Gęś, zanim włoży się do piekarniki dobrze jest natrzeć solą, pieprzem, czosnkiem oraz majerankiem. W czasie pieczenia raz na pół godziny oblewa się mięso piwem lub tłuszczem skapującym z gęsi. Farsz przyrządza się z jabłek lub kapusty kiszonej duszonej z cebulką i boczkiem.

Reklama

Gęś przed przyrządzaniem myje się pod bieżącą wodą na zewnątrz oraz w środku. Resztki piór najlepiej usuwać palcami, a potem delikatnie opalić nad palnikiem gazowym.

Jak przyrządzić gęś z jabłkami, krok po kroku

Składniki (na 10 osób):

  • cała gęś (około 5 kilogramowa),
  • 5 jabłek,
  • 6 łyżek suszonego majeranku,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 4 łyżki soli,
  • 2 łyżka pieprzu.

Zobacz także

Czas przygotowania: 4 godziny

Stopień trudności: łatwe

Sposób przygotowania:

  • Gęś mocz w wodzie z 2 łyżkami soli przez całą noc.
  • Przeciśnij czosnek przez praskę do małej miski.
  • Dodaj 1 łyżkę soli, 5 łyżek majeranku, 1 łyżkę pieprzu i wymieszaj.
  • Natrzyj przyprawą gęś, zaczynając od jej środka, a kończąc na grzbiecie.
  • Rozgrzej piekarnik do temperatury 200 stopni Celsjusza.
  • Piecz mięso przez godzinę.
  • Zmniejsz temperaturę pieczenia do 180 stopni Celsjusza.
  • Piecz około 2 godziny.
  • Z gęsi będzie ściekał tłuszcz w czasie pieczenia, którym co pół godziny oblej mięso.
  • Wyjmij gęś z piekarnika.
  • Wydrąż pestki z jabłek.
  • Pokrój owoce na mniejsze kawałki np. półksiężyce.
  • Obsyp jabłka 1 łyżką majeranku, 1 łyżką soli,1 łyżką pieprzu i wymieszaj.
  • Włóż owoce do środka gęsi, a mięso wstaw z powrotem do piekarnika.
  • Piecz w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez godzinę.

Smacznego!

Gęś pieczona po staropolsku faszerowana cebulą i kapustą kiszoną, krok po kroku

Będziesz potrzebować dużej igły i grubej nici. Po włożeniu farszu do gęsi będzie trzeba ją zaszyć, aby nadzienie nie wydostało się na zewnątrz.

Składniki (na 6 osób):

  • cała gęś (około 2 kilogramowa),
  • 1 kilogram kiszonej kapusty,
  • 4 czerwone cebule,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 200 gramów wędzonego boczku,
  • 1 szklanka piwa,
  • 2 łyżki soli,
  • 2 łyżki pieprzu,
  • 3 łyżki majeranku.

Czas przygotowania: 4 godziny

Stopień trudności: łatwe

Sposób przygotowania:

  • Natrzyj gęś (na zewnątrz i w środku) 2 łyżkami soli, 3 łyżkami majeranku i odstaw do lodówki na 2 godziny.
  • Kapustę kiszoną opłucz, odciśnij z wody i włóż do wysokiego garnka.
  • Dolej wrzącej wody tak, aby zakryła kapustę.
  • Gotuj około 5 minut.
  • Cebulę pokrój w drobną kostkę.
  • Boczek przekrój na pół. Jedną połowę pokrój w kostkę, drugą – w cieniutkie plastry.
  • Czosnek przeciśnij przez praskę.
  • Wrzuć boczek pokrojony w kostkę na patelnię bez oleju (tłuszcz wytopi się z boczku).
  • Smaż około 3 minuty.
  • Dodaj cebulę i czosnek.
  • Smaż około 4 minuty.
  • Dodaj kapustę odcedzoną na łyżce cedzakowej i wymieszaj.
  • Duś całość na patelni około 5 minut.
  • Farsz włóż do gęsi i zaszyj otwór igłą i nitką.
  • Całość połóż na blaszce do pieczenia.
  • Na gęsi ułóż plasterki boczku.
  • Rozgrzej piekarnik do temperatury 200 stopni Celsjusza.
  • Piecz 2 godziny, co 30 minut oblewając wierzch gęsi piwem.

Smacznego!

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama