Party Stories
beata-kozidrak
„Hotel Paradise” Ata Postek rozstała się z partnerem, ale już ma nowego! Zdradziła, jak się poznali
Michał Kostrzewski i pozostali jurorzy You Can Dance
Justyna Steczkowska z fanami
Ida Nowakowska prowadzącą "You Can Dance"
Doda
Sanah
Paulina Sykut-Jeżyna w Sopocie
Doda z mężem Emilem Stępniem
Domowy hummus
© yuliiaholovchenko/Fotolia.com
Styl życia

Hummus – zdrowa pasta z ciecierzycy i sezamu

Hummus to zdrowa pasta, którą możemy smarować pieczywo. W jej skład w wersji podstawowej wchodzi: ugotowana ciecierzyca, tahina (pasta sezamowa), oliwa, czosnek, sok z cytryny i sól.

Hummus to zdrowa pasta, którą możemy smarować pieczywo. W jej skład w wersji podstawowej wchodzi: ugotowana ciecierzyca, tahina (pasta sezamowa), oliwa, czosnek, sok z cytryny i sól.

 

Oprócz tego, że hummus jest pysznym smarowidłem, jest również bardzo zdrowy. Zawiera dużo białka, błonnika i cennych dla organizmu witamin. Osoba będąca na diecie odchudzającej może bez obaw włączyć go do jadłospisu. W 100 g gotowej pasty znajduje się około 200 kcal. Jedzony w niewielkich ilościach i z lekkostrawnymi dodatkami hummus nie tuczy.

 

Hummus jest potrawą kuchni bliskowschodniej. Do Europy przywędrował stosunkowo niedawno. W ostatnich latach stał się tu bardzo popularny, a nawet modny.

Cieciorka, ciecierzyca, groch włoski – co to jest?

Ciecierzyca jest rośliną strączkową, doskonałą do wszelkiego rodzaju past, musów, zup. Jest głównym składnikiem hummusu i falafeli. Nazywana jest również grochem włoskim, dzięki czemu możemy mieć większe wyobrażenie co do jej smaku, który jest bardzo delikatny, neutralny, maślany, delikatnie słodki i orzechowy. Cieciorka to małe beżowe kuleczki (odmiana Kabuli) lub mniejsze zielone, czarne, czerwone (odmiana Desi), które przed gotowaniem trzeba namoczyć.

Korzyści płynące z jedzenia hummusu

Ponieważ główny składnik hummusu – ciecierzyca jest bogata w wiele cennych dla organizmu składników odżywczych, jedzenie tej pasty ma dobroczynny wpływ na zdrowie. Hummus jest lekkostrawny i bardzo odżywczy, dlatego polecany jest w przypadku każdej diety oraz kobietom w ciąży. Ponieważ zawiera spore ilości błonnika, reguluje pracę układu pokarmowego, a lepsze trawienie to dobre samopoczucie. Zawarte w hummusie białko dostarcza energii oraz wpływa korzystnie na układ kostny i mięśniowy. Z tego względu jest to również cenne źródło tego składnika w diecie wegańskiej. Rośliny strączkowe pomagają utrzymać poziom cholesterolu w ryzach. Dlatego jedząc hummus zmniejszamy ryzyko miażdżycy. Tahina – czyli pasta z ziaren sezamu jest cennym źródłem żelaza.

 

Pamiętajmy, że włączenie do jadłospisu jedynie dipu z cieciorki i sezamu nie zapewni nam życia bez chorób. Dbając o zdrowie należy stosować pełnowartościową, zbilansowaną dietę oraz dbać o ciało poprzez regularną aktywność fizyczną.

Z czym jeść i jak zrobić hummus – przepis

Hummus można jeść ze wszystkimi rodzajami pieczywa, stosować jako dip do różnego rodzaju przekąsek i warzyw. Doskonale smakuje z suszonymi i świeżymi pomidorami, oliwkami, orzeszkami, natką pietruszki oraz świeżymi ziołami. Możemy zmieniać jego smak i kolor dodając np. kurkumę, słodką paprykę czy świeżą kolendrę.

 

Hummus można przygotować również z cieciorki w puszce, jednak jeżeli zależy nam na pełnowartościowych składnikach w diecie i idealnej konsystencji tej pasty – używajmy zawsze samodzielnie ugotowanego ziarna.

 

Składniki:

  • 1 szklanka suchej ciecierzycy,
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 szklanka jasnej pasty tahini,
  • 1/3 szklanki bardzo zimnej wody,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej,
  • sól lub sos sojowy.

 

Czas przygotowania: 60 minut

Stopień trudności: łatwe

 

Sposób przygotowania:

1. Ciecierzycę moczymy na noc w dużej ilości wody z jedną łyżeczką sody. Rano wylewamy wodę i dokładnie płuczemy ziarna pod bieżącą wodą.

2. Zalewamy świeżą wodą, dodajemy łyżeczkę sody i gotujemy około 40 minut, bez przykrywki, na wolnym ogniu usuwając zbierającą się na powierzchni pianę. Jeżeli pojedyncze ziarnko z łatwością rozgniecie się w palcach i będzie miało miękki środek jest to sygnał, że cieciorka jest ugotowana właściwie.

3. Do dużej i szerokiej miski wsypujemy ugotowane, odcedzone i dokładnie wypłukane ziarenka, dodajmy wszystkie składniki oprócz wody. Blendujemy wszystko na gładką masę.

4. Gdy pasta będzie miała jednolitą konsystencję, wlewamy powoli wodę, ciągle blendując. Dzięki temu hummus będzie jedwabisty.

5. Pasta jest gotowa. Możemy przechowywać ją w lodówce przez około 5 dni. Wierzch polewamy oliwą – dzięki temu zachowa świeżość i nie wyschnie.

 

Smacznego!


Komentarze
Zapraszamy do dyskusji
Czekamy na Twoją opinię w tym temacie. Dołącz do dyskusji!
Ser biały z siemieniem lnianym
© Heike Rau/Fotolia.com
Styl życia
Przepis na pastę dr Budwig
Pasta dr Budwig to połączenie twarogu z olejem lnianym. Do wykonania pasty budwigowej potrzebny jest mikser lub blender.

Pasta dr Budwig to połączenie twarogu z olejem lnianym. Do wykonania pasty budwigowej potrzebny jest mikser lub blender.   Dr Johanna Budwig to niemiecka biochemik, której dieta, zwana dietą dr Budwig wykorzystuje m.in. zalety oleju lnianego do profilaktyki i leczenia chorób cywilizacyjnych. Właściwości oleju lnianego i wskazówki, który wybrać Wpływ oleju lnianego na zdrowie jest wprost nieoceniony. Jest źródłem kwasów omega-3 i 6 (nienasyconych kwasów tłuszczowych) i cennych aminokwasów. Jego korzystne działanie dotyczy wpływu na układ pokarmowy – usprawnia pracę jelit wspomagając tym samym metabolizm , na układ sercowo-naczyniowy, jako element profilaktyki przeciwmiażdżycowej , wzmacnia również odporność i jest skutecznym wsparciem w ochronie skóry przed przedwczesnym starzeniem się. W profilaktyce wystarczy już jedna łyżka oleju lnianego , aby usprawnić działanie organizmu. Świetnie sprawdza się jako dodatek do potraw, sosów, sałatek czy koktajli, jest głównym składnikiem słynnej pasty budwigowej. Ważne, aby absolutnie nie poddawać go działaniu wysokich temperatur.   Największą zawartością kwasów omega-3 może pochwalić się nieoczyszczony olej lniany i takiego należy szukać na sklepowych półkach. Najlepiej, aby był w ciemnej butelce, co ograniczy dostęp światła. Otwarty olej powinien być zużyty w ciągu miesiąca. Gdyby się zepsuł, nie dość, że traci cenne właściwości, jest wtedy produktem niebezpiecznym dla zdrowia. Przepis na pastę dr Budwig Składniki: olej lniany (3 łyżki, czyli 45 ml), mleko (2 łyżki), biały chudy twaróg (10 dkg), miód (łyżeczka). Czas przygotowania: 10 minut Stopień trudności: łatwy Sposób przygotowania: 1. Zblendować olej, mleko i miód, po czym stopniowo dodawać ser biały. 2. Celem jest uzyskanie jednolitej konsystencji...

tapenada, czyli pasta oliwkowa
©M.studio/fotolia
Styl życia
Przepis na pastę oliwkową
Pasta oliwkowa, zwana też tapenadą jest świetnym dodatkiem na przepyszne i oryginalne kanapki lub grzanki. Zachwycają się nią zarówno dorośli, jak i dzieci. Wykorzystywana jest także jako dodatek do sałatek, ryb lub mięs. Niektórzy stosują ją także do różnego rodzaju makaronów.

Pasta oliwkowa, zwana też tapenadą jest świetnym dodatkiem na przepyszne i oryginalne kanapki lub grzanki. Zachwycają się nią zarówno dorośli, jak i dzieci. Wykorzystywana jest także jako dodatek do sałatek, ryb lub mięs. Niektórzy stosują ją także do różnego rodzaju makaronów.  Tapenada - prosty przepis na pastę z czarnych oliwek Pasta z czarnych oliwek (tapenada) jest świetnym pomysłem na przekąskę w trakcie imprezy. Niepowtarzalny smak przekąski tkwi w dobrze doprawionych oliwkach. Jak zrobić pastę do smarowania pieczywa?   Składniki:   czarne oliwki (200 g), papryka chili (1 sztuka), czosnek (2 ząbki), natka świeżej pietruszki, ocet balsamiczny (3 łyżki), oliwa (4 łyżki), sól, wybrane pieczywo. Sposób przygotowania:   Czarne oliwki drobno posiekaj lub rozdrobnij za pomocą miksera. Do zmiksowanych oliwek dodaj posiekaną ostrą paprykę chili i czosnek przeciśnięty przez praskę. Całość delikatnie wymieszaj za pomocą drewnianej łyżki, a następnie dodaj rozdrobnioną natkę pietruszki, sól, oliwę i ocet balsamiczny. Pastę ponownie wymieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji i odstaw do lodówki najlepiej na całą noc. Na drugi dzień tapenadę podawaj ze świeżym pieczywem lub ciepłymi grzankami.   Smacznego!  Pasta jajeczna jest smaczna, sycąca i szybka w przygotowaniu.  Pasta jajeczna – przepisy.  Lubisz proste smarowidła na kanapki?  Pasta dr Budwig z oleju lnianego i twarogu .  Awokado świetnie się sprawdza na kanapki.  Pasta z awokado, czyli guacamole: przepis .  Pasta z ciecierzycy to idealna przekąska.  Hummus: właściwości, kalorie, przygotowanie . 

Guacamole - pasta z awokado
© lblinova/Fotolia.com
Styl życia
Przepis na guacamole czyli jak zrobić pastę z awokado
Pasta z awokado to wyśmienity dodatek do kanapek, sałatek oraz przekąsek. Guacamole było znane już w czasach Azteków. Przygotowywano je wówczas z awokado, soli i limonki. Obecnie jest to nieodłączny element kuchni meksykańskiej. Guacamole można wzbogacać o różne składniki, eksperymentować z jego konsystencją oraz ostrością i smakiem – wedle własnych upodobań.

Pasta z awokado to wyśmienity dodatek do kanapek, sałatek oraz przekąsek. Guacamole było znane już w czasach Azteków. Przygotowywano je wówczas z awokado, soli i limonki. Obecnie jest to nieodłączny element kuchni meksykańskiej. Guacamole można wzbogacać o różne składniki, eksperymentować z jego konsystencją oraz ostrością i smakiem – wedle własnych upodobań. Jak kupić dobre awokado? Podstawą smacznego guacamole jest odpowiednio dojrzałe awokado. Zwróćmy szczególną uwagę na jego twardość. Nie powinno być za twarde – ponieważ nie jest dojrzałe oraz zbyt miękkie – wówczas może być nieświeże i przejrzałe. Po dotknięciu wyraźnie wyczuwamy miąższ pod skórką. W Polsce powszechnie dostępne są dwie odmiany awokado: fuerte i hass. Awokado odmiany fuerte Najbardziej popularne. Ma zieloną, błyszczącą skórkę. W sklepach na ogół sprzedawane są owoce twarde. Po zakupie muszą ”poleżakować” w pokojowej temperaturze kilka dni, aby dojrzeć. Jeśli trafimy na miękkie awokado fuerte w sklepie, zwróćmy uwagę na wszelkiego rodzaju czarne plamki - mogą być symptomem rozpoczęcia procesów gnilnych. Miąższ powinien być miękki, awokado nie może być zbyt dojrzałe. Awokado odmiany hass Odmiana ta charakteryzuje się ciemnofioletową lub nawet czarną, twardą chropowatą skórką. Miąższ jest zawsze miękki, kremowy i wyrazisty w smaku. To awokado jest droższe, jednak od razu można przygotować z niego guacamole i inne dania .   Awokado przechowujemy w lodówce jedynie po przekrojeniu (wówczas należy zostawić pestkę, co zapobiegnie czarnieniu miąższu). Przepis na guacamole Konsystencja guacamole może być różna w zależności od potrzeb. Dlatego bywa nazywane sosem, salsą, pastą lub dipem – i może też być stosowane w tych wszystkich wariantach.   Czas przygotowania: około 15 minut Stopień...

Nasze akcje
Delia My Cream
Styl życia

Krem idealnie dopasowany? Zrób go sama, z Delią to łatwe!

Partner
Macchia marki Tubądzin - wystrój we włoskim stylu
Styl życia

Mieszkanie inspirowane słoneczną Italią. Styl, który pokochały gwiazdy!

Partner
lenor-fresh-air-efect
Fleszstyle

Jak urządzić wnętrze, by zawsze zachwycało świeżością?

Partner
dax-cashmere-podklad-moon-blink
Fleszstyle

Klaudia El Dursi i Marcelina Zawadzka pokochały ten drogeryjny podkład i bazy pod makijaż!

Partner
Motorola moto g100
Styl życia

Uwielbiasz spędzać czas z przyjaciółmi? Wiemy, co zrobić, żeby te spotkania dawały ci jeszcze więcej radości!

Partner