Krewetki można jeść jako przekąskę lub danie główne. Nadają się do duszenia, smażenia, pieczenia i grillowania. Mięso tych skorupiaków jest lekkostrawne i niskokaloryczne. Krewetki są źródłem dobrze przyswajalnego białka i zawierają niewielką ilość tłuszczów nienasyconych.

Reklama

Właściwości krewetek – witaminy i składniki mineralne

Mięso krewetek jest delikatne i ma wysoką wartość odżywczą. Dostarcza do organizmu dobrze przyswajalne białko (w 100 g znajduje se 18,1 g białka) oraz witaminy z grupy B. Krewetki mają niską zawartość tłuszczu – w 100 g mięsa jest ok. 0,8 g tłuszczu. Są źródeł selenu, fluoru, jodu, potasu i miedzi. Pomagają chronić serce i wzmacniają układ odpornościowy. Są lekkostrawne i niskokaloryczne – w 100 g mięsa znajduje się 86 kcal.

Najpopularniejsze rodzaje krewetek – królewskie, białe i tygrysie

Krewetki to najchętniej wybierane owoce morza. Na rynku znaleźć można różne ich odmiany, które różnią się od siebie pod względem wielkości, barwy i kształtu odnóży. Krewetki najczęściej występują w kolorze szarym lub czerwonym, ale można trafić także na żółte, zielone, brązowe lub kremowe. Po poddaniu obróbce termicznej krewetki zmieniają kolor na bladoróżowy lub pomarańczowy. Świeże skorupiaki mają lśniący pancerz w intensywnym kolorze.

  • krewetki królewskie – nazywane są także krewetkami olbrzymimi. Jest to największa odmiana skorupiaków. W jednym kilogramie znajduje się ok. 12-18 sztuk krewetek. Specyfiką tego gatunku jest elastyczny pancerz i wydłużony odwłok. Grzbiet krewetek królewskich ma kolor szaro-brązowy, zaś część spodnia jest biała.
  • krewetki białe – mają lekko słodki smak. Ich mięso jest zwarte i jędrne. Mogą osiągnąć długość ok. 22 cm.
  • krewetki tygrysie – cechą charakterystyczną tego gatunku jest zielono-szara barwa. Mięso tych skorupiaków jest jędrne i soczyste.

Jak jeść krewetki?

Krewetki można jeść na zimo lub na gorąco. Krewetki, które mają być podawane jako przekąska lub sałatka należy podawać w pucharkach bądź miseczkach. Zjadamy je wówczas w całości widelcem lub pałeczkami, ponieważ są całkowicie oczyszczone z pancerzyków. Krewetki koktajlowe zjadamy łyżeczką, gdyż są już obrane i nie mają wielkich rozmiarów. W przypadku krewetek smażonych, które mogą być obrane, ale mają zostawiony na ogonie pancerz, zjadamy wyłącznie miękką część, a końcówkę odkładamy na talerzyk. Smażone krewetki jemy palcami, trzymając je właśnie za pozostawioną część pancerzyka. Jeżeli skorupiaki podane są jako danie główne w pancerzach, należy chwycić krewetkę i wsunąć pod pancerz paznokieć kciuka. Spowoduje to zluzowanie skorupki, którą następnie delikatnie ściągamy. Po zjedzeniu dłonie należy wypłukać w przygotowanej na stole miseczce z wodą i wytrzeć ręcznikiem. Krewetki grillowane również należy jeść palcami. Jadalną częścią jest ta, która pozostaje po oderwaniu główki i obraniu pancerzyka.


Reklama
Reklama
Reklama
Reklama