Pomelo
Pixabay/claude05alleva/CC0 1.0 https://creativecommons.org/publicdomain/zero/1.0/
Styl życia

Pomelo – witaminowa bomba. Wartościowy składnik diety odchudzającej

Pomelo pochodzi z Malezji – państwa azjatyckiego. Owoc rośnie na drzewie, zalicza się do rodziny cytrusów. Niektóre okazy ważą nawet 2 kilogramy i więcej. Kupując pomelo należy zwrócić uwagę na ciężar owocu – jeśli jest zbyt lekkie, to może być wysuszone w środku.

Pomelo pochodzi z Malezji – państwa azjatyckiego. Owoc rośnie na drzewie, zalicza się do rodziny cytrusów. Niektóre okazy ważą nawet 2 kilogramy i więcej. Kupując pomelo należy zwrócić uwagę na ciężar owocu – jeśli jest zbyt lekkie, to może być wysuszone w środku.

Właściwości odżywcze pomelo

Pomelo ma więcej witaminy C niż inne owoce cytrusowe (około 61 mg/100 gramów), np. grejpfrut (34 mg/100 gramów) czy cytryna (53 mg/100 gramów), dzięki czemu usprawnia pracę układu odpornościowego. Jeśli podzielimy średniej wielkości pomelo na sześć części, to już jedna pokrywa dzienne zapotrzebowanie na witaminę C. Pomelo zawiera również dużo potasu – 216 mg/100 gramów (niedobór tego pierwiastka prowadzi m.in. do nadciśnienia tętniczego). Z kolei zawarte w owocu pektyny zapobiegają miażdżycy. Cytrus zawiera dużo przeciwutleniaczy, które opóźniają proces starzenia. Pomelo to owoc niskokaloryczny – w 100 gramach znajduje się jedynie 38 kalorii. Pomelo szybko daje uczucie sytości, co jest kolejnym argumentem za jego spożywaniem dla osób na diecie redukcyjnej (odchudzającej). Owoc mogą spożywać nawet osoby chorujące na cukrzycę, ponieważ pomelo ma niski indeks glikemiczny (30), a więc nie powoduje gwałtownego wzrostu insuliny. Bioflawonoidy zawarte w cytrusie stanowią ochronę przed komórkami nowotworowymi. Z kolei cudowny aromat owocu poprawia samopoczucie.

Sposób obierania pomelo

  • Natnij skórkę w dowolnym miejscu wzdłuż owocu.
  • Wyrzuć naciętą skórkę.
  • Pozbądź się pozostałej skórki, pomagając sobie rękami.
  • Wyrzuć białe błony i pestki.
  • Podziel pomelo na części (rękami lub z pomocą noża).

Sposób podania pomelo

Owoc możesz jeść samodzielnie – to wartościowa i sycąca przekąska. Z miąższu pomelo możesz zrobić sok, marmoladę, a skórkę (sparzoną wrzątkiem i usmażoną z cukrem) wykorzystać jako dodatek do ciast. Pomelo dobrze smakuje również w połączeniu z innymi owocami, więc warto na bazie owocu skomponować sałatkę owocową.

 

Owoc kaki
©Comugnero Silvana/Fotolia
Styl życia
Kaki, czyli persymona, heban, czy szaron. Czym jest i jak je jeść?
Kaki jest owocem określanym także jako: persymona, heban i szaron. Można ją jeść na surowo lub jako dodatek do sałatek owocowych bądź deserów. Kaki chroni oczy przed zwyrodnieniami plamki żółtej. Ma działanie przeciwinfekcyjne i przeciwkrwotoczne. W kuchni koreańskiej owoce kaki służą do wytwarzania octu.

Kaki jest owocem określanym także jako: persymona, heban i szaron. Można ją jeść na surowo lub jako dodatek do sałatek owocowych bądź deserów. Kaki chroni oczy przed zwyrodnieniami plamki żółtej. Ma działanie przeciwinfekcyjne i przeciwkrwotoczne. W kuchni koreańskiej owoce kaki służą do wytwarzania octu. Właściwości i wartości odżywcze kaki Kaki dostarcza do organizmu cenne składniki, takie jak: witaminy K, A, E, C, witaminy z grupy B oraz magnez, fosfor, mangan, wapń, potas i sód. Witamina A jest przeciwutleniaczem, który spowalnia proces starzenia komórek i niszczy wolne rodniki. Zawarte w persymonie katechniny, wykazują działanie przeciwkrwotoczne, przeciwinfekcyjne i przeciwzapalne. Luteina, zeaksantyna i beta-karoten poprawiają wzrok i chronią przed rozwojem zwyrodnień plamki żółtej oka. Kaki ma działanie antybakteryjne i ujędrniające. Wzmacnia włosy, skórę i paznokcie. Zawiera błonnik, który obniża poziom złego cholesterolu (LDL) i ciśnienie. Podnosi odporność i jest skuteczna w walce z białaczką. Przyspiesza procesy trawienne i działa przeciw nowotworowo. Zawarta w owocach szarona glukoza i fruktoza wspomagają pracę serca i naczyń krwionośnych. W 100 gramach owocu znajduje się 70 kcal. Wybór i przechowywanie owoców kaki Owoc persymony ma średnicę ok. 10 cm i kształtem przypomina pomidor. Kupując kaki najlepiej wybierać te owoce, które mają ciemnożółtą lub pomarańczową skórkę. Ważna, aby skórka była nieskazitelna – gładka, przejrzysta, bez plam, otarć i odbarwień. Szypułka na czubku owocu nie powinna zbyt lekko odchodzić. Po zakupie owoce należy przechowywać w lodówce, ponieważ zostawione w temperaturze pokojowej szybko przejrzewają i pojawiają się na nich ciemne plamki. Zjedzenie niedojrzałych owoców kaki – o twardszym miąższu...

owoc pomelo
©pornsakamp/fotolia
Styl życia
Jak jeść pomelo – niskokaloryczny, bardzo zdrowy cytrus
Jedzenie pomelo – owocu cytrusowego zwanego pomarańczą olbrzymią, pompelą, pulmetto, białą cytryną, wpływa dobroczynnie na cały organizm: układ krwionośny, pokarmowy, odpornościowy. Ten gigantyczny owoc cytrusowy mogą jeść nawet cukrzycy.

Jedzenie pomelo – owocu cytrusowego zwanego pomarańczą olbrzymią, pompelą, pulmetto, białą cytryną, wpływa dobroczynnie na cały organizm: układ krwionośny, pokarmowy, odpornościowy. Ten gigantyczny owoc cytrusowy mogą jeść nawet cukrzycy.   Pomelo to największy owoc z rodziny cytrusów. Pochodzi z Azji Mniejszej, ale uprawia się go także w innych krajach tropikalnych . Pomelo może mieć nawet 25 centymetrów średnicy i ważyć ponad 2 kilogramy. W środku ma przylegające do siebie cząstki, otoczone twardą, białą błoną. Surowy owoc można przechowywać nawet przez 4 miesiące. Jak jeść pomelo – właściwości zdrowotne i smakowe Pulmetto ma więcej witaminy C niż cytryna – 61 mg w 100 gramach miąższu, podczas gdy w cytrynie jest go znacznie mniej – 53 mg w 100 gramach. Ten gigantyczny cytrus to bogactwo minerałów, w szczególności potasu – w 100 gramach owocu jest aż 218 miligramów pierwiastka. Pomarańcza olbrzymia w 89% składa się z wody, jest bardzo soczysta, oczyszcza organizm z toksyn. Pomelo wzmacnia odporność organizmu, wspomaga trawienie, hamuje rozwój miażdżycy . Ten owoc to doskonałe rozwiązanie dla osób, które uważają smak grejpfruta za zbyt gorzki, a pomarańczy – za przesadnie słodki. Pomelo jest sprzymierzeńcem odchudzających się – ma niski indeks glikemiczny (30), świetnie sprawdzi się jako przekąska między posiłkami. 100 gramów pomelo ma tylko 38 kalorii. Zawarte w owocu pektyny wypełniają żołądek, dając uczucie sytości. Jak jeść pomelo – przygotowanie Pomelo można jeść samo na surowo, łączyć z innymi owocami, sprawdzi się jako składnik sałatek owocowych, marmolady, dodatek do ciast i deserów . Można również zrobić na jego bazie soczysty, orzeźwiający sok.   Umyj owoc. Natnij skórkę kilkakrotnie wzdłuż całego owocu, zaczynając od nasady. Obierz pomelo ze skóry. Oddziel błonę...

Owoc mango leży obrany ze skóry i pokrojony na stole.
©id-art/Fotolia.com
Styl życia
Mango – jakie ma właściwości zdrowotne, jak je kupować, stosować i jeść
Mango jest pyszne, soczyste, niskokaloryczne (100 g to tylko 60 kcal) i lekkostrawne. Ze względu na zawartość składników wpływających korzystnie na organizm ludzki, określane jest mianem owocu młodości. Poprawia trawienie, wzmacnia system odpornościowy. Stosowane w kosmetyce, np. w postaci tłoczonego na zimno z pestek masła mangowego, chroni skórę przed promieniami UV i działaniem wolnych rodników.

Mango jest pyszne, soczyste, niskokaloryczne (100 g to tylko 60 kcal) i lekkostrawne. Ze względu na zawartość składników wpływających korzystnie na organizm ludzki, określane jest mianem owocu młodości. Poprawia trawienie, wzmacnia system odpornościowy. Stosowane w kosmetyce, np. w postaci tłoczonego na zimno z pestek masła mangowego, chroni skórę przed promieniami UV i działaniem wolnych rodników.   Mango pokrojone w plasterki i obrane ze skórki nożem szybciej traci intensywny aromat. Najlepiej zdjąć skórę palcami i jeść, odgryzając małe kęsy. Składniki odżywcze i właściwości mango W mango znajduje się wiele cennych dla ludzkiego organizmu składników, takich jak:   witaminy: C, A, E i witaminy z grupy B – wzmacniającą układ nerwowy , immunologiczny oraz powstrzymują procesy starzenia, działają korzystnie na oczy i skórę, minerały: wapń, sód, potas, miedź, magnez i cynk – wpływają korzystnie na pracę mózgu (poprawiają pamięć i koncentrację) oraz układu krwionośnego (pomagają utrzymać prawidłowe ciśnienie krwi), antyoksydanty - spowalniają procesy degeneracyjne, zachodzące w komórkach organizmu na skutek działania wolnych rodników , błonnik pokarmowy - przedłuża uczucie sytośc i, reguluje pracę układu pokarmowego oraz poziom cholesterolu we krwi.   Oprócz soczystego miąższu, wykorzystuje się też korę, kwiaty, liście i pestki mango. Kora mangowca - wykazuje właściwości przeciwbólowe , szczególnie przy dolegliwościach reumatycznych. Kwiaty mango - to znany, szczególnie w krajach azjatyckich, środek na biegunki. Stosowane są też w kuracjach przeciwpasożytniczych oraz w schorzeniach dróg moczowych . Z pestek mango tłoczy się masło mangowe, które stosowane jest na...

Nasze akcje

Nowa kolekcja Lilou zachęca do świętowania wspólnych chwil

Partner
Pomysł na prezent: perfumy Tom Tailor

Te perfumy symbolizują drogocenne chwile szczęścia i spokoju

Partner

Niebanalna i ponadczasowa biżuteria Pandora zachwyca blaskiem

Partner

Uwielbiasz taniec? Rozwijaj swoje umiejętności i dziel się nimi ze światem!

Partner

Lubisz zieloną herbatę? Poznaj jej prozdrowotne właściwości

Partner

Słuchawki jak ekskluzywne kosmetyki? To możliwe z Huawei FreeBuds Lipstick

Partner