Party Stories
Martyna Wojciechowska o dramatycznej diagnozie
Doda w zielonej marynarce
Agnieszka Woźniak Starak w białym t-shircie na konferencji Big Brothera
beata-kozidrak
„Hotel Paradise” Ata Postek rozstała się z partnerem, ale już ma nowego! Zdradziła, jak się poznali
Michał Kostrzewski i pozostali jurorzy You Can Dance
Justyna Steczkowska z fanami
Ida Nowakowska prowadzącą "You Can Dance"
Doda
Domowa galaretka owocowa
© iMarzi/Fotolia.com
Styl życia

Domowa galaretka z żelatyny, świeżych truskawek, soku z cytryny i cukru

Truskawkową galaretkę w warunkach domowych wykonuje się ze świeżych owoców, żelatyny oraz cukru. Sok z cytryny (można zastąpić pomarańczowym) spowoduje, że deser będzie miał orzeźwiający i lekko kwaśny smak. Domowa galaretka po schłodzeniu, wyśmienicie smakuje z bitą śmietaną i świeżymi owocami.

Truskawkową galaretkę w warunkach domowych wykonuje się ze świeżych owoców, żelatyny oraz cukru. Sok z cytryny (można zastąpić pomarańczowym) spowoduje, że deser będzie miał orzeźwiający i lekko kwaśny smak. Domowa galaretka po schłodzeniu, wyśmienicie smakuje z bitą śmietaną i świeżymi owocami. 

 

Kiwi, mango, papaja oraz ananas to owoce, które powodują, że galaretka nie stężeje. Zawierają one w sobie peptydazy, czyli enzymy (np. papainę czy bromelinę), które rozkładają białka będące elementem składowym żelatyny. 

Przepis na galaretkę owocową z truskawek domowym sposobem

Domowe galaretki można robić z różnych owoców, z wyjątkiem tych, które utrudniają tężenie żelatyny. Do galaretkowego deseru idealnie sprawdzają się, np. maliny, wiśnie, pomarańcze, brzoskwinie, cytryna, limonka, arbuz, owoce leśne czy gruszki. 

 

Potrzebujesz:

  • blendera, 
  • silikonowych foremek lub przezroczystych pucharków
  • miski,
  • rondla,
  • sita,
  • wyciskarki do soku.

 

Składniki:

  • 500 gramów świeżych truskawek (mogą być także mrożone),
  • 3 łyżki cukru (w wersji dietetycznej można z niego całkowicie zrezygnować lub zastąpić miodem),
  • 3 łyżki soku z cytryny,
  • 3 łyżeczki żelatyny.

 

Czas przygotowania: 10 minut
Stopień trudności: łatwe

 

Sposób przygotowania:

  • Truskawki umyj i usuń z nich szypułki. 
  • Zblenduj owoce na gładki mus.
  • Zmiksowane truskawki przetrzyj przez sito, aby uzyskać jeszcze gładzą konsystencję koktajlu. 
  • Z cytryny wyciśnij 3 łyżki soku.
  • Przełóż mus do rondla.
  • Dodaj sok z cytryny, cukier, żelatynę i zagotuj. 
  • Przelej galaretkę do silikonowych foremek lub pucharków.
  • Po lekkim ostudzeniu przełóż deser do lodówki na przynajmniej godzinę. 
  • Domową galaretkę możesz podawać z bitą śmietaną, serkiem mascarpone, jogurtem naturalnym lub świeżymi owocami.
  • Do ozdoby pucharków sprawdzają się świeże listki mięty lub dekoracje z karmelu albo czekolady.

Smacznego!

Rada: Galaretkę można także serwować na małych talerzykach, po wcześniejszym wyjęciu z silikonowych foremek. Tak podany deser można ozdobić kleksami bitej śmietany, drobnymi owocami lub listkami mięty.

Ciastko udekorowane samodzielnie wykonaną galaretką truskawkową.
©san_ta/Fotolia.com
Styl życia
Przepisy na wegetariańską agarową galaretkę i truskawkowy kisiel domowej roboty
Galaretki i kisiele truskawkowe w proszku, oprócz mączki z kości zwierząt (żelatyny) często mają w swoim składzie również koszenilę – czerwony barwnik pozyskiwany z pancerzy żuczków. Najlepszym sposobem dla wegan i wegetarian na truskawkową galaretkę jest własnoręczne przygotowanie tego przysmaku. Można dowolnie modyfikować smak tych pysznych deserów.

Galaretki i kisiele truskawkowe w proszku, oprócz mączki z kości zwierząt (żelatyny) często mają w swoim składzie również koszenilę – czerwony barwnik pozyskiwany z pancerzy żuczków. Najlepszym sposobem dla wegan i wegetarian na truskawkową galaretkę jest własnoręczne przygotowanie tego przysmaku. Można dowolnie modyfikować smak tych pysznych deserów.   Galaretkę i kisiel truskawkowy przygotowuje się z musu ze świeżych owoców , soku lub kompotu truskawkowego . Piękny kształt galaretce można nadać, wlewając ją do silikonowych foremek. Kisiel będzie smakował wyśmienicie z herbatnikami i płatkami migdałów.   Rada: agar jest jedyną substancja żelującą , która po stężeniu może być ponownie podgrzana. Dzięki takim właściwościom w przypadku pominięcia jakiegoś składnika, galaretkę można jeszcze raz doprawić. Domowy kisiel powstaje z zagęszczenia soku , kompotu lub musu owocowego z mąką ziemniaczaną , kukurydzianą lub tapioką.   Przepis na wegetariańską galaretkę truskawkową   Składniki (na około 3 porcje): 1 łyżeczka agaru, 250 g świeżych lub mrożonych truskawek , 0,5 l soku jabłkowego lub przegotowanej wody, można również zmieszać te dwie ciecze w proporcji 1:1, opcjonalnie: szczypta cukru lub ksylitolu.   Czas przygotowania: około 45 minut Stopień trudności: łatwe   Sposób przygotowania: Pozbawione szypułek truskawki zblenduj na mus. Wodę lub sok wlej do rondelka i doprowadź do wrzenia na małym ogniu, wsyp agar i gotuj, cały czas mieszając przez minimum 10 minut. Krótsze podgrzewanie może sprawić, że agar zachowa swój nieco glonowy aromat. Wymieszaj gorący płyn z musem i przelej do pucharków, silikonowych foremek lub szklanek. Agar tężeje w temperaturze pokojowej w ciągu około 20 minut, dlatego nie ma konieczności wkładania galaretek do lodówki....

Ciasto z truskawkami
© FomaA/Fotolia.com
Styl życia
Desery z truskawek na zimno – łatwe i szybkie przepisy z dodatkiem serka mascarpone oraz mrożonych owoców
Desery z truskawek na zimno można wykonać ze zmiksowanych truskawek, jogurtu naturalnego i biszkoptów. Wystarczy odrobina wyobraźni, aby stworzyć szybki deser idealny na lato.

Desery z truskawek na zimno można wykonać ze zmiksowanych truskawek, jogurtu naturalnego i biszkoptów. Wystarczy odrobina wyobraźni, aby stworzyć szybki deser idealny na lato.   Truskawki są niskokaloryczne i mają wiele witamin: A, E, a w szczególności witaminę C , która poprawia wygląd skóry i wzmacnia odporność organizmu. Deser z truskawek i mascarpone Deser z truskawek i serka mascarpone, czyli słodki bałagan pokruszonej bezy z owocami i aksamitnym kemem to pomysł na umilenie letniego popołudnia.   Potrzebujesz: tortownicy o średnicy 23 cm   Składniki: 2 szklanki zblendowanych truskawek , 100 g bez, 5 łyżek wyciśniętego soku z cytryny, 2 łyżki żelatyny, 3/4 szklanki cukru drobnoziarnistego, 500 g serka mascarpone, kilka świeżych truskawek do dekoracji.   Sposób przyrządzania: Żelatynę rozpuść w soku cytryny i pozostaw na około 4 minuty. Do niewielkiego rondelka wlej zmiksowane truskawki z cukrem i doprowadź do wrzenia. Wlej wcześniej przygotowaną żelatynę z cytryną i gotuj około minuty, cały czas mieszając. Tak przygotowany mus odstaw do całkowitego ostygnięcia. Chłodny połącz z serkiem mascarpone. Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia, a na spodzie pokrusz bezy . Wlej masę, udekoruj wierzch świeżymi truskawkami, po czym całość przykryj folią. Deser truskawkowy odłóż do lodówki na minimum 3 godziny. Deser z truskawek na zimno – sernik z truskawkami i galaretką Sernik z truskawkami na zimno przyniesie kojącą ochłodę w upalne dni.   Potrzebujesz: Blachy do ciast o rozmiarach 25x30 cm   Składniki: opakowanie okrągłych biszkoptów (około 120 g), 500 ml truskawkowego jogurtu, 500 ml śmietanki kremówki (30%), pół szklanki cukru pudru, 3 truskawkowe galaretki, około 50 g świeżych...

Wielkanocne ciasto z truskawkami
Styl życia
Zmień repertuar! Mamy nietypowe przepisy wielkanocne: chałwowe ciasto bez pieczenia i czekoladowe z truskawkami
Wielkanocne ciasta są nieodłącznym elementem świątecznego stołu. Miłym zaskoczeniem dla gości będzie przygotowanie, oprócz tradycyjnego mazurka, babki i sernika nietypowych ciast. Smaczną propozycją jest chałwowe ciasto bez pieczenia lub lekkie ciasto z musem truskawkowym.

Wielkanocne ciasta są nieodłącznym elementem świątecznego stołu. Miłym zaskoczeniem dla gości będzie przygotowanie, oprócz tradycyjnego mazurka, babki i sernika nietypowych ciast. Smaczną propozycją jest chałwowe ciasto bez pieczenia lub lekkie ciasto z musem truskawkowym.  Na wielkanocnym stole pojawia się wiele tradycyjnych potraw. Wśród nich nie może zabraknąć domowych wypieków, takich jak: babka piaskowa, sernik, mazurek z orzechami czy smaczny keks z dodatkiem bakalii. Sposobem na zaskoczenie gości jest przygotowanie również innych, nietypowych ciast wielkanocnych.  Przepis na wielkanocne ciasto chałwowe bez pieczenia Składniki: 600 g herbatników maślanych (mogą być kakaowe), 1 słoiczek dżemu z czarnej porzeczki, 1 litr mleka, po 3 łyżki: mąki pszennej i ziemniaczanej, 2 żółtka, ½ szklanki cukru, 200 g miękkiego masła, 300 g waniliowej chałwy , 3 łyżki likieru amaretto, 100 g pokruszonej chałwy, tarta czekolada do dekoracji. Sposób przygotowania: 1. Odlej półtorej szklanki mleka. Dodaj mąkę pszenną i ziemniaczaną, żółtka jaj, cukier, likier. Dokładnie wymieszaj za pomocą rózgi.  2. Pozostałe mleko zagotuj (aż zacznie kipieć). Wlej do niego przygotowaną masę z mleka, mąki, cukru, żółtek i likieru. Całość energicznie mieszaj. Zagotuj, co chwilę mieszając. 3. Gotowy budyń (po zagotowaniu) odstaw z ognia. Przelej do czystej miski i odstaw do całkowitego ostygnięcia.  4. Masło ubijaj przez około 3 minuty, aż do powstania puszystej masy. Następnie do masła dodawaj budyń - stopniowo i ciągle ubijając. Na koniec do masy dodaj pokruszoną chałwę. Całość zmiksuj. 5. Przygotuj formę o wymiarach 20x30 cm. Wysmaruj ją masłem i wyłóż papierem do pieczenia. Układaj naprzemiennymi...

Nasze akcje
Delia My Cream
Styl życia

Krem idealnie dopasowany? Zrób go sama, z Delią to łatwe!

Partner
Macchia marki Tubądzin - wystrój we włoskim stylu
Styl życia

Mieszkanie inspirowane słoneczną Italią. Styl, który pokochały gwiazdy!

Partner
lenor-fresh-air-efect
Fleszstyle

Jak urządzić wnętrze, by zawsze zachwycało świeżością?

Partner
dax-cashmere-podklad-moon-blink
Fleszstyle

Klaudia El Dursi i Marcelina Zawadzka pokochały ten drogeryjny podkład i bazy pod makijaż!

Partner
Motorola moto g100
Styl życia

Uwielbiasz spędzać czas z przyjaciółmi? Wiemy, co zrobić, żeby te spotkania dawały ci jeszcze więcej radości!

Partner