Party Stories
Krystian Ferretti z "Hotel Paradise 3"
Luiza "Hotel Paradise 3"
Małgorzata Rozenek w białym garniturze
Gęś pieczona z jabłkami.
©ruslan_100/Fotolia
Styl życia

Gęś pieczona z jabłkami i gęś po staropolsku: smaczne i łatwe przepisy

Gęś, zanim włoży się do piekarniki dobrze jest natrzeć solą, pieprzem, czosnkiem oraz majerankiem. W czasie pieczenia raz na pół godziny oblewa się mięso piwem lub tłuszczem skapującym z gęsi. Farsz przyrządza się z jabłek lub kapusty kiszonej duszonej z cebulką i boczkiem.

Gęś, zanim włoży się do piekarniki dobrze jest natrzeć solą, pieprzem, czosnkiem oraz majerankiem. W czasie pieczenia raz na pół godziny oblewa się mięso piwem lub tłuszczem skapującym z gęsi. Farsz przyrządza się z jabłek lub kapusty kiszonej duszonej z cebulką i boczkiem.

 

Gęś przed przyrządzaniem myje się pod bieżącą wodą na zewnątrz oraz w środku. Resztki piór najlepiej usuwać palcami, a potem delikatnie opalić nad palnikiem gazowym.

Jak przyrządzić gęś z jabłkami, krok po kroku

Składniki (na 10 osób):

  • cała gęś (około 5 kilogramowa),
  • 5 jabłek,
  • 6 łyżek suszonego majeranku,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 4 łyżki soli,
  • 2 łyżka pieprzu.

 

Czas przygotowania: 4 godziny

Stopień trudności: łatwe

 

Sposób przygotowania:

  • Gęś mocz w wodzie z 2 łyżkami soli przez całą noc.
  • Przeciśnij czosnek przez praskę do małej miski.
  • Dodaj 1 łyżkę soli, 5 łyżek majeranku, 1 łyżkę pieprzu i wymieszaj.
  • Natrzyj przyprawą gęś, zaczynając od jej środka, a kończąc na grzbiecie.
  • Rozgrzej piekarnik do temperatury 200 stopni Celsjusza.
  • Piecz mięso przez godzinę.
  • Zmniejsz temperaturę pieczenia do 180 stopni Celsjusza.
  • Piecz około 2 godziny.
  • Z gęsi będzie ściekał tłuszcz w czasie pieczenia, którym co pół godziny oblej mięso.
  • Wyjmij gęś z piekarnika.
  • Wydrąż pestki z jabłek.
  • Pokrój owoce na mniejsze kawałki np. półksiężyce.
  • Obsyp jabłka 1 łyżką majeranku, 1 łyżką soli,1 łyżką pieprzu i wymieszaj.
  • Włóż owoce do środka gęsi, a mięso wstaw z powrotem do piekarnika.
  • Piecz w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez godzinę.

 

Smacznego!

Gęś pieczona po staropolsku faszerowana cebulą i kapustą kiszoną, krok po kroku

Będziesz potrzebować dużej igły i grubej nici. Po włożeniu farszu do gęsi będzie trzeba ją zaszyć, aby nadzienie nie wydostało się na zewnątrz.

 

Składniki (na 6 osób):

  • cała gęś (około 2 kilogramowa),
  • 1 kilogram kiszonej kapusty,
  • 4 czerwone cebule,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 200 gramów wędzonego boczku,
  • 1 szklanka piwa,
  • 2 łyżki soli,
  • 2 łyżki pieprzu,
  • 3 łyżki majeranku.

 

Czas przygotowania: 4 godziny

Stopień trudności: łatwe

 

Sposób przygotowania:

  • Natrzyj gęś (na zewnątrz i w środku) 2 łyżkami soli, 3 łyżkami majeranku i odstaw do lodówki na 2 godziny.
  • Kapustę kiszoną opłucz, odciśnij z wody i włóż do wysokiego garnka.
  • Dolej wrzącej wody tak, aby zakryła kapustę.
  • Gotuj około 5 minut.
  • Cebulę pokrój w drobną kostkę.
  • Boczek przekrój na pół. Jedną połowę pokrój w kostkę, drugą – w cieniutkie plastry.
  • Czosnek przeciśnij przez praskę.
  • Wrzuć boczek pokrojony w kostkę na patelnię bez oleju (tłuszcz wytopi się z boczku).
  • Smaż około 3 minuty.
  • Dodaj cebulę i czosnek.
  • Smaż około 4 minuty.
  • Dodaj kapustę odcedzoną na łyżce cedzakowej i wymieszaj.
  • Duś całość na patelni około 5 minut.
  • Farsz włóż do gęsi i zaszyj otwór igłą i nitką.
  • Całość połóż na blaszce do pieczenia.
  • Na gęsi ułóż plasterki boczku.
  • Rozgrzej piekarnik do temperatury 200 stopni Celsjusza.
  • Piecz 2 godziny, co 30 minut oblewając wierzch gęsi piwem.

 

Smacznego!

 

Komentarze
Zapraszamy do dyskusji
Czekamy na Twoją opinię w tym temacie. Dołącz do dyskusji!
Gęś pieczona w całości.
©FomaA
Styl życia
Przepis na dobrą gęś faszerowaną grzybami i kaszą gryczaną, pieczoną w piekarniku w marynacie czosnkowej
Gęś w piekarniku piecze się około czterech godzin. Farsz z grzybów i kaszy gryczanej nakłada się po natarciu skóry gęsi czosnkową marynatą. Danie można podawać z ciepłymi buraczkami albo ziemniakami posypanymi świeżym koperkiem.

Gęś w piekarniku piecze się około czterech godzin. Farsz z grzybów i kaszy gryczanej nakłada się po natarciu skóry gęsi czosnkową marynatą. Danie można podawać z ciepłymi buraczkami albo ziemniakami posypanymi świeżym koperkiem.   Przed pieczeniem gęś oczyszcza się z pozostałości po piórach. Można to robić rękami albo pęsetą. Następnie usuwa się wnętrze ptaka, aby pozostało puste. Wyjęte podroby można wykorzystać np. do ugotowania rosołu (podlinkuj @http_base@porady/dom/kuchnia/przepis-na-rosol-z-gesi-104672-r1/). Jak zrobić gęś faszerowaną grzybami i kaszą krok po kroku Pamiętaj, aby przygotowania do pieczenia gęsi zacząć już dzień wcześniej. Suszone grzyby są gotowe do obróbki dopiero po 24 godzinach moczenia w wodzie z masłem.   Potrzebujesz: papieru do pieczenia, wykałaczek (około 10 sztuk), grubej igły i nitki.   Składniki (na 10 porcji): 1 cała gęś (około 4 kilogramowa), 50 gramów suszonych grzybów, 500 mililitrów wody (2 szklanki), 1 torebka kaszy gryczanej , 3 cebule, 1 jajko, 2 łyżki oliwy z oliwek , 1 łyżka masła, 1 łyżeczka soli, 1 łyżeczka pieprzu, 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej.   Składniki na marynatę do gęsi: 5 ząbków czosnku, 4 łyżki majeranku , 1 łyżka soli.   Czas przygotowania: 4 godziny Stopień trudności: łatwe   Sposób przygotowania: Grzyby włóż do garnka, zalej wodą, dodaj masło i odstaw na 24 godziny. Czosnek drobno posiekaj, posyp łyżeczką soli i 4 łyżkami majeranku. Wymieszaj dokładnie składniki. Natrzyj gęś marynatą z każdej strony. Przełóż mięso do naczynia z przykrywką i odstaw w chłodne miejsce na 1 godzinę. Grzyby gotuj około 20 minut na wolnym ogniu z wodą, w której się moczyły. Odcedź je na sitku i pozostaw do...

Kawałki mięsa gęsiego.
©studioJowita/Fotolia
Styl życia
Pieczone udko gęsi na czerwonej kapuście i pierś z gęsiny z gruszką: 2 pyszne przepisy na gęś w kawałkach
Udko lub pierś gęsi przed pieczeniem naciera się solą i pieprzem. Smak mięsa wyostrzy sok z cytryny lub wytrawne wino. Nogi gęsi można zapiekać razem z czerwoną kapustą i cebulą. Piersi dobrze komponują się z gruszkami. Całość zalewa się sosem z miodu, białego wina i brązowego cukru.

Udko lub pierś gęsi przed pieczeniem naciera się solą i pieprzem. Smak mięsa wyostrzy sok z cytryny lub wytrawne wino. Nogi gęsi można zapiekać razem z czerwoną kapustą i cebulą. Piersi dobrze komponują się z gruszkami. Całość zalewa się sosem z miodu, białego wina i brązowego cukru.   Gęś pieczoną w kawałkach można podawać z ryżem albo ziemniakami posypanymi szczypiorkiem. Danie będzie ładnie wyglądać na talerzu, kiedy mięso posypie się kiełkami lub ziarnami słonecznika. Pieczone udko gęsi na czerwonej kapuście, krok po kroku Składniki (na 1 porcję): udko gęsi (około 300 gramów), pół główki czerwonej kapusty , 1 cebula, pół cytryny, 2 jabłka, 3 łyżki oliwy z oliwek , 1 łyżka majeranku, 1 łyżeczka cukru, 1 łyżeczka soli, 1 łyżeczka pieprzu. Czas przygotowania: 1 godzina Stopień trudności: łatwe   Sposób przygotowania: Udko gęsi natrzyj solą, pieprzem, majerankiem i polej 1 łyżką oliwy z oliwek. Cebulę obierz i pokrój w kostkę. Rozgrzej 2 łyżki oliwy z oliwek na patelni. Dodaj cebulę Posiekaj kapustę i połącz ją z cebulą. Smaż około 5 minut. Jabłka (nieobrane ze skórki) zetrzyj na tarce z dużymi oczkami i dodaj do kapusty. Przypraw cukrem, szczyptą soli, pieprzu i zamieszaj. Smaż kolejne 5 minut. Pokrop całość sokiem wyciśniętym z połowy cytryny. Zawartość patelni włóż do naczynia żaroodpornego, a na wierzch połóż gęsie udko. Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni Celsjusza. Piecz 1 godzinę. Smacznego! Pieczona pierś gęsi z gruszką, krok po kroku Składniki (na 1 porcję): pierś gęsi (300-350 gramów), 1 gruszka, 6 łyżek miodu, 1 łyżeczka soli, 1 łyżeczka pieprzu, 3 łyżki oliwy z oliwek, 4 łyżeczki brązowego cukru, 1/4 szklanki białego...

Danie z pieczoną gęsią.
©Witold Krasowski/Fotolia
Styl życia
Pierś z gęsi – przepis na soczyste danie. Jak upiec gęś?
Przyrządzona we właściwy sposób pierś z gęsi jest mięsem bardzo delikatnym i soczystym. Przepisy na gęś są bardzo urozmaicone i można wzbogacać je o różne dodatki. Dużą popularnością cieszą się przepisy na pieczone piersi z gęsi w owocach, na przykład gruszkach lub jabłkach.

Przyrządzona we właściwy sposób pierś z gęsi jest mięsem bardzo delikatnym i soczystym. Przepisy na gęś są bardzo urozmaicone i można wzbogacać je o różne dodatki. Dużą popularnością cieszą się przepisy na pieczone piersi z gęsi w owocach, na przykład gruszkach lub jabłkach.   Gęsina, przez niektórych określana jako „arystokracja wśród drobiu”, jest gatunkiem mięsa, który wymaga umiejętności przyrządzenia. Nieprawidłowy sposób pieczenia czy użycie nieodpowiednich przypraw sprawia, iż potrawa zatraca swój wyjątkowy smak i aromat. Jak przyprawić gęsinę Podstawowymi przyprawami, które nadadzą mięsu z gęsi pożądany aromat i wyeksponują jej smak są sól i majeranek . Drugim sposobem przyprawienia gęsiny jest zamarynowanie jej w zalewie. Należy zagotować wodę z solą, a następnie dodać koper, liść laurowy, gorczycę, estragon  i czosnek . Gęś w zalewie odstawia się na 24 godziny, a następnie piecze. Zasada obowiązująca przy pieczeniu gęsi W większości przepisów zaleca się by pieczenie gęsi rozpocząć od bardzo wysokiej temperatury, rozgrzewając piekarnik do 250-220 stopni Celsjusza. Następnie, po około godzinie pieczenia, należy zmniejszyć temperaturę do 180-200 stopni Celsjusza. Przygotowane w taki sposób mięso zyskuje delikatność i soczystość. Przepis na piersi z gęsi pieczone w majeranku i jabłkach Składniki: 1 kilogram piersi gęsi, 4 – 5 łyżek majeranku, 0,5 kilograma jabłek winnych, 2 ząbki czosnku, sól, pieprz. Czas przygotowania: 4 godziny Stopień trudności: trudne Sposób przygotowania: Umyj piersi z gęsi i namocz w solance (do 5 litrów wody dodaj 2 łyżki soli) przez całą noc. Następnie wyjmij mięso i osusz. Przyprawy: sól, pieprz, majeranek, wyciśnięty czosnek, wymieszaj i starannie natrzyj nimi mięso. Przyprawione mięso wstaw na około...

Nasze akcje
Jenny Fairy Midday Coctail
Newsy

Ten stylowy dodatek przeniesie cię w świat wakacji i słodkiego lenistwa!

Partner
piekna-kobieta-bella
Fleszstyle

Jak się czuć pewnie i wygodnie przez cały dzień? Stawiaj na jakość

Partner
huawei-6-band-opaska
Fleszstyle

Asystent i trener personalny w jednym?

Partner
Kolekcja-wiosna-lato-CCC-2021
Fleszstyle

Czy zdrowe i wygodne dziecięce buty nie mogą być modne?

Partner
Kolekcja-wiosna-lato-CCC-2021
Fleszstyle

O tych butach marzy twoje dziecko!

Partner
catering-tajm
Fleszstyle

Pyszne, zdrowe i niebanalne dania z dostawą pod twoje drzwi?

Partner