Pieczarki w koszyczku
©pilipphoto/fotolia
Styl życia

Przepis na pieczarki nadziewane szpinakiem lub mięsem mielonym

Przepis na pieczarki nadziewane szpinakiem lub mięsem mielonym

Pieczarki faszerowane to doskonała przekąska, dodatek do dania lub samodzielna potrawa. Są szybkie w przygotowaniu, a jednocześnie bardzo smaczne. Świetnie sprawdzą się również na kolację - są niezwykle sycące. Poniżej znajdziecie dwa przepisy na nadziewane pieczarki: z serem i z mięsem mielonym.

Przepis na pieczarki nadziewane szpinakiem

Składniki na faszerowane pieczarki

  • 8 dużych pieczarek
  • 500 g mrożonego szpinaku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki tartego parmezanu
  • przyprawy: sól, pieprz, gałka muszkatołowa

Jak zrobić pieczarki ze szpinakiem?

  1. Pieczarki oczyścić, oderwać nóżki. Posmarować oliwą z oliwek, oprószyć solą i pieprzem.
  2. Na patelni rozgrzać resztę oliwy. Czosnek przecisnąć przez praskę i podsmażyć przez 30 sekund. Czosnek nie może się spalić, bo będzie gorzki.
  3. Na patelnię dodać mrożony szpinak. Doprawić solą, pieprzem, gałką muszkatołową, dokładnie zamieszać i smażyć przez około 5 minut.
  4. Pieczarki wypełnić farszem szpinakowym i piec przez 15 minut w 180 stopniach (góra-dół).
  5. Wyjąć z piekarnika, posypać tartym parmezanem i piec jeszcze 5-6 minut.

Przepis na pieczarki faszerowane mięsem mielonym

Składniki na pieczarki z mięsem

Kasia gotuje z Polki.pl: sałatka z kukurydzą

  • 10 dużych pieczarek
  • 200 g mięsa mielonego wieprzowego
  • ząbek czosnku
  • garść tartego żółtego sera
  • przyprawy: łyżka sosu sojowego, papryka słodka i ostra, oregano
  • olej roślinny, np. rzepakowy
  • opcjonalnie: natka pietruszki

Jak zrobić pieczarki nadziewane mięsem mielonym?

  1. Pieczarki należy oczyścić i oderwać nóżki. Delikatnie posmarować olejem i przyprawić solą i pieprzem.
  2. Mięso mielone doprawić przyprawami i przeciśniętym przez praskę czosnkiem, dokładnie wymieszać.
  3. Kapelusze wypełniamy farszem z mięsa mielonego i delikatnie dociskamy.
  4. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy 25 minut w 180 stopniach.
  5. Wyjmujemy, na wierzch wykładam ser i zapiekamy jeszcze przez 5 minut.
  6. Pieczarki najlepiej smakują posypane natką pietruszki.
Zobacz także
Jakie grzyby są zdrowie i czy warto je jeść?

Czy grzyby są zdrowe? Najzdrowsze gatunki grzybów

Jakie grzyby są zdrowie i czy warto je jeść?

Przepis na pieczone policzki wołowe w sosie grzybowym

Mężczyzna gotuje w kuchni

Przepisy na boczniaki – kotlety z boczniaków, flaki z boczniaków

 

Pieczone pomidory z ryżem.
©eZeePics Studio/fotolia
Styl życia
Przepis na pomidory faszerowane ryżem, pieczarkami i papryką, zapiekane z żółtym serem
Faszerowane warzywa piecze się w piekarniku około 10-15 minut. Farsz z ryżu, pieczarek, cebuli i pietruszki przekłada się do pomidorów i posypuje żółtym startym serem. Po upieczeniu najlepiej polać pomidory sokiem przetartym wcześniej z ich miąższu.

Faszerowane warzywa piecze się w piekarniku około 10-15 minut. Farsz z ryżu, pieczarek, cebuli i pietruszki przekłada się do pomidorów i posypuje żółtym startym serem. Po upieczeniu najlepiej polać pomidory sokiem przetartym wcześniej z ich miąższu.   Przygotuj wcześniej naczynie żaroodporne (takiej wielkości, aby mieściło się w nim obok siebie 6 dużych pomidorów). Do wykonania faszerowanych pomidorów przyda się wyciskarka do czosnku oraz sitko do przetarcia miąższu . Biały ryż możesz zastąpić brązowym. Pomidory z farszem z ryżu i pieczarek, krok po kroku Składniki: 6 dużych pomidorów, 250 gramów pieczarek, 200 gramów żółtego sera, 1 cebula, 1 worek białego ryżu, 1 jajko, 4 ząbki czosnku, 1 czerwona papryka, 2 łyżki oleju rzepakowego, świeża natka pietruszki, szczypta oregano , szczypta soli, szczypta pieprzu.   Czas przygotowania: około 30 minut Stopień trudności: średnie   Sposób przygotowania: Ugotuj ryż zgodnie z instrukcją na opakowaniu i pozostaw do ostygnięcia. Umyj pomidory, zetnij „kapelusze” i wydrąż środki. Miąższ z pomidorów przecedź na sitku (aby pozbyć się pestek), a sok odstaw na bok w oddzielnym naczyniu. Cebulę, pieczarki i paprykę pokój w drobną kostkę i smaż na rozgrzanym oleju około 5 minut. Dopraw solą i pieprzem. Ugotowany ryż przełóż do patelni z pieczarkami i delikatnie zamieszaj. Dodaj oregano, jajko, czosnek przeciśnięty przez praskę, natkę pietruszki i około 150 gramów żółtego sera. Wymieszaj składniki. Każdego pomidora napełnij farszem, posyp na wierzchu pozostałym serem i przykryj „kapeluszem”. Nadziewane pomidory przełóż do naczynia żaroodpornego. Na...

makaron muszle zapiekany z mięsem mielonym i sosem w białym naczyniu
©gkrphoto /Adobe Stock
Styl życia
Pomysł na obiad dla 4 osób: muszle nadziewane mięsem mielonym
Makaron muszle nadziewany mielonym mięsem z czosnkiem, aromatycznymi przyprawami i sosem pomidorowym to pomysł na obiad dla całej rodziny. Sos pomidorowy doskonale komponuje się z bazylią, oregano i pieprzem, dlatego nie może ich zabraknąć w przepisie. Aby uwydatnić smak dania, można do niego dodać kilka pokrojonych w drobną kostkę suszonych pomidorów.

Makaron muszle nadziewany mielonym mięsem z czosnkiem, aromatycznymi przyprawami i sosem pomidorowym to pomysł na obiad dla całej rodziny. Sos pomidorowy doskonale komponuje się z bazylią, oregano i pieprzem, dlatego nie może ich zabraknąć w przepisie. Aby uwydatnić smak dania, można do niego dodać kilka pokrojonych w drobną kostkę suszonych pomidorów.   Muszle nadziewane mięsem mielonym i zapiekane w piekarniku z żółtym serem sprawdzą się jako obiad dla czteroosobowej rodziny. Przepis na makaron można dowolnie modyfikować, nadziewając go ulubionym farszem, np.: szpinakiem z łososiem, pieczarkami z kurczakiem, gorgonzolą a nawet sałatką warzywną w wersji na zimno. Przepis na makaron conchiglioni nadziewany mięsem mielonym, krok po kroku Makaron conchiglioni potocznie nazywany jest muszlami, ponieważ przypomina je kształtem. Muszelki ze względu na okazały rozmiar można faszerować różnego rodzaju nadzieniem, a potem zapiec na rumiano w piekarniku.   Składniki (na 4 osoby):   500 g mielonego mięsa, opakowanie makaronu conchiglioni (duże muszle), 2 cebule, 3 ząbki czosnku, 5 suszonych pomidorów z puszki, 5 plastrów żółtego sera, puszka krojonych pomidorów bez skórki, 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego, odrobina masła do wysmarowania żaroodpornego naczynia, 2 łyżki oliwy z oliwek do podsmażenia cebuli, przyprawy do smaku w dowolnej ilości: sól, pieprz, oregano, bazylia.   Czas przygotowania: 60 minut Stopień trudności: średnie   Sposób przygotowania:   Makaron muszle ugotuj al dente według instrukcji na opakowaniu. Mięso mielone dopraw do smaku: solą, pieprzem, bazylią, oregano oraz drobno posiekanymi suszonymi pomidorami. Na patelni podsmaż delikatnie cebulę pokrojoną...

Pieczarki rozsypane na kuchennym stole
©pilipphoto/Fotolia
Styl życia
Pieczarki faszerowane z grilla z serem wiejskim, szpinakiem i cebulą – przepis krok po kroku
Pieczarki nadziewa się serem wiejskim, szpinakiem, cebulą i szynką. Farsz, doprawiony solą i pieprzem, nakłada się do kapeluszy grzybów, owija folią aluminiową i grilluje na ruszcie około 20 minut. Upieczone pieczarki można polać sosem czosnkowym.

Pieczarki nadziewa się serem wiejskim, szpinakiem, cebulą i szynką. Farsz, doprawiony solą i pieprzem, nakłada się do kapeluszy grzybów, owija folią aluminiową i grilluje na ruszcie około 20 minut. Upieczone pieczarki można polać sosem czosnkowym.   Szpinak można zastąpić świeżą roszponką, a oliwę z oliwek - masłem. Przepis na pieczarki nadziewane z serem można zmieniać, dodając np. czerwoną lub żółtą paprykę. Przepis na pieczarki nadziewane serem wiejskim z dodatkiem szpinaku i cebuli Zanim zaczniesz smażyć farsz do pieczarek, przygotuj wcześniej patelnię oraz folię aluminiową. Na grilla połóż aluminiowe tacki (dzięki temu pieczarki nie przykleją się do rusztu).   Składniki: 12 -14 dużych pieczarek, 150 gramów gotowanej szynki, opakowanie serka wiejskiego (200 gramów), garść świeżego szpinaku (około 30 gramów), 1 cebula, 2 ząbki czosnku, 2 łyżki stołowe oliwy z oliwek, gałka muszkatołowa , sól, pieprz.   Czas przygotowania: około 30 minut Stopień trudności: łatwy   Sposób przygotowania: Szpinak umyj, osusz i posiekaj na mniejsze kawałki. Odetnij nóżki od pieczarek. Cebulę, szynkę i nóżki pieczarek posiekaj w drobną kostkę i wrzuć na patelnię z rozgrzanym olejem. Ząbki czosnku przeciśnij przez praskę i dodaj do warzyw z szynką. Farsz smaż na patelni około 5-7 minut. Dodaj do całości szpinak i dopraw gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Do farszu dodaj twarożek i całość delikatnie wymieszaj. Nałóż farsz do kapeluszy pieczarek, tak aby zawartość lekko wystawała ponad brzegi grzybów. Każdą faszerowaną pieczarkę owiń folią aluminiową. Pieczarki ułóż na grillu i piecz na ruszcie około 20 minut. Smacznego! Dodatek do nadziewanych pieczarek – przepis na sos czosnkowy Pieczarki z grilla...

Nasze akcje
Gwiazdy
Newsy
Chcesz dobrze czuć się we własnej skórze tak, jak największe gwiazdy? Działaj metodą małych kroków!
Partner
Skuteczny trening bez wysiłku? Teraz to możliwe!
Newsy
Skuteczny trening to nie tylko siłownia!
Partner
Weleda
Newsy
Kosmetyki, które łączą tradycję z nowoczesnością. Poznaj je!
Partner
Nowości
PartyExtra
Małgorzata Rozenek-Majdan uśmiechnięta
Newsy
Małgorzata Rozenek-Majdan
BZ
Julia Wieniawa w neonowej sukience na lato
Newsy
Julia Wieniawa
BZ
Katarzyna Cichopek na 59 Festiwalu w Opolu
Newsy
Katarzyna Cichopek
BZ
Klaudia El Dursi na plaży
TV-Show
Hotel Paradise
BZ
Ślub od pierwszego wejrzenia x-news
TV-Show
Ślub od pierwszego wejrzenia
BZ
Versace wiosna-lato 2022
Fleszstyle
Trendy w koloryzacji włosów na wiosnę i lato 2022. Te odcienie robią mocne wrażenie
Marcelina Zielnik
Gorący trend: Dopamine dressing
Fleszstyle
Dopamine dressing to najgorętszy trend sezonu. Obłędną koszulę w stylu Małgorzaty Rozenek-Majdan kupisz w Sinsay za 39,99
Anna Kusiak
Klaudia Halejcio w najmodniejszych spodniach tego lata. Niemal identyczne kupisz w Sinsay za 35 zł
Newsy
Klaudia Halejcio w najmodniejszych spodniach tego lata. Podobne kupisz w Sinsay za 35 zł
Urszula Jagłowska-Jędrejek
Anna Lewandowska w swetrze za ponad tysiąc złotych
Newsy
Anna Lewandowska w modnym swetrze ponad tysiąc złotych. W Sinsay kupisz podobny za 50 złotych!
Aleksandra Skwarczyńska-Bergiel
Moda uliczna wiosna-lato 2022
Fleszstyle
Najmodniejsze buty na wiosenno-letni sezon. Te modele ma w szafie każda it-girl
Marcelina Zielnik