruskiej i ukraińskiej.

Kutia to jedna z najbardziej popularnych potraw wigilijnych. Jest tradycyjnym słodkim deserem, który gości na większości bożonarodzeniowych stołów. Potrawa składa się z maku, pszenicy, miodu i bakalii. Kutia jest tradycyjną potrawą dawnej polskiej kuchni kresowej, kuchni litewskiej, białoruskiej i ukraińskiej.   Rady: Kutia ma słodki smak. Możesz złagodzić słodycz kutii dodając do niej kilka kropel soku cytrynowego.   Czas wykonania: ok. 1 godziny Stopień trudności: łatwe   Potrzebujesz: maszynki do mielenia, garnka, miski, deski do krojenia, łyżki, noża.   Składniki: ½ szklanki maku , 1 szklanka pszenicy, 2 szklanki mleka, skórka starta z połowy pomarańczy, skórka starta z połowy cytryny, 2 łyżki stołowe miodu, 5 suszonych fig, 3 łyżki stołowe rodzynek, 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich, 2 łyżki posiekanych orzechów laskowych, 1 łyżka posiekanych migdałów (opcjonalnie), sok z cytryny (opcjonalnie).   Sposób wykonania: 1. Pszenicę wsyp do miski i zalej wodą, tak aby woda pokryła wszystkie ziarna. Pszenicę zostaw w wodzie przez noc. W trakcie moczenia ziaren pszenicy zmieniaj wodę przynajmniej 3 razy.   2. Namoczoną pszenicę wsyp do garnka i zalej wodą, tak aby woda pokryła wszystkie ziarna. Garnek ustaw na małym ogniu i gotuj dotąd aż pszenica stanie się miękka (ok. 3-4 godziny). Pszenicę odcedź i zostaw do wystygnięcia.   3. Mleko wlej do garnka i wsyp do niego mak. Całość zagotuj i ostudź. Mak przepuść przez maszynkę do mielenia o gęstym sitku.   4. Figi pokrój w drobną kostkę.   5. Skórkę z pomarańczy i skórkę z cytryny sparz wrzątkiem i pokrój w drobną kostkę.   6. Wszystkie składniki połącz, dodaj orzechy, rodzynki, migdały i miód i dokładnie...

Opłatek wigilijny
© teressa/Fotolia.com
Styl życia
Najpopularniejsze zwyczaje wigilijne w Polsce
Tradycja wigilijna ma dla Polaków duże znaczenie. Świadczy o tym chociażby przestrzeganie w większości domów tego dnia postu, pomimo że II Synod Plenarny w Polsce w 1983 zniósł konieczność postu w Wigilię (szczegółowo kwestię tę omówili biskupi w 2003 r. w liście pasterskim).

Tradycja wigilijna ma dla Polaków duże znaczenie. Świadczy o tym chociażby przestrzeganie w większości domów tego dnia postu, pomimo że II Synod Plenarny w Polsce w 1983 zniósł konieczność postu w Wigilię (szczegółowo kwestię tę omówili biskupi w 2003 r. w liście pasterskim).   Tradycje Bożego Narodzenia są dla Polaków wartością nadrzędną – na ten szczególny czas ludzie zjeżdżają z wszystkich zakątków Polski i świata, aby przebywać razem z rodziną . Dla osób wierzących jest to czas świętowania narodzenia Jezusa Chrystusa, dla niewierzących tylko (i jednocześnie aż) czas spędzony z najbliższymi. Obrzędy wigilijne – 5 najbardziej znanych zwyczajów 1. Pierwsza gwiazda na niebie – polski zwyczaj wigilijny   Zgodnie z tradycją w polskich domach do wieczerzy wigilijnej zasiada się, kiedy na niebie pojawi się pierwsza gwiazda. Jest to symbol Gwiazdy Betlejemskiej, za którą podążali trzej królowie, aby znaleźć narodzonego Jezusa.   2. Odczytanie fragmentu Ewangelii wg św. Łukasza i łamanie się opłatkiem   Kiedy rodzina zgromadzi się przy stole w Wigilię Bożego Narodzenia, jeden z członków rodziny odczytuje fragment Pisma Św. (Łk 2,1–14). Następnie członkowie rodziny dzielą się opłatkiem, składając sobie wzajemnie życzenia. Dopiero po tych dwóch obrzędach można skosztować wigilijnych specjałów.   3. 12 dań wigilijnych – tradycja Bożego Narodzenia   W Wigilię w większości polskich rodzin przygotowuje się 12 dań. Liczba 12 symbolizuje dwunastu apostołów. Zgodnie z polskim zwyczajem wigilijnym, wśród potraw powinny się znaleźć m.in.: karp – najczęściej smażony lub w galarecie, barszcz grzybowy, groch z kapustą, kompot z suszu, pierogi z grzybami i kapustą, kutia, kluski z makiem.   4. Wolne miejsce przy stole   Dawniej wierzono, że w Wigilię Bożego...

uszka do barszczu
© CCat82/Fotolia.com
Styl życia
Co zamiast grzybów dodać do uszek do barszczu? Uszka w wersji dla dzieci
Uszka dla dzieci poniżej 10. roku życia nie powinny zawierać grzybów. Grzyby można zastąpić kaszą gryczaną, jarmużem i pietruszką albo ugotowanymi ziemniakami i aromatyczna cebulką.

Uszka dla dzieci poniżej 10. roku życia nie powinny zawierać grzybów. Grzyby można zastąpić kaszą gryczaną, jarmużem i pietruszką albo ugotowanymi ziemniakami i aromatyczna cebulką.   Według danych Głównego Inspektoratu Sanitarnego  w 2014 roku w Polsce grzybami zatruły się 32 osoby. Jedyny zanotowany zgon wywołało zjedzenie 30-40 gramów smażonego muchomora sromotnikowego. Dlaczego nie należy podawać dzieciom grzybów Dzieciom poniżej 10. roku życia nie powinno się przygotowywać potraw z grzybami , nawet z pieczarkami. Grzyby są ciężkostrawne, nie zawierają witamin, a ich wartości odżywcze i kaloryczne są znikome. Jedzenie ich może prowadzić do bezsenności, niestrawności, a nawet groźnych dla zdrowia i życia zatruć. Dodatkowo grzyby umieszczone w lodówce albo w foliowej reklamówce mogą nie nadawać się już do konsumpcji, gdyż bardzo szybko się psują. Nawet doświadczeni grzybiarze mają problem z identyfikacją cech typowych dla niektórych gatunków grzybów. Pomylenie ich z grzybami trującymi nie jest więc niemożliwe ani rzadkie. Przepisy na uszka do barszczu bez grzybów Grzyby są nazywane leśnym mięsem. Postne uszka bez grzybów są idealne na wigilijną kolację dla całej rodziny, także dla najmłodszych dzieci. Przepisy na farsz do uszek Farsz z kaszy gryczanej Składniki: 250 gramów kaszy gryczanej , 3 łyżki drobno posiekanego jarmużu, 1 łyżka posiekanej pietruszki, sól i pieprz do smaku.   Czas wykonania: 25 minut   Stopień trudności: łatwe   Sposób przygotowania: Ugotuj kaszę gryczaną. Wymieszaj z jarmużem, pietruszką, dopraw do smaku solą i pieprzem, a następnie ostudź farsz.   Farsz z ziemniaków Składniki: 250 gramów ugotowanych dzień wcześniej ziemniaków, 2 cebule pokrojone w drobną kostkę i podsmażone, sól i...

Nasze akcje
maseczki-orientana
Fleszstyle

Maseczki stworzone przez naturę – 99% naturalnych składników i 100% skuteczność! 

Partner
kosmetyki-alkemie
Fleszstyle

Alkmie - polska marka, która tworzy kosmetyczne dzieła sztuki!

Partner
Newsy

Natura i nauka łączą siły w walce ze zmarszczkami. Poznaj kosmetyki Botanical HiTech

Partner
jane-perkins
Newsy

Plastikowa REwolucja, czyli o sile REcyklingu!

Partner
anabelle-minerals
Fleszstyle

Doskonały makijaż w duchu eko i zero waste: odkryj mineralne kosmetyki Annabelle Minerals! 

Partner