Harissa
© Andrey Starostin/Fotolia.com
Styl życia

Ostre smaki kuchni tunezyjskiej – harissa

Harissa to ostra i wyrazista w smaku pasta – dodatek do potraw kuchni tunezyjskiej i armeńskiej. Przygotowywana jest głownie z czosnku i papryki chili. Może zawierać pomidory, kolendrę, kminek i oliwę.

Harissa to ostra i wyrazista w smaku pasta – dodatek do potraw kuchni tunezyjskiej i armeńskiej. Przygotowywana jest głownie z czosnku i papryki chili. Może zawierać pomidory, kolendrę, kminek i oliwę.

 

Ostrość pasty chili łagodzi oliwa. Wynika to z faktu, że kapsaicyna, która odpowiada za ostrość papryczek chili, jest rozpuszczalna w tłuszczach.

Kasia gotuje z Polki.pl: klasyczne ciasto drożdżowe

Przepis na tunezyjską pastę chili z suszonymi papryczkami

Rada: Domowa harissa przygotowana z suszonych papryczek chili ma dłuższy termin przydatności niż pasta przygotowana ze świeżych papryczek. Zamkniętą w słoiczku pastę możesz przechowywać w lodówce przez około trzy miesiące od przygotowania. Ważne, aby raz w tygodniu pastę skropić oliwą z oliwek i przemieszać, aby nie wyschła.

 

Potrzebujesz:

  • miski,
  • papierowego ręcznika,
  • noża,
  • deski do krojenia,
  • blendera,
  • łyżki.

 

Składniki na słoik o pojemności 250 ml:

  • 25 suszonych papryczek chili,
  • 6 ząbków czosnku,
  • 4 łyżki oliwy z oliwek,
  • 2 łyżeczki mielonej kolendry,
  • szczypta soli himalajskiej,
  • 2 łyżeczki mielonego kuminu.

 

Czas przygotowania: 50 minut

Stopień trudności: łatwe

 

Sposób wykonania:

  • Papryczki chili przełóż do miski i zalej gorącą wodą, tak aby pokryła wszystkie warzywa. Papryczki zostaw w wodzie na 30-40 minut.
  • Papryczki wyjmij z wody i osusz papierowym ręcznikiem.
  • Z papryczek usuń szypułki i gniazda nasienne.
  • Miąższ posiekaj na drobno.
  • Do blendera przełóż czosnek, oliwę i papryczki. Całość zmiksuj na gładką pastę.
  • Do harissy dodaj sól himalajską, kumin i kolendrę. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj.

 

Smacznego!

Domowa harissa ze świeżymi papryczkami chili

Potrzebujesz:

  • miski,
  • blendera,
  • noża,
  • deski do krojenia,
  • naczynia żaroodpornego.

 

Składniki:

  • 25 świeżych papryczek chili,
  • 1 czerwona papryka,
  • 6 ząbków czosnku,
  • 2 łyżeczki mielonego kuminu,
  • 4 łyżki oliwy z oliwek,
  • 2 łyżeczki mielonej kolendry,
  • łyżeczka soli himalajskiej.

 

Czas przygotowania: 60 minut

Stopień trudności: łatwe

 

Sposób wykonania:

  • Papryczki chili przełóż do miski i zalej gorącą wodą. Wszystkie warzywa powinny być zanurzone w wodzie. Papryczki mocz przez 30 minut.
  • Czerwoną paprykę umyj, przekrój na pół i usuń gniazda nasienne.
  • Miąższ przełóż do naczynia żaroodpornego (skórką do góry) i piecz na najwyższym poziomie w piekarniku nagrzanym do temperatury 200°C przez 20 minut.
  • Po wyjęciu z pieca, naczynie przykryj folią aluminiową (dzięki temu łatwo zdejmiesz skórkę w papryki) i odstaw na 10 minut do wystygnięcia.
  • Z przestudzonej papryki zdejmij skórkę, a miąższ przełóż do blendera.
  • Papryczki chili odcedź z wody i osusz.
  • Z ostrych papryczek usuń szypułki i gniazda nasienne, a miąższ posiekaj na drobno i dodaj do upieczonej papryki.
  • Do blendera dodaj obrane ząbki czosnku, sól himalajską, kumin i kolendrę. Całość zmiksuj na gładką pastę.

 

Smacznego!


Dynia pokrojona i przygotowana do zapiekania. Obok połowa dynii w całości.
©whitelook/Fotolia.com
Styl życia
Pasta do chleba i frytki, czyli przepisy na potrawy z pieczonej dyni
Potrawy z dyni cieszą się popularnością ze względu na swój smak i wygląd. Frytki z dyni doskonale komponują się z rybą, a pasta najlepiej smakuje podana na słonych krakersach lub chrupiącej bagietce.

Potrawy z dyni cieszą się popularnością ze względu na swój smak i wygląd. Frytki z dyni doskonale komponują się z rybą, a pasta najlepiej smakuje podana na słonych krakersach lub chrupiącej bagietce.   Dynia jest źródłem pełnowartościowych tłuszczów roślinnych, cynku i beta-karotenu. Jest niskokaloryczna, ale ma wysoki indeks glikemiczny (IG=75). Kremowa pasta z dyni do chleba Czas przygotowania: 30 minut + czas pieczenia Stopień trudności: średnie Potrzebujesz: noża, deski do krojenia, blendera , formy i papieru do pieczenia. Składniki: 1 kilogram dyni, 6 ząbków czosnku, 3 łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny, 2 łyżki pasty tahini (sezamowej), 3 papryki (najlepiej żółte), pół łyżeczki mielonej papryki chili, szczypta pieprzu i soli himalajskiej. Sposób wykonania: Dynię oczyść i przekrój na pół. Miąższ dyni natrzyj oliwą z oliwek. Formę wyłóż papierem do pieczenia i przełóż na nią dynię. Piecz dynię w piekarniku nagrzanym do temperatury 150º aż stanie się miękka (ok. 60 minut). Papryki umyj, przekrój na pół i usuń gniazda nasienne. Po 30 minutach wyjmij formę z piekarnika i ułóż obok dyni ząbki czosnku w łupinkach i kawałki papryki. Paprykę skrop oliwą z oliwek. Całość włóż do piekarnika na kolejne 30 minut. Po upieczeniu, wyjmij warzywa z piekarnika i odstaw do ostygnięcia. Łyżką stołową usuń nasiona z dyni a miąższ przełóż do blendera. Z papryk usuń skórkę a miąższ przełóż do dyni. Czosnek wyjmij z łupin i dodaj go do blendera. Do warzyw dodaj sok z cytryny, chili, pieprz i pastę tahini. Całość zmiksuj na jednolitą pastę. Smacznego!   Frytki z dyni Rada: Jeżeli pieczesz frytki dyniowe po raz pierwszy, co jakiś czas zaglądaj do piekarnika i sprawdzaj, czy się...

Słoiki z przetworami z papryki.
©aneta_gu/fotolia
Styl życia
Przetwory z ostrą papryką chili: konfitura, papryczki z olejem, marynowane papryczki i buraki z papryczkami
Przetwory z papryki chili można dodawać zarówno do kanapek, sałatek, jak i ryb lub mięs. Możesz przygotować marynowane papryczki, buraczki z papryką, a nawet konfiturę.

Przetwory z papryki chili można dodawać zarówno do kanapek, sałatek, jak i ryb lub mięs. Możesz przygotować marynowane papryczki, buraczki z papryką, a nawet konfiturę.   Przy przyrządzaniu przetworów z papryczką chili koniecznie należy używać rękawiczek . Przydadzą się przy krojeniu papryk i usuwaniu z nich nasion . Dzięki nim unikniesz np. zatarcia oka lub pieczenia skóry rąk. Konfitura z ostrych papryczek chili Składniki (na 5 niedużych słoików): 1 kg papryczek chili, 75 dag cukru, sok z 1 cytryny.   Czas przygotowania: około 20-30 minut Stopień trudności: bardzo łatwe   Sposób przygotowania: Oczyść papryczki, usuń z nich gniazda nasienne i drobno pokrój. Posyp warzywa cukrem i wymieszaj. Zostaw paprykę na jakiś czas, aby puściła sok. Możesz ją pozostawić nawet na całą noc. Doprowadź papryczki z cukrem do wrzenia i gotuj przez 10 minut. Po tym czasie rozdrobnij je, jednak tak, by kawałki chili były widoczne. Dodaj sok z cytryny i gotuj przez 5 minut. Jeszcze gorące papryczki włóż do małych słoiczków (które zostały wcześniej umyte i wyparzone) i postaw do góry dnem. Zostaw je do ostygnięcia. Marynowana papryczka chili Składniki: 1 kg papryczek chili, 1 ¼ szklanki octu, 1,2 l wody, 1,5 łyżki soli, 2 ½ łyżki cukru, 4-5 listków laurowych, ½ łyżeczki pieprzu, ½ łyżeczki ziela angielskiego, 1 łyżeczka gorczycy, 1 łyżka oliwy do każdego słoika, 2 ząbki czosnku do każdego słoika.   Czas przygotowania: 40 minut Stopień trudności: łatwe   Sposób przygotowania: Umyj papryczki i wytnij z nich gniazda nasienne oraz usuń pestki. Przygotuj zalewę z wody,...

Ketchup z chili
©robertsre/Fotolia
Styl życia
Przetwory z papryki chilli na 3 sposoby: marynowana oraz w formie pasty i ketchupu
Miłośnicy ostrej papryki mogą zrobić z niej przetwory na zimę. Do mięs, zapiekanek, tart, sałatek, makaronów, zup i sosów świetnie sprawdzi się marynowane chili. Do wędlin, serów, pieczywa, kanapek i przekąsek warto dodać ketchup lub pastę z ostrej papryki.

Miłośnicy ostrej papryki mogą zrobić z niej przetwory na zimę. Do mięs, zapiekanek, tart, sałatek, makaronów, zup i sosów świetnie sprawdzi się marynowane chili. Do wędlin, serów, pieczywa, kanapek i przekąsek warto dodać ketchup lub pastę z ostrej papryki.   Papryka chilli jest cienka i ma podłużny kształt. Roślina może mieć czerwony, pomarańczowy, zielony lub żółty kolor. Papryka chili swój ostry smak zawdzięcza substancji zwanej kapsaicyną. Marynowana papryka ostra pasuje do wielu dań Marynowana papryka to ciekawy wariant dla swojej słodkiej odmiany. Chili w marynacie możesz dodawać do zup , sałatek, dań mięsnych, zapiekanek, tart i makaronów.   Składniki: 1 kilogram papryczek chilli (różne kolory), 1 litr przegotowanej wody, 1 szklanka octu, 4 łyżki oliwy z oliwek, 1 łyżka soli, 2 łyżki cukru, 5 liści laurowych, po 3 ząbki czosnku na każdy słoik, 1 łyżeczka gorczycy, 1 łyżeczka mielonego pieprzu, 1 łyżeczka ziela angielskiego.   Czas przygotowania: 45 minut Stopień trudności: łatwe   Sposób przygotowania: Papryki umyj, osusz i usuń gniazda nasienne oraz pestki. Do garnka wlej wodę, ocet, oliwę, cukier, sól oraz przyprawy. Gotuj marynatę przez pół godziny na małym ogniu. Do wyparzonych słoików włóż papryczki oraz po 2 ząbki czosnku, a następnie zalej marynatą (ciecz musi zakrywać papryczki). Zakręć słoiki i wstaw je do garnka z wodą. Doprowadź do wrzenia i pasteryzuj przetwory przez 10 minut. Gorące słoiki ustaw na ręczniku do góry dnem. Jak przygotować pastę z papryki chilli? Pasta z papryki chili jest idealna dla osób, które lubią ostre dania. Przetwór doskonale pasuje do kanapek , mięs, sałatek, wędlin, serów oraz grillowanych lub pieczonych warzyw .   Składniki: 1 kilogram czerwonych...

Nasze akcje
Gwiazdy
Newsy
Chcesz dobrze czuć się we własnej skórze tak, jak największe gwiazdy? Działaj metodą małych kroków!
Partner
Skuteczny trening bez wysiłku? Teraz to możliwe!
Newsy
Skuteczny trening to nie tylko siłownia!
Partner
Weleda
Newsy
Kosmetyki, które łączą tradycję z nowoczesnością. Poznaj je!
Partner
Nowości
PartyExtra
Małgorzata Rozenek-Majdan uśmiechnięta
Newsy
Małgorzata Rozenek-Majdan
BZ
Julia Wieniawa w neonowej sukience na lato
Newsy
Julia Wieniawa
BZ
Katarzyna Cichopek na 59 Festiwalu w Opolu
Newsy
Katarzyna Cichopek
BZ
Klaudia El Dursi na plaży
TV-Show
Hotel Paradise
BZ
Ślub od pierwszego wejrzenia x-news
TV-Show
Ślub od pierwszego wejrzenia
BZ
Versace wiosna-lato 2022
Fleszstyle
Trendy w koloryzacji włosów na wiosnę i lato 2022. Te odcienie robią mocne wrażenie
Marcelina Zielnik
Gorący trend: Dopamine dressing
Fleszstyle
Dopamine dressing to najgorętszy trend sezonu. Obłędną koszulę w stylu Małgorzaty Rozenek-Majdan kupisz w Sinsay za 39,99
Anna Kusiak
Klaudia Halejcio w najmodniejszych spodniach tego lata. Niemal identyczne kupisz w Sinsay za 35 zł
Newsy
Klaudia Halejcio w najmodniejszych spodniach tego lata. Podobne kupisz w Sinsay za 35 zł
Urszula Jagłowska-Jędrejek
Anna Lewandowska w swetrze za ponad tysiąc złotych
Newsy
Anna Lewandowska w modnym swetrze ponad tysiąc złotych. W Sinsay kupisz podobny za 50 złotych!
Aleksandra Skwarczyńska-Bergiel
Moda uliczna wiosna-lato 2022
Fleszstyle
Najmodniejsze buty na wiosenno-letni sezon. Te modele ma w szafie każda it-girl
Marcelina Zielnik