miseczka z jogurtem greckim
©Yeko Photo Studio/Fotolia
Styl życia

Czym się różni jogurt grecki od naturalnego?

Jogurt grecki ma wyższą zawartość białka, ale też tłuszczu. Jogurt naturalny z kolei ma więcej wapnia i lepiej sprawdzi się do ciepłych potraw.

Jogurt grecki ma wyższą zawartość białka, ale też tłuszczu. Jogurt naturalny z kolei ma więcej wapnia i lepiej sprawdzi się do ciepłych potraw.

 

Jogurt naturalny i jogurt grecki wytwarzane są na bazie mleka krowiego. Obydwa sprawdzają się jako samodzielne przekąski lub jako dodatek do potraw, są zdrowszym zamiennikiem śmietany. Pomiędzy jogurtem greckim i naturalnym są też pewne różnice.

Zawartość białka w jogurcie greckim i naturalnym

Pomimo, iż zarówno jogurt grecki, jak i naturalny, mają tę samą podstawę – krowie mleko, to różnica tkwi w procesie produkcji. Proces fermentacji jogurtu greckiego odbywa się już w opakowaniu finalnym. I to przez różnice na etapie produkcji, w jogurcie greckim będzie więcej białka, niż w jogurcie naturalnym. Do produkcji jogurtu greckiego wykorzystywane jest także więcej mleka niż do produkcji jogurtu naturalnego. Jogurty różnych producentów będą różniły się zawartością białka, zatem przed zakupem dobrze sprawdzić na etykiecie tabelę wartości odżywczych.

Zawartość tłuszczu, wapnia i sodu w jogurcie greckim i naturalnym

Osoby na diecie, przed wybraniem pomiędzy jogurtem greckim a naturalnym, powinny zwrócić też uwagę na zawartość tłuszczu w obu produktach. Często to jogurt grecki ma wyższą jego zawartość. Można przypuszczać, iż skoro jogurt grecki ma nawet dwukrotnie więcej białka, będzie też lepszym źródłem wapnia, ale tak nie jest. To jogurt naturaln wygrywa w tej kategorii. Natomiast jeśli chodzi o zawartość sodu, to korzystniej wybrać jogurt grecki, który cechuje się jego niższą zawartością.

Konsystencja jogurtu greckiego i naturalnego

Proces odsączania serwatki jest dłuższy w przypadku jogurtu greckiego i to powoduje, że jest gęstszy i bardzie kremowy od jogurty naturalnego. Do ciepłych potraw lepszym wyborem może okazać się jogurt naturalny, gdyż z kolei jego konsystencja będzie zapobiegała pojawieniu się białych grudek.

 

Przed wyborem produktu, czy to jogurtu naturalnego, czy greckiego, dobrze zapoznać się z etykietą i sprawdzić, co jest w jego składzie, aby uniknąć zakupów pełnych chemii i sztucznych dodatków.

 

miseczka z jogurtem
©sebra/Fotolia
Styl życia
Czy na kolację warto zjeść jogurt?
W zbilansowanej diecie kolacja powinna być lekkostrawna i składać się z produktów zawierających białko. Jogurt może być dobrym pomysłem.

W zbilansowanej diecie kolacja powinna być lekkostrawna i składać się z produktów zawierających białko. Jogurt może być dobrym pomysłem. Jakie jogurty można jeść na kolację? Kolacja powinna być lekkostrawna, dlatego dietetycy polecają, aby zrezygnować z tłustych potraw oraz z produktów zawierających dużo cukru. Na kolację świetnie sprawdzi się na przykład jogurt naturalny . Ma on mniejszą zawartość tłuszczu niż na przykład jogurt grecki i mniejszą zawartość cukru niż jogurty owocowe. Jogurt naturalny będzie źródłem wapnia oraz witaminy D, a także korzystnie wpłynie na pracę jelit. Ponadto jest lekkostrawny. Jogurt – przed czy po treningu i co z jogurtem owocowym na kolację? Przed treningiem właściwsze będą posiłki złożone z węglowodanów, po treningu lepiej sprawdzą się witaminy i białka . Jogurt naturalny może być dodatkiem do jednych i drugich. Osoby, które są na etapie redukcji, częściej powinny sięgać po jogurt naturalny niż grecki (co nie znaczy, że mają zupełnie zrezygnować z tego drugiego). Jogurty owocowe cieszą się wciąż dużą popularnością, choć ich skład wzbuda spore wątpliwości. Zawierają zwykle około 5% owoców, a niestety długą listę barwników i aromatów. Poza tym bardzo często zawierają dużo substancji słodzących (cukru, aspartanu lub syropu glukozowo-fruktozowego ). Zatem zwłaszcza na kolację, która powinna być białkowa , jogurty owocowe nie są dobrym pomysłem. Jak czytać etykietę jogurtu? Ważne, aby jogurt wybierany czy to na kolację, czy jako dodatek do innego posiłku, był produktem zdrowym (naturalnym, a nie przesyconym chemią i sztucznymi dodatkami), a wbrew pozorom nie każdy jogurt może się poszczycić takim mianem. Dlatego sprawdzenie składu na etykiecie pozwoli wybrać wartościowy produkt.   Zasada jest prosta – im mniej w jogurcie składników, tym lepiej. Dobry jogurt naturalny...

Maślanka i kefir przelane do dzbanka i szklanki
Image by LifetimeStock.com
Styl życia
Maślanka a kefir: czym się różnią?
Maślanka i kefir różnią się sposobem produkcji oraz rodzajem dodawanych kultur bakterii odpowiadających za fermentację. Oba produkty usprawniają pracę układu trawiennego.

Maślanka i kefir różnią się sposobem produkcji oraz rodzajem dodawanych kultur bakterii odpowiadających za fermentację. Oba produkty usprawniają pracę układu trawiennego. Kefir a maślanka – proces produkcji Kefir wytwarzany jest z mleka pasteryzowanego, poddaje się go fermentacji przy udziale specjalnych kultur bakterii – Lactobacillus oraz Streptococcus thermophilus. Maślanka to produkt uboczny wytwarzania masła . Powstaje w wyniku oddzielenia tłuszczu od „zmaślonej” śmietany. Maślankę poddaje się procesowi homogenizacji (zastosowaniu wysokiego ciśnienia i przepuszczeniu mleka przez szczeliny, w wyniku czego powstaje jednorodna substancja), pasteryzacji i fermentacji. Maślanka czy kefir – właściwości zdrowotne Maślanka ma mniej kalorii niż kefir – maślanka w 100 ml zawiera 37 kcal, zaś kefir – 51 kcal w 100 ml. Kefir przewyższa maślankę pod względem zawartości betakarotenu i witaminy A. Maślanka a kefir – walory smakowe Maślanka różni się od kefiru smakiem – jest bardziej łagodna. Kefir zawiera drożdże (wynik fermentacji mlekowej i alkoholowej), przez co jego smak jest bardziej wyrazisty. Dobroczynne bakterie w kefirze i maślance Maślanka i kefir to źródła wapnia, białka i tłuszczu, witamin A, D, E i witamin z grupy B. Bakterie obecne w maślance i kefirze rozkładają laktozę (cukier występujący w mleku), dzięki czemu produkty te mogą spożywać osoby uczulone na mleko. Maślankę i kefir warto pić w okresie przyjmowania antybiotyków, ponieważ bakterie chronią jelita i zapobiegają infekcjom. Oba produkty są niskokaloryczne i lekkostrawne, dlatego powinni je spożywać wszyscy, w szczególności osoby z dolegliwościami trawiennymi i odchudzające się.   Masz ochotę na lekkie i orzeźwiające danie? Wypróbuj nasze  3 przepisy na smaczne chłodniki . Chłodniki często zabielane są jogurtem. Poznaj  różnice...

owoce w koszykach
Image by LifetimeStock.com
Styl życia
Tabele kaloryczne wybranych produktów niskokalorycznych
Kefir i maślanka mają mniej kalorii niż jogurt naturalny, choć ten też należy do niskokalorycznych produktów. Z produktów zbożowych kasze są najmniej kaloryczne.

Kefir i maślanka mają mniej kalorii niż jogurt naturalny, choć ten też należy do niskokalorycznych produktów. Z produktów zbożowych kasze są najmniej kaloryczne. Zawartość kaloryczna wybranych warzyw (kcal w 100 gramach) 13 Kapusta kiszona 13 Kiełki rzeżuchy 15 Cukinia 15 Sałata 20 Szparagi 21 Szpinak 22 Kalafior 22 Pomidor 22 Bakłażan 26 Kapusta czerwona 27 Kapusta biała 30 Brokuły 30 Jarmuż 32 Papryka 33 Brukselka 35 Marchewka 41 Burak 77 Ziemniaki 88 Bób Zawartość kaloryczna wybranych owoców (kcal w 100 gramach) 18 Arbuz 18 Melon 22 Grejpfrut 26 Truskawki 28 Maliny 31 Pomarańcze 33 Ananas 33 Mandarynki 33 Czerwona porzeczka 35 Jabłka 41 Agrest 41 Poziomki 42 Gruszki...

Nasze akcje

Uwielbiasz taniec? Rozwijaj swoje umiejętności i dziel się nimi ze światem!

Partner
Newsy

Kosmetyki, które dbają o ciebie i planetę. Poznaj nową linię przeciwzmarszczkową Laboratorium Kosmetycznego Ava

Partner

Lubisz zieloną herbatę? Poznaj jej prozdrowotne właściwości

Partner

Słuchawki jak ekskluzywne kosmetyki? To możliwe z Huawei FreeBuds Lipstick

Partner
Newsy

Pierścionek zaręczynowy w codziennych stylizacjach. Sprawdź najmodniejsze zestawienia na jesień 2021

Partner
Kosmetyki Neboa
Newsy

Zadbaj o włosy w duchu eko. Jak duży wpływ na planetę ma zawartość naszych kosmetyczek? Będziesz zaskoczona!

Partner