Party Stories
Doda z mężem Emilem Stępniem
Krystian Ferretti z "Hotel Paradise 3"
Witamina K
© yaroslav_melnik/Fotolia.com
Styl życia

Witamina K na krzepnięcie krwi, dobre przyswajanie wapnia i walkę z drobnoustrojami

Witamina K odpowiada za krzepnięcie krwi i reguluje gospodarkę wapniową organizmu. Ma właściwości przeciwbakteryjne, antygrzybiczne i wspomaga ludzkie ciało w walce z nowotworami.

Witamina K odpowiada za krzepnięcie krwi i reguluje gospodarkę wapniową organizmu. Ma właściwości przeciwbakteryjne, antygrzybiczne i wspomaga ludzkie ciało w walce z nowotworami.

 

Odkryta w 1930 roku w trakcie badań nad kurczętami witamina K nie rozpuszcza się w wodzie, a w tłuszczach, które są niezbędne do jej wchłaniania.

Właściwości witaminy K

Człowiek potrzebuje witaminy K przede wszystkim do produkcji w wątrobie odpowiedzialnej za krzepnięcie krwi protrombiny. Witamina K zapobiega krwawieniom wewnętrznym i zewnętrznym, zmniejsza intensywność krwawień miesiączkowych, wspomaga szybsze gojenie się ran, obniża ryzyko zwapnienia naczyń krwionośnych, a także chorób układu naczyniowego. W razie jej niedoboru nawet małe skaleczenie może spowodować obfite krwawienie. Obecność witaminy K determinuje także wychwytywanie wapnia przez kości i tworzenie tkanki kostnej. Ma ona właściwości antygrzybiczne, przeciwbakteryjne, przeciwzapalne, przeciwbólowe. Hamuje rozwój nowotworów piersi, jajnika, okrężnicy, pęcherzyka żółciowego.

Co jest najlepszym źródłem witaminy K

Problemy z niedoborem witaminy K nie występują zbyt często, gdyż zawiera ją bardzo wiele powszechnie jadanych produktów. Znajduje się głównie w zielonych roślinach, a im więcej w nich zielonego barwnika chlorofilu, tym wyższa zawartość witaminy K. Najwartościowsze warzywa bogate w witaminę K to szpinak, jarmuż, brokuły, brukselka, sałata, kapusta, lucerna. Ponadto witamina K znajduje się w zielonej natce pietruszki, boćwinie, kalafiorze, wątrobie wołowej, truskawkach, oleju sojowym, orzechach.

Czym grozi niedobór witaminy K

Niedobór witaminy K może powstać w wyniku restrykcyjnej diety, schorzeń wątroby lub jelit, nowotworów, przyjmowania leków przeciwzakrzepowych lub długotrwałej terapii antybiotykami. Skutkuje problemami z krzepliwością krwi, stanami zapalnymi jelit i biegunkami, osteoporozą (kruchość łatwo łamiących się kości), nowotworami, a nawet Alzheimerem.

Skutki nadmiaru witaminy K

Witamina K nie jest substancją toksyczną. Jeżeli dojdzie do przedawkowania, może wystąpić niedokrwistość, rozpad czerwonych krwinek, uczucie nadmiernego gorąca i pocenie się. Nieco poważniejsze konsekwencje wiążą się z nadmiarem tej witaminy u niemowląt – zanotowano przypadki uszkodzenia komórek oraz żółtaczki. Ewentualną suplementację zawsze lepiej uzgodnić z lekarzem.


Komentarze
Zapraszamy do dyskusji
Czekamy na Twoją opinię w tym temacie. Dołącz do dyskusji!
figi na desce
©matka_Wariatka/Fotolia
Styl życia
Jakie właściwości mają figi, owoce figowca pospolitego?
Figowiec pospolity uprawiany był już przez starożytne cywilizacje Bliskiego Wschodu, Egiptu i Grecji. Choć można uprawiać go jako roślinę ozdobną, a jego drewno znajduje zastosowanie w stolarstwie, to jednak głównym powodem uprawiania figowca pospolitego są jego owoce – figi. Można je jeść zarówno surowe, jak i suszone. W obu postaciach zawierają dużo witamin i cennych składników mineralnych.

Figowiec pospolity uprawiany był już przez starożytne cywilizacje Bliskiego Wschodu, Egiptu i Grecji. Choć można uprawiać go jako roślinę ozdobną, a jego drewno znajduje zastosowanie w stolarstwie, to jednak głównym powodem uprawiania figowca pospolitego są jego owoce – figi. Można je jeść zarówno surowe, jak i suszone. W obu postaciach zawierają dużo witamin i cennych składników mineralnych. Figi źródłem wapnia Zarówno świeże, jak i suszone figi zawierają wapń, pierwiastek, który wchodzi w skład kości. Zapobiega on między innymi łamliwości kości, psuciu się zębów, bólom mięśni. Dzienna zalecana dawka wapnia to 800 mg. 100 g świeżych fig dostarcza 35 mg magnezu, a fig suszonych 162 mg . Figi źródłem magnezu Odpowiednia ilość magnezu w diecie zapobiega nadmiernej pobudliwości nerwowo-mięśniowej, w tym drganiom powiek, bolesnym skurczom łydek, drętwieniu kończyn. Wzmacnia też paznokcie, włosy i zęby. Zapobiega również występowaniu stanów obniżonego nastroju i rozdrażnienia. Dzienna zalecana dawka magnezu wynosi 375 mg. 100 g świeżych fig dostarcza 17 mg magnezu, suszonych fig 68 mg tego pierwiastka . Figi źródłem fosforu Fosfor to kolejny ze znajdujących się w figach pierwiastków odpowiedzialnych za zdrowe zęby i mocne kości. W dużych ilościach potrzebują go zwłaszcza dzieci i młodzież w okresie wzrostu. Dzienna zalecana dawka fosforu to 700 mg. W 100 g świeżych owoców figowca znajduje się 14 mg fosforu, w suszonych 67 mg. Figi źródłem potasu Potas odpowiada w organizmie za gospodarkę wodną i pracę nerek. Reguluje też ciśnienie krwi oraz pracę układu nerwowego. Jego niedobór może powodować problemy z koncentracją, puchnięcie kończyn, nadciśnienie, bolesne skurcze mięśni. Organizm dorosłego człowieka potrzebuje...

Źródła witaminy D i D3
© photka/Fotolia.com
Styl życia
Witamina D a witamina D3 – co je różni?
Witamina D3 jest jedną z form witaminy D. Obie te substancje budują tkankę kostną i regulują gospodarkę wapniowo-fosforową. Bogate pokłady witaminy D i D3 znajdują się w rybach, jajkach oraz serach.

Witamina D3 jest jedną z form witaminy D. Obie te substancje budują tkankę kostną i regulują gospodarkę wapniowo-fosforową. Bogate pokłady witaminy D i D3 znajdują się w rybach, jajkach oraz serach.   Witamina D jest niezbędna dla organizmu, gdyż buduje kości i pomaga wchłaniać makroelementy do krwi. D3 to jedna z form witaminy D i wstępuje w tłuszczach zwierzęcych. Niedobory tych substancji mogą wywołać krzywice, zaburzenia pracy nerek, nowotwory, alergie, obniżenie odporności oraz infekcje. Witaminy D i D3 – czym są i co je różni Witamina D to ogólne określenie grupy substancji. Jedną z nich jest witamina D3, czyli cholekalcyferol, występujący naturalnie w organizmach zwierzęcych. Druga istotna substancja to ergokalcyferol (witamina D2), który znajduje się w drożdżach i organizmach roślinnych. Witamina D ma jeszcze inne formy, jednak są one mniej ważne dla organizmu. Substancja ta pełni również rolę prohormonu, czyli związku wytwarzającego hormony. To zalicza witaminę D do substancji unikatowych, gdyż jest również hormonem, który powstaje na skutek ekspozycji ciała na słońce (jest produkowany z cholesterolu). Witamina D pozytywnie wpływa na rozwój kośćca oraz gospodarkę wapniowo-fosforową. Za co odpowiadają witaminy D i D3? Witamina D (a także jej węższa forma, czyli witamina D3) pełni w organizmie następujące funkcje: buduje kości i zęby (mineralizuje tkankę kostną), reguluje gospodarkę wapniowo-fosforową (wspiera wchłanianie wapnia i fosforu), wspomaga działanie układu mięśniowego , wspiera prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego. Niedobór witamin D oraz D3 oraz jego skutki Zbyt mała ilość witamin D i D3 zaburza odpowiednie funkcjonowanie organizmu. Według specjalistów ponad 90% Polaków ma niedobór tej substancji ....

symbol wapnia
© concept w/Fotolia.com
Styl życia
Prawidłowy poziom wapnia we krwi – czym jest hiperkalcemia i hipokalcemia?
Prawidłowy poziom wapnia w litrze krwi powinien wynosić od 2,1 do 2,6 milimoli. Nadmiar tego pierwiastka oznacza hiperkalcemię i może prowadzić do nowotworów.

Prawidłowy poziom wapnia w litrze krwi powinien wynosić od 2,1 do 2,6 milimoli. Nadmiar tego pierwiastka oznacza hiperkalcemię i może prowadzić do nowotworów.   Wapń jest najważniejszym budulcem kości. Pierwiastek odpowiada za sprawne funkcjonowanie układu nerwowego, krzepliwość krwi oraz pracę mięśni. Wapń znajduje się w mleku , serach, owocach, zielonych warzywach, roślinach strączkowych oraz rybach. Norma stężenia wapnia we krwi Prawidłowy poziom wapnia w organizmie oscyluje w granicach 1 kilograma, co stanowi około 1,5 procent masy dorosłego człowieka. 99 procent tego pierwiastka znajduje się w kościach, natomiast reszta trafia do krwi. Ilość wapnia w osoczu powinna wynosić od 2,1 do 2,6 milimoli na litr. Badanie określające poziom wapnia we krwi W celu określenia poziomu wapnia we krwi stosuje się badanie stężenia wapnia całkowitego. Dzięki niemu można określić: normokalcemię (prawidłowa ilość wapnia w osoczu), hiperkalcemię (nadmiar wapnia w osoczu) , hipokalcemię (niedobór wapnia w osoczu). W przypadku wykrycia nadmiaru lub niedoboru pierwiastka lekarz powinien dodatkowo zlecić inne badania. Są to: wapń zjonizowany, wapń w moczu, poziom fosforu i magnezu w organizmie , poziom witaminy D w organizmie, stężenie parathormonu (PTH) we krwi. Wykonanie powyższych badań pozwoli określić, co jest przyczyną zaburzeń poziomu wapnia we krwi. Jakie są przyczyny hiperkalcemii? Hiperkalcemia oznacza, że poziom wapnia w litrze krwi przekroczył 2,75 milimoli. Przyczyną dolegliwości jest zaburzenie przyswajania pierwiastka przez organizm. Zadanie to należy do dwóch hormonów: wytwarzanej przez tarczycę kalcytoniny oraz parathormonu, produkowanego w przytarczycach. Niedobór tej pierwszej substancji oraz nadmiar drugiej prowadzi do zwiększenia ilości wapnia we...

Nasze akcje
Delia My Cream
Styl życia

Krem idealnie dopasowany? Zrób go sama, z Delią to łatwe!

Partner
Macchia marki Tubądzin - wystrój we włoskim stylu
Styl życia

Mieszkanie inspirowane słoneczną Italią. Styl, który pokochały gwiazdy!

Partner
lenor-fresh-air-efect
Fleszstyle

Jak urządzić wnętrze, by zawsze zachwycało świeżością?

Partner
dax-cashmere-podklad-moon-blink
Fleszstyle

Klaudia El Dursi i Marcelina Zawadzka pokochały ten drogeryjny podkład i bazy pod makijaż!

Partner
Motorola moto g100
Styl życia

Uwielbiasz spędzać czas z przyjaciółmi? Wiemy, co zrobić, żeby te spotkania dawały ci jeszcze więcej radości!

Partner