Obrane grzyby, po namoczeniu w osolonej wodzie są gotowe do dalszej obróbki. Na sos grzybowy potrzeba około kilograma maślaków żółtych, 2-3 łyżki śmietany, cebulę, marchewkę i natkę pietruszki do smaku. Dressing można podawać z wieprzowiną, ziemniakami lub makaronem.

Reklama

Maślaki mają skórę w odcieniu żółci z domieszką czerwieni lub brązu. Ich kapelusze mają od 4 do 14 centymetrów średnicy. Maślaki rosną w lasach iglastych od lata do jesieni. Pojawiają się pojedynczo lub w większych skupiskach zawsze w okolicach modrzewi, stąd też ich druga nazwa - maślaki modrzewiowe. Maślaki mają charakterystyczną śliską, lepką skórkę na kapeluszach.

Obieranie maślaków żółtych krok po kroku

Usuwanie klejącej się skórki maślaków nie tylko ułatwia ich oczyszczanie, ale zapobiega dolegliwościom żołądkowym. Śluz znajdujący się na kapeluszach grzybów pęcznieje i może zatykać przewód pokarmowy.

Zobacz także
  • Nóżki grzybów oczyszcza się małym nożykiem, zeskrobując brud i piasek.
  • Końcówki maślaków ścina się (aby usunąć wystające korzenie).
  • Trzon ogonka czyli nóżkę odcina się przy kapeluszu.
  • Kapelusz grzyba oczyszcza się z liści i igieł, a następnie nożem delikatnie zdejmuje się lepką skórkę.
  • Do miski lub garnka z zimną wodą wsypuje się 2 łyżki stołowe soli.
  • Pokrojone części maślaków moczy się w „solance” około 2-3 godziny.
  • Grzyby wyjmuje się na sitko i przemywa zimną wodą, aby wypłukać sól.

Przyrządzanie maślaków: przepis na sos grzybowy

Sos z maślaków można podawać z mięsem np. wieprzowym, makaronem lub ziemniakami. Na wykonanie 6 porcji dressingu potrzeba około kilograma grzybów.

Przepis na sos z maślaków krok po kroku

Składniki:

  • 1 kilogram maślaków żółtych,
  • 2-3 łyżki śmietanki 18 procentowej do zup,
  • 1 cebula,
  • 2 marchewki,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • sól,
  • pieprz,
  • natka pietruszki.

Czas przygotowania: około 30 minut

Stopień trudności: łatwy

Sposób przygotowania:

  • Oczyszczone i obrane ze skórek maślaki posiekaj w kostkę.
  • Grzyby włóż do garnka z zimną wodą i doprowadź ją do wrzenia.
  • Maślaki gotuj około 5 minut.
  • Odcedź grzyby na sitku.
  • Cebulę i marchewkę pokrój w kostkę i smaż na rozgrzanym oleju około 5 minut.
  • Dodaj maślaki.
  • Całość zalej wodą, do wysokości grzybów i dopraw solą i pieprzem.
  • Sos duś pod przykryciem około 20 minut.
  • Dodaj śmietanę (aby się nie zważyła umieść ją w kubku, dodaj 2 łyżki gorącego sosu, wymieszaj i dopiero całość wlej na patelnię).
  • Sos zagotuj, a na koniec posyp posiekaną pietruszką.

Smacznego!


Reklama
  • Jak zbierać prawdziwki w lesie? Sprawdź!
  • Domową uprawę pieczarek i boczniaków zaczyna się od zakupienia gotowego podłoża z zaszczepioną grzybnią (nitkowata ziemia z której wyrosną grzyby). Zobacz jakie są kolejne kroki domowej uprawy grzybów!
Reklama
Reklama
Reklama