stek wołowy na talerzu
©pinacolada77/Fotolia
Styl życia

Stek wołowy – jak go zrobić?

Krwisty, średnio krwisty, dobrze wysmażony – stek wołowy można przyrządzić na kilka sposobów. Ważne, by przy przygotowywaniu przestrzegać paru podstawowych zasad.

Krwisty, średnio krwisty, dobrze wysmażony – stek wołowy można przyrządzić na kilka sposobów. Ważne, by przy przygotowywaniu przestrzegać paru podstawowych zasad.

 

Stek wołowy (rare, medium rare, well done) to danie, którego przygotowanie wymaga przestrzegania kilku zasad, np. nie wolno kroić go tuż po usmażeniu. Dobrze przyrządzony stek wołowy jest prawdziwym rajem dla podniebienia jego fanów. Zanim jednak w ogóle stek znajdzie się na talerzu, wymaga chwili uwagi.

Przygotowanie mięsa i patelni przed smażeniem

Kawałki mięsa najpierw trzeba umyć i dokładnie osuszyć ręcznikiem papierowym. Jeśli wołowina przechowywana była w lodówce, to przed smażeniem należy ją wyjąć i pozwolić, aby osiągnęła temperaturę pokojową. Zatem poczekać trzeba przynajmniej 30 minut. Następnie dobrze jest natrzeć steki oliwą z oliwek oraz pieprzem, najlepiej świeżo zmielonym.

 

Pora na przygotowanie narzędzi – patelni i szczypiec. Kawałki mięsa już po umieszczeniu na patelni nie powinny być traktowane widelcem, a właśnie szczypcami, co uchroni mięso przed utratą cennych soków. Do smażenia steków wykorzystywana jest tylko oliwa z oliwek, którą wcześniej pokryte było mięso, zatem na patelni nie powinno być żadnego tłuszczu. Patelnia (najlepiej stalowa) powinna być naprawdę dobrze rozgrzana.

Wykorzystaj dostępny w Pyszne pl rabat i zamów na kolację stek wołowy z Twojej ulubionej restauracji.

Wołowina w trakcie smażenia

Najprostszym podziałem efektu smażenia jest podział na steki: rare (czyli krwisty), medium (pół-krwisty) oraz well done (dobrze wysmażony). Podczas smażenia stek ma być przewrócony tylko raz, a po położeniu go na patelnię najlepiej przez chwilę w ogóle go nie ruszać. Długość smażenia zależeć będzie od rodzaju mięsa i wielkości kawałka. Na przykład jeśli ma być wykorzystany kawałek rostbefu o wadze 250 gramów, to czas smażenia może wyglądać następująco: dla uzyskania surowego, krwistego steku potrzeba podsmażyć stek przez 1,5 minuty z jednej i drugiej strony, dla efektu medium rare będzie to po 2,5 minuty na każdą ze stron, natomiast 3,5 minuty potrzeba będzie do uzyskania dobrze wysmażonego mięsa. Ponieważ jest to czas orientacyjny i może być różny (zależy m.in. od temperatury mięsa i jego jakości) szefowie kuchni, na przykład Gordon Ramsay, stosują ciekawy sposób na sprawdzenie stopnia wysmażenia mięsa: należy dotknąć palcem środkowej części steku i porównać jego twardość do… napięcia mięśnia kciuka. Inny sposób to wykorzystanie własnej twarzy: stek o twardości czoła jest well done, o twardości czubka nosa medium, natomiast okolica podbródka będzie symbolizować stek rare.

Co po usmażeniu steku?

Mięso na koniec musi chwilę odpocząć. Dlatego absolutnie nie powinno się kroić go tuż po usmażeniu, bo wraz z sokami, które prawdopodobnie natychmiast wypłyną, straci cały urok. Zatem po usmażeniu można odłożyć stek na ciepły talerz, położyć na niego kawałek masła i posolić, można przykryć folią aluminiową. Można przyjąć, że mięso ma odpocząć połowę czasu, przez który było smażone. Zatem jeśli wysmażenie steku z obu stron zajęło ok. 5 minut, to mięso przed podaniem zostawiamy na 2,5-3 minuty. Jak już soki równomiernie rozłożą się w całym kawałku, pora na degustację.

 

Smacznego!


usmażony stek
©karandaev/fotolia
Styl życia
Smażenie steku w pięciu krokach
Długość smażenia steku zależy od tego, jaki stopień wysmażenia chcemy osiągnąć. Po zdjęciu z patelni mięso powinno „odpocząć”, aby soki w jego wnętrzu nie wypłynęły a mięso było bardziej aromatyczne.

Długość smażenia steku zależy od tego, jaki stopień wysmażenia chcemy osiągnąć. Po zdjęciu z patelni mięso powinno „odpocząć”, aby soki w jego wnętrzu nie wypłynęły a mięso było bardziej aromatyczne. Krok 1 – Wybór mięsa na stek Pierwszym ważnym krokiem jest wybór odpowiedniego mięsa . Najlepsza jest sezonowana wołowina stekowa. Zwolennicy delikatnej struktury mięsa powinni wybierać polędwicę, a entuzjaści intensywnego wołowego smaku – antrykot lub rostbef . Krok 2 – Przygotowanie mięsa do smażenia Nie kładź zimnego steku na rozgrzaną patelnię. Wyjmij mięso z lodówki co najmniej pół godziny przed smażeniem, aby stek miał temperaturę pokojową. Mięso połóż na ręczniku kuchennym, który wchłonie nadmiar wody. Dzięki temu mięso nie będzie pryskać w trakcie smażenia . Nie wycinaj tłuszczyku na mięsie. Dzięki niemu stek nie obeschnie w trakcie smażenia. Steki smażymy na patelni wykonanej ze stali żeliwnej lub nierdzewnej. Krok 3 – Smażenie steku Przed smażeniem natrzyj stek oliwą z oliwek i świeżym rozmarynem. Mięso smaż na oleju rzepakowym lub nierafinowanej oliwie, które nie będą dymić podczas smażenia. Smażenie rozpoczynamy, gdy patelnia i olej są już mocno nagrzane. Podczas smażenia nie nakłuwaj mięsa. Do przekręcania steku nie używaj widelca, a drewnianej łopatki. Nie kroimy steku zaraz po usmażeniu. Spowoduje to wyciek jego soków, przez co mięso nie będzie już tak wilgotne . Po smażeniu przed podaniem stek powinien „odpocząć” przez około pięć minut. W tym czasie soki wewnątrz mięsa wnikają w tkanki i stają się bardziej gęste, dzięki czemu mięso jest bardziej aromatyczne. Stopnie wypieczenia steku Stopień wypieczenia steku możesz sprawdzić naciskając na mięso – im twardszy jest stek, tym jest bardziej wypieczony. Smażenie steku krwistego (rare) trwa od jednej do dwóch minut z...

©karepa/Fotolia
Styl życia
Smażona pierś z gęsi w zalewie z papryczki chili, imbiru, czosnku i miodu – pyszny i łatwy przepis na gęsinę w orientaln
Pierś z gęsi przed smażeniem nacina się w kratkę i obtacza w ostrej zalewie. Po godzinie, gdy składniki sosu „przegryzą” się, mięso smaży się około 10 minut na patelni. Następnie filet przekłada się do naczynia żaroodpornego i piecze w piekarniku około kwadransa.

Pierś z gęsi przed smażeniem nacina się w kratkę i obtacza w ostrej zalewie. Po godzinie, gdy składniki sosu „przegryzą” się, mięso smaży się około 10 minut na patelni. Następnie filet przekłada się do naczynia żaroodpornego i piecze w piekarniku około kwadransa.   Filet z gęsi bardzo dobrze smakuje z sałatką z zielonej sałaty . Mięso można także podawać z puree z ciecierzycy , ziemniakami lub ryżem. Chili można zastąpić słodką papryką w proszku. Smażony filet z gęsi na ostro, krok po kroku Przygotuj sobie wcześniej: małą miskę, naczynie żaroodporne, praskę do czosnku , tarkę z małymi oczkami.   Składniki (na 1 porcję): 1 pierś z gęsi (około 200 gramów), 2 ząbki czosnku, 1 papryczka chili , 1 łyżeczka miodu, 1 łyżeczka sosu sojowego, kawałek imbiru (wielkości nasiona czerwonej fasoli), pół cytryny, 3 łyżki oliwy z oliwek.   Czas przygotowania: około 1,5 godziny   Stopień trudności: łatwe   Sposób przygotowania: Papryczkę drobno posiekaj i umieść w małej misce. Dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę i starty imbir (na tarce z małymi oczkami). Wlej miód, 1 łyżkę oliwy i sos sojowy. Całość skrop sokiem z cytryny i wymieszaj. Pierś z gęsi natnij nożem w kratkę. Mięso obtocz w zalewie i odstaw na 1 godzinę. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oliwy z oliwek. Smaż mięso około 10 minut (po 5 minut na każdą ze stron). Gęś przełóż do naczynia żaroodpornego. Posmaruj mięso resztką marynaty z miodu i papryki . Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni Celsjusza. Piecz gęś 15 minut. Wyjmij mięso z piekarnika i pokój je w paski (około 1 centymetrowe). Gęś ułóż na talerzu i podawaj polaną...

©Natasha Breen/Fotolia
Styl życia
Piersi z gęsi pieczone w rękawie z dodatkiem suszonych śliwek, moreli i rozmarynu: sposób na łatwe przyrządzenie gęsiny
Piersi lub uda z gęsiny przyprawia się majerankiem, solą i rozmarynem. Mięso najpierw przesmaża się na patelni z olejem, a potem przekłada do rękawa. Gęś piecze się w piekarniku razem z jabłkami, suszonymi śliwkami i morelami.

Piersi lub uda z gęsiny przyprawia się majerankiem, solą i rozmarynem. Mięso najpierw przesmaża się na patelni z olejem, a potem przekłada do rękawa. Gęś piecze się w piekarniku razem z jabłkami, suszonymi śliwkami i morelami.   W przepisie na gęś jednym ze składników jest suszony rozmaryn . Można go zastąpić świeżymi gałązkami, które wystarczy wrzucić do rękawa razem z mięsem. Dzięki temu aromat rozmarynu będzie bardziej wyrazisty. Sposób przygotowania piersi z gęsiny  Składniki (na 2 porcje): 2 piersi z gęsi (po około 200 gramów każda), 3 łyżki oliwy z oliwek, 2 jabłka, 8 sztuk suszonych śliwek , 6 sztuk suszonych moreli, 6 nasion jałowca , 1 łyżka majeranku, 1 łyżka suszonego rozmarynu, 2 łyżeczki soli, 2 łyżeczki pieprzu.   Czas przygotowania: około 2 godziny   Stopień trudności: łatwe   Sposób przygotowania: Mięso z gęsi ponacinaj nożem w kratkę. Do małej miski wsyp majeranek , rozmaryn, sól, pieprz i wymieszaj. Natrzyj piersi przyprawami i odstaw na godzinę. Rozgrzej olej na patelni. Smaż mięso 6 minut (po 3 minuty na każdą ze stron). Piersi przełóż do rękawa do pieczenia razem z olejem z patelni. Usuń nasiona z jabłek i pokrój owoce w półksiężyce . Śliwki, morele, ziarna jałowca i jabłka włóż do rękawa i zawiąż jego koniec. Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni Celsjusza. Piecz mięso około 40 minut. Piersi pokrój w plastry (około 1 centymetrowe). Mięso podawaj razem z owocami z rękawa . Do ozdoby możesz użyć świeżej gałązki rozmarynu lub posiekanego szczypiorku.   Smacznego! Jakie przyprawy do gęsi? Podstawowymi przyprawami do gęsi są: majeranek i sól....

Nasze akcje

Uwielbiasz taniec? Rozwijaj swoje umiejętności i dziel się nimi ze światem!

Partner
Newsy

Kosmetyki, które dbają o ciebie i planetę. Poznaj nową linię przeciwzmarszczkową Laboratorium Kosmetycznego Ava

Partner

Lubisz zieloną herbatę? Poznaj jej prozdrowotne właściwości

Partner

Słuchawki jak ekskluzywne kosmetyki? To możliwe z Huawei FreeBuds Lipstick

Partner
Newsy

Pierścionek zaręczynowy w codziennych stylizacjach. Sprawdź najmodniejsze zestawienia na jesień 2021

Partner
Kosmetyki Neboa
Newsy

Zadbaj o włosy w duchu eko. Jak duży wpływ na planetę ma zawartość naszych kosmetyczek? Będziesz zaskoczona!

Partner