produkty bez glutenu
©minoandriani/Fotolia
Styl życia

Gdzie znajduje się gluten i komu może szkodzić?

Gluten występuje przede wszystkim w ziarnach zbóż, m.in. w ziarnach pszenicy, oraz w pieczywie z mąki wyprodukowanej z tych zbóż. Jest też jednak dodawany do innych produktów spożywczych, np. czekolady, jako substancja zagęszczająca. Ścisłą dietę bezglutenową muszą stosować osoby chore na celiakię. Unikanie glutenu może też pomóc osobom uczulonym i nadwrażliwym na niego.

Gluten występuje przede wszystkim w ziarnach zbóż, m.in. w ziarnach pszenicy, oraz w pieczywie z mąki wyprodukowanej z tych zbóż. Jest też jednak dodawany do innych produktów spożywczych, np. czekolady, jako substancja zagęszczająca. Ścisłą dietę bezglutenową muszą stosować osoby chore na celiakię. Unikanie glutenu może też pomóc osobom uczulonym i nadwrażliwym na niego.

Gdzie znajduje się gluten?

Gluten, czyli mieszaninę białek gluteniny i gliadyny, można znaleźć przede wszystkim w pieczywie i innych produktach (makaronach, płatkach, otrębach) pochodzących ze zbóż takich, jak:

  • pszenica,
  • orkisz
  • żyto,
  • jęczmień,
  • owies.

 

Gluten dodaje się też do innych produktów spożywczych, ponieważ ułatwia mieszanie tłuszczów z wodą, zagęszcza substancje i wzmacnia aromat przypraw. Do produktów, w których może, choć nie musi, znajdować się gluten, należą:

  • wędliny,
  • przyprawy, zwłaszcza mieszanki przypraw przeznaczone do konkretnych potraw, np. marynaty mięsnej,
  • czekolada,
  • lody,
  • przetwory mleczne, np. jogurty (zwłaszcza zawierające ziarna zbóż), maślanka, sery,
  • ciastka, wafle i ciasta z mąki zbóż zawierających gluten,
  • muesli i batony muesli,
  • konserwy rybne,
  • majonez, musztarda, keczup, gotowe dipy,
  • desery w proszku,
  • kawa, kakao i herbata rozpuszczalna,
  • zupy w proszku,
  • bułka tarta,
  • piwo i wódki zbożowe,
  • kasza manna,
  • kuskus.

Komu może zaszkodzić gluten: chorzy na celiakię

Gluten jest szkodliwy przede wszystkim dla osób cierpiących na celiakię, także jej skórną odmianę, Chorobę Dühringa. U chorych na celiakię gluten działa toksycznie i prowadzi do zaburzeń związanych z wchłanianiem składników odżywczych z układu pokarmowego. Chorzy na celiakię muszą stosować ścisłą dietę bezglutenową.

Komu może zaszkodzić gluten: uczuleni na gluten

Gluten szkodzi także osobom uczulonym na niego. Gluten jest jedną z najczęściej uczulających substancji zawartych w pożywieniu. Objawy alergii na tę substancję dzielą się na te, które występują natychmiast po zjedzeniu zawierających gluten potraw, i te, które pojawiają się dopiero po pewnym czasie. Do objawów bezpośrednich należą: biegunka lub wymioty, wysypka, pokrzywka skórna, trudność z oddychaniem, wstrząs anafilaktyczny. Mniej gwałtowny charakter mają późne objawy alergii na gluten, są to: zaostrzenie atopowego zapalenia skóry, zaburzenia ze strony układu pokarmowego.

Komu może zaszkodzić gluten: nadwrażliwi na gluten

Gluten może być też przyczyną objawów takich, jak: bóle brzucha, bóle głowy, wysypka, biegunki, wzdęcia, zaparcia, anemia, ciągłe zmęczenie. Jeśli nie mają one innej przyczyny, a osoba, która ich doświadcza, nie cierpi na celiakię, ani nie jest uczulona na gluten, można podejrzewać nadwrażliwość na gluten. Warto wtedy, przynajmniej na próbę, przejść na dietę bezglutenową. Jeśli po 2-3 tygodniach diety objawy ustąpią, prawdopodobnie wynikały one z nadwrażliwości na gluten. Jeżeli dieta nie zlikwiduje opisanych wyżej dolegliwości, warto wykonać badania diagnozujące inne choroby o podobnych objawach, np. zespół jelita drażliwego.

 

 

 

Kłosy zboża
Flickr/Jakob Lawitzki/CC BY-SA 2.0 https://creativecommons.org/licenses/by-sa/2.0/
Styl życia
Gluten a trądzik. Dieta bezglutenowa pomaga zwalczać wypryski?
Gluten może stanowić jedną z przyczyn trądziku. U wielu osób, które przeszły na dietę bezglutenową, objawy trądziku ustępują lub stają się mniej uciążliwe. Nie ma jednak naukowych dowodów na związek glutenu z powstawaniem tej dolegliwości skórnej.

Gluten może stanowić jedną z przyczyn trądziku. U wielu osób, które przeszły na dietę bezglutenową, objawy trądziku ustępują lub stają się mniej uciążliwe. Nie ma jednak naukowych dowodów na związek glutenu z powstawaniem tej dolegliwości skórnej. Czym jest gluten? Gluten jest białkiem znajdującym się w produktach spożywczych, które mają w składzie ziarna pszenicy, jęczmienia, żyta i owsa. Występuje on więc m.in. w pieczywie, makaronach, ciastkach i piwie. Gluten jest bezwzględnie zakazany w diecie osób chorych na celiakię, czyli u ok. 1% populacji.   Choć bezpośredni wpływ glutenu na pojawienie się trądziku nie jest dowiedziony naukowo, wiadomo, że może on zakłócać pracę jelit i wywoływać w nich stany zapalne. Problemy z jelitami natomiast szybko odbijają się na wyglądzie skóry. W szeregu badań udowodniono natomiast, że nietolerancja glutenu występuje u wielu osób z inną chorobą skóry, łuszczycą. Daje to podstawy do upatrywania przyczyn wystąpienia trądziku bądź zaostrzenia jego objawów właśnie w glutenie. Produkty bezglutenowe – czym zastąpić pieczywo i makaron? Jeśli podejrzewamy, że w naszym przypadku gluten może mieć związek z trądzikiem, powinniśmy ograniczyć go w diecie. Produkty zawierające gluten należy zastąpić produktami bezglutenowymi, do których zalicza się m.in.: kukurydzę, ziemniaki, ryż, soję, soczewicę, fasolę, orzechy, kaszę gryczaną.   Wielu producentów oznacza produkty dopuszczalne w diecie bezglutenowej symbolem przekreślonego kłosa. Symbol ten może się znaleźć na wszystkich produktach, w których zawartość glutenu nie przekracza 20 mg na kg.   Diagnoza nietolerancji glutenu powinna być przeprowadzona przez gastrologa. Wrażliwość na gluten...

dziecko przy stole
©mbt_studio/Fotolia
Styl życia
Produkty bezglutenowe dla chorych na celiakię
Celiakia objawia się nietolerancją organizmu na gluten, dlatego wymaga ścisłego przestrzegania diety bezglutenowej. Nie jest to jednak łatwe, bo szkodliwe białko pod różnymi postaciami mogą zawierać niemal wszystkie produkty sztucznie przetworzone, nawet te na bazie żywności naturalnie bezglutenowej. Nie można więc kupować niczego bez dokładnego przeczytania etykiety.

Celiakia objawia się nietolerancją organizmu na gluten, dlatego wymaga ścisłego przestrzegania diety bezglutenowej. Nie jest to jednak łatwe, bo szkodliwe białko pod różnymi postaciami mogą zawierać niemal wszystkie produkty sztucznie przetworzone, nawet te na bazie żywności naturalnie bezglutenowej. Nie można więc kupować niczego bez dokładnego przeczytania etykiety. Produkty bezglutenowe – jak rozpoznać? Celiakia oznacza życie bez glutenu . Podstawą diety dla osób z tą chorobą jest bezwzględny zakaz spożywania produktów zawierających pszenicę, żyto, jęczmień oraz owies, który – co prawda – nie powinien zawierać glutenu, ale często sadzony jest z domieszką innych zbóż. Nie znaczy to jednak, że trzeba zrezygnować z jedzenia kanapek, makaronów, pierogów czy naleśników. Na rynku dostępne są bezglutenowe odpowiedniki produktów zbożowych . W tych na bazie gryki, amarantusa, prosa czy kukurydzy poziom białka i składników mineralnych witamin z grupy B jest jeszcze wyższy niż w produktach zawierających gluten. Bezglutenowe odpowiedniki produktów zbożowych mają na opakowaniu znak przekreślonego kłosa lub inne widoczne oznaczenie. Kupowanie żywności bezglutenowej Podstawą diety chorych na celiakię są produkty naturalnie bezglutenowe. Niestety, nawet one po przetworzeniu mogą zawierać domieszkę glutenu. Bardzo ważne jest więc uważne czytanie etykiet i znajomość terminologii, bo gluten może się ukrywać pod wieloma nazwami, np. białka pochodzenia roślinnego, skrobia warzywna, mąka tortowa, zagęszczacze. Co można jeść? Do produktów naturalnie bezglutenowych – oprócz warzyw, owoców i mięs – należą: kukurydza, soczewica, ziemniaki, ryż, soja, proso, gryka, maniok, amarantus, orzechy, fasola, tapioka, sago, sorgo, teff. Co może...

Estrogeny
© designer491/Fotolia.com
Styl życia
Hiperestrogenizm, czyli nadmiar estrogenów: skąd się bierze, jak go rozpoznać i wyleczyć
Estrogen to wspólna nazwa trzech hormonów: estronu, estriolu i estradiolu. Są one istotne dla funkcjonowania organizmu kobiety, ponieważ regulują działanie układu płciowego, wpływają na metabolizm kości, zwiększają elastyczność skóry, a także mają wpływ na libido, psychikę i ogólne samopoczucie. Nadmiar estrogenów jest jednak szkodliwy. Może pogarszać samopoczucie, zaburzać miesiączkowanie i powodować tycie.

Estrogen to wspólna nazwa trzech hormonów: estronu, estriolu i estradiolu. Są one istotne dla funkcjonowania organizmu kobiety, ponieważ regulują działanie układu płciowego, wpływają na metabolizm kości, zwiększają elastyczność skóry, a także mają wpływ na libido, psychikę i ogólne samopoczucie. Nadmiar estrogenów jest jednak szkodliwy. Może pogarszać samopoczucie, zaburzać miesiączkowanie i powodować tycie.   Nadmiar estrogenu określa się jako hiperestrogenizm. Wysoki poziom estrogenów może być wynikiem nieprawidłowej diety , stresu, dużego wysiłku fizycznego lub uwarunkowań dziedzicznych. Może być też skutkiem nowotworów jajników. Nadmiar estrogenów: objawy Hiperestrogenizm prowadzi do zaburzeń miesiączkowania . Cykle stają się nieregularne i często bardzo długie. Innym objawem nadmiaru estrogenów jest zatrzymywanie wody w organizmie , a więc powstawanie obrzęków i przyrost masy ciała . Dochodzi też do powiększenia piersi, a także pogorszenie samopoczucia i ogólnego stanu zdrowia. Często występują skurcze, nudności, wymioty, bóle głowy i migreny. Nadmiar estrogenów: skutki Za duża ilość estrogenów znacznie zwiększa krzepliwość krwi, co może prowadzić do powstawania zakrzepów i zatorów . Może też zaburzyć prawidłowe funkcjonowanie wątroby, przyczynić się do rozwoju kamicy dróg żółciowych i żółtaczki. Skutkiem hiperestrogenizmu są też infekcje pochwy , a nawet mięśniaki macicy. Długotrwały nadmiar estrogenów może prowadzić do miażdzycy i osteoporozy. Ma też wpływ na zdrowie psychiczne. Może doprowadzić do wahań nastrojów , obniżenia poczucia własnej wartości, ataków paniki, zaburzeń pamięci i depresji. Nadmiar estrogenów: leczenie Jak leczyć nadmiar estrogenów? W przypadku zauważenia objawów hiperestrogenizmu należy jak najszybciej zbadać poziom hormonów w organizmie. Jeśli badanie wykaże za...

Nasze akcje

Uwielbiasz taniec? Rozwijaj swoje umiejętności i dziel się nimi ze światem!

Partner
Newsy

Kosmetyki, które dbają o ciebie i planetę. Poznaj nową linię przeciwzmarszczkową Laboratorium Kosmetycznego Ava

Partner

Lubisz zieloną herbatę? Poznaj jej prozdrowotne właściwości

Partner

Słuchawki jak ekskluzywne kosmetyki? To możliwe z Huawei FreeBuds Lipstick

Partner
Newsy

Pierścionek zaręczynowy w codziennych stylizacjach. Sprawdź najmodniejsze zestawienia na jesień 2021

Partner
Kosmetyki Neboa
Newsy

Zadbaj o włosy w duchu eko. Jak duży wpływ na planetę ma zawartość naszych kosmetyczek? Będziesz zaskoczona!

Partner