Przepis na paellę
© gkrphoto/Adobe Stock
Styl życia

Śródziemnomorskie potrawy z owocami morza - przepis na paellę i tagliatelle z krewetkami

Owoce morza stanowią jeden z podstawowych składników kuchni śródziemnomorskiej. Największą popularnością cieszą się krewetki, kalmary i ośmiorniczki. Zestawiane są z ryżem, makaronami, kurczakiem, warzywami i owocami. Są również częstym dodatkiem do soczystych sałatek z kawałkami mango lub ananasa.

Owoce morza stanowią jeden z podstawowych składników kuchni śródziemnomorskiej. Największą popularnością cieszą się krewetki, kalmary i ośmiorniczki. Zestawiane są z ryżem, makaronami, kurczakiem, warzywami i owocami. Są również częstym dodatkiem do soczystych sałatek z kawałkami mango lub ananasa.

 

Kuchnia śródziemnomorska obfituje w owoce morza, ale jej podstawowymi składnikami są również ryby, oliwa z oliwek oraz świeże owoce (np. mango, granat, ananas) i warzywa. Owoce morza stanowią bogate źródło białka, witamin i minerałów. Dostarczają również kwasów tłuszczowych omega-3, które działają przeciwzapalnie i zapewniają prawidłową pracę układu sercowo-naczyniowego.

Przepis na paellę z owocami morza, kurczakiem i chorizo

Składniki:

  • 2 ½ szklanki bulionu drobiowego,
  • 100 g mrożonych owoców morza (mieszanka z krewetek, ośmiorniczek, kalmarów),
  • 100 g kiełbasy chorizo,
  • 300 g mięsa z udek kurczaka,
  • 100 g ryżu arborio,
  • szczypta szafranu,
  • ½ papryki czerwonej,
  • ½ cebuli,
  • ½ puszki krojonych pomidorów,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 łyżeczka papryki wędzonej, ewentualnie słodkiej,
  • 1 łyżka oliwy,
  • ½ szklanki zielonego groszku (mrożonego).

 

Sposób przygotowania:

  • Przygotuj patelnię o średnicy 25 cm.
  • Zrób bulion, a następnie zagotuj go z dodatkiem szczypty szafranu.
  • Rozmroź mieszankę owoców morza. Kiełbasę chorizo obierz ze skórki i pokrój w plasterki. Podsmaż na patelni z dwóch stron na średnim ogniu. Podsmażone chorizo zdejmij z patelni i przełóż na talerz.
  • Z podudzi usuń skórę. Mięso pokrój na kawałki (około 2 cm). Kurczaka przełóż na patelnię (po kiełbasie chorizo). Obsmażaj przez około 10 minut. Od czasu do czasu zamieszaj. Pod koniec smażenia, mięso przypraw do smaku solą i pieprzem. Wyłóż na talerz.
  • Na tej samej patelni podsmaż pokrojoną w kostkę cebulę. Dodaj łyżkę oliwy i smaż około 5 minut, mieszając. Pod koniec smażenia do cebuli dodaj czosnek pokrojony w cienkie plasterki.
  • Do warzyw na patelni dodaj pokrojoną w paski paprykę. Wymieszaj. Smaż przez około 1 minutę. Dodaj pomidory z puszki i wędzoną (lub słodką) paprykę. Wymieszaj. Całość duś przez około 5 minut.
  • Na patelnię dodaj kurczaka i chorizo. Wymieszaj i podgrzej. Dodaj suchy ryż. Ponownie wymieszaj i podgrzej.
  • Do paelli wlej bulion. Gotuj przez 15 minut bez przykrycia. Nie mieszaj. Na wierzchu dania połóż rozmrożone owoce morza i zielony groszek. Zredukuj ogień i kontynuuj gotowanie przez 5 minut pod przykryciem.

Przepis na makaron z krewetkami w pomidorowym sosie

Składniki:

  • 5 gniazdek makaronu tagliatelle,
  • 125 ml gęstego przecieru pomidorowego,
  • 12 mrożonych krewetek tygrysich (bez pancerzy),
  • 60 ml białego wina wytrawnego,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • 2 ząbki czosnku (posiekane),
  • 50 ml śmietany kremówki,
  • ½ czerwonej papryki (posiekanej),
  • 2 łyżki masła,
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki,
  • sól morska i świeżo mielony pieprz czarny do smaku.

 

Sposób przygotowania:

  • Krewetki rozmroź, umyj i osusz za pomocą ręcznika papierowego. Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek z masłem. Dodaj posiekany czosnek i paprykę. Warzywa smaż przez chwilę (ok. 15 sekund) na małym ogniu do zarumienienia czosnku. Dodaj przecier pomidorowy, wino, sól i pieprz. Całość gotuj około 10 minut, od czasu do czasu mieszając.
  • Ugotuj makaron al dente w lekko osolonej wodzie przez około 10 minut. Odsącz.
  • Na patelnię z przygotowanym sosem pomidorowym wyłóż krewetki oprószone solą. Gotuj na średnim ogniu po 1 minucie na każdą stronę.
  • Zmniejsz ogień. Dodaj śmietanę kremówkę i natkę pietruszki. Gotuj, cały czas mieszając (przez około 15 sekund).
  • Na patelnię z krewetkami i sosem wyłóż ugotowany i odsączony makaron. Wymieszaj.

Makaron w miseczce stoi na stole.
©FomaA/Fotolia.com
Styl życia
Makaron po tajsku pad thai i po singapursku singapore noodles – 2 pomysły na obiad i kolację
Makaron po singapursku i pad thai przygotowuje się z makaronu ryżowego, który nie wymaga gotowania. Dania podaje się z usmażonymi na patelni krewetkami. Makaron podprawia się sosem sojowym, rybnym lub ostrygowym.

Makaron po singapursku i pad thai przygotowuje się z makaronu ryżowego, który nie wymaga gotowania. Dania podaje się z usmażonymi na patelni krewetkami. Makaron podprawia się sosem sojowym, rybnym lub ostrygowym.   Makaron pad thai to jedno z najpopularniejszych dań w Tajlandii. Kuchnia singapurska to mieszanka smaków, która zawiera elementy kuchni chińskiej, indyjskiej , a także europejskiej. Dania orientalne mają wyrazisty smak za sprawą takich składników, jak: sos sojowy i rybny, chili oraz owoce morza. Przepis na makaron pad thai (po tajsku) z tofu i krewetkami Makaron po tajsku wyrazisty smak zawdzięcza sosowi rybnemu i ostrygowemu , który dodaje się do dania. Potrawę można podawać z krewetkami, serem tofu oraz kurczakiem.   Potrzebujesz: moździerza, wyciskarki do czosnku, miski, patelni wok, zwykłej patelni, ręcznika papierowego.   Składniki na sos: 3 ząbki czosnku, 1 szalotka, 1 papryka chili, 1 łyżka cukru, 1 łyżka sosu rybnego, 1/2 limonki.   Składniki na główne danie (dla 2 osób): 1 opakowanie makaronu ryżowego (200 gramów), 10 świeżych krewetek, 1/2 opakowania sera tofu  (90 gramów), 2 łyżki orzeszków ziemnych, 2 łyżki sosu rybnego, 1 łyżki sosu ostrygowego, 4 łyżki oliwy z oliwek, 1 cebula dymka, 1 jajko.   Czas przygotowania: około 30 minut   Stopień trudności: łatwe   Sposób przygotowania: Czosnek i szalotkę obierz, wyciśnij przez praskę i umieść w moździerzu. Dodaj resztę składników na sos i dokładnie rozbij na gładką masę. Do moździerza wlej sok wyciśnięty z limonki, łyżkę sosu rybnego, wymieszaj i odstaw. Makaron ryżowy mocz w misce z zimną...

Sznycle z indyka
© exclusive-design/Fotolia.com
Styl życia
Przepisy na potrawy z indyka: chili, kasza oraz sznycle
Indyk pysznie smakuje podany w postaci chili z czerwoną fasolą, kukurydzą, cebulą i czosnkiem. Można go też podawać z kaszą, sosem sojowym i porem. Mięso najlepiej doprawić oregano oraz słodką i ostrą papryką w proszku.

Indyk pysznie smakuje podany w postaci chili z czerwoną fasolą, kukurydzą, cebulą i czosnkiem. Można go też podawać z kaszą, sosem sojowym i porem. Mięso najlepiej doprawić oregano oraz słodką i ostrą papryką w proszku.   Indyk to lekkostrawne mięso polecane dla dzieci i alergików. Zawiera więcej białka niż mięso z kurczaka. Dostarcza też kwas foliowy , niacynę, potas i magnez. Delikatny smak sprawia, że może być doprawiony zgodnie z indywidualnymi preferencjami. Chili z indykiem – przepis Składniki: 300 g mielonego mięsa z indyka, ½ szklanki ryżu, ½ czerwonej papryki, 1 cebula, 2 ząbki czosnku , ½ puszki krojonych pomidorów, 1/3 szklanki czerwonej fasoli z puszki, 1/3 szklanki kukurydzy z puszki, 1/3 szklanki startego sera, 1 szklanka bulionu, 1 łyżka oliwy, 1 łyżeczka kminu rzymskiego , 1 łyżeczka oregano, 1 łyżeczka słodkiej papryki, ½ łyżeczki ostrej papryki, 1/3 łyżeczki pieprzu, ½ łyżeczki soli.   Stopień trudności: średnie Czas przygotowania: około 40 minut Sposób przygotowania: Obierz cebulę i czosnek, po czym pokrój je w kosteczkę. Dodaj mięso i dokładnie podsmaż. Wrzuć przyprawy i wymieszaj wszystko. Dodaj suchy ryż, wymieszaj. Umyj i pokrój paprykę w kostkę. Włóż ją na patelnię. Dodaj też kukurydzę i fasolę odsączone z zalewy, a także pomidory z puszki. Wlej bulion, wymieszaj i zagotuj całość. Przykryj patelnię, zmniejsz ogień i gotuj chili przez 17-18 minut. Dodaj starty ser, znów przykryj potrawę i podgrzewaj do roztopienia sera (przez około 2 minuty). Chili z indykiem można podawać z awokado skropionym sokiem z limonki, papryczką chili i pomidorkami koktajlowymi. Danie warto też posypać świeżą...

spaghetti z krewetkami
©fudio/Fotolia.com
Styl życia
Makaron z krewetkami tygrysimi w sosie winno-maślanym i makaroj sojowy z krewetkami - przepisy
Makaron z krewetkami pysznie smakuje po połączeniu ich z masłem oraz winem. Idealny dodatek do dania to natka pietruszki i czosnek. Do krewetek pasuje też makaron sojowy. Można go podać z podprażonym sezamem, pędami bambusa i grzybami mun.

Makaron z krewetkami pysznie smakuje po połączeniu ich z masłem oraz winem. Idealny dodatek do dania to natka pietruszki i czosnek. Do krewetek pasuje też makaron sojowy. Można go podać z podprażonym sezamem, pędami bambusa i grzybami mun. Krewetki to potrawa o delikatnym smaku, idealna na grilla oraz jako dodatek np. do makaronu. Doskonale smakują podsmażone na oliwie extra vergine lub maśle. Można je podawać z podsmażoną papryczką chili . Makaron z krewetkami w wersji śródziemnomorskiej: w sosie winno-maślanym Składniki: 250 g krewetek tygrysich , 200 g makaronu spaghetti , 200 g pomidorków koktajlowych, 1 ząbek czosnku, 1/2 pęczka natki pietruszki , 2 łyżki masła, 1/4 szklanki białego wina, 3 łyżki oleju lub oliwy, pieprz. Czas przygotowania: około 30 minut Stopień trudności: łatwe Sposób przygotowania: Obierz krewetki z pancerzy. Pozostaw ogonki. Natnij grzbiet krewetki na środku i sprawdź, czy trzeba usunąć jelito. Przypomina ono ciemną nitkę wzdłuż tułowia. Umyj i osusz krewetki. Zagotuj wodę na spaghetti i posól ją. Ugotuj makaron al dente. Kiedy będzie gotowy, odcedź go. Zachowaj 1/4 szklanki wody z gotowania. Obierz czosnek i pokrój go w plasterki. Rozgrzej olej lub oliwę na patelni. Włóż czosnek i lekko go zrumień. Dodaj masło oraz krewetki i posól je. Zwiększ ogień i smaż przez około 15 sekund z każdej strony. Umyj i posiekaj natkę pietruszki. Opłucz pomidorki i przekrój je na pół. Wlej wino na patelnię, a następnie dodaj natkę pietruszki i pomidorki. Smaż całość przez około minutę, mieszając co chwilę. Pomidorki powinny w tym czasie zmięknąć. Dodaj makaron i wlej wodę pozostałą z jego gotowania. Zagotuj wszystkie składniki na dużym ogniu. Dopraw danie świeżo...

Nasze akcje
materiały prasowe Lenovo
Fleszstyle

Świetna jakość w stylowym opakowaniu. Natalia Szroeder wybrała laptop Lenovo Yoga Slim 7

Partner
rafal-brzozowski
Newsy

Ci uczestnicy „The Voice of Poland” robią karierę muzyczną. Znasz wszystkich?

Partner
fotona-tatuaż
Fleszstyle

Nieudany tatuaż lub makijaż permanentny ? Wiemy, jak się go pozbyć!

Partner
torebka-skoda-hollie-warsaw
Fleszstyle

Barbara Kurdej - Szatan: "Nie miałam pojęcia, że niezabezpieczone drobiazgi mogą uderzyć z taką siłą"

Partner
justyna-steczkowska
Newsy

Justyna Steczkowska ponownie w „The Voice of Poland”! To wyjątkowy czas dla artystki

Partner
Revitalift Filler L'Oréal Paris
Fleszstyle

Wiele może się zmienić w ciągu 10 lat, ale twoja skóra nie musi! Test linii Revitalift Filler L'Oréal Paris

Partner
kosmetyki-weleda
Fleszstyle

Weleda, czyli pielęgnacja w harmonii z naturą i człowiekiem

Partner
materiały prasowe TVP
TV-Show

Sylwia Grzeszczak nową trenerką w „The Voice of Poland”! Jak się sprawdzi?

Partner