spaghetti z krewetkami
©fudio/Fotolia.com
Styl życia

Makaron z krewetkami tygrysimi w sosie winno-maślanym i makaroj sojowy z krewetkami - przepisy

Makaron z krewetkami pysznie smakuje po połączeniu ich z masłem oraz winem. Idealny dodatek do dania to natka pietruszki i czosnek. Do krewetek pasuje też makaron sojowy. Można go podać z podprażonym sezamem, pędami bambusa i grzybami mun.

Makaron z krewetkami pysznie smakuje po połączeniu ich z masłem oraz winem. Idealny dodatek do dania to natka pietruszki i czosnek. Do krewetek pasuje też makaron sojowy. Można go podać z podprażonym sezamem, pędami bambusa i grzybami mun.

Krewetki to potrawa o delikatnym smaku, idealna na grilla oraz jako dodatek np. do makaronu. Doskonale smakują podsmażone na oliwie extra vergine lub maśle. Można je podawać z podsmażoną papryczką chili.

Makaron z krewetkami w wersji śródziemnomorskiej: w sosie winno-maślanym

Składniki:

Czas przygotowania: około 30 minut

Stopień trudności: łatwe

Sposób przygotowania:

  • Obierz krewetki z pancerzy. Pozostaw ogonki.
  • Natnij grzbiet krewetki na środku i sprawdź, czy trzeba usunąć jelito. Przypomina ono ciemną nitkę wzdłuż tułowia.
  • Umyj i osusz krewetki.
  • Zagotuj wodę na spaghetti i posól ją.
  • Ugotuj makaron al dente.
  • Kiedy będzie gotowy, odcedź go. Zachowaj 1/4 szklanki wody z gotowania.
  • Obierz czosnek i pokrój go w plasterki.
  • Rozgrzej olej lub oliwę na patelni. Włóż czosnek i lekko go zrumień.
  • Dodaj masło oraz krewetki i posól je.
  • Zwiększ ogień i smaż przez około 15 sekund z każdej strony.
  • Umyj i posiekaj natkę pietruszki.
  • Opłucz pomidorki i przekrój je na pół.
  • Wlej wino na patelnię, a następnie dodaj natkę pietruszki i pomidorki.
  • Smaż całość przez około minutę, mieszając co chwilę. Pomidorki powinny w tym czasie zmięknąć.
  • Dodaj makaron i wlej wodę pozostałą z jego gotowania.
  • Zagotuj wszystkie składniki na dużym ogniu.
  • Dopraw danie świeżo zmielonym pieprzem.

Makaron sojowy z krewetkami czyli kuchnia azjatycka

Składniki:

  • 400 g krewetek,
  • 250 g makaronu sojowego,
  • 1 czerwona papryka,
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku,
  • 100 g groszku cukrowego,
  • 150 g pędów bambusa,
  • 2 łyżki sezamu,
  • 10 namoczonych grzybów mun,
  • 4 łyżki oleju,
  • sos słodko-kwaśny.

Czas przygotowania: około 20 minut

Stopień trudności: łatwe

Sposób przygotowania:

  • Umyj paprykę.
  • Pokrój ją oraz grzyby mun w cienkie słupki.
  • Namocz makaron sojowy we wrzątku na około 5 minut. Po upływie tego czasu odcedź go.
  • Rozgrzej olej na patelni i smaż na niej paprykę, groszek, pędy bambusa oraz sezam przez około 5 minut. Mieszaj co chwilę.
  • Obierz krewetki i dodaj je do pozostałych składników.
  • Dopraw całość sosem oraz przyprawami.
  • Wymieszaj wszystko z makaronem.
  • Podawaj danie posypane szczypiorkiem.

Smacznego!

Makaron w miseczce stoi na stole.
©FomaA/Fotolia.com
Styl życia
Makaron po tajsku pad thai i po singapursku singapore noodles – 2 pomysły na obiad i kolację
Makaron po singapursku i pad thai przygotowuje się z makaronu ryżowego, który nie wymaga gotowania. Dania podaje się z usmażonymi na patelni krewetkami. Makaron podprawia się sosem sojowym, rybnym lub ostrygowym.

Makaron po singapursku i pad thai przygotowuje się z makaronu ryżowego, który nie wymaga gotowania. Dania podaje się z usmażonymi na patelni krewetkami. Makaron podprawia się sosem sojowym, rybnym lub ostrygowym.   Makaron pad thai to jedno z najpopularniejszych dań w Tajlandii. Kuchnia singapurska to mieszanka smaków, która zawiera elementy kuchni chińskiej, indyjskiej , a także europejskiej. Dania orientalne mają wyrazisty smak za sprawą takich składników, jak: sos sojowy i rybny, chili oraz owoce morza. Przepis na makaron pad thai (po tajsku) z tofu i krewetkami Makaron po tajsku wyrazisty smak zawdzięcza sosowi rybnemu i ostrygowemu , który dodaje się do dania. Potrawę można podawać z krewetkami, serem tofu oraz kurczakiem.   Potrzebujesz: moździerza, wyciskarki do czosnku, miski, patelni wok, zwykłej patelni, ręcznika papierowego.   Składniki na sos: 3 ząbki czosnku, 1 szalotka, 1 papryka chili, 1 łyżka cukru, 1 łyżka sosu rybnego, 1/2 limonki.   Składniki na główne danie (dla 2 osób): 1 opakowanie makaronu ryżowego (200 gramów), 10 świeżych krewetek, 1/2 opakowania sera tofu  (90 gramów), 2 łyżki orzeszków ziemnych, 2 łyżki sosu rybnego, 1 łyżki sosu ostrygowego, 4 łyżki oliwy z oliwek, 1 cebula dymka, 1 jajko.   Czas przygotowania: około 30 minut   Stopień trudności: łatwe   Sposób przygotowania: Czosnek i szalotkę obierz, wyciśnij przez praskę i umieść w moździerzu. Dodaj resztę składników na sos i dokładnie rozbij na gładką masę. Do moździerza wlej sok wyciśnięty z limonki, łyżkę sosu rybnego, wymieszaj i odstaw. Makaron ryżowy mocz w misce z zimną...

Przepis na paellę
© gkrphoto/Adobe Stock
Styl życia
Śródziemnomorskie potrawy z owocami morza - przepis na paellę i tagliatelle z krewetkami
Owoce morza stanowią jeden z podstawowych składników kuchni śródziemnomorskiej. Największą popularnością cieszą się krewetki, kalmary i ośmiorniczki. Zestawiane są z ryżem, makaronami, kurczakiem, warzywami i owocami. Są również częstym dodatkiem do soczystych sałatek z kawałkami mango lub ananasa.

Owoce morza stanowią jeden z podstawowych składników kuchni śródziemnomorskiej. Największą popularnością cieszą się krewetki, kalmary i ośmiorniczki. Zestawiane są z ryżem, makaronami, kurczakiem, warzywami i owocami. Są również częstym dodatkiem do soczystych sałatek z kawałkami mango lub ananasa.   Kuchnia śródziemnomorska obfituje w owoce morza, ale jej podstawowymi składnikami są również ryby, oliwa z oliwek oraz świeże owoce (np. mango, granat, ananas) i warzywa. Owoce morza stanowią bogate źródło białka , witamin i minerałów. Dostarczają również kwasów tłuszczowych omega-3, które działają przeciwzapalnie i zapewniają prawidłową pracę układu sercowo-naczyniowego. Przepis na paellę z owocami morza, kurczakiem i chorizo Składniki: 2 ½ szklanki bulionu drobiowego, 100 g mrożonych owoców morza (mieszanka z krewetek, ośmiorniczek, kalmarów), 100 g kiełbasy chorizo, 300 g mięsa z udek kurczaka, 100 g ryżu arborio , szczypta szafranu, ½ papryki czerwonej, ½ cebuli, ½ puszki krojonych pomidorów, 2 ząbki czosnku, 1 łyżeczka papryki wędzonej, ewentualnie słodkiej, 1 łyżka oliwy, ½ szklanki zielonego groszku (mrożonego).   Sposób przygotowania: Przygotuj patelnię o średnicy 25 cm. Zrób bulion, a następnie zagotuj go z dodatkiem szczypty szafranu. Rozmroź mieszankę owoców morza. Kiełbasę chorizo obierz ze skórki i pokrój w plasterki. Podsmaż na patelni z dwóch stron na średnim ogniu. Podsmażone chorizo zdejmij z patelni i przełóż na talerz. Z podudzi usuń skórę. Mięso pokrój na kawałki (około 2 cm). Kurczaka przełóż na patelnię (po kiełbasie chorizo). Obsmażaj przez...

Makaron z krewetkami – proste i smaczne przepisy
© Comugnero Silvana/Adobe Stock
Styl życia
Makaron z krewetkami - jak zrobić? Proste przepisy na smaczną potrawę
Makaron z krewetkami to pomysł na oryginalne, wykwintne, a zarazem łatwe do przygotowania danie. Makaron z krewetkami można przygotować na wiele sposobów

Makaron z krewetkami to pomysł na oryginalne, wykwintne, a zarazem łatwe do przygotowania danie. Makaron z krewetkami można przygotować na wiele sposobów.   Krewetki z makaronem to świetne połączenie. Do tych dwóch podstawowych składników można śmiało dodawać inne produkty i eksperymentować ze smakami. Każdy przepis na makaron z krewetkami możemy też lekko zmodyfikować i dostosować do naszych potrzeb. Najbardziej popularnymi wersjami tego dania jest makaron z krewetkami w białym winie z dodatkiem różnorodnych składników. Do dania można śmiało dodawać warzywa - na przykład szpinak, cukinię czy pomidory. Makaron z krewetkami na ostro, na słodko lub makaron z krewetkami po chińsku - wydaje się, że liczba wariacji na temat tego dania jest nieskończona. Nie ma więc obaw, że kiedykolwiek znudzimy się tą potrawą. Poniżej przedstawionych jest kilka propozycji podania makaronu z krewetkami. Makaron z krewetkami i awokado Awokado doskonale komponuje się z krewetkami i makaronem . Nie potrzeba dużo czasu, żeby przygotować to smaczne danie, za to uśmiech na twarzach po spróbowaniu jest gwarantowany. Składniki potrzebne do przygotowania makaronu z krewetkami i awokado to: 25  dag krewetek, 25 dag makaronu (np. spaghetti), 1 miękkie awokado, 10 dag serka kremowego, 1 łyżka soku z cytryny, 1 łyżka oliwy, szczypta soli, szczypta pieprzu, 10 dag sera parmesan.   Sposób przygotowania: 1. Makaron gotujemy w osolonej wodzie al dente, następnie odcedzamy. 2. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i dodajemy krewetki, trzymamy na ogniu do czasu, aż się zarumienią ze wszystkich stron. 3. Awokado kroimy na pół, pozbywamy się pestki, łyżką wydrążamy miąższ. 4. Awokado razem z serkiem, solą, pieprzem i sokiem z cytryny miksujemy w kielichu na gładką...

Nasze akcje
Newsy

Stylowy prezent dla mężczyzny? Łączy w sobie design i praktyczność

Partner
fotona-tatuaż
Fleszstyle

Nieudany tatuaż lub makijaż permanentny ? Wiemy, jak się go pozbyć!

Partner
Newsy

Nowoczesny wymiar kobiecości? Manifestuj go zapachem!

Partner
Newsy

Kosmetyki, które dbają o ciebie i planetę. Poznaj nową linię przeciwzmarszczkową Laboratorium Kosmetycznego Ava

Partner
Revitalift Filler L'Oréal Paris
Fleszstyle

Wiele może się zmienić w ciągu 10 lat, ale twoja skóra nie musi! Test linii Revitalift Filler L'Oréal Paris

Partner
kosmetyki-weleda
Fleszstyle

Weleda, czyli pielęgnacja w harmonii z naturą i człowiekiem

Partner
Kosmetyki Neboa
Newsy

Zadbaj o włosy w duchu eko. Jak duży wpływ na planetę ma zawartość naszych kosmetyczek? Będziesz zaskoczona!

Partner