©Natasha Breen/Fotolia
Styl życia

Piersi z gęsi pieczone w rękawie z dodatkiem suszonych śliwek, moreli i rozmarynu: sposób na łatwe przyrządzenie gęsiny

Piersi lub uda z gęsiny przyprawia się majerankiem, solą i rozmarynem. Mięso najpierw przesmaża się na patelni z olejem, a potem przekłada do rękawa. Gęś piecze się w piekarniku razem z jabłkami, suszonymi śliwkami i morelami.

Piersi lub uda z gęsiny przyprawia się majerankiem, solą i rozmarynem. Mięso najpierw przesmaża się na patelni z olejem, a potem przekłada do rękawa. Gęś piecze się w piekarniku razem z jabłkami, suszonymi śliwkami i morelami.

 

W przepisie na gęś jednym ze składników jest suszony rozmaryn. Można go zastąpić świeżymi gałązkami, które wystarczy wrzucić do rękawa razem z mięsem. Dzięki temu aromat rozmarynu będzie bardziej wyrazisty.

Sposób przygotowania piersi z gęsiny 

Składniki (na 2 porcje):

  • 2 piersi z gęsi (po około 200 gramów każda),
  • 3 łyżki oliwy z oliwek,
  • 2 jabłka,
  • 8 sztuk suszonych śliwek,
  • 6 sztuk suszonych moreli,
  • 6 nasion jałowca,
  • 1 łyżka majeranku,
  • 1 łyżka suszonego rozmarynu,
  • 2 łyżeczki soli,
  • 2 łyżeczki pieprzu.

 

Czas przygotowania: około 2 godziny

 

Stopień trudności: łatwe

 

Sposób przygotowania:

  • Mięso z gęsi ponacinaj nożem w kratkę.
  • Do małej miski wsyp majeranek, rozmaryn, sól, pieprz i wymieszaj.
  • Natrzyj piersi przyprawami i odstaw na godzinę.
  • Rozgrzej olej na patelni.
  • Smaż mięso 6 minut (po 3 minuty na każdą ze stron).
  • Piersi przełóż do rękawa do pieczenia razem z olejem z patelni.
  • Usuń nasiona z jabłek i pokrój owoce w półksiężyce.
  • Śliwki, morele, ziarna jałowca i jabłka włóż do rękawa i zawiąż jego koniec.
  • Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni Celsjusza.
  • Piecz mięso około 40 minut.
  • Piersi pokrój w plastry (około 1 centymetrowe).
  • Mięso podawaj razem z owocami z rękawa.
  • Do ozdoby możesz użyć świeżej gałązki rozmarynu lub posiekanego szczypiorku.

 

Smacznego!

Jakie przyprawy do gęsi?

Podstawowymi przyprawami do gęsi są: majeranek i sól. Naciera się nimi mięso i pozostawia na minimum godzinę, aby składniki „przegryzły” się ze sobą. Do przyprawiania gęsiny stosuje się także:

  • pieprz,
  • czosnek,
  • rozmaryn,
  • imbir,
  • miód,
  • owoce jałowca,
  • sos sojowy,
  • cytrynę,
  • słodką paprykę,
  • natkę pietruszki,
  • chili
  • tymianek.

Jak przyrządzić uda gęsie pieczone w rękawie?

Uda gęsie przygotowuje się w taki sam sposób jak piersi, z tą różnicą, że nie ma potrzeby przesmażać ich wcześniej na patelni. Kawałki od razu wrzuca się do rękawa z 3 łyżkami oleju i piecze około 1 godziny.


 

©karepa/Fotolia
Styl życia
Smażona pierś z gęsi w zalewie z papryczki chili, imbiru, czosnku i miodu – pyszny i łatwy przepis na gęsinę w orientaln
Pierś z gęsi przed smażeniem nacina się w kratkę i obtacza w ostrej zalewie. Po godzinie, gdy składniki sosu „przegryzą” się, mięso smaży się około 10 minut na patelni. Następnie filet przekłada się do naczynia żaroodpornego i piecze w piekarniku około kwadransa.

Pierś z gęsi przed smażeniem nacina się w kratkę i obtacza w ostrej zalewie. Po godzinie, gdy składniki sosu „przegryzą” się, mięso smaży się około 10 minut na patelni. Następnie filet przekłada się do naczynia żaroodpornego i piecze w piekarniku około kwadransa.   Filet z gęsi bardzo dobrze smakuje z sałatką z zielonej sałaty . Mięso można także podawać z puree z ciecierzycy , ziemniakami lub ryżem. Chili można zastąpić słodką papryką w proszku. Smażony filet z gęsi na ostro, krok po kroku Przygotuj sobie wcześniej: małą miskę, naczynie żaroodporne, praskę do czosnku , tarkę z małymi oczkami.   Składniki (na 1 porcję): 1 pierś z gęsi (około 200 gramów), 2 ząbki czosnku, 1 papryczka chili , 1 łyżeczka miodu, 1 łyżeczka sosu sojowego, kawałek imbiru (wielkości nasiona czerwonej fasoli), pół cytryny, 3 łyżki oliwy z oliwek.   Czas przygotowania: około 1,5 godziny   Stopień trudności: łatwe   Sposób przygotowania: Papryczkę drobno posiekaj i umieść w małej misce. Dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę i starty imbir (na tarce z małymi oczkami). Wlej miód, 1 łyżkę oliwy i sos sojowy. Całość skrop sokiem z cytryny i wymieszaj. Pierś z gęsi natnij nożem w kratkę. Mięso obtocz w zalewie i odstaw na 1 godzinę. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oliwy z oliwek. Smaż mięso około 10 minut (po 5 minut na każdą ze stron). Gęś przełóż do naczynia żaroodpornego. Posmaruj mięso resztką marynaty z miodu i papryki . Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni Celsjusza. Piecz gęś 15 minut. Wyjmij mięso z piekarnika i pokój je w paski (około 1 centymetrowe). Gęś ułóż na talerzu i podawaj polaną...

wołowina z sałatą i limonką
Flickr/Elin B/CC BY 2.0 https://creativecommons.org/licenses/by/2.0/
Styl życia
Przepis na carpaccio z wołowiny
Wariacji na temat carpaccio znamy co najmniej kilka: carpaccio z łososia, z tuńczyka, z cielęciny czy carpaccio owocowe. Jedną z popularniejszych wersji tej przystawki jest carpaccio z wołowiny, które można zaserwować w czasie wykwintnej kolacji we włoskim stylu.

Wariacji na temat carpaccio znamy co najmniej kilka: carpaccio z łososia, z tuńczyka, z cielęciny czy carpaccio owocowe. Jedną z popularniejszych wersji tej przystawki jest carpaccio z wołowiny, które można zaserwować w czasie wykwintnej kolacji we włoskim stylu.   Carpaccio wywodzi się z Wenecji. Po raz pierwszy zostało przygotowane w miejscu o nazwie Harry’s Bar dla hrabiny Amalii Nani Mocenigo, która ze względów zdrowotnych jadała wyłącznie surowe mięso. Nazwa tej przystawki pochodzi od nazwiska malarza renesansowego, Vittore Carpaccio, którego obrazy ze względów na wykorzystane kolory skojarzyły się właścicielowi baru z nowo powstałym daniem. Słowo „carpaccio” odnosi się do czegoś bardzo cienko pokrojonego, czyli do sposobu podania potrawy, dlatego przed przystąpieniem do krojenia surowe mięso warto schłodzić lub zmrozić (trzeba jednak uważać, aby nie było zamrożone). Ewentualnie można dodatkowo pokrojone już plastry rozbić delikatnie tłuczkiem, zabezpieczając mięso folią.   Potrzebujesz: noża, opcjonalnie tłuczka i folii.   Składniki: 120 g polędwicy wołowej, 40 ml oliwy, 40 g twardego sera, np. parmezanu, sól i pieprz do smaku, sok z 1 cytryny.   Sposób przygotowania: 1. Schłodzoną wcześniej w lodówce lub zamrażarce polędwicę wołową pokrój na cienkie plastry i ułóż na talerzu. 2. Mięso skrop sokiem z jednej cytryny. 3. Oprósz solą i świeżo mielonym pieprzem wedle uznania. 4. Na koniec polej oliwą. 5. Tak przygotowane carpaccio podawaj z plastrami parmezanu i cząstkami cytryny.   Smacznego! Pierś z gęsi przed smażeniem nacina się w kratkę i obtacza w ostrej zalewie.  Przepis na orientalną smażoną pierś z gęsiny ....

stek wołowy na talerzu
©pinacolada77/Fotolia
Styl życia
Stek wołowy – jak go zrobić?
Krwisty, średnio krwisty, dobrze wysmażony – stek wołowy można przyrządzić na kilka sposobów. Ważne, by przy przygotowywaniu przestrzegać paru podstawowych zasad.

Krwisty, średnio krwisty, dobrze wysmażony – stek wołowy można przyrządzić na kilka sposobów. Ważne, by przy przygotowywaniu przestrzegać paru podstawowych zasad.   Stek wołowy (rare, medium rare, well done) to danie, którego przygotowanie wymaga przestrzegania kilku zasad, np. nie wolno kroić go tuż po usmażeniu. Dobrze przyrządzony stek wołowy jest prawdziwym rajem dla podniebienia jego fanów. Zanim jednak w ogóle stek znajdzie się na talerzu, wymaga chwili uwagi. Przygotowanie mięsa i patelni przed smażeniem Kawałki mięsa najpierw trzeba umyć i dokładnie osuszyć ręcznikiem papierowym. Jeśli wołowina przechowywana była w lodówce, to przed smażeniem należy ją wyjąć i pozwolić, aby osiągnęła temperaturę pokojową . Zatem poczekać trzeba przynajmniej 30 minut. Następnie dobrze jest natrzeć steki oliwą z oliwek oraz pieprzem, najlepiej świeżo zmielonym.   Pora na przygotowanie narzędzi – patelni i szczypiec. Kawałki mięsa już po umieszczeniu na patelni nie powinny być traktowane widelcem , a właśnie szczypcami, co uchroni mięso przed utratą cennych soków. Do smażenia steków wykorzystywana jest tylko oliwa z oliwek , którą wcześniej pokryte było mięso, zatem na patelni nie powinno być żadnego tłuszczu. Patelnia (najlepiej stalowa) powinna być naprawdę dobrze rozgrzana. Wykorzystaj dostępny w Pyszne pl rabat i zamów na kolację stek wołowy z Twojej ulubionej restauracji. Wołowina w trakcie smażenia Najprostszym podziałem efektu smażenia jest podział na steki : rare (czyli krwisty), medium (pół-krwisty) oraz well done (dobrze wysmażony). Podczas smażenia stek ma być przewrócony tylko raz, a po położeniu go na patelnię najlepiej przez chwilę w ogóle go nie ruszać. Długość smażenia zależeć będzie od rodzaju mięsa i wielkości...

Nasze akcje
Newsy

Stylowy prezent dla mężczyzny? Łączy w sobie design i praktyczność

Partner
fotona-tatuaż
Fleszstyle

Nieudany tatuaż lub makijaż permanentny ? Wiemy, jak się go pozbyć!

Partner
Newsy

Nowoczesny wymiar kobiecości? Manifestuj go zapachem!

Partner
Newsy

Kosmetyki, które dbają o ciebie i planetę. Poznaj nową linię przeciwzmarszczkową Laboratorium Kosmetycznego Ava

Partner
Revitalift Filler L'Oréal Paris
Fleszstyle

Wiele może się zmienić w ciągu 10 lat, ale twoja skóra nie musi! Test linii Revitalift Filler L'Oréal Paris

Partner
kosmetyki-weleda
Fleszstyle

Weleda, czyli pielęgnacja w harmonii z naturą i człowiekiem

Partner
Kosmetyki Neboa
Newsy

Zadbaj o włosy w duchu eko. Jak duży wpływ na planetę ma zawartość naszych kosmetyczek? Będziesz zaskoczona!

Partner