Party Stories
Martyna Wojciechowska o dramatycznej diagnozie
Doda w zielonej marynarce
Agnieszka Woźniak Starak w białym t-shircie na konferencji Big Brothera
beata-kozidrak
„Hotel Paradise” Ata Postek rozstała się z partnerem, ale już ma nowego! Zdradziła, jak się poznali
Michał Kostrzewski i pozostali jurorzy You Can Dance
Justyna Steczkowska z fanami
Ida Nowakowska prowadzącą "You Can Dance"
Doda
Krewetka na widelcu
©Alex Staroseltsev/Fotolia
Styl życia

Najpopularniejsze owoce morza – krewetki. Jak je jeść?

Krewetki można jeść jako przekąskę lub danie główne. Nadają się do duszenia, smażenia, pieczenia i grillowania. Mięso tych skorupiaków jest lekkostrawne i niskokaloryczne. Krewetki są źródłem dobrze przyswajalnego białka i zawierają niewielką ilość tłuszczów nienasyconych.

Krewetki można jeść jako przekąskę lub danie główne. Nadają się do duszenia, smażenia, pieczenia i grillowania. Mięso tych skorupiaków jest lekkostrawne i niskokaloryczne. Krewetki są źródłem dobrze przyswajalnego białka i zawierają niewielką ilość tłuszczów nienasyconych.

Właściwości krewetek – witaminy i składniki mineralne

Mięso krewetek jest delikatne i ma wysoką wartość odżywczą. Dostarcza do organizmu dobrze przyswajalne białko (w 100 g znajduje se 18,1 g białka) oraz witaminy z grupy B. Krewetki mają niską zawartość tłuszczu – w 100 g mięsa jest ok. 0,8 g tłuszczu. Są źródeł selenu, fluoru, jodu, potasu i miedzi. Pomagają chronić serce i wzmacniają układ odpornościowy. Są lekkostrawne i niskokaloryczne – w 100 g mięsa znajduje się 86 kcal.

Najpopularniejsze rodzaje krewetek – królewskie, białe i tygrysie

Krewetki to najchętniej wybierane owoce morza. Na rynku znaleźć można różne ich odmiany, które różnią się od siebie pod względem wielkości, barwy i kształtu odnóży. Krewetki najczęściej występują w kolorze szarym lub czerwonym, ale można trafić także na żółte, zielone, brązowe lub kremowe. Po poddaniu obróbce termicznej krewetki zmieniają kolor na bladoróżowy lub pomarańczowy. Świeże skorupiaki mają lśniący pancerz w intensywnym kolorze.

  • krewetki królewskie – nazywane są także krewetkami olbrzymimi. Jest to największa odmiana skorupiaków. W jednym kilogramie znajduje się ok. 12-18 sztuk krewetek. Specyfiką tego gatunku jest elastyczny pancerz i wydłużony odwłok. Grzbiet krewetek królewskich ma kolor szaro-brązowy, zaś część spodnia jest biała.
  • krewetki białe – mają lekko słodki smak. Ich mięso jest zwarte i jędrne. Mogą osiągnąć długość ok. 22 cm.
  • krewetki tygrysie – cechą charakterystyczną tego gatunku jest zielono-szara barwa. Mięso tych skorupiaków jest jędrne i soczyste.

Jak jeść krewetki?

Krewetki można jeść na zimo lub na gorąco. Krewetki, które mają być podawane jako przekąska lub sałatka należy podawać w pucharkach bądź miseczkach. Zjadamy je wówczas w całości widelcem lub pałeczkami, ponieważ są całkowicie oczyszczone z pancerzyków. Krewetki koktajlowe zjadamy łyżeczką, gdyż są już obrane i nie mają wielkich rozmiarów. W przypadku krewetek smażonych, które mogą być obrane, ale mają zostawiony na ogonie pancerz, zjadamy wyłącznie miękką część, a końcówkę odkładamy na talerzyk. Smażone krewetki jemy palcami, trzymając je właśnie za pozostawioną część pancerzyka. Jeżeli skorupiaki podane są jako danie główne w pancerzach, należy chwycić krewetkę i wsunąć pod pancerz paznokieć kciuka. Spowoduje to zluzowanie skorupki, którą następnie delikatnie ściągamy. Po zjedzeniu dłonie należy wypłukać w przygotowanej na stole miseczce z wodą i wytrzeć ręcznikiem. Krewetki grillowane również należy jeść palcami. Jadalną częścią jest ta, która pozostaje po oderwaniu główki i obraniu pancerzyka.


owoce morza w pomidorami na stole
©denio109/Fotolia.com
Styl życia
Jak jeść owoce morza: homary, krewetki, ostrygi, mule, kalmary i ośmiornice
Owoce morza, nazywane również frutti di mare, są wykwintnymi produktami, które nie należą do tradycyjnych składników kuchni polskiej. Ze względu na swoją wysoką cenę oraz problematyczny sposób przygotowania, niezbyt często pojawiają się na stołach polskich rodzin. Jednakże coraz częściej można się z nimi zetknąć na różnych wytwornych przyjęciach. Wówczas warto znać sztukę jedzenia owoców morza i wiedzieć, jak je spożywać.

Owoce morza, nazywane również frutti di mare, są wykwintnymi produktami, które nie należą do tradycyjnych składników kuchni polskiej. Ze względu na swoją wysoką cenę oraz problematyczny sposób przygotowania, niezbyt często pojawiają się na stołach polskich rodzin. Jednakże coraz częściej można się z nimi zetknąć na różnych wytwornych przyjęciach. Wówczas warto znać sztukę jedzenia owoców morza i wiedzieć, jak je spożywać.   Owoce morza charakteryzują się wysoką zawartością białka, co powoduje, że bardzo szybko się psują. Najlepiej kupować je świeże od zaufanych dostawców. Wśród najpopularniejszych owoców morza można wymienić: krewetki, ostrygi, ośmiornice, kalmary i homary. Jak jeść skorupiaki: homary i krewetki Jedną z grup owoców morza są skorupiaki, do których zalicza się m.in.: homary, kraby i krewetki. Pierwszy z wymienionych owoców morza swoim wyglądem przypomina raka rzecznego . Po ugotowaniu przyjmuje on czerwoną barwę, a jego mięso jest w smaku bardzo delikatne. W restauracjach lub na przyjęciach, na których serwuje się homara, dostaje się specjalne szczypce, za pomocą których odłamuje się jego kleszcze. Następnie szpikulcem do homarów lub zwykłym widelcem delikatnie wyciąga się mięso, dzieli na mniejsze kawałki, a następnie macza się w sosie i je. Kolejnym popularnym owocem morza , zaliczanym do skorupiaków, są krewetki. Sposób ich spożywania uwarunkowany jest tym, jak zostały one podane. Wówczas, gdy krewetki są obrane – spożywa się je nożem i widelcem. Z kolei, gdy podaje się je wraz z pancerzem – przed zjedzeniem krewetki należy zdjąć go palcami. Małże: ostrygi i mule – jak je jeść? Ostrygi i mule są owocami morza, zaliczanymi do grupy małż jadalnych. Zazwyczaj są one...

Mule - potrawa z małży
Image by LifetimeStock.com
Styl życia
Jak jeść mule, aby smakowały najlepiej – przepis na mule z białym winem dla 2 osób
Mule, to inaczej omułki jadalne (potocznie zwane małżami) – owoce morza importowane do Polski najczęściej z Holandii i Belgii. Kilogram muli kosztuje około 20 złotych. Mule z białym winem to doskonały pomysł na obiad lub romantyczną kolację dla dwojga.

Mule, to inaczej omułki jadalne (potocznie zwane małżami) – owoce morza importowane do Polski najczęściej z Holandii i Belgii. Kilogram muli kosztuje około 20 złotych. Mule z białym winem to doskonały pomysł na obiad lub romantyczną kolację dla dwojga. Wskazówki: Mule świeże smakują lepiej niż mule mrożone; Do jedzenia nadają się wyłącznie mule żywe (w momencie zakupu skorupka jest zamknięta – w środku znajduje się woda); Zanim kupisz mule, powąchaj je – świeże mają przyjemny zapach morza; Muli nie można przechowywać w lodówce dłużej niż dobę ; Mule świetnie smakują z grzankami ziołowymi lub czosnkowymi; Muli nie należy czyścić pod bieżącą wodą . Składniki: kilogram muli, 1 cebula, 3 ząbki czosnku, puszka pomidorów w zalewie bez skórki lub karton (200 gramów) przecieru pomidorowego, 2 łyżki masła, pęczek posiekanej, świeżej pietruszki , liście bazylii, sól, pieprz ziarnisty, 1 l białego wina.   Czas przygotowania: 50 minut Stopień trudności: średnie Sposób przyrządzenia: 1. Mule włóż do miski z zimną wodą na 20-30 minut. 2. Umyj mule szczoteczką – pozbądź się nitek i innych narośli. 3. Muszle otwarte wyrzuć – mogą być nieświeże. 4. Obierz cebulę i czosnek, a następnie pokrój warzywa na drobne kawałki. 5. Podgrzej masło w głębokiej patelni lub garnku. 6. Do zeszklonego tłuszczu wrzuć cebulę i czosnek. 7. Do masła, cebuli i czosnku dodaj pomidory w kostce / przecier pomidorowy. 8. Wlej wino. 9. Po 10 minutach dodaj mule. 10. Gotuj na małym ogniu pod przykryciem do czasu aż mule się otworzą (jeśli po 10 minutach część małży dalej będzie znajdowała się w skorupie, należy nimi...

owoce morza na stoisku
©primopiano/Fotolia.com
Styl życia
Wszystko, co trzeba wiedzieć o owocach morza: rodzaje, dostępność, ceny, wartości odżywcze, przechowywanie, przyrządzanie
Niektóre rodzaje owoców morza, takie jak krewetki, można kupić w każdym supermarkecie, natomiast innych, np. ostryg, trzeba szukać u zaufanych dostawców. Świeże powinny być przechowywane w temperaturze 0–5°C, ponieważ bardzo szybko się psują.

Niektóre rodzaje owoców morza, takie jak krewetki, można kupić w każdym supermarkecie, natomiast innych, np. ostryg, trzeba szukać u zaufanych dostawców. Świeże powinny być przechowywane w temperaturze 0–5°C, ponieważ bardzo szybko się psują. Owoce morza , czyli frutti di mare , goszczą na stołach całego świata. Nadają się do sałatek, past, sosów i zup. Najlepiej smakują dopiero wyłowione z wody, sprzedawane na targowiskach w nadmorskich miejscowościach. Owoce morza: podział, charakterystyka Istnieją dwa główne rodzaje owoców morza: skorupiak i mięczaki . Do pierwszej grupy należą m.in. kraby, raki, krewetki, homary, langusty, natomiast do drugiej – przegrzebki, małże, ostrygi, ośmiornice, kałamarnice, ślimaki, mule. Jako składniki diety owoce morza są bardzo cenne, ponieważ obfitują w łatwo przyswajalne białko (najwięcej w krewetkach i langustach ), witaminy z grupy B , a także rzadkie minerały: fluor, jod, selen, cynk (ten ostatni przede wszystkim w ostrygach). Niestety, owoce morza często wywołują reakcje alergiczne, a jeśli pochodzą z zanieczyszczonych wód, mogą zawierać szkodliwe związki. Owoce morza: występowanie, kupowanie Frutti di mare w Europie mogą cieszyć się przede wszystkim mieszkańcy krajów oblewanych przez Morze Śródziemne, Północne i Irlandzkie. Więcej owoców morza wyławia się jednak z wód Morza Japońskiego, Karaibskiego, Atlantyku i Pacyfiku. W Polsce można dostać te głębinowe żyjątka z importu – bardzo rzadko w postaci świeżej, częściej mrożone lub konserwowe (w białym winie, rozmaitych sosach lub w zalewie naturalnej). Kupując je, trzeba być bardzo ostrożnym, ponieważ zjedzenie nieprawidłowo lub zbyt długo przechowywanych grozi poważnym zatruciem. Owoce morza w puszce należy zjeść w ciągu 24 godzin od otwarcia. Nieświeże...

Nasze akcje
Delia My Cream
Styl życia

Krem idealnie dopasowany? Zrób go sama, z Delią to łatwe!

Partner
Macchia marki Tubądzin - wystrój we włoskim stylu
Styl życia

Mieszkanie inspirowane słoneczną Italią. Styl, który pokochały gwiazdy!

Partner
lenor-fresh-air-efect
Fleszstyle

Jak urządzić wnętrze, by zawsze zachwycało świeżością?

Partner
dax-cashmere-podklad-moon-blink
Fleszstyle

Klaudia El Dursi i Marcelina Zawadzka pokochały ten drogeryjny podkład i bazy pod makijaż!

Partner
Motorola moto g100
Styl życia

Uwielbiasz spędzać czas z przyjaciółmi? Wiemy, co zrobić, żeby te spotkania dawały ci jeszcze więcej radości!

Partner