Trzy rodzaje ryżu podane z sosem na talerzu.
©SJacek Chabraszewski/Fotolia.com
Styl życia

Do jakich potraw nadaje się ryż basmati, arborio, czarny i inne? Poznaj ich właściwości

Najbardziej popularne odmiany ryżu to biały (np. do sushi) i brązowy. Dobrze znany jest też parboiled. Do ristotto idealnie nadaje się ryż arborio. Rodzaj jaśminowy dobrze komponuje się z daniami kuchni azjatyckiej.

Najbardziej popularne odmiany ryżu to biały (np. do sushi) i brązowy. Dobrze znany jest też parboiled. Do ristotto idealnie nadaje się ryż arborio. Rodzaj jaśminowy dobrze komponuje się z daniami kuchni azjatyckiej.

 

Ryż to lekkostrawny i bezglutenowy produkt, który jest odpowiedni dla alergików i osób z problemami w obrębie przewodu pokarmowego. Do wyboru jest od kilkunastu do nawet kilkudziesięciu tysięcy rodzajów ryżu.

 

Biały ryż do sushi

 

Biały ryż to najpopularniejsza odmiana tego produktu. Po ugotowaniu (trwa to około 10 minut) jest sypki, lecz nie suchy. Idealnie nadaje się do ryb, sushi i owoców.

 

Ryż parboiled

 

Ryż parboiled to jeden z rodzajów białego ryżu, który jest preparowany po wysokim ciśnieniem. Dzięki takiej obróbce zachowuje więcej wartości odżywczych niż biały ryż. Parboiled nigdy się nie skleja. Z tego powodu doskonale pasuje do zup i sałatek. Należy gotować go przez 15 minut.

 

Ryż brązowy

 

Ryż brązowy to bardzo dobrze znana odmiana ryżu pełnoziarnistego. Jest źródłem magnezu, żelaza oraz witamin z grupy B. Zawiera większą ilość błonnika pokarmowego niż jego biała odmiana. Ma też niższy indeks glikemiczny, co korzystnie wpływa na regulację poziomu glukozy we krwi. Brązowy ryż charakteryzuje się orzechowym posmakiem, co sprawia, że doskonale pasuje do sałatek i różnego rodzaju mięs. Czas gotowania tej odmiany wynosi 30-35 minut.

 

Ryż dziki

 

Dziki ryż (niektórzy mylą go z czarnym ryżem) to roślina, która wywodzi się z Ameryki Północnej. Jego inna nazwa to owies wodny lub zizania wodna. Ma niski indeks glikemiczny oraz niższą zawartość węglowodanów niż biała odmiana ryżu. Dzięki temu mogą go stosować osoby na diecie odchudzającej. Idealnie nadaje się do owoców morza i ryb. Dziki ryż powinno się gotować przez 12-15 minut.

 

Ryż arborio

 

Ryż arborio o okrągłych ziarnach wywodzi się z Włoch. Jest idealny do przygotowania risotto. Zawiera dużą ilość skrobi, która wydziela się podczas gotowania i nadaje potrawie gęstość oraz doskonałą konsystencję. Risotto można przyrządzić np. na bulionie warzywnym. Jest gotowe wtedy, kiedy wszystkie płyny zostaną wchłonięte przez ryż.

 

Ryż basmati

 

Ryż basmati to odmiana pochodząca z Indii. Ma dość mocny aromat, a jego ziarna po ugotowaniu stają się śnieżnobiałe. Ten ryż z łatwością można ugotować na sypko. Jest dodawany do potraw kuchni tajskiej i indyjskiej. Nadaje się do ryb oraz mięs. Gotuje się go przez 10-12 minut.

 

Ryż jaśminowy

 

Uprawy ryżu jaśminowego znajdują się głównie w Tajlandii. Swoją nazwę zawdzięcza zapachowi, który wydziela się podczas gotowania. Ta odmiana doskonale komponuje się z deserami, bakaliami i owocami oraz daniami kuchni azjatyckiej. Ryż jaśminowy powinno się gotować przez 15-20 minut.

 

Ryż czerwony

 

Ryż czerwony wywodzi się z Indii, jednak wiele pól uprawnych znajduje się we Francji. Ten rodzaj charakteryzuje orzechowy aromat i słodki smak. Jest bardziej sypki i słodszy niż biała odmiana. Czerwony ryż pasuje do drobiu, warzyw oraz różnorodnych sałatek. Czas gotowania wynosi 35-40 minut.

 

Ryż biały w miseczce
©HandmadePictures/Fotolia
Styl życia
Lekkostrawny, bezglutenowy i niskotłuszczowy – ryż
Jak gotować ryż, żeby był sypki? Wystarczy do gotowania dodać łyżeczkę oleju. Ze względu na wysoką zawartość węglowodanów stanowi niskotłuszczowe, lekkostrawne pożywienie dodające energii.

Jak gotować ryż, żeby był sypki? Wystarczy do gotowania dodać łyżeczkę oleju. Ze względu na wysoką zawartość węglowodanów stanowi niskotłuszczowe, lekkostrawne pożywienie dodające energii. Ryż jest idealnym posiłkiem dla alergików, osób ciężko chorych, nietolerujących glutenu i pszenicy. Lepiej wybierać ryż brązowy, który zawiera cztery razy więcej błonnika niż ten biały. Kaloryczność i wartości odżywcze ryżu 100 g ugotowanego, białego ryżu zawiera około 344, a brązowego około 322 kalorie. Ryż biały ma mniej niż brązowy składników odżywczych oraz wyższy indeks glikemiczny (IG ryżu białego – 70, brązowego – 55). Dlatego jeżeli decydujemy się na włączenie ryżu do jadłospisu warto uwzględnić jego zdrowszą, ciemniejszą odmianę. Ponadto brązowy ryż zawiera czterokrotnie więcej błonnika, oraz więcej takich składników, jak wapń, potas, żelazo, mangan, fosfor, witaminy z grupy B oraz witamina E. Rodzaje ryżu i ich przeznaczenie Ryż parboiled – oznacza to, że ryż został poddany specjalnej obróbce termicznej, dzięki której jest on bardziej odżywczy. Ten rodzaj ryżu najlepiej sprawdza się w daniach rybnych, mięsnych oraz zupach. Ryż długoziarnisty – dzięki specjalnej budowie - długie i cienkie ziarna – ryż tego rodzaju nie skleja się. Po ugotowaniu jest jędrny, dzięki czemu doskonale sprawdza się w sałatkach. Ryż biały, średnioziarnisty o owalnym kształcie ziaren, calasparra – jest idealny do risotto. Ryż krótkoziarnisty – kleisty – sprawdza się w potrawach słodkich, np. puddingach. Należy go gotować na małym ogniu. Ryż brązowy, ryż basmati – jeden z najzdrowszych rodzajów ryżu. Dodatek do dań obiadowych i sosów. Nadaje się również do smażenia. Ryż czarny, czerwony, kolorowy, dziki – charakteryzuje się długimi ziarnami. Jest bardzo dekoracyjny dzięki czemu...

Risotto sezonowe
Agnieszka Pałtynowicz
Styl życia
Jak przygotować idealne risotto? Przepis na wegetariańskie risotto ze szparagami
Jak przygotować idealne risotto? Przepis na wegetariańskie risotto ze szparagami

Risotto to charakterystyczne danie dla regionu północnych Włoch. Jest to jeden z najpopularniejszych sposobów na przygotowanie ryżu. Podstawą tego aromatycznego posiłku jest ryż arborio, masło i parmezan, a także białe wino. Przygotowaliśmy prosty przepis na wegetariańskie risotto ze szparagami . Dodatki do risotto mogą być różnorodne, ogranicza nas jedynie wyobraźnia. Najprostszym wyborem jesrt risotto mediolańskie, do którego dodaje się jedynie szafran. Jednak bardzo popularne są również wersje ryżu z grzybami , kurczakiem, barwiącą mątwą czy jesienną dynią. Jak zrobić idealne, kremowe risotto? - wskazówki Wybierz odpowiedni ryż Tak na prawdę jedyny ryż, dostępny w polskich sklepach, który nadaje się do risotto to arborio. Jest to krótkoziarnisty, owalny ryż, który po ugotowaniu jest bardzo kleisty, a w środku lekko al dente. Inne rodzaje ryżu , taki jak: dziki, jaśminowy czy parboiled nie sprawdzą się w tym daniu. Kremową, kleistą konsystencje klasycznego, włoskiego dania zapewni tylko ryż arborio. Gorący, aromatyczny bulion jest kluczem do sukcesu Po pierwsze bulion do risotto musi być bardzo gorący, tak aby ryż bez przerwy się gotował. Trzeba dodawać go małymi porcjami i mieszać, aż całość się wchłonie. Najlepiej aby bulion był przygotowały na bazie świeżych warzyw i mięsa. Ewentualnie z naturalnej kostki rosołowej, bez sztucznych barwników i glutaminianu sodu. Odpowiedni tłuszcz do smażenia Mamy dwie opcje, które sprawią, że nasze danie będzie aromatyczne i pełne smaku. Po pierwsze masło, dzięki któremu risotto będzie niezwykle kremowe i delikatne w smaku. Po drugie oliwa z oliwek , która podbija aromat każdej potrawy. Można również pomieszać masło z oliwą. Inne tłuszcze się nie nadają, tylko te powyżej sprawią, że...

Różne rodzaje ryżu
© gitusik/Fotolia.com
Styl życia
Ryż jest źródłem węglowodanów złożonych i wielu składników odżywczych
Ryż jest nie tylko źródłem węglowodanów dostarczających energii, ale również błonnika, który korzystnie wpływa na proces trawienia i odchudzania. Pozwala utrzymać wysoki poziom energii lub zregenerować ją po wysiłku fizycznym

Ryż jest nie tylko źródłem węglowodanów dostarczających energii, ale również błonnika, który korzystnie wpływa na proces trawienia i odchudzania. Pozwala utrzymać wysoki poziom energii lub zregenerować ją po wysiłku fizycznym. Składniki odżywcze ryżu Ilość witamin i minerałów zawartych w ryżu uzależniona jest od jego rodzaju . Ryż jest m.in. źródłem błonnika niezbędnego do utrzymania prawidłowej pracy jelit, zawiera również magnez , który usprawnia pracę układu sercowo-naczyniowego oraz nerwowego. Potas zawarty w ryżu pomaga w regulacji ciśnienia krwi a witamina E, dzięki swoim antyoksydacyjnym właściwościom, sprzyja utrzymaniu młodości .   Kaloryczność i składniki odżywcze wybranych rodzajów ryżu (w 100 gramach) Ryż biały. Najbardziej uniwersalny rodzaj ryżu. Jego ziarna są oczyszczon e w procesie produkcji, dlatego zawiera najmniej składników odżywczych, ale jest za to lekkostrawny. Kcal: 365 Białko: 7,15 g Węglowodany: 79,95 g Błonnik: 1,3 g Witamina E: 0,11 mg Witamina B3: 1,600 mg Kwas foliowy: 8 µg Wapń: 28 mg Żelazo: 0,80 mg Magnez: 25 mg Fosfor: 115 mg Potas: 115 mg   Ryż brązowy. W przeciwieństwie do białego ryżu, ten brązowy jest nieoczyszczony . Zawiera zdecydowanie więcej błonnika i ma niższy indeks glikemiczny. Kcal: 370 Białko: 7,94 g Węglowodany: 77,24 g Błonnik: 3,5 g Witamina E: 0,59 mg Witamina B3: 5,091 mg Kwas foliowy: 20 µg Wapń: 23 mg Żelazo: 1,47 mg Magnez: 143 mg Fosfor: 333 mg Potas: 223 mg   Ryż parboiled. Poddawany termicznej obróbce przy działaniu pary wodnej . Niejako pośredni rodzaj ryżu pomiędzy białym a brązowym. Kcal: 374 Białko: 7,51 g Węglowodany: 80,89 g Błonnik: 1,8 g Witamina E: 2,44 mg Witamina B3: 5,048 mg Kwas foliowy: 8 µg Wapń: 71...

Nasze akcje
Newsy

Stylowy prezent dla mężczyzny? Łączy w sobie design i praktyczność

Partner
fotona-tatuaż
Fleszstyle

Nieudany tatuaż lub makijaż permanentny ? Wiemy, jak się go pozbyć!

Partner
Newsy

Nowoczesny wymiar kobiecości? Manifestuj go zapachem!

Partner
Newsy

Kosmetyki, które dbają o ciebie i planetę. Poznaj nową linię przeciwzmarszczkową Laboratorium Kosmetycznego Ava

Partner
Revitalift Filler L'Oréal Paris
Fleszstyle

Wiele może się zmienić w ciągu 10 lat, ale twoja skóra nie musi! Test linii Revitalift Filler L'Oréal Paris

Partner
kosmetyki-weleda
Fleszstyle

Weleda, czyli pielęgnacja w harmonii z naturą i człowiekiem

Partner
Kosmetyki Neboa
Newsy

Zadbaj o włosy w duchu eko. Jak duży wpływ na planetę ma zawartość naszych kosmetyczek? Będziesz zaskoczona!

Partner