Party Stories
Rozrabianie ciasta
Image by Lifetimestock.com
Styl życia

Przepis na domowy makaron ryżowy

Jak zrobić makaron ryżowy? Wystarczy woda, olej, mąka ryżowa i trochę wolnego czasu. Makaron ryżowy wykonany samodzielnie jest dużo smaczniejszy od tego, który możemy dostać w sklepach.

Jak zrobić makaron ryżowy? Wystarczy woda, olej, mąka ryżowa i trochę wolnego czasu. Makaron ryżowy wykonany samodzielnie jest dużo smaczniejszy od tego, który możemy dostać w sklepach.

 

Możemy modyfikować smak domowego makaronu ryżowego, dodając aromatyczne zioła lub oliwę. Do przygotowania makaronu ryżowego w domu najlepsza jest specjalna maszynka oraz naczynie do gotowania na parze. Jeżeli nie posiadasz takiego sprzętu – nic straconego – możesz wykonać nożem wstążki lub łazanki i ugotować je we wrzątku.

Przepis na makaron z mąki ryżowej

Stopień trudności: łatwy

Czas przygotowania: 60 minut

 

Składniki:

  • 2 szklanki wody,
  • 2 szklanki mąki ryżowej,
  • łyżeczka oleju np. kokosowego lub sezamowego,szczypta soli do smaku.
  • Wskazówka: Jeżeli dodasz np. słodką paprykę makaron zyska piękny pomarańczowy kolor.

Sposób przygotowania:

1. Rozgrzej suchą patelnię i podpraż na niej mąkę przez około 3 minuty, cały czas mieszając, uważaj żeby się nie przypaliła. Po ostudzeniu wsyp ją do dużej miski.

2. W rondelku zagotuj wodę z solą i oliwą.

3. Wrzątek zacznij powoli wlewać do mąki mieszając drewnianą łyżką.

4. Mieszaj łyżką do czasu, aż zacznie się formować elastyczne ciasto. Jak woda już lekko przestygnie możesz wyrabiać ciasto ręką.

5. Ciasto powinno być lekko lepkie.

6. Podziel ciasto na 3 części. 2 przykryj ściereczką żeby nie wyschły.

7. Maszynkę do makaronu posyp mąką. Zrób makaron ze wszystkich porcji. Jeżeli nie masz maszynki rozwałkuj każdy placek (pamiętaj o obsypaniu każdego mąką aby nie przyklejał się do wałka) na wybraną grubość i pokrój go bardzo ostrym nożem na dowolnej grubości wstążki.

8. Przygotuj naczynie do gotowania na parze. Gotuj makaron partiami. Około 10-15 minut każda. Jeżeli nie masz naczynia do parowania, zagotuj w garnku wodę i ugotuj w ten sam sposób co zwykły makaron – w wodzie z dodatkiem oleju przez 10 minut.

9. Zahartuj makaron ryżowy polewając go lodowatą wodą. Dzięki temu będzie sprężysty i elastyczny.

 

Gdy już wiesz, jak zrobić makaron ryżowy, przyrządzanie dania z nim w roli głównej jest bardzo proste. Dzięki temu, że ma bardzo neutralny smak pasuje do wszystkiego. Najlepiej sprawdza się z pieczonymi warzywami i smażonymi w głębokim tłuszczu sajgonkami. Możesz go również użyć jako makaronu do zupy lub sosu.

 

Smacznego!


Komentarze
Zapraszamy do dyskusji
Czekamy na Twoją opinię w tym temacie. Dołącz do dyskusji!
Makaron ryżowe na drewnianej desce
©showcake/Fotolia
Styl życia
Właściwości makaronu ryżowego
Makaron ryżowy jest bezglutenowy, praktyczne beztłuszczowy i może stanowić podstawę diety lekkostrawnej. Jest bogaty w witaminy B, białka, sole mineralne, magnez, selen, mangan. Przez Chińczyków nazywany jest "makaronem długiego życia", symbolizuje szczęście i zdrowie, najlepiej więc zjadać długie nitki w całości. Zalewa się je wrzątkiem i stawia pod przykryciem na kilka minut w zależności od rodzaju makaronu ryżowego.

Makaron ryżowy jest bezglutenowy, praktyczne beztłuszczowy i może stanowić podstawę diety lekkostrawnej. Jest bogaty w witaminy B, białka, sole mineralne, magnez, selen, mangan. Przez Chińczyków nazywany jest "makaronem długiego życia", symbolizuje szczęście i zdrowie, najlepiej więc zjadać długie nitki w całości. Zalewa się je wrzątkiem i stawia pod przykryciem na kilka minut w zależności od rodzaju makaronu ryżowego. Właściwości makaronu ryżowego 100 gramów ugotowanego makaronu ryżowego ma 109 kalorii. Otrzymuje się go z mąki ryżowej i wody, z dodatkiem tapioki lub mąki kukurydzianej, jest bezglutenowy i prawie beztłuszczowy (jedynie 2% tłuszczu), a przy tym lekkostrawny. Węglowodany złożone, z których się składa, organizm trawi wolniej, co czyni go idealnym pożywieniem dla sportowców i osób aktywnych fizycznie .   Makaron ryżowy występuje w postaci wstążek – szerokich (do potraw smażonych) i wąskich (do zup) oraz nitek (podczas smażenia jego ilość rośnie; składnik chińskiej sałatki z kurczaka). Robi się go nie tylko z białego ryżu, ale także z brązowego (do zup i potraw mięsnych). Nie zawiera konserwantów, barwników, dodatków chemicznych, cholesterolu. Jest bogaty w witaminy B, białka, sole mineralne, magnez, selen, mangan. Jak gotować makaron ryżowy Według tradycji Dalekiego Wschodu, symbolizujący pomyślność i długowieczność "makaron długiego życia" nie powinien być dzielony na mniejsze części, bo tylko zjadanie wstążek lub nawet metrowych nitek w całości gwarantuje szczęście i zdrowie. Siorbanie i mlaskanie przy jedzeniu tej długości klusek w zupie jest już tradycją w najelegantszych azjatyckich restauracjach. Makaron ryżowy jest bardzo łatwy w przygotowaniu: nie trzeba go gotować i nie wykipi, brudząc kuchenkę. Zalewa się go wrzącą wodą i zostawia na maksymalnie 5 minut pod przykryciem. Smażony na gorącym oleju...

talerz z daniem z makaronu
Image by LifetimeStock.com
Styl życia
Jak samodzielnie zrobić makaron razowy?
Samodzielne zrobienie makaronu razowego nie jest trudne, ale dość czasochłonne. Biorąc jednak pod uwagę zalety mąki razowej warto spróbować.

Samodzielne zrobienie makaronu razowego nie jest trudne, ale dość czasochłonne. Biorąc jednak pod uwagę zalety mąki razowej warto spróbować.   Mąka razowa ma więcej wartości od oczyszczonej mąki białej. W przypadku mąki białej, ziarno przed procesem zmielenia zostaje oczyszczone, natomiast mąka razowa wytwarzana jest z całego ziarna (zatem jądra, kiełka i łuski). A to właśnie zewnętrzna warstwa ziarna zawiera wiele cennych witamin i składników odżywczych. Przepis na domowy makaron razowy Składniki: mąka razowa (2 szklanki), jajko (jedno), ciepła woda (2-4 łyżki), sól morska do smaku, mąka do podsypywania. Czas przygotowania: 60 minut Stopień trudności: łatwy   Sposób przygotowania: Mąkę można z pomocą sitka przesiać na stolnicę. Do tak przygotowanej mąki dodać jajko. Wyrabiać ciasto (można podsypywać mąką) i w razie potrzeby dodać ciepłej wody. Taka kolejność pozwoli trzymać pod kontrolą konsystencję ciasta . Po wyrobieniu ciasta należy je przykryć ściereczką i pozostawić na ok. 20 minut. Po tym czasie ciasto można przekroić na mniejsze kawałki i te rozwałkowywać na cienkie (kilka milimetrów) placki (można podsypywać mąką, aby się nie przyklejało). Z tak przygotowanych, lekko przeschniętych placków można wyciąć potrzebny nam kształt makaronu lub zwinąć je luźno w rulon i pokroić na dowolnej szerokości paski. Jeśli makaron ma być zużyty od razu – można wrzucić go do osolonej wody i gotować do miękkości, czyli około 10 minut. Jeśli ma być wykorzystany później, należy zostawić paski do całkowitego wyschnięcia , potem można przechowywać je w papierowej torbie lub lnianym woreczku. Smacznego!   Makaron razowy świetnie komponuje się zarówno z daniami obiadowymi (również z zupami ), a biorąc pod uwagę wyższą wartość odżywczą mąki...

Kilka rodzajów makaronu leży na stole.
©istetiana/Fotolia.com
Styl życia
Gotowanie makaronu: ile trwa? Gotowanie makaronu al dente, ryżowego, w zupie oraz w mikrofalówce
Porcja makaronu to średnio 100 g, które należy ugotować w 1 l wody. Aby przyspieszyć proces, należy posolić dopiero wrzątek. Makaron gotuje się od kilku do kilkunastu minut. Dostępny jest też makaron ryżowy, który wystarczy zalać wrzącą wodą.

Porcja makaronu to średnio 100 g, które należy ugotować w 1 l wody. Aby przyspieszyć proces, należy posolić dopiero wrzątek. Makaron gotuje się od kilku do kilkunastu minut. Dostępny jest też makaron ryżowy, który wystarczy zalać wrzącą wodą.   Makaron to dodatek do zu p, sosów oraz dań obiadowych . Jest sycący i można go przygotować zarówno na słodko, jak i na słono. Warto poznać kilka zasad gotowania, aby zawsze był smaczny i sypki.   Gotowanie makaronu: ile powinno trwać?   Aby ugotować odpowiednią ilość makaronu , można przyjąć zasadę około 100 g na jedną osobę. Dziecko zje nieco mniej: średnio 80 g, a mężczyzna nawet 120 g. Po odmierzeniu porcji należy postępować według poniższej instrukcji: zagotuj wodę: około 1 l na 100 g makaronu; tak duża ilość zapobiegnie sklejeniu się potrawy w trakcie gotowania; posól wodę; wrzuć makaron na wrzątek; suchy makaron gotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu, natomiast świeży – przez około 1-3 minut, pamiętając o tym, że grubsze formy gotują się dłużej; gotowanie makaronu al dente oznacza, że jest on lekko miękki, ale ciągle zachowuje jędrność; podczas gotowania nieco zmniejsz ogień, aby zawartość garnka nie wykipiała; mieszaj makaron od czasu do czasu, by się nie skleił; jeśli chcesz użyć go do sosu lub zupy, nie przelewaj go zimną wodą; zrób to, kiedy chcesz wykorzystać ten dodatek do sałatki .   Gotowanie makaronu na parze   Gotowanie makaronu na parze trwa nieco dłużej niż w tradycyjny sposób. Zarezerwuj na to około 20-25 minut. W ten sposób możesz ugotować całe danie obiadowe. Wszystkie produkty ułóż w miskach. Te, które wydzielają soki, np. mięso oraz gotujące się dłużej, postaw nad naczyniem z wodą. Nad nimi umieść miskę z...

Nasze akcje
maseczki-orientana
Fleszstyle

Maseczki stworzone przez naturę – 99% naturalnych składników i 100% skuteczność! 

Partner
kosmetyki-alkemie
Fleszstyle

Alkmie - polska marka, która tworzy kosmetyczne dzieła sztuki!

Partner
Newsy

Natura i nauka łączą siły w walce ze zmarszczkami. Poznaj kosmetyki Botanical HiTech

Partner
jane-perkins
Newsy

Plastikowa REwolucja, czyli o sile REcyklingu!

Partner
anabelle-minerals
Fleszstyle

Doskonały makijaż w duchu eko i zero waste: odkryj mineralne kosmetyki Annabelle Minerals! 

Partner