Party Stories
Gęś w całości.
©HLPhoto/Fotolia
Styl życia

Przepis na obiad z gęsiną – pieczona gęś z ziemniakami

Pieczona gęś jest daniem, które w XVII wieku regularnie pojawiało się na polskich stołach. Mięso z gęsi cechuje się delikatnym i wyrazistym smakiem, przy czym zawiera korzystny dla zdrowia skład substancji odżywczych.

Pieczona gęś jest daniem, które w XVII wieku regularnie pojawiało się na polskich stołach. Mięso z gęsi cechuje się delikatnym i wyrazistym smakiem, przy czym zawiera korzystny dla zdrowia skład substancji odżywczych.

 

Gęsina uznawana jest za zdrowy gatunek mięsa, gdyż ma wysoką zawartością białka oraz korzystny skład tłuszczów – zawiera około 70% nienasyconych kwasów tłuszczowych pożądanych w diecie.

Dlaczego warto jeść mięso z gęsi

Konsumenci cenią mięso z gęsi przede wszystkim za unikalny, wyrazisty smak oraz różnorodność potraw jakie można z niego przygotować. Ponadto gęsina charakteryzuje się wysoką wartością odżywczą. W swoim składzie zawiera duże ilości pełnowartościowego białka, a w porównaniu z mięsem wołowym czy wieprzowym znacznie mniejsze ilości cholesterolu. Wśród tłuszczów mięsa gęsiego dominują nienasycone kwasy tłuszczowe wskazane w codziennej diecie. Uważa się, iż gęsina ma pozytywny wpływ na układ sercowo-naczyniowy człowieka.

Różnorodność potraw z gęsi

Gęsina jest delikatnym rodzajem mięsa o szerokim zastosowaniu w kuchni. Uznanie konsumentów zyskują przede wszystkim potrawy z gęsi pieczonej oraz faszerowanej. Doskonałymi dodatkami dla dań z gęsiny są grzyby, pieczone bądź surowe owoce o słodko-kwaśnym smaku, żurawina, owocowe sosy czy wytrawne czerwone wino.

Jak prawidłowo piec gęsinę

W trakcie pieczenia mięso z gęsi bardzo często ulega przesadnemu wysuszeniu i staje się „wiórowate”. Aby do tego nie dopuścić trzeba wiedzieć jak prawidłowo gęś piec. W wielu przepisach na pieczoną gęś zaleca się, by początkowo mięso piec w silnie rozgrzanym piekarniku (250-220 stopni), a następnie zmniejszyć temperaturę do 180-200 stopni. Gęś układa się w dużym naczyniu żaroodpornym lub na blasze. W 15-minutowych odstępach czasu zaleca się polewać gęś sosem, który naturalnie się wytwarza w trakcie pieczenia. Do sosu spod pieczeni można dodać nie więcej niż 1 szklankę chłodnej wody – zapobiega to przypalaniu się wytapianego tłuszczu.

Przepis na domowy obiad – pieczona gęś z ziemniakami

Składniki:

  • 4,5 kilograma świeżej gęsi,
  • 1 pokrojona marchew,
  • 1 cebula w plastrach,
  • gałązka tymianku,
  • 3 – 4 łodygi pietruszki,
  • 1 seler,
  • około 7 ziaren pieprzu.

 

Składniki na farsz:

  • 24 g masła,
  • 450 g posiekanej cebuli,
  • 450 g obranych i posiekanych jabłek,
  • 900 g ziemniaków,
  • 2 – 3 łyżki świeżego soku z pomarańczy,
  • 3 łyżeczki startej skórki pomarańczy.

 

Czas przygotowania: 3 godziny

Stopień trudności: trudne


Sposób przygotowania:

  • Na wolnym ogniu ugotuj szyję i podroby z gęsi wraz z tymiankiem, ziołami i warzywami przez 2 godziny i odcedź.
  • Na patelni roztop masło, podsmaż cebulkę, a następnie dodaj jabłka, tymianek, sok z pomarańczy i gotuj pod przykryciem przez około 10 minut, aż jabłka staną się miękkie.
  • Ziemniaki ugotuj w mundurkach, odsącz, zdejmij skórki i dodaj do mieszanki owoców i cebuli
  • Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Natrzyj mięso solą, pieprzem i nadziej farszem.
  • Piecz przez 2 godziny.
  • Upieczone mięso połóż na półmisku i polej sosem pieczeniowym.

Smacznego!

 

Komentarze
Zapraszamy do dyskusji
Czekamy na Twoją opinię w tym temacie. Dołącz do dyskusji!
Danie z pieczoną gęsią.
©Witold Krasowski/Fotolia
Styl życia
Pierś z gęsi – przepis na soczyste danie. Jak upiec gęś?
Przyrządzona we właściwy sposób pierś z gęsi jest mięsem bardzo delikatnym i soczystym. Przepisy na gęś są bardzo urozmaicone i można wzbogacać je o różne dodatki. Dużą popularnością cieszą się przepisy na pieczone piersi z gęsi w owocach, na przykład gruszkach lub jabłkach.

Przyrządzona we właściwy sposób pierś z gęsi jest mięsem bardzo delikatnym i soczystym. Przepisy na gęś są bardzo urozmaicone i można wzbogacać je o różne dodatki. Dużą popularnością cieszą się przepisy na pieczone piersi z gęsi w owocach, na przykład gruszkach lub jabłkach.   Gęsina, przez niektórych określana jako „arystokracja wśród drobiu”, jest gatunkiem mięsa, który wymaga umiejętności przyrządzenia. Nieprawidłowy sposób pieczenia czy użycie nieodpowiednich przypraw sprawia, iż potrawa zatraca swój wyjątkowy smak i aromat. Jak przyprawić gęsinę Podstawowymi przyprawami, które nadadzą mięsu z gęsi pożądany aromat i wyeksponują jej smak są sól i majeranek . Drugim sposobem przyprawienia gęsiny jest zamarynowanie jej w zalewie. Należy zagotować wodę z solą, a następnie dodać koper, liść laurowy, gorczycę, estragon  i czosnek . Gęś w zalewie odstawia się na 24 godziny, a następnie piecze. Zasada obowiązująca przy pieczeniu gęsi W większości przepisów zaleca się by pieczenie gęsi rozpocząć od bardzo wysokiej temperatury, rozgrzewając piekarnik do 250-220 stopni Celsjusza. Następnie, po około godzinie pieczenia, należy zmniejszyć temperaturę do 180-200 stopni Celsjusza. Przygotowane w taki sposób mięso zyskuje delikatność i soczystość. Przepis na piersi z gęsi pieczone w majeranku i jabłkach Składniki: 1 kilogram piersi gęsi, 4 – 5 łyżek majeranku, 0,5 kilograma jabłek winnych, 2 ząbki czosnku, sól, pieprz. Czas przygotowania: 4 godziny Stopień trudności: trudne Sposób przygotowania: Umyj piersi z gęsi i namocz w solance (do 5 litrów wody dodaj 2 łyżki soli) przez całą noc. Następnie wyjmij mięso i osusz. Przyprawy: sól, pieprz, majeranek, wyciśnięty czosnek, wymieszaj i starannie natrzyj nimi mięso. Przyprawione mięso wstaw na około...

rosół z gęsi
© superfood/Fotolia.com
Styl życia
Rosół z gęsi rozgrzeje i doda witamin – jest tłusty, ale zdrowy
Rosół z gęsi jest tłusty, ale smaczny i zdrowy. Na początku ugotuj mięso i warzywa, a następnie wszystko przecedź.

Rosół z gęsi jest tłusty, ale smaczny i zdrowy. Na początku ugotuj mięso i warzywa, a następnie wszystko przecedź.   Gęsina kojarzona jest z dużą ilością tłuszczu. To prawda, jednak mięso z gęsi zawiera głównie zdrowe tłuszcze. Warto sięgnąć po gęś, by przygotować wyjątkowo smaczny i zdrowy rosół. Składniki odżywcze gęsiny Gęsina jest tłustym, lecz zdrowym rodzajem mięsa. Jest najbardziej kalorycznym drobiem z dostępnych na rynku. Gęsina ponadto zawiera: dużą ilość kwasów jedno i wielonasyconych (głównie omega-3 i omega-6), które obniżają poziom złego, a podwyższają poziom dobrego cholesterolu i wspomagają pracę mózgu, pełnowartościowe białko, łatwo przyswajalne witaminy z grup A, E i B oraz niacynę, składniki mineralne: magnez, żelazo, potas, cynk, fosfor, dzięki którym wzrasta poziom wydolności organizmu. Mięso z gęsi powinno się jeść co najmniej raz w miesiącu. Nie można przesadzać z jego ilością, gdyż jest wysokokaloryczne. Gęsina korzystnie wpływa na układ nerwowy (poprawia samopoczucie) i wzmacnia organizm. Rosół z tego rodzaju mięsa ma działanie przeciwzapalne, rozgrzewające i kojące różnego rodzaju bóle. Przepis na rosół z gęsi Składniki: 2 gęsie szyjki; 3 skrzydełka z gęsi; Włoszczyzna: marchew, korzeń pietruszki, por, cebula, kapusta włoska (ilość według uznania); Przyprawy: sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie; Pęczek natki pietruszki; Makaron jajeczny, kluski lane lub gotowane ziemniaki. Wskazówka: Żeby rosół miał naturalny smak, był zdrowy i zawierał jedynie minimalną ilość konserwantów, kup wszystkie składniki u lokalnych producentów, w warzywniakach lub dobrych jakościowo sklepach mięsnych. Możesz również skorzystać z oferty sklepów ekologicznych bądź zielarskich. Mięso i warzywa z supermarketu są produkowane masowo,...

zapiekanka z serem
Pixabay/Hans/CC0 1.0 https://creativecommons.org/publicdomain/zero/1.0
Styl życia
Szybka zapiekanka z makaronem i mięsem drobiowym
Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym to szybki sposób na pyszne i pożywne danie. Często nie mamy czasu, żeby przygotować smaczny obiad, dlatego zapiekanka z makaronem i mięsem mielonym to doskonałe rozwiązanie, ponieważ jej przygotowanie zajmuje średnio 35 minut. Amatorów zapiekanek z makaronem jest wielu, przepadają za nimi również dzieci.

Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym to szybki sposób na pyszne i pożywne danie. Często nie mamy czasu, żeby przygotować smaczny obiad, dlatego zapiekanka z makaronem i mięsem mielonym to doskonałe rozwiązanie, ponieważ jej przygotowanie zajmuje średnio 35 minut. Amatorów zapiekanek z makaronem jest wielu, przepadają za nimi również dzieci.   Potrzebujesz: naczynia żaroodpornego lub średniej wielkości foremki do pieczenia. Składniki: 1 opakowanie (500 g) makaronu rurki lub świderki lub kokardki – może być makaron ugotowany, który został z poprzedniego dnia, 500 g drobiowego mięsa mielonego, 3 małe lub 2 duże cebule, 2 łyżeczki granulowanego czosnku lub 2 ząbki świeżego, serek topiony pieczarkowy duży (100 g), 200 g sera żółtego w kawałku np. edamski, sól, pieprz, przyprawy – wedle uznania – zioła prowansalskie, kolendra, oregano, biały pieprz, cząber, chili , curry, świeża natka pietruszki , olej lub 2 łyżki masła do smażenia i wysmarowania naczynia.   Czas przygotowania: 30 minut Stopień trudności: średnie   Sposób przygotowania: 1. Makaron ugotuj na półtwardo (al dente) w osolonej wodzie. Odcedź i przepłucz zimną wodą. 2. Włącz piekarnik ustawiając temperaturę na 180 stopni. 3. Obierz cebule, pokrój w kostkę i zeszklij na oleju (z dodatkiem masła – opcjonalnie), dodaj przyprawy, sól, czosnek i serek topiony. Wszytko dokładnie wymieszaj i podgrzewaj przez chwilę. 4. Ser żółty zetrzyj na tarce i podziel na dwie części – jedna będzie w środku zapiekanki a druga na wierzchu. 5. Dodaj mięso do cebuli i serka, dokładnie wymieszaj lekko podgrzewając nie dłużej niż 3 minuty. 6. Naczynie wysmaruj tłuszczem. 7. Wymieszaj wszystkie składniki oraz...

Nasze akcje
maseczki-orientana
Fleszstyle

Maseczki stworzone przez naturę – 99% naturalnych składników i 100% skuteczność! 

Partner
kosmetyki-alkemie
Fleszstyle

Alkmie - polska marka, która tworzy kosmetyczne dzieła sztuki!

Partner
Newsy

Natura i nauka łączą siły w walce ze zmarszczkami. Poznaj kosmetyki Botanical HiTech

Partner
jane-perkins
Newsy

Plastikowa REwolucja, czyli o sile REcyklingu!

Partner
anabelle-minerals
Fleszstyle

Doskonały makijaż w duchu eko i zero waste: odkryj mineralne kosmetyki Annabelle Minerals! 

Partner