Owoc kaki
©Comugnero Silvana/Fotolia
Styl życia

Kaki, czyli persymona, heban, czy szaron. Czym jest i jak je jeść?

Kaki jest owocem określanym także jako: persymona, heban i szaron. Można ją jeść na surowo lub jako dodatek do sałatek owocowych bądź deserów. Kaki chroni oczy przed zwyrodnieniami plamki żółtej. Ma działanie przeciwinfekcyjne i przeciwkrwotoczne. W kuchni koreańskiej owoce kaki służą do wytwarzania octu.

Kaki jest owocem określanym także jako: persymona, heban i szaron. Można ją jeść na surowo lub jako dodatek do sałatek owocowych bądź deserów. Kaki chroni oczy przed zwyrodnieniami plamki żółtej. Ma działanie przeciwinfekcyjne i przeciwkrwotoczne. W kuchni koreańskiej owoce kaki służą do wytwarzania octu.

Właściwości i wartości odżywcze kaki

Kaki dostarcza do organizmu cenne składniki, takie jak: witaminy K, A, E, C, witaminy z grupy B oraz magnez, fosfor, mangan, wapń, potas i sód. Witamina A jest przeciwutleniaczem, który spowalnia proces starzenia komórek i niszczy wolne rodniki. Zawarte w persymonie katechniny, wykazują działanie przeciwkrwotoczne, przeciwinfekcyjne i przeciwzapalne. Luteina, zeaksantyna i beta-karoten poprawiają wzrok i chronią przed rozwojem zwyrodnień plamki żółtej oka. Kaki ma działanie antybakteryjne i ujędrniające. Wzmacnia włosy, skórę i paznokcie. Zawiera błonnik, który obniża poziom złego cholesterolu (LDL) i ciśnienie. Podnosi odporność i jest skuteczna w walce z białaczką. Przyspiesza procesy trawienne i działa przeciw nowotworowo. Zawarta w owocach szarona glukoza i fruktoza wspomagają pracę serca i naczyń krwionośnych. W 100 gramach owocu znajduje się 70 kcal.

Wybór i przechowywanie owoców kaki

Owoc persymony ma średnicę ok. 10 cm i kształtem przypomina pomidor. Kupując kaki najlepiej wybierać te owoce, które mają ciemnożółtą lub pomarańczową skórkę. Ważna, aby skórka była nieskazitelna – gładka, przejrzysta, bez plam, otarć i odbarwień. Szypułka na czubku owocu nie powinna zbyt lekko odchodzić. Po zakupie owoce należy przechowywać w lodówce, ponieważ zostawione w temperaturze pokojowej szybko przejrzewają i pojawiają się na nich ciemne plamki. Zjedzenie niedojrzałych owoców kaki – o twardszym miąższu – powoduje opuchnięcie warg i drętwienie języka.

Jak jeść kaki

Miąższ kaki jest kruchy, lekko włóknisty i soczysty. Owoce są słodkie, smakiem przypominają brzoskwinię lub morelę połączoną z dojrzałym mango. Można je jeść na surowo, w postaci marmolad, galaretek, musów, sorbetów lub jako dodatek do sałatki owocowej. Pokrojone w plasterki kaki może być składnikiem tarty lub pomysłem na przekąskę. Kuchnia koreańska wykorzystuje fermentowane owoce szarona do produkcji octu.

 

Kaki można jeść na dwa sposoby:

1. obrać owoc ze skórki i pokroić w małe cząstki;

2. obciąć wyłącznie czubek owocu i wydrążać miąższ łyżeczką – jak w przypadku kiwi.

Skórkę kaki należy obrać nożem, w taki sposób jak obieramy jabłko. Poza skórką i szypułką cały owoc jest jadalny.

Przepis na sałatkę z kaki i serem pleśniowym

Potrzebujesz:

  • szklanej miski,
  • deski do krojenia,
  • noża,
  • małej miseczki do wymieszania dressingu,
  • łyżki stołowej.

 

Składniki:

  • 200 g ugotowanego drobnego makaronu,
  • 1 żółta papryka,
  • 1 kaki,
  • 100 g sera pleśniowego,
  • 250 g roszponki.

 

Składniki do dressingu:

  • łyżeczka miodu,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • łyżeczkę musztardy,
  • szczypta soli,
  • szczypta pieprzu,
  • sok wyciśnięty z jednej cytryny.

 

Sposób wykonania:

1. W małej miseczce łyżką stołową dokładnie wymieszaj oliwę z oliwek, sok z cytryny, musztardę, miód oraz szczyptę soli i pieprzu.

2. Do dużej misy przełóż ugotowany wcześniej makaron.

3. Paprykę umyj, oczyść z nasion i pokrój w kostkę. Dodaj do makaronu.

4. Kaki obierz ze skórki i usuń szypułkę. Owoc pokrój w kostkę i przełóż do misy.

5. Ser pleśniowy pokrój w drobną kostkę i dodaj do pozostałych składników.

6. Na koniec dodaj roszponkę.

7. Całość połącz z dressingiem i dokładnie wymieszaj.

 

Smacznego!

 

Owoc mango leży obrany ze skóry i pokrojony na stole.
©id-art/Fotolia.com
Styl życia
Mango – jakie ma właściwości zdrowotne, jak je kupować, stosować i jeść
Mango jest pyszne, soczyste, niskokaloryczne (100 g to tylko 60 kcal) i lekkostrawne. Ze względu na zawartość składników wpływających korzystnie na organizm ludzki, określane jest mianem owocu młodości. Poprawia trawienie, wzmacnia system odpornościowy. Stosowane w kosmetyce, np. w postaci tłoczonego na zimno z pestek masła mangowego, chroni skórę przed promieniami UV i działaniem wolnych rodników.

Mango jest pyszne, soczyste, niskokaloryczne (100 g to tylko 60 kcal) i lekkostrawne. Ze względu na zawartość składników wpływających korzystnie na organizm ludzki, określane jest mianem owocu młodości. Poprawia trawienie, wzmacnia system odpornościowy. Stosowane w kosmetyce, np. w postaci tłoczonego na zimno z pestek masła mangowego, chroni skórę przed promieniami UV i działaniem wolnych rodników.   Mango pokrojone w plasterki i obrane ze skórki nożem szybciej traci intensywny aromat. Najlepiej zdjąć skórę palcami i jeść, odgryzając małe kęsy. Składniki odżywcze i właściwości mango W mango znajduje się wiele cennych dla ludzkiego organizmu składników, takich jak:   witaminy: C, A, E i witaminy z grupy B – wzmacniającą układ nerwowy , immunologiczny oraz powstrzymują procesy starzenia, działają korzystnie na oczy i skórę, minerały: wapń, sód, potas, miedź, magnez i cynk – wpływają korzystnie na pracę mózgu (poprawiają pamięć i koncentrację) oraz układu krwionośnego (pomagają utrzymać prawidłowe ciśnienie krwi), antyoksydanty - spowalniają procesy degeneracyjne, zachodzące w komórkach organizmu na skutek działania wolnych rodników , błonnik pokarmowy - przedłuża uczucie sytośc i, reguluje pracę układu pokarmowego oraz poziom cholesterolu we krwi.   Oprócz soczystego miąższu, wykorzystuje się też korę, kwiaty, liście i pestki mango. Kora mangowca - wykazuje właściwości przeciwbólowe , szczególnie przy dolegliwościach reumatycznych. Kwiaty mango - to znany, szczególnie w krajach azjatyckich, środek na biegunki. Stosowane są też w kuracjach przeciwpasożytniczych oraz w schorzeniach dróg moczowych . Z pestek mango tłoczy się masło mangowe, które stosowane jest na...

Pomelo
Pixabay/claude05alleva/CC0 1.0 https://creativecommons.org/publicdomain/zero/1.0/
Styl życia
Pomelo – witaminowa bomba. Wartościowy składnik diety odchudzającej
Pomelo pochodzi z Malezji – państwa azjatyckiego. Owoc rośnie na drzewie, zalicza się do rodziny cytrusów. Niektóre okazy ważą nawet 2 kilogramy i więcej. Kupując pomelo należy zwrócić uwagę na ciężar owocu – jeśli jest zbyt lekkie, to może być wysuszone w środku.

Pomelo pochodzi z Malezji – państwa azjatyckiego. Owoc rośnie na drzewie, zalicza się do rodziny cytrusów. Niektóre okazy ważą nawet 2 kilogramy i więcej. Kupując pomelo należy zwrócić uwagę na ciężar owocu – jeśli jest zbyt lekkie, to może być wysuszone w środku. Właściwości odżywcze pomelo Pomelo ma więcej witaminy C niż inne owoce cytrusowe (około 61 mg/100 gramów), np. grejpfrut (34 mg/100 gramów) czy cytryna (53 mg/100 gramów), dzięki czemu usprawnia pracę układu odpornościowego . Jeśli podzielimy średniej wielkości pomelo na sześć części, to już jedna pokrywa dzienne zapotrzebowanie na witaminę C. Pomelo zawiera również dużo potasu – 216 mg/100 gramów (niedobór tego pierwiastka prowadzi m.in. do nadciśnienia tętniczego). Z kolei zawarte w owocu pektyny zapobiegają miażdżycy. Cytrus zawiera dużo przeciwutleniaczy, które opóźniają proces starzenia. Pomelo to owoc niskokaloryczny – w 100 gramach znajduje się jedynie 38 kalorii. Pomelo szybko daje uczucie sytości , co jest kolejnym argumentem za jego spożywaniem dla osób na diecie redukcyjnej (odchudzającej). Owoc mogą spożywać nawet osoby chorujące na cukrzycę, ponieważ pomelo ma niski indeks glikemiczny (30), a więc nie powoduje gwałtownego wzrostu insuliny. Bioflawonoidy zawarte w cytrusie stanowią ochronę przed komórkami nowotworowymi. Z kolei cudowny aromat owocu poprawia samopoczucie. Sposób obierania pomelo Natnij skórkę w dowolnym miejscu wzdłuż owocu. Wyrzuć naciętą skórkę. Pozbądź się pozostałej skórki, pomagając sobie rękami. Wyrzuć białe błony i pestki. Podziel pomelo na części (rękami lub z pomocą noża). Sposób podania pomelo Owoc możesz jeść samodzielnie – to wartościowa i sycąca przekąska. Z...

Korzeń topinambura
©Printemps/Fotolia
Styl życia
Jak jeść topinambur, czyli słonecznik bulwiasty?
Topinambur, inaczej słonecznik bulwiasty, ma właściwości odchudzające i prebiotyczne. Zapobiega też chorobom układu krążenia i działa przeciwcukrzycowo. Surowy topinambur można dodawać do surówek i kanapek, pieczony do sałatek i zapiekanek.

Topinambur, inaczej słonecznik bulwiasty, ma właściwości odchudzające i prebiotyczne. Zapobiega też chorobom układu krążenia i działa przeciwcukrzycowo. Surowy topinambur można dodawać do surówek i kanapek, pieczony do sałatek i zapiekanek. Właściwości topinamburu Bulwa topinamburu zawiera wapń, żelazo, krzem, potas , fosfor, cynk , a także witaminę C i B1. Jednak przede wszystkim znajduje się w nich duża ilość inuliny. Inulina to rozpuszczalny błonnik, który obniża stężenie glukozy i cholesterolu we krwi. Dzięki temu zapobiega cukrzycy, miażdżycy i chorobom serca. Inulina działa ponadto jak probiotyk, pomaga utrzymać prawidłową florę bakteryjną jelit, co sprawia, że łatwiej wydane są zbędne produkty przemiany materii, szkodliwe bakterie i grzyby nie rozwijają się, a organizm staje się bardziej odporny na choroby. Spożywanie produktów zawierających inulinę szybciej daje uczucie sytości, dzięki temu wspomaga odchudzanie. Surówka z topinamburu i marchwi Z topinamburu można przyrządzić pyszną i zdrową surówkę, która podana do obiadu sprawi, że szybciej poczujemy się syci, a więc mniej zjemy.   Składniki: 250 g topinamburu, 250 g marchewki, 2 łyżki posiekanego koperku, łyżka oleju rzepakowego lub oliwy, 2 łyżki soku z cytryny lub łyżka octu winnego, sól, pieprz.   Sposób przygotowania: Zetrzyj na tarce obrany topinambur i marchew. Dodaj koperek. Polej je olejem lub oliwą, dodaj sok z cytryny albo ocet. Wymieszaj, a następnie przypraw solą i pieprzem. Wymieszaj jeszcze raz. Sałatka jest gotowa. Zapiekanka z tuńczykiem i topinamburem Topinambur można też jeść jako danie główne, na przykład w zapiekance.   Składniki: 1 puszka tuńczyka w sosie własnym, 150 g topinamburu, 3 ziemniaki, 30 g...

Nasze akcje

Nowa kolekcja Lilou zachęca do świętowania wspólnych chwil

Partner
Pomysł na prezent: perfumy Tom Tailor

Te perfumy symbolizują drogocenne chwile szczęścia i spokoju

Partner

Niebanalna i ponadczasowa biżuteria Pandora zachwyca blaskiem

Partner

Uwielbiasz taniec? Rozwijaj swoje umiejętności i dziel się nimi ze światem!

Partner

Lubisz zieloną herbatę? Poznaj jej prozdrowotne właściwości

Partner

Słuchawki jak ekskluzywne kosmetyki? To możliwe z Huawei FreeBuds Lipstick

Partner