Witamina K odpowiada za krzepnięcie krwi i reguluje gospodarkę wapniową organizmu. Ma właściwości przeciwbakteryjne, antygrzybiczne i wspomaga ludzkie ciało w walce z nowotworami.

Reklama

Odkryta w 1930 roku w trakcie badań nad kurczętami witamina K nie rozpuszcza się w wodzie, a w tłuszczach, które są niezbędne do jej wchłaniania.

Właściwości witaminy K

Człowiek potrzebuje witaminy K przede wszystkim do produkcji w wątrobie odpowiedzialnej za krzepnięcie krwi protrombiny. Witamina K zapobiega krwawieniom wewnętrznym i zewnętrznym, zmniejsza intensywność krwawień miesiączkowych, wspomaga szybsze gojenie się ran, obniża ryzyko zwapnienia naczyń krwionośnych, a także chorób układu naczyniowego. W razie jej niedoboru nawet małe skaleczenie może spowodować obfite krwawienie. Obecność witaminy K determinuje także wychwytywanie wapnia przez kości i tworzenie tkanki kostnej. Ma ona właściwości antygrzybiczne, przeciwbakteryjne, przeciwzapalne, przeciwbólowe. Hamuje rozwój nowotworów piersi, jajnika, okrężnicy, pęcherzyka żółciowego.

Co jest najlepszym źródłem witaminy K

Problemy z niedoborem witaminy K nie występują zbyt często, gdyż zawiera ją bardzo wiele powszechnie jadanych produktów. Znajduje się głównie w zielonych roślinach, a im więcej w nich zielonego barwnika chlorofilu, tym wyższa zawartość witaminy K. Najwartościowsze warzywa bogate w witaminę K to szpinak, jarmuż, brokuły, brukselka, sałata, kapusta, lucerna. Ponadto witamina K znajduje się w zielonej natce pietruszki, boćwinie, kalafiorze, wątrobie wołowej, truskawkach, oleju sojowym, orzechach.

Zobacz także

Czym grozi niedobór witaminy K

Niedobór witaminy K może powstać w wyniku restrykcyjnej diety, schorzeń wątroby lub jelit, nowotworów, przyjmowania leków przeciwzakrzepowych lub długotrwałej terapii antybiotykami. Skutkuje problemami z krzepliwością krwi, stanami zapalnymi jelit i biegunkami, osteoporozą (kruchość łatwo łamiących się kości), nowotworami, a nawet Alzheimerem.

Skutki nadmiaru witaminy K

Witamina K nie jest substancją toksyczną. Jeżeli dojdzie do przedawkowania, może wystąpić niedokrwistość, rozpad czerwonych krwinek, uczucie nadmiernego gorąca i pocenie się. Nieco poważniejsze konsekwencje wiążą się z nadmiarem tej witaminy u niemowląt – zanotowano przypadki uszkodzenia komórek oraz żółtaczki. Ewentualną suplementację zawsze lepiej uzgodnić z lekarzem.


Reklama
Reklama
Reklama
Reklama