Upieczona w całości gęś z dodatkami- ziemniakami, brukselką i czerwoną kapustą.
©karepa/Fotolia.com
Styl życia

Przepis na pieczoną gęś owsianą nadziewaną jabłkami i suszoną żurawiną pieczoną w cydrze

Gęsi wywodzące się z Polski w głównej mierze trafiają na rynek zagraniczny. Konsumenci szczególnie doceniają gęś owsianą. Nazwa nie jest związana ze specjalnym gatunkiem, a jedynie ze sposobem karmienia ptactwa.

Gęsi wywodzące się z Polski w głównej mierze trafiają na rynek zagraniczny. Konsumenci szczególnie doceniają gęś owsianą. Nazwa nie jest związana ze specjalnym gatunkiem, a jedynie ze sposobem karmienia ptactwa.

Obecnie potrawy z gęsi pojawiają się na polskich stołach dosyć rzadko. Niegdyś żadne świąteczne menu, szczególnie w dzień Świętego Marcina – 11 listopada, nie mogło być pozbawione potrawy z gęsiny.

Gęś owsiana

Polska gęsina trafia przede wszystkim na rynek niemiecki, ale również znana jest w Anglii, Danii i Szwajcarii. Cechuje się wysoką jakością mięsa, dlatego jest doceniana przez zagranicznych smakoszy. Aktualnie w produkcji gęsiny wykorzystuje się głównie Gęś Białą Kołudzką wywodzącą się z Kołudy Wielkiej. Nazwa „gęś owsiana” nie odnosi się do rasy gęsi, a jedynie do techniki tuczu, czyli sposobu karmienia. W tym przypadku gęsi karmione są paszami zielonym, a przez ostatnie trzy tygodnie pokarmem jest wyłącznie owies.

Przepis na gęś owsianą nadziewaną jabłkami i suszoną żurawiną pieczona w cydrze

Składniki:

  • świeża, młoda gęś owsiana o wadze około 4 kilogramy (sprawiona, bez podrobów i szyjki),
  • 6 ziaren ziela angielskiego,
  • 6 owoców jałowca,
  • 2 liście laurowe,
  • 1,5 łyżki suszonego majeranku,
  • 4 ząbki czosnku,
  • sól.

Farsz:

  • około 6 dużych kwaśnych jabłek,
  • 1 szklanka suszonej żurawiny,
  • 1 szklanka cydru,
  • 0,5 łyżki majeranku.

Czas przygotowania: 5 godzin

Stopień trudności: trudne

Sposób przygotowania:

  • Świeżą sprawioną gęś pozbawioną podrobów i szyjki umyj w zimnej wodzie i dokładnie osusz.
  • W przypadku grubej warstwy tłuszczu wewnątrz gęsi należy go wyciąć.
  • Osuszoną gęś natrzyj obficie solą – zewnątrz i wewnątrz.
  • Utłucz starannie ziele angielskie i owoce jałowca w moździerzu, dodaj drobno pokruszone liście laurowe, majeranek oraz wyciśnięty czosnek. Wszystko ponownie dokładnie utłucz. Uzyskaną mieszanką natrzyj gęś w środku i na zewnątrz.
  • Zamarynowaną gęś owiń folią spożywczą i włóż do lodówki na 24-48 godzin.
  • Na około 2 godziny przed pieczeniem, gęś wyjmij z lodówki, by się ogrzała do temperatury pokojowej.

Faszerowanie:

  • Umyj jabłka, osusz i nieobrane pokrój na ćwiartki. Usuń gniazda nasienne i przełóż jabłka do miski. Dodaj żurawinę, majeranek.
  • Wlej cydr i dokładnie wymieszaj. Odstaw na 10 minut.
  • Ogrzaną do temperatury pokojowej gęś nadziej jabłkami z żurawiną. Zaszyj lub zabezpiecz za pomocą wykałaczek otwór po szyjce oraz jamę brzuszną. Nóżki zbierz do środka i zawiąż bawełnianym sznurkiem.

Pieczenie:

  • Gęś umieść w dużej brytfannie, najlepiej z rusztem, polej cydrem pozostałym po wyjęciu jabłek i żurawiny. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 220 stopni Celsjusza.
  • Piecz przez 30 minut, a następnie obniż temperaturę do 130 stopni. Brytfankę przykryj pokrywką lub folią aluminiową. Piecz przez 3,5-4 godziny.
  • Na 75 minut przed końcem pieczenia zdejmij pokrywkę brytfanki. Po upływie połowy czasu pieczenia i wyjęciu gęsi z piekarnika ostrożnie zlej tłuszcz.
  • Upieczoną gęś wyjmij z piekarnika i pozostaw na 10 minut. Następnie rozwiąż nóżki, usuń nić lub wykałaczki.

Smacznego!

 

Danie z pieczoną gęsią.
©Witold Krasowski/Fotolia
Styl życia
Pierś z gęsi – przepis na soczyste danie. Jak upiec gęś?
Przyrządzona we właściwy sposób pierś z gęsi jest mięsem bardzo delikatnym i soczystym. Przepisy na gęś są bardzo urozmaicone i można wzbogacać je o różne dodatki. Dużą popularnością cieszą się przepisy na pieczone piersi z gęsi w owocach, na przykład gruszkach lub jabłkach.

Przyrządzona we właściwy sposób pierś z gęsi jest mięsem bardzo delikatnym i soczystym. Przepisy na gęś są bardzo urozmaicone i można wzbogacać je o różne dodatki. Dużą popularnością cieszą się przepisy na pieczone piersi z gęsi w owocach, na przykład gruszkach lub jabłkach.   Gęsina, przez niektórych określana jako „arystokracja wśród drobiu”, jest gatunkiem mięsa, który wymaga umiejętności przyrządzenia. Nieprawidłowy sposób pieczenia czy użycie nieodpowiednich przypraw sprawia, iż potrawa zatraca swój wyjątkowy smak i aromat. Jak przyprawić gęsinę Podstawowymi przyprawami, które nadadzą mięsu z gęsi pożądany aromat i wyeksponują jej smak są sól i majeranek . Drugim sposobem przyprawienia gęsiny jest zamarynowanie jej w zalewie. Należy zagotować wodę z solą, a następnie dodać koper, liść laurowy, gorczycę, estragon  i czosnek . Gęś w zalewie odstawia się na 24 godziny, a następnie piecze. Zasada obowiązująca przy pieczeniu gęsi W większości przepisów zaleca się by pieczenie gęsi rozpocząć od bardzo wysokiej temperatury, rozgrzewając piekarnik do 250-220 stopni Celsjusza. Następnie, po około godzinie pieczenia, należy zmniejszyć temperaturę do 180-200 stopni Celsjusza. Przygotowane w taki sposób mięso zyskuje delikatność i soczystość. Przepis na piersi z gęsi pieczone w majeranku i jabłkach Składniki: 1 kilogram piersi gęsi, 4 – 5 łyżek majeranku, 0,5 kilograma jabłek winnych, 2 ząbki czosnku, sól, pieprz. Czas przygotowania: 4 godziny Stopień trudności: trudne Sposób przygotowania: Umyj piersi z gęsi i namocz w solance (do 5 litrów wody dodaj 2 łyżki soli) przez całą noc. Następnie wyjmij mięso i osusz. Przyprawy: sól, pieprz, majeranek, wyciśnięty czosnek, wymieszaj i starannie natrzyj nimi mięso. Przyprawione mięso wstaw na około...

©Natasha Breen/Fotolia
Styl życia
Piersi z gęsi pieczone w rękawie z dodatkiem suszonych śliwek, moreli i rozmarynu: sposób na łatwe przyrządzenie gęsiny
Piersi lub uda z gęsiny przyprawia się majerankiem, solą i rozmarynem. Mięso najpierw przesmaża się na patelni z olejem, a potem przekłada do rękawa. Gęś piecze się w piekarniku razem z jabłkami, suszonymi śliwkami i morelami.

Piersi lub uda z gęsiny przyprawia się majerankiem, solą i rozmarynem. Mięso najpierw przesmaża się na patelni z olejem, a potem przekłada do rękawa. Gęś piecze się w piekarniku razem z jabłkami, suszonymi śliwkami i morelami.   W przepisie na gęś jednym ze składników jest suszony rozmaryn . Można go zastąpić świeżymi gałązkami, które wystarczy wrzucić do rękawa razem z mięsem. Dzięki temu aromat rozmarynu będzie bardziej wyrazisty. Sposób przygotowania piersi z gęsiny  Składniki (na 2 porcje): 2 piersi z gęsi (po około 200 gramów każda), 3 łyżki oliwy z oliwek, 2 jabłka, 8 sztuk suszonych śliwek , 6 sztuk suszonych moreli, 6 nasion jałowca , 1 łyżka majeranku, 1 łyżka suszonego rozmarynu, 2 łyżeczki soli, 2 łyżeczki pieprzu.   Czas przygotowania: około 2 godziny   Stopień trudności: łatwe   Sposób przygotowania: Mięso z gęsi ponacinaj nożem w kratkę. Do małej miski wsyp majeranek , rozmaryn, sól, pieprz i wymieszaj. Natrzyj piersi przyprawami i odstaw na godzinę. Rozgrzej olej na patelni. Smaż mięso 6 minut (po 3 minuty na każdą ze stron). Piersi przełóż do rękawa do pieczenia razem z olejem z patelni. Usuń nasiona z jabłek i pokrój owoce w półksiężyce . Śliwki, morele, ziarna jałowca i jabłka włóż do rękawa i zawiąż jego koniec. Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni Celsjusza. Piecz mięso około 40 minut. Piersi pokrój w plastry (około 1 centymetrowe). Mięso podawaj razem z owocami z rękawa . Do ozdoby możesz użyć świeżej gałązki rozmarynu lub posiekanego szczypiorku.   Smacznego! Jakie przyprawy do gęsi? Podstawowymi przyprawami do gęsi są: majeranek i sól....

Gęś w całości.
©HLPhoto/Fotolia
Styl życia
Przepis na obiad z gęsiną – pieczona gęś z ziemniakami
Pieczona gęś jest daniem, które w XVII wieku regularnie pojawiało się na polskich stołach. Mięso z gęsi cechuje się delikatnym i wyrazistym smakiem, przy czym zawiera korzystny dla zdrowia skład substancji odżywczych.

Pieczona gęś jest daniem, które w XVII wieku regularnie pojawiało się na polskich stołach. Mięso z gęsi cechuje się delikatnym i wyrazistym smakiem, przy czym zawiera korzystny dla zdrowia skład substancji odżywczych.   Gęsina uznawana jest za zdrowy gatunek mięsa, gdyż ma wysoką zawartością białka oraz korzystny skład tłuszczów – zawiera około 70% nienasyconych kwasów tłuszczowych pożądanych w diecie. Dlaczego warto jeść mięso z gęsi Konsumenci cenią mięso z gęsi przede wszystkim za unikalny, wyrazisty smak oraz różnorodność potraw jakie można z niego przygotować. Ponadto gęsina charakteryzuje się wysoką wartością odżywczą . W swoim składzie zawiera duże ilości pełnowartościowego białka , a w porównaniu z mięsem wołowym czy wieprzowym znacznie mniejsze ilości cholesterolu . Wśród tłuszczów mięsa gęsiego dominują nienasycone kwasy tłuszczowe wskazane w codziennej diecie. Uważa się, iż gęsina ma pozytywny wpływ na układ sercowo-naczyniowy człowieka. Różnorodność potraw z gęsi Gęsina jest delikatnym rodzajem mięsa o szerokim zastosowaniu w kuchni. Uznanie konsumentów zyskują przede wszystkim potrawy z gęsi pieczonej oraz faszerowanej. Doskonałymi dodatkami dla dań z gęsiny są grzyby, pieczone bądź surowe owoce o słodko-kwaśnym smaku, żurawina, owocowe sosy czy wytrawne czerwone wino. Jak prawidłowo piec gęsinę W trakcie pieczenia mięso z gęsi bardzo często ulega przesadnemu wysuszeniu i staje się „wiórowate”. Aby do tego nie dopuścić trzeba wiedzieć jak prawidłowo gęś piec. W wielu przepisach na pieczoną gęś zaleca się, by początkowo mięso piec w silnie rozgrzanym piekarniku (250-220 stopni), a następnie zmniejszyć temperaturę do 180-200 stopni. Gęś układa się w dużym naczyniu żaroodpornym lub na blasze . W 15-minutowych odstępach czasu zaleca się polewać gęś sosem, który naturalnie się...

Nasze akcje
Newsy

Nowoczesny wymiar kobiecości? Manifestuj go zapachem!

Partner
Strefa luksusu

Marzysz o sielsko-anielskim relaksie? Znajdziesz go w hotelu Bania!

Partner
materiały prasowe Lenovo
Fleszstyle

Świetna jakość w stylowym opakowaniu. Natalia Szroeder wybrała laptop Lenovo Yoga Slim 7

Partner
rafal-brzozowski
Newsy

Ci uczestnicy „The Voice of Poland” robią karierę muzyczną. Znasz wszystkich?

Partner
fotona-tatuaż
Fleszstyle

Nieudany tatuaż lub makijaż permanentny ? Wiemy, jak się go pozbyć!

Partner
torebka-skoda-hollie-warsaw
Fleszstyle

Barbara Kurdej - Szatan: "Nie miałam pojęcia, że niezabezpieczone drobiazgi mogą uderzyć z taką siłą"

Partner
Revitalift Filler L'Oréal Paris
Fleszstyle

Wiele może się zmienić w ciągu 10 lat, ale twoja skóra nie musi! Test linii Revitalift Filler L'Oréal Paris

Partner
kosmetyki-weleda
Fleszstyle

Weleda, czyli pielęgnacja w harmonii z naturą i człowiekiem

Partner