Guacamole - pasta z awokado
© lblinova/Fotolia.com
Styl życia

Przepis na guacamole czyli jak zrobić pastę z awokado

Pasta z awokado to wyśmienity dodatek do kanapek, sałatek oraz przekąsek. Guacamole było znane już w czasach Azteków. Przygotowywano je wówczas z awokado, soli i limonki. Obecnie jest to nieodłączny element kuchni meksykańskiej. Guacamole można wzbogacać o różne składniki, eksperymentować z jego konsystencją oraz ostrością i smakiem – wedle własnych upodobań.

Pasta z awokado to wyśmienity dodatek do kanapek, sałatek oraz przekąsek. Guacamole było znane już w czasach Azteków. Przygotowywano je wówczas z awokado, soli i limonki. Obecnie jest to nieodłączny element kuchni meksykańskiej. Guacamole można wzbogacać o różne składniki, eksperymentować z jego konsystencją oraz ostrością i smakiem – wedle własnych upodobań.

Jak kupić dobre awokado?

Podstawą smacznego guacamole jest odpowiednio dojrzałe awokado. Zwróćmy szczególną uwagę na jego twardość. Nie powinno być za twarde – ponieważ nie jest dojrzałe oraz zbyt miękkie – wówczas może być nieświeże i przejrzałe. Po dotknięciu wyraźnie wyczuwamy miąższ pod skórką.

W Polsce powszechnie dostępne są dwie odmiany awokado: fuerte i hass.

Kasia gotuje z Polki.pl: tradycyjny rosół

Awokado odmiany fuerte

Najbardziej popularne. Ma zieloną, błyszczącą skórkę. W sklepach na ogół sprzedawane są owoce twarde. Po zakupie muszą ”poleżakować” w pokojowej temperaturze kilka dni, aby dojrzeć. Jeśli trafimy na miękkie awokado fuerte w sklepie, zwróćmy uwagę na wszelkiego rodzaju czarne plamki - mogą być symptomem rozpoczęcia procesów gnilnych. Miąższ powinien być miękki, awokado nie może być zbyt dojrzałe.

Awokado odmiany hass

Odmiana ta charakteryzuje się ciemnofioletową lub nawet czarną, twardą chropowatą skórką. Miąższ jest zawsze miękki, kremowy i wyrazisty w smaku. To awokado jest droższe, jednak od razu można przygotować z niego guacamole i inne dania.

 

Awokado przechowujemy w lodówce jedynie po przekrojeniu (wówczas należy zostawić pestkę, co zapobiegnie czarnieniu miąższu).

Przepis na guacamole

Konsystencja guacamole może być różna w zależności od potrzeb. Dlatego bywa nazywane sosem, salsą, pastą lub dipem – i może też być stosowane w tych wszystkich wariantach.

 

Czas przygotowania: około 15 minut

Stopień trudności: bardzo łatwe

 

Składniki:

  • 1 duże lub 2 mniejsze dojrzałe awokado,
  • 1 mała czerwona cebula,
  • świeże chilli,
  • sól himalajska lub morska,
  • sok z połowy limonki lub cytryny,
  • 2 ząbki czosnku.

 

Sposób przygotowania:

1. Posiekaj drobno cebulę. Czosnek przeciśnij przez praskę lub zetrzyj na tarce. Wrzuć do miski i wymieszaj dodając sól i chilli.

2. Awokado przekrój na pół – wzdłuż pestki. Wyjmij pestkę wbijając w nią nóż i przekręcając. Wyskrob miąższ łyżką i rozetrzyj widelcem na gładką masę dodając sok z cytryny lub limonki. Wymieszaj z pozostałymi składnikami.

 

Ważne jest, aby awokado dodawać na końcu i od razu łączyć z sokiem z cytrusów, ponieważ zapobiega to czernieniu miąższu owocu.

 

Tak przygotowane guacamole świetnie smakuje z grzankami, meksykańskimi czipsami kukurydzianymi, jako dip do przekąsek, pieczonych batatów, dyni czy sałatek pomidorowych.


Awokado przekrojone na pół
© volff/Fotolia.com
Styl życia
Awokado – sprawdzone, szybkie i łatwe przepisy
Awokado: przepisy na dania proste i bardzo smaczne. Awokado, czyli smaczliwka, kojarzy nam się głównie z guacamole, jednak można je również wykorzystać do produkcji wykwintnych zdrowych słodkości i banalnie prostych przekąsek.

Awokado: przepisy na dania proste i bardzo smaczne. Awokado, czyli smaczliwka, kojarzy nam się głównie z guacamole, jednak można je również wykorzystać do produkcji wykwintnych zdrowych słodkości i banalnie prostych przekąsek.   Niedojrzałe awokado dojrzeje w domu w ciągu kilku dni, ale pamiętaj, żeby nie wkładać go do lodówki. Kupując awokado najlepiej kupuj dojrzałe. Wyczujesz to lekko ściskając owoc dłonią. W przypadku odmiany o grubej, ciemnozielonej lub czarnej skórce trudno to określić. Dlatego, aby mieć pewność wybieraj te z cienką skórką. Awokado powinno być miękkie, mniej więcej jak świeży chleb. Przygotowując awokado zawsze używaj soku z cytryny lub limonki – zapobiegają nieestetycznemu czernieniu miąższu. Czekoladowy krem z awokado z puszystą kokosową bitą śmietaną Składniki: 1 dojrzałe średniej wielkości awokado, 3 łyżki miodu lub syropu z agawy, 2,5 łyżki kakao, puszka mleka kokosowego – najlepiej, aby dobę stało w lodówce, pół łyżeczki soku z limonki, szczypta soli.   Czas przygotowania: 25 min Stopień trudności: łatwy   Sposób przygotowania: 1. Przekrój awokado, usuń pestkę i wyjmij do miseczki miąższ – najlepiej przy pomocy łyżeczki. Dodaj 2 łyżki mleka kokosowego, wszystkie pozostałe składniki i rozgnieć widelcem lub zblenduj na gładką masę. Ważne, aby wszystko się dokładnie połączyło. 2. Mleko kokosowe przełóż do wysokiego naczynia i ubijaj do czasu uzyskania pożądanej gęstości. 3. Mus przełóż do pucharków, szklanek, miseczek lub słoiczków i udekoruj bitą śmietaną. Wstaw do lodówki na około 2 godziny.   Podane składniki wystarczą na 2 porcje deseru, który wyśmienicie smakuje z kwaśnymi truskawkami lub suszoną żurawiną . Kanapki z awokado, pomidorem i bazylią Przedstawiony tu przepis to sposób na...

Smoothie z awokado i banana w szklance
© LMproduction/Adobe StockSunny Forest
Styl życia
Krem czekoladowy i zielony koktajl - dwa przepisy na słodkie przysmaki z awokado
Awokado, nazywane również smaczliwką, jest ciekawym składnikiem, który sprawdza się zarówno w wytrawnych, jak i słodkich potrawach. Ten bardzo zdrowy owoc doskonale wypada w roli słodyczy i pożywnych przekąsek. Krem czekoladowy z awokado ma aksamitną konsystencję i jest idealnym pomysłem na drugie śniadanie lub deser.

Awokado, nazywane również smaczliwką, jest ciekawym składnikiem, który sprawdza się zarówno w wytrawnych, jak i słodkich potrawach. Ten bardzo zdrowy owoc doskonale wypada w roli słodyczy i pożywnych przekąsek. Krem czekoladowy z awokado ma aksamitną konsystencję i jest idealnym pomysłem na drugie śniadanie lub deser.   Awokado jest najsmaczniejsze, gdy jest dojrzałe. Jeżeli po naciśnięciu palcem skórki pozostaje w niej delikatne wgłębienie - to znak, że owoc jest gotowy do spożycia. Przepis na wegański czekoladowy krem z awokado Składniki: 2 bardzo dojrzałe awokado , np. odmiany Hass, 3 łyżki kakao, 2 łyżki syropu z agawy , szczypta soli, 4 łyżki gęstej części mleka kokosowego z puszki (puszkę mleka kokosowego umieść wcześniej w lodówce - najlepiej na całą noc - dzięki temu zgęstnieje), szczypta wanilii lub cukru waniliowego - opcjonalnie.   Czas przygotowania: około 10 minut Stopień trudności: łatwe   Sposób przygotowania: Przekrój awokado na pół wzdłuż pestki, rozkręć połówki i oddziel od siebie, usuń pestkę. Wydrąż miąższ łyżką. Umieść wszystkie składniki w misce i zblenduj na aksamitny krem.   Przygotowany w ten sposób deser najlepiej smakuje po schłodzeniu. Można do niego dodać ulubione orzechy, świeże owoce lub posmarować nim wafle.   Przepis na zielony koktajl z awokado, masła orzechowego, banana i wody kokosowej   Składniki: 1 bardzo dojrzałe awokado, 1 dojrzały banan, 2 listki świeżej mięty - opcjonalnie, 1 łyżka masła orzechowego, najlepiej bez kawałków orzechów, 0,5 litra wody z zielonego kokosa , pół łyżeczki cynamonu, szczypta soli, sok z połowy cytryny.   Czas...

Jak jeść awokado
© ivanmateev/Fotolia.com
Styl życia
Jak jeść awokado i jak wybrać najlepsze owoce? Przepisy na dania z awokado
Na awokado przepisy są proste, a efekty pyszne i zdrowe, większość z receptur nie wymaga obróbki cieplnej. Awokado to owoc, który ma właściwości zdrowotne. Obniża cholesterol, poprawia stan cery, chroni układ sercowo-naczyniowy i pozytywnie wpływa na układ nerwowy.

Na awokado przepisy są proste, a efekty pyszne i zdrowe, większość z receptur nie wymaga obróbki cieplnej. Awokado to owoc, który ma właściwości zdrowotne. Obniża cholesterol, poprawia stan cery, chroni układ sercowo-naczyniowy i pozytywnie wpływa na układ nerwowy. Żeby sprawdzić, czy awokado jest dojrzałe, należy lekko nacisnąć je w górnej części – w tej, gdzie łączy się z gałązką, czyli węższej. Owoc powinien być lekko miękki. Jak jeść awokado? Obieranie i krojenie Awokado po przyniesieniu do domu należy dokładnie umyć, a następnie rozciąć je na pół wzdłuż. Powstałe w ten sposób dwie połówki awokado należy ująć w dłonie i przekręcić w przeciwnych kierunkach . W ten sposób odsłania się pestkę, którą należy usunąć.   Awokado można obrać lub wydrążyć . Od dojrzałego owocu skórka powinna odchodzić obierana palcami, pierwsze nacięcie można wykonać nożem. W ten sposób uzyskuje się zwarty kawałek, który można pokroić w kostkę czy plastry. Jeśli awokado ma być rozdrobnione na masę, można je wydrążyć z łupiny łyżeczką. Pasta z awokado poleca się na kolację! Wejdź na tę stronę i wykorzystaj dostępne w Auchan Direct kody rabatowe na tanie zakupy warzyw i owoców. Przepisy z awokado: pasta, kanapka, sałatka Pasta z awokado, czyli guacamole , to danie kuchni meksykańskiej. Podstawowy przepis zawiera tylko rozdrobniony miąższ z awokado, sól i sok z limonki. Do guacamole można dodać też ząbek czosnku , drobno posiekane cebulę, papryczkę chili, kolendrę czy pomidory. Składniki wystarczy wymieszać i doprawić. Pasta z awokado najlepiej smakuje ze świeżym pieczywem, grzankami, chipsami z tortilli lub jako dodatek do dań na gorąco takich jak burito czy pieczony kurczak.   Przepis na kanapkę z awokado także...

Nasze akcje
Gwiazdy
Newsy
Chcesz dobrze czuć się we własnej skórze tak, jak największe gwiazdy? Działaj metodą małych kroków!
Partner
Skuteczny trening bez wysiłku? Teraz to możliwe!
Newsy
Skuteczny trening to nie tylko siłownia!
Partner
Weleda
Newsy
Kosmetyki, które łączą tradycję z nowoczesnością. Poznaj je!
Partner
Nowości
PartyExtra
Małgorzata Rozenek-Majdan uśmiechnięta
Newsy
Małgorzata Rozenek-Majdan
BZ
Julia Wieniawa w neonowej sukience na lato
Newsy
Julia Wieniawa
BZ
Katarzyna Cichopek na 59 Festiwalu w Opolu
Newsy
Katarzyna Cichopek
BZ
Klaudia El Dursi na plaży
TV-Show
Hotel Paradise
BZ
Ślub od pierwszego wejrzenia x-news
TV-Show
Ślub od pierwszego wejrzenia
BZ
Versace wiosna-lato 2022
Fleszstyle
Trendy w koloryzacji włosów na wiosnę i lato 2022. Te odcienie robią mocne wrażenie
Marcelina Zielnik
Gorący trend: Dopamine dressing
Fleszstyle
Dopamine dressing to najgorętszy trend sezonu. Obłędną koszulę w stylu Małgorzaty Rozenek-Majdan kupisz w Sinsay za 39,99
Anna Kusiak
Klaudia Halejcio w najmodniejszych spodniach tego lata. Niemal identyczne kupisz w Sinsay za 35 zł
Newsy
Klaudia Halejcio w najmodniejszych spodniach tego lata. Podobne kupisz w Sinsay za 35 zł
Urszula Jagłowska-Jędrejek
Anna Lewandowska w swetrze za ponad tysiąc złotych
Newsy
Anna Lewandowska w modnym swetrze ponad tysiąc złotych. W Sinsay kupisz podobny za 50 złotych!
Aleksandra Skwarczyńska-Bergiel
Moda uliczna wiosna-lato 2022
Fleszstyle
Najmodniejsze buty na wiosenno-letni sezon. Te modele ma w szafie każda it-girl
Marcelina Zielnik