Zupa chłodnik.
©Anna Bobrowska/Fotolia
Styl życia

Przepisy na chłodniki z buraczków, szpinaku i ogórków

Chłodnik idealnie nadaje się na upalne dni. Gasi pragnienie, syci i świetnie smakuje. Można go przygotować już w 20 minut.

Chłodnik idealnie nadaje się na upalne dni. Gasi pragnienie, syci i świetnie smakuje. Można go przygotować już w 20 minut.

 

Chłodniki przygotowuje się zazwyczaj na bazie bulionów warzywnych lub produktów z nabiałem. Można je przyrządzić z każdego rodzaju warzyw. Najpopularniejsze w Polsce są chłodniki z botwinki, buraczków i ogórków.

Kasia gotuje z Polki.pl: sernik z makiem

Chłodnik z botwinki i buraczków

Chłodnik z buraczkami zawiera dużo witaminy C i kwasu foliowego. Dodatkowo jest niesamowicie smaczny i pożywny.

 

Potrzebujesz:

  • garnka.

 

Składniki na 4 porcje:

  • 1 pęczek liści botwiny,
  • 2 buraki czerwone,
  • 2 ogórki sałatkowe,
  • szczypiorek (do smaku),
  • 1 pęczek kopru,
  • 2 łyżki soku z cytryny,
  • 500 ml jogurtu naturalnego,
  • 300 ml bulionu warzywnego,
  • 5 jajek,
  • pierz (do smaku),
  • sól (do smaku).

 

Czas przygotowania: 20 minut (30 minut oczekiwania)

Stopień trudności: łatwy

 

Sposób przygotowania:

  • Obierz buraki.
  • Pokrój je w kostkę i wrzuć do bulionu warzywnego.
  • Gotuj przez 10 minut.
  • Botwinkę oczyść, pokrój i dodaj do buraków.
  • Wlej soku z cytryny.
  • Obierz ogórki i usuń gniazda nasienne.
  • Pokrój je w kostkę i dodaj do reszty.
  • Ugotuj jajka.
  • Białka pokrój w kostkę.
  • Żółtka dodaj do jogurtu i wymieszaj.
  • Szczypiorek i koperek posiekaj.
  • Dodaj wszystkie składniki do chłodnika.
  • Dopraw solą i pieprzem.
  • Wstaw do lodówki na 30 minut. Gotowe.

Smacznego!

Chłodnik ze szpinakiem i serem feta

Chłodnik ze szpinakiem jest bogaty w beta-karoten, który zapewnia prawidłowe działanie narządu wzroku. Jest łatwy w przygotowaniu i niezwykle pyszny.

 

Potrzebujesz:

  • garnka,
  • patelni,
  • blendera.

 

Składniki na 4 porcje:

  • 500 g szpinaku,
  • 500 g jogurtu gęstego,
  • 150 ml bulionu warzywnego,
  • 100 g sera typu feta,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 4 łyżki oleju,
  • pieprz (do smaku),
  • sól (do smaku).

 

Czas przygotowania: 20 minut (30 minut oczekiwania)

Stopień trudności: łatwy

 

Sposób przygotowania:

  • Opłucz szpinak.
  • Odsącz z niego wodę.
  • Posiekaj szpinak razem z czosnkiem.
  • Rozgrzej olej na patelni.
  • Przesmaż czosnek ze szpinakiem.
  • Wrzuć całość do garnka i podlej bulionem.
  • Dopraw solą i pieprzem.
  • Gotuj przez 10 minut.
  • Gotową zupę zblenduj.
  • Gdy się ostudzi, dodaj jogurt.
  • Wymieszaj.
  • Podawaj w miseczkach, a na wierzch posyp serem feta. Gotowe.

Smacznego!

Chłodnik ogórkowy

Ogórki w 90% składają się z wody. Chłodnik z ich dodatkiem gasi szybko pragnienie. Idealnie nadaje się jako danie na upalne dni.

 

Potrzebujesz:

  • garnka,
  • patelni,
  • blendera.

 

Składniki na 4 porcje:

  • 1 kg ogórków szklarniowych,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 1 cebula dymka,
  • 1 l zsiadłego mleka,
  • sól (do smaku)
  • 500 g ziemniaków,
  • koperek (do smaku),
  • 3 plasterki boczku,
  • pieprz (do smaku).

 

Czas przygotowania: 30 minut (30 minut oczekiwania)

Stopień trudności: łatwy

 

Sposób przygotowania:

  • Obierz ogórki.
  • Wydrąż z nich gniazda nasienne.
  • Obierz ziemniaki.
  • Ugotuj je w osolonej wodzie.
  • Boczek podsmaż na patelni.
  • Do blendera wrzuć ogórki, obrany czosnek i cebulę.
  • Wlej mleko.
  • Zblenduj dokładnie.
  • Dopraw solą i pieprzem.
  • Wymieszaj całość.
  • Wstaw do lodówki na 30 minut.
  • Do misek wrzuć pokrojony w kostkę ziemniaki i po kawałku boczku.
  • Zalej chłodnikiem. Gotowe.

Smacznego!

 

Krem z pomidorów
© JoannaTkaczuk/Fotolia.com
Styl życia
Przepisy na chłodnik z papryki, zupę ze świeżych pomidorów i sałatkę z bobu z pstrągiem
Letni obiad powinien bazować na zupach, sałatkach i rybach. Dostępność świeżych warzyw w tej porze roku jest największa.

Letni obiad powinien bazować na zupach, sałatkach i rybach. Dostępność świeżych warzyw w tej porze roku jest największa.   Świeże warzywa - pełne witamin i minerałów, świetnie wpływają na kondycję naszego organizmu. Zupa ze świeżych pomidorów – pomysł na najpopularniejszą, polską zupę Zupa przygotowana ze świeżych pomidorów zachwyca smakiem i aromatem.   Potrzebujesz: dużego garnka, patelni, blendera.   Składniki (4 porcje): 6 dużych pomidorów, 1 cebula, 4 marchewki, 8 ziaren ziela angielskiego , 1 łyżka masła, 1 łyżka oliwy, 2 l wody, pieprz (do smaku), sól (do smaku), cukier (do smaku), ocet winny (do smaku), 4 łyżki śmietany.   Czas przygotowania: 60 minut Stopień trudności: łatwe   Sposób przygotowania: Marchewkę obierz, pokrój i wrzuć do garnka. Garnek zalej 2 litrami wody. Dopraw wszystko solą, pieprzem, zielem angielskim i gotuj przez 20 minut. Cebulę pokrój w kostkę. Na patelni rozgrzej masło z oliwą i zeszklij cebulę. Pomidory sparz we wrzątku i obierz ze skórki . Pokrój je w kostkę i dodaj do cebuli. Po kilku minutach pomidory z cebulą dodaj do zupy i gotuj przez 10 minut. Wyłów z zupy ziele angielskie. Całość zblenduj na gładką masę. Zupę zapraw śmietaną, dodaj szczyptę cukru, pieprzu, soli i octu winnego. Gotowe. Chłodnik paprykowy – idealne danie na upalne dni Chłodnik przygotowany z papryki to niecodzienny pomysł na letni, lekki obiad.   Potrzebujesz: garnka z grubszym dnem, blendera.   Składniki (4 porcje): 1 kg papryki, 2 cebule, 1 ząbek czosnku, 1 szklanka bulionu warzywnego,...

Kasza jęczmienna
©Lilyana Vynogradova/Fotolia
Styl życia
Przepis na dania z kaszy jęczmiennej zapiekankę, gulasz i zrazy
Kasza jęczmienna jest sycąca i pomaga na dolegliwości układu pokarmowego. Można przy jej użyciu przygotować pyszną zapiekankę, zrazy lub podawać ją jako dodatek do mięs z sosem.

Kasza jęczmienna jest sycąca i pomaga na dolegliwości układu pokarmowego. Można przy jej użyciu przygotować pyszną zapiekankę, zrazy lub podawać ją jako dodatek do mięs z sosem.   Kasza jęczmienna jest bogata w błonnik, dlatego jest polecana osobom cierpiącym na zaparcia . Zmniejsza ryzyko rozwoju chorób układu pokarmowego. Polecana jest osobom dbającym o linię i przebywającym na diecie. Dodatkowo błonnik zwarty w kaszy jęczmiennej zmniejsza poziom cholesterolu we krwi. Zapiekanka z kaszy jęczmiennej Przepis na pyszną zapiekankę z kaszy jęczmiennej, kiełbasy śląskiej, sera, boczku i cebuli . Najlepiej smakuje z surówką z kapusty.   Potrzebujesz: naczynia żaroodpornego, patelni.   Składniki na 4 porcje: 1 l bulionu, szklanka kaszy jęczmiennej, 200 g boczku, 1 cebula, 100 g białego sera, 4 łyżki śmietany 18%, 100 g kiełbasy np. śląskiej, pieprz (do smaku), sól (do smaku), bazylia (do smaku), masło (do smarowania naczynia żaroodpornego), bułka tarta (do posypania naczynia żaroodpornego).   Czas przygotowania: 80 minut Stopień trudności: łatwy   Sposób przygotowania: Zagotuj litr bulionu. Wsyp kaszę do bulionu. Gotuj przez pół godziny pod przykryciem Boczek pokrój w paski. Podsmaż go na patelni. Obierz cebulę i posiekaj. Wrzuć cebulę na patelnię. Piecz, aż się zarumieni. Gotową kaszę wymieszaj z boczkiem, serem i śmietaną. Dopraw według uznania przyprawami. Naczynie żaroodporne posmaruj masłem i posyp bułką tartą. Do naczynia nałóż kaszę. Kiełbasę pokrój w paski. Dodaj kiełbasę do naczynia. Nagrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Piecz zapiekankę przez 20 minut. Gotowe. Smacznego! Zrazy z kaszy Pomysł na przepyszne zrazy z kaszy jęczmiennej. Idealnie...

Gazpacho
© seqoya/Fotolia.com
Styl życia
Na słodko i na słono – przepisy na chłodniki
Zupy na lato najlepiej, aby były lekkie, orzeźwiające, ale pożywne. To dania, które nie rozgrzeją nas dodatkowo w upalne dni. Podawane na zimno chłodniki, popularne w wielu kuchniach świata, najczęściej przygotowywane są na bazie jogurtu i warzyw lub owoców.

Zupy na lato najlepiej, aby były lekkie, orzeźwiające, ale pożywne. To dania, które nie rozgrzeją nas dodatkowo w upalne dni. Podawane na zimno chłodniki, popularne w wielu kuchniach świata, najczęściej przygotowywane są na bazie jogurtu i warzyw lub owoców.   Latem nie mamy ochoty na tłuste czy ciężkostrawne dania, dlatego chłodniki są idealnym rozwiązaniem. Gdy mamy do dyspozycji całą gamę świeżych składników – możliwości jest mnóstwo. Zupy na lato można komponować smakowo w zależności od upodobań, np. chłodnik z melonem i miętą, chłodnik z pomidorów, chłodnik arbuzowo-ogórkowy, chłodnik szczawiowy, chłodnik z botwiny i rzodkiewki, chłodnik z truskawkami i papryką, chłodnik z serem pleśniowym i gruszkami, chłodnik z pomidorów i bazylii, itp. Chłodnik z buraków: botwina i rzodkiewka - przepis Stopień trudności: łatwy Czas przygotowywania: 30 minut + czas potrzebny na schłodzenie   Składniki: pęczek świeżej botwiny z burakami, pęczek rzodkiewki, 2 ogórki średniej długości szklarniowe, pęczek koperku, pęczek szczypiorku, litr kefiru lub maślanki, 2 łyżki soku z cytryny, sól i pieprz.   Sposób przygotowania: 1. Botwinę bardzo dokładnie umyj i drobno posiekaj. Włóż do garnka, zalej wodą – tyle, żeby tylko ją przykrywała, posól, dodaj kilka kropel oleju i gotuj do miękkości pod przykryciem. Pod koniec gotowania dodaj sok z cytryny. Odstaw do ostudzenia. 2. Wszystkie pozostałe składniki umyj i drobno posiekaj. Przełóż do dużej miski. 3. Do wystudzonej botwiny wlej kefir i przelej całość do pozostałych warzyw. 4. Dopraw do smaku solą i pieprzem. 5. Wstaw do lodówki.   Ten rodzaj chłodnika można podawać z chrzanem i ugotowanym na twardo jajkiem. Gazpacho tradycyjne, czyli hiszpański chłodnik z pomidorów – przepis Stopień...

Nasze akcje
wernisaż-12.-kalendarza-artystycznego-gedeon-richter
Newsy
Kobiety i astrologia inspiracją dla polskich artystów. Przedstawiamy 12. edycję Kalendarza Artystycznego
Współpraca reklamowa
Gwiazdy
Newsy
Chcesz dobrze czuć się we własnej skórze tak, jak największe gwiazdy? Działaj metodą małych kroków!
Współpraca reklamowa
Skuteczny trening bez wysiłku? Teraz to możliwe!
Newsy
Skuteczny trening to nie tylko siłownia!
Współpraca reklamowa
Nowości
PartyExtra
Małgorzata Rozenek-Majdan uśmiechnięta
Newsy
Małgorzata Rozenek-Majdan
BZ
Julia Wieniawa w neonowej sukience na lato
Newsy
Julia Wieniawa
BZ
Katarzyna Cichopek na 59 Festiwalu w Opolu
Newsy
Katarzyna Cichopek
BZ
Klaudia El Dursi na plaży
TV-Show
Hotel Paradise
BZ
Ślub od pierwszego wejrzenia x-news
TV-Show
Ślub od pierwszego wejrzenia
BZ
Versace wiosna-lato 2022
Fleszstyle
Trendy w koloryzacji włosów na wiosnę i lato 2022. Te odcienie robią mocne wrażenie
Marcelina Zielnik
Gorący trend: Dopamine dressing
Fleszstyle
Dopamine dressing to najgorętszy trend sezonu. Obłędną koszulę w stylu Małgorzaty Rozenek-Majdan kupisz w Sinsay za 39,99
Anna Kusiak
Klaudia Halejcio w najmodniejszych spodniach tego lata. Niemal identyczne kupisz w Sinsay za 35 zł
Newsy
Klaudia Halejcio w najmodniejszych spodniach tego lata. Podobne kupisz w Sinsay za 35 zł
Urszula Jagłowska-Jędrejek
Anna Lewandowska w swetrze za ponad tysiąc złotych
Newsy
Anna Lewandowska w modnym swetrze ponad tysiąc złotych. W Sinsay kupisz podobny za 50 złotych!
Aleksandra Skwarczyńska-Bergiel
Moda uliczna wiosna-lato 2022
Fleszstyle
Najmodniejsze buty na wiosenno-letni sezon. Te modele ma w szafie każda it-girl
Marcelina Zielnik