Party Stories
Dawid Kwiatkowski w redakcji Party.pl
Martyna Wojciechowska o dramatycznej diagnozie
Doda w zielonej marynarce
Agnieszka Woźniak Starak w białym t-shircie na konferencji Big Brothera
beata-kozidrak
„Hotel Paradise” Ata Postek rozstała się z partnerem, ale już ma nowego! Zdradziła, jak się poznali
Michał Kostrzewski i pozostali jurorzy You Can Dance
Justyna Steczkowska z fanami
Ida Nowakowska prowadzącą "You Can Dance"
Doda
Ser biały z siemieniem lnianym
© Heike Rau/Fotolia.com
Styl życia

Przepis na pastę dr Budwig

Pasta dr Budwig to połączenie twarogu z olejem lnianym. Do wykonania pasty budwigowej potrzebny jest mikser lub blender.

Pasta dr Budwig to połączenie twarogu z olejem lnianym. Do wykonania pasty budwigowej potrzebny jest mikser lub blender.

 

Dr Johanna Budwig to niemiecka biochemik, której dieta, zwana dietą dr Budwig wykorzystuje m.in. zalety oleju lnianego do profilaktyki i leczenia chorób cywilizacyjnych.

Właściwości oleju lnianego i wskazówki, który wybrać

Wpływ oleju lnianego na zdrowie jest wprost nieoceniony. Jest źródłem kwasów omega-3 i 6 (nienasyconych kwasów tłuszczowych) i cennych aminokwasów. Jego korzystne działanie dotyczy wpływu na układ pokarmowy – usprawnia pracę jelit wspomagając tym samym metabolizm, na układ sercowo-naczyniowy, jako element profilaktyki przeciwmiażdżycowej, wzmacnia również odporność i jest skutecznym wsparciem w ochronie skóry przed przedwczesnym starzeniem się. W profilaktyce wystarczy już jedna łyżka oleju lnianego, aby usprawnić działanie organizmu. Świetnie sprawdza się jako dodatek do potraw, sosów, sałatek czy koktajli, jest głównym składnikiem słynnej pasty budwigowej. Ważne, aby absolutnie nie poddawać go działaniu wysokich temperatur.

 

Największą zawartością kwasów omega-3 może pochwalić się nieoczyszczony olej lniany i takiego należy szukać na sklepowych półkach. Najlepiej, aby był w ciemnej butelce, co ograniczy dostęp światła. Otwarty olej powinien być zużyty w ciągu miesiąca. Gdyby się zepsuł, nie dość, że traci cenne właściwości, jest wtedy produktem niebezpiecznym dla zdrowia.

Przepis na pastę dr Budwig

Składniki:

  • olej lniany (3 łyżki, czyli 45 ml),
  • mleko (2 łyżki),
  • biały chudy twaróg (10 dkg),
  • miód (łyżeczka).

Czas przygotowania: 10 minut

Stopień trudności: łatwy

Sposób przygotowania:

1. Zblendować olej, mleko i miód, po czym stopniowo dodawać ser biały.

2. Celem jest uzyskanie jednolitej konsystencji (przypominającej śmietanę), zatem składniki blenduj do momentu otrzymania pożądanej konsystencji.

3. Jest to gotowa podstawa. Możesz teraz doprawić ją w zależności od zastosowania.

4. Jeśli ma być dodatkiem do śniadaniowego musli, możesz dodać zblendowane owoce. Jeśli ma służyć jako dodatek obiadowy – dopraw ją ulubionymi przyprawami.

 

Najistotniejsze jest, aby twaróg zemulgować z olejem – wtedy działanie pasty jest najkorzystniejsze.

 

Smacznego!


 

Ceramiczna miska z siemieniem lnianym.
©plysuikvv/Fotolia
Styl życia
Olej lniany na włosy, skórę, paznokcie i do jedzenia
Olej lniany produkowany jest z nasion lnu – siemienia lnianego. Zawiera witaminy i ułatwia ich przyswajanie z innych pokarmów. Wzmacnia włosy i paznokcie. Leczy oparzenia i odmrożenia. Jest istotnym elementem diety budwigowej.

Olej lniany produkowany jest z nasion lnu – siemienia lnianego. Zawiera witaminy i ułatwia ich przyswajanie z innych pokarmów. Wzmacnia włosy i paznokcie. Leczy oparzenia i odmrożenia. Jest istotnym elementem diety budwigowej.   Olej lniany otrzymywany jest z nasion lnu zwyczajnego. Ze względu na wrażliwość na temperaturę i światło olej z siemienia lnianego jest tłoczony na zimno. Ma cierpki zapach, lekko orzechowy smak i żółtawy kolor. Olej lniany – właściwości Olej z siemienia lnianego wykorzystywany jest do celów przemysłowych i spożywczych . W jego składzie znajduje się ponad 50% kwasu linolenowego (omega-3) i kwasy tłuszczowe. Zawiera witaminy A, E, D i K. Ma korzystny wpływ na układ krążenia i regenerację błon komórkowych. Zaliczany jest do kategorii olejów schnących – po otwarciu nadaje się do wykorzystania przez 3-4 tygodnie. Nie należy go ogrzewać. Cena za 250 ml oleju lnianego w aptece wynosi ok. 17 zł. Oleje lniane dostępne w sklepach mają często niską zawartość kwasów omega-3, ponieważ są bardziej trwałe i nie utleniają się. Zastosowanie oleju lnianego Olej lniany wykorzystywany jest do produkcji leków o postaci rzadszej niż maść (tzw. mazideł), które służą leczeniu odmrożeń i odparzeń. Można go znaleźć także w maściach i plastrach. Z oleju lnianego korzysta także przemysł kosmetyczny. Jest dodatkiem do olejków do ciała. Regeneruje i hamuje proces zapalenia skóry. Przeznaczony do skóry pękającej, tłustej i z tendencją do zapaleń. Wzmacnia włosy i paznokcie. Zastosowanie oleju lnianego w diecie budwigowej Olej lniany jest ważnym elementem tzw. diety budwigowej , opracowanej przez niemiecką biochemik Johanne Budwig. Celem diety jest wspomaganie leczenia chorób nowotworowych, cukrzycy i chorób serca. Dieta budwigowa zaleca codzienne zjadanie pasty serowo-olejowej, która składa się z oleju z siemienia lnianego...

tapenada, czyli pasta oliwkowa
©M.studio/fotolia
Styl życia
Przepis na pastę oliwkową
Pasta oliwkowa, zwana też tapenadą jest świetnym dodatkiem na przepyszne i oryginalne kanapki lub grzanki. Zachwycają się nią zarówno dorośli, jak i dzieci. Wykorzystywana jest także jako dodatek do sałatek, ryb lub mięs. Niektórzy stosują ją także do różnego rodzaju makaronów.

Pasta oliwkowa, zwana też tapenadą jest świetnym dodatkiem na przepyszne i oryginalne kanapki lub grzanki. Zachwycają się nią zarówno dorośli, jak i dzieci. Wykorzystywana jest także jako dodatek do sałatek, ryb lub mięs. Niektórzy stosują ją także do różnego rodzaju makaronów.  Tapenada - prosty przepis na pastę z czarnych oliwek Pasta z czarnych oliwek (tapenada) jest świetnym pomysłem na przekąskę w trakcie imprezy. Niepowtarzalny smak przekąski tkwi w dobrze doprawionych oliwkach. Jak zrobić pastę do smarowania pieczywa?   Składniki:   czarne oliwki (200 g), papryka chili (1 sztuka), czosnek (2 ząbki), natka świeżej pietruszki, ocet balsamiczny (3 łyżki), oliwa (4 łyżki), sól, wybrane pieczywo. Sposób przygotowania:   Czarne oliwki drobno posiekaj lub rozdrobnij za pomocą miksera. Do zmiksowanych oliwek dodaj posiekaną ostrą paprykę chili i czosnek przeciśnięty przez praskę. Całość delikatnie wymieszaj za pomocą drewnianej łyżki, a następnie dodaj rozdrobnioną natkę pietruszki, sól, oliwę i ocet balsamiczny. Pastę ponownie wymieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji i odstaw do lodówki najlepiej na całą noc. Na drugi dzień tapenadę podawaj ze świeżym pieczywem lub ciepłymi grzankami.   Smacznego!  Pasta jajeczna jest smaczna, sycąca i szybka w przygotowaniu.  Pasta jajeczna – przepisy.  Lubisz proste smarowidła na kanapki?  Pasta dr Budwig z oleju lnianego i twarogu .  Awokado świetnie się sprawdza na kanapki.  Pasta z awokado, czyli guacamole: przepis .  Pasta z ciecierzycy to idealna przekąska.  Hummus: właściwości, kalorie, przygotowanie . 

Guacamole - pasta z awokado
© lblinova/Fotolia.com
Styl życia
Przepis na guacamole czyli jak zrobić pastę z awokado
Pasta z awokado to wyśmienity dodatek do kanapek, sałatek oraz przekąsek. Guacamole było znane już w czasach Azteków. Przygotowywano je wówczas z awokado, soli i limonki. Obecnie jest to nieodłączny element kuchni meksykańskiej. Guacamole można wzbogacać o różne składniki, eksperymentować z jego konsystencją oraz ostrością i smakiem – wedle własnych upodobań.

Pasta z awokado to wyśmienity dodatek do kanapek, sałatek oraz przekąsek. Guacamole było znane już w czasach Azteków. Przygotowywano je wówczas z awokado, soli i limonki. Obecnie jest to nieodłączny element kuchni meksykańskiej. Guacamole można wzbogacać o różne składniki, eksperymentować z jego konsystencją oraz ostrością i smakiem – wedle własnych upodobań. Jak kupić dobre awokado? Podstawą smacznego guacamole jest odpowiednio dojrzałe awokado. Zwróćmy szczególną uwagę na jego twardość. Nie powinno być za twarde – ponieważ nie jest dojrzałe oraz zbyt miękkie – wówczas może być nieświeże i przejrzałe. Po dotknięciu wyraźnie wyczuwamy miąższ pod skórką. W Polsce powszechnie dostępne są dwie odmiany awokado: fuerte i hass. Awokado odmiany fuerte Najbardziej popularne. Ma zieloną, błyszczącą skórkę. W sklepach na ogół sprzedawane są owoce twarde. Po zakupie muszą ”poleżakować” w pokojowej temperaturze kilka dni, aby dojrzeć. Jeśli trafimy na miękkie awokado fuerte w sklepie, zwróćmy uwagę na wszelkiego rodzaju czarne plamki - mogą być symptomem rozpoczęcia procesów gnilnych. Miąższ powinien być miękki, awokado nie może być zbyt dojrzałe. Awokado odmiany hass Odmiana ta charakteryzuje się ciemnofioletową lub nawet czarną, twardą chropowatą skórką. Miąższ jest zawsze miękki, kremowy i wyrazisty w smaku. To awokado jest droższe, jednak od razu można przygotować z niego guacamole i inne dania .   Awokado przechowujemy w lodówce jedynie po przekrojeniu (wówczas należy zostawić pestkę, co zapobiegnie czarnieniu miąższu). Przepis na guacamole Konsystencja guacamole może być różna w zależności od potrzeb. Dlatego bywa nazywane sosem, salsą, pastą lub dipem – i może też być stosowane w tych wszystkich wariantach.   Czas przygotowania: około 15 minut Stopień...

Nasze akcje
wyniki konkursu duplo 2021
Fleszstyle

KONKURS! Wygraj zaproszenie na największą imprezę modową w Polsce i inne supernagrody!

Partner
hada-labo-3d-lifting-mask
Fleszstyle

Sposób Japonek na zatrzymanie upływu czasu tkwi w prostocie kosmetyków

Partner
kosmetyki-neutrogena-bright-boost
Fleszstyle

TEST REDAKCJI: Sprawdziłyśmy kosmetyki Neutrogena® Hydro Boost® i Bright Boost!

Partner