©Peteers/Fotolia
Styl życia

Pasta jajeczna i jej odmiany: z tuńczykiem, ze szczypiorkiem, pasta jajeczna bez majonezu

Pasta jajeczna to prosty sposób na śniadanie lub kolację. Do jej przygotowania potrzeba jajek, przypraw i ulubionych składników. Często wykorzystywane przepisy to te na pastę jajeczną ze szczypiorkiem, tuńczykiem lub serem. Ciekawy jest też przepis na pastę jajeczną bez majonezu.

Pasta jajeczna to prosty sposób na śniadanie lub kolację. Do jej przygotowania potrzeba jajek, przypraw i ulubionych składników. Często wykorzystywane przepisy to te na pastę jajeczną ze szczypiorkiem, tuńczykiem lub serem. Ciekawy jest też przepis na pastę jajeczną bez majonezu.

 

Pastę jajeczną przyrządzisz już z kilku składników. Najlepiej smakuje razem z pomidorem. Możesz ją też jeść z pieczywem. Pastę z jajek lubią zarówno dzieci, jak i dorośli.

Pasta jajeczna z tuńczykiem

Pasta jajeczna z tuńczykiem to świetny pomysł na śniadanie. 

Składniki (na 4 porcje):

  • 4 jaja ugotowane na twardo
  • 1 puszka tuńczyka w sosie własnym,
  • 1 łyżeczka jogurtu,
  • 1 łyżeczka majonezu,
  • 1 łyżeczka musztardy,
  • sól,
  • pieprz.

 

Czas przygotowania: 20 minut

 

Stopień trudności: łatwe

 

Sposób przygotowania:

  • Odsącz tuńczyka z zalewy,
  • Obierz jajka i pokrój je w drobną kosteczkę lub zetrzyj na tarce.
  • Drobno posiekaj cebulkę.
  • Wymieszaj tuńczyka, jajka i cebulę z jogurtem, majonezem oraz musztardą.
  • Posól i dodaj pieprz do smaku.

Pasta jajeczna z serem

Pastę jajeczną z serem możesz zabrać do szkoły lub pracy. 

Składniki (na 4 porcje):

  • 4 jaja na twardo,
  • 1 ogórek kiszony,
  • 100 g żółtego sera,
  • 1 łyżka majonezu,
  • 1 łyżeczka musztardy,
  • szczypiorek,
  • sól,
  • pieprz.

 

Czas przygotowania: 20 minut

 

Stopień trudności: łatwe

 

Sposób przygotowania:

  • Obierz i pokrój jaja oraz ogórki w drobną kosteczkę.
  • Odsącz ogórki z nadmiaru soku.
  • Posiekaj szczypiorek.
  • Zetrzyj ser na tarce.
  • Wsyp warzywa i jaja do miseczki. Dodaj do nich majonez, musztardę, ser.
  • Dopraw pastę pieprzem i solą.

Pasta jajeczna bez majonezu

Pasta jajeczna bez majonezu to świetna propozycja dla osób, które się odchudzają. 

Składniki (na 4 porcje):

  • 4 jaja na twardo,
  • 1 pęczek szczypiorku,
  • 1 pęczek natki pietruszki,
  • 3 łyżki rukoli,
  • 2 łyżki masła,
  • 1 łyżeczka musztardy,
  • sól,
  • pieprz.

 

Czas przygotowania: 30 minut

 

Stopień trudności: łatwe

 

Sposób przygotowania:

  • Umyj warzywa i zblenduj je.
  • Wrzuć do blendera obrane jaja oraz łyżkę masła.
  • Dodaj musztardę, sól i pieprz do smaku.

Pasta jajeczna ze szczypiorkiem

Pasta jajeczna ze szczypiorkiem jest smaczna i sycąca. 

Składniki (na 4 porcje):

  • 4 jaja na twardo,
  • 1 pęczek szczypiorku,
  • 100 g serka topionego,
  • 1 łyżka majonezu,
  • sól,
  • pieprz.

 

Czas przygotowania: 20 minut

 

Stopień trudności: łatwe

 

Sposób przygotowania:

  • Obierz jaja. Pokrój je w drobną kosteczkę bądź zetrzyj na tarce.
  • Opłucz i posiekaj szczypiorek. Dodaj go do jajek.
  • Wymieszaj jaja i szczypiorek z majonezem, serem.
  • Dopraw pastę solą i pieprzem.

 

Smacznego!


faszerowane jaja z dodatkami
©silencefoto/Fotolia.com
Styl życia
Jajka faszerowane łososiem i pasta jajeczna – przepisy na Wielkanoc
Jajka faszerowane na Wielkanoc można przyrządzić tak, że będzie to potrawa wykwintna. Także banalną pastę jajeczną można przeobrazić w świąteczne danie, jeśli poda się ją w niebanalny sposób. Z pomocą przychodzą takie składniki jak wędzony łosoś i oliwki oraz kapary.

Jajka faszerowane na Wielkanoc można przyrządzić tak, że będzie to potrawa wykwintna. Także banalną pastę jajeczną można przeobrazić w świąteczne danie, jeśli poda się ją w niebanalny sposób. Z pomocą przychodzą takie składniki jak wędzony łosoś i oliwki oraz kapary. Przepisy na Wielkanoc w wielu przypadkach wymagają użycia jajek. Ma to związek z symboliką jajka. W katolicyzmie i prawosławiu jajko symbolizuje nadzieję na życie wieczne i wiąże się je z motywem Zmartwychwstania Jezusa Chrystusa. Jajka faszerowane łososiem – przepis na Wielkanoc Jajka faszerowane mogą smakować wybornie i przy tym wyglądać kolorowo, stanowiąc nie tylko przekąskę, ale i ozdabiając wielkanocny stół. Jajka faszerowane łososiem to wykwintna propozycja na potrawę wielkanocną o wyrazistym smaku. Składniki (na 8 porcji): 4 jajka ugotowane na twardo, 50 gramów wędzonego łososia , 1 cebulka, pęczek szczypiorku, 1 łyżka posiekanego koperku, sól, pieprz, 2 łyżki majonezu (lub opcjonalnie sosu tatarskiego). Czas przygotowania: 10 minut Stopień trudności: łatwe Sposób przygotowania: Ugotowane jajka ostudź i przekrój wzdłuż na pół. Żółtka wydrąż, posiekaj drobno i włóż do miski. Łososia drobno posiekaj i dodaj do żółtek. Posiekaj drobno szczypiorek i cebulkę, dodaj do miski. Dodaj koperek. Dopraw farsz do jajek solą i pieprzem, dodaj majonez i wymieszaj. Włóż farsz do wydrążonych połówek jajek. Udekoruj jajka faszerowane świeżym koperkiem lub szczypiorkiem, możesz na wierzchu każdego jajka ułożyć odrobinę kawioru. Wskazówka: Żeby po ugotowaniu żółtka były na środku jajek, podczas gotowania należy jajka delikatnie mieszać. Jajka wielkanocne jako pasta jajeczna – przepis Jajka...

Małe kanapki z pastą jajeczną
©wideonet/Fotolia
Styl życia
Trzy odsłony pasty jajecznej: z tuńczykiem, serem i pieczarkami
Pasta jajeczna to szybki i smaczny sposób na śniadanie lub kolację. Serwowana z krakersami pasta z tuńczykiem, serem lub pieczarkami będzie bardziej wyrazista w smaku i doskonale sprawdzi się jako przekąska na przyjęciu.

Pasta jajeczna to szybki i smaczny sposób na śniadanie lub kolację. Serwowana z krakersami pasta z tuńczykiem, serem lub pieczarkami będzie bardziej wyrazista w smaku i doskonale sprawdzi się jako przekąska na przyjęciu.   Pasty jajeczne wybornie smakują serwowane na kromce ciemnego pieczywa w towarzystwie świeżych warzyw – ogórka, pomidora lub sałaty. Pasta jajeczna z tuńczykiem Czas przygotowania: 20 minut Stopień trudności: łatwe   Potrzebujesz: garnka, sitka, tarki, noża, deski do krojenia, ceramicznej miski, łyżki.   Składniki: puszka tuńczyka w oleju (w kawałkach), 5 jaj, pół pęczka szczypioru, łyżka majonezu, szczypta soli himalajskiej i kolorowego pieprzu.   Sposób wykonania: Jaja ugotuj na twardo . Ugotowane jajka ostudź i obierz ze skorupki. Tuńczyka wyjmij z puszki i przełóż na drobne sito, aby odsączyć rybę z zalewy. Jajka zetrzyj na tarce o grubych oczkach i przełóż je do ceramicznej miski. Do jajek dodaj tuńczyka i majonez. Szczypior drobno posiekaj i wsyp do pozostałych składników. Całość oprósz szczyptą soli i pieprzu i dokładnie wymieszaj. Postaw do lodówki na 15-20 minut. Smacznego! Pasta jajeczna z serem żółtym i jogurtem Czas przygotowania: 15 minut Stopień trudności: łatwe   Potrzebujesz: garnka, tarki, noża, widelca, deski do krojenia, miski, łyżki.   Składniki: 3 jaja, pół pęczka szczypioru, 15 dag twardego sera żółtego (w kawałku), 1 łyżka jogurtu naturalnego , 1 łyżeczka majonezu, szczypta soli himalajskiej i białego pieprzu .   Sposób wykonania:...

Bagietki z pastą jajeczną ozdobione świeżą pietruszką.
©noirchocolate/Fotolia.com
Styl życia
Smaczne pasty kanapkowe – pasta jajeczna, pasta z mielonej wołowiny i pasta serowa z orzechami
Szybkim i prostym sposobem na śniadanie czy kolację są pasty kanapkowe. Ich przygotowanie zajmuje kilka lub kilkanaście minut. Cieszą się popularnością zarówno wśród dzieci, jak i osób dorosłych. Znane jest wiele przepisów na wykonanie past, które można modyfikować przez zamianę składników.

Szybkim i prostym sposobem na śniadanie czy kolację są pasty kanapkowe. Ich przygotowanie zajmuje kilka lub kilkanaście minut. Cieszą się popularnością zarówno wśród dzieci, jak i osób dorosłych. Znane jest wiele przepisów na wykonanie past, które można modyfikować przez zamianę składników.   Pasty kanapkowe są znanym i często stosowanym dodatkiem do pieczywa. Przepisów kulinarnych na sporządzenie past kanapkowych jest wiele. Mogą być one potrawą typowo wegetariańską lub wegańską, bądź zawierać składnik podstawowy lub dodatek w postaci produktu zwierzęcego. Są świetnym a zarazem prostym pomysłem na śniadanie czy kolacje, często pojawiają się jako poczęstunek na różnych imprezach . Pasta jajeczna Jedną z najbardziej rozpowszechnionych w świecie kulinarnym past kanapkowych jest pasta jajeczna . Do jej przyrządzenia potrzeba niewiele składników, które w zależności od indywidualnych preferencji można zamieniać. Składniki: 4 – 5 jaj ugotowanych na twardo, garść szczypiorku i/lub rzodkiewki (zamiast tego można dodać kukurydzę), 3 łyżki majonezu lub jogurtu – z jogurtem pasta będzie delikatniejsza i mniej kaloryczna; w zamian za te produkty można dodać oleju roślinnego (1 – 2 łyżki), łyżeczka musztardy, sól, pieprz. Czas przygotowania: 10 minut Stopień trudności: łatwe Sposób przygotowania: Rozdrób ugotowane jaja, następnie dodaj do nich szczypiorek, rzodkiewkę lub kukurydzę. W celu uzyskania pożądanej konsystencji dodaj majonez, jogurt lub olej, musztardę. Pastę przypraw do smaku dodając sól i pieprz. Pasta z mielonej wołowiny Dla osób lubiących potrawy mięsne dobrym rozwiązaniem na śniadanie czy kolację może okazać się pasta z mielonej wołowiny. Składniki: 25 dag chudej wołowiny gotowanej z wywaru, 2 łyżeczki musztardy, około 3 łyżki...

Nasze akcje
Strefa luksusu

Marzysz o sielsko-anielskim relaksie? Znajdziesz go w hotelu Bania!

Partner
materiały prasowe Lenovo
Fleszstyle

Świetna jakość w stylowym opakowaniu. Natalia Szroeder wybrała laptop Lenovo Yoga Slim 7

Partner
rafal-brzozowski
Newsy

Ci uczestnicy „The Voice of Poland” robią karierę muzyczną. Znasz wszystkich?

Partner
fotona-tatuaż
Fleszstyle

Nieudany tatuaż lub makijaż permanentny ? Wiemy, jak się go pozbyć!

Partner
torebka-skoda-hollie-warsaw
Fleszstyle

Barbara Kurdej - Szatan: "Nie miałam pojęcia, że niezabezpieczone drobiazgi mogą uderzyć z taką siłą"

Partner
justyna-steczkowska
Newsy

Justyna Steczkowska ponownie w „The Voice of Poland”! To wyjątkowy czas dla artystki

Partner
Revitalift Filler L'Oréal Paris
Fleszstyle

Wiele może się zmienić w ciągu 10 lat, ale twoja skóra nie musi! Test linii Revitalift Filler L'Oréal Paris

Partner
kosmetyki-weleda
Fleszstyle

Weleda, czyli pielęgnacja w harmonii z naturą i człowiekiem

Partner