Dziewczyna je sałatkę
Image by LifetimeStock.com
Styl życia

Jaka dieta pomoże w leczeniu choroby zwyrodnieniowej stawów?

Zwyrodnienie stawów to choroba, w przebiegu której dochodzi do niszczenia chrząstki, pełniącej w stawach rolę amortyzatora. Jeśli przyczyną choroby zwyrodnieniowej stawów jest otyłość, dieta powinna być ukierunkowana przede wszystkim na zrzucenie zbędnych kilogramów. Dieta w chorobie zwyrodnieniowej stawów powinna być bogata w produkty zawierające białko, żelazo, potas i magnez – składniki odpowiedzialne za siłę i prawidłową pracę mięśni.

Zwyrodnienie stawów to choroba, w przebiegu której dochodzi do niszczenia chrząstki, pełniącej w stawach rolę amortyzatora. Jeśli przyczyną choroby zwyrodnieniowej stawów jest otyłość, dieta powinna być ukierunkowana przede wszystkim na zrzucenie zbędnych kilogramów. Dieta w chorobie zwyrodnieniowej stawów powinna być bogata w produkty zawierające białko, żelazo, potas i magnez – składniki odpowiedzialne za siłę i prawidłową pracę mięśni.

Otyłość a choroba zwyrodnieniowa stawów

Nieprawidłowa budowa tkanki chrzęstnej może być wrodzona i stanowić cechę dziedziczną. Jest to tzw. pierwotna postać choroby zwyrodnieniowej stawów. Oprócz postaci pierwotnej wyróżnia się też postać wtórną choroby, kiedy do zwyrodnienia stawów dochodzi wskutek przeciążenia, najczęściej wywołanego otyłością. Dieta osób, które cierpią na tę drugą postać choroby, powinna w pierwszej kolejności prowadzić do zrzucenia nadmiarowych kilogramów.

 

Należy ograniczyć liczbę dostarczanych z pożywieniem kalorii do ok. 1500 dziennie w przypadku kobiet i 2000 w przypadku mężczyzn. Niepożądane są zwłaszcza „puste” kalorie, których dostarczają słodycze, słodzone napoje oraz białe pieczywo. Należy spożywać też mniej tłuszczów zwierzęcych, nie licząc tłuszczu ryb, który korzystnie wpływa na zdrowie i stan kości. Dietę odchudzającą dobrze jest skonsultować z lekarzem, najlepiej dietetykiem. Mimo obniżonej kaloryczności powinna ona dostarczać wszystkich składników zapewniających zdrowe kości i prawidłowe funkcjonowanie mięśni: białka, potasu i magnezu.

Produkty bogate w białko

Białko jest podstawowym elementem budulcowym wszystkich tkanek organizmu, w tym także chrząstek stawów. Dieta w chorobie zwyrodnieniowej stawów powinna obfitować w produkty zawierające białko: ryby, białe mięso, nabiał.

Potas w diecie osób chorych na zwyrodnienie stawów

Uczestniczący w syntezie białka potas jest kolejnym minerałem, który warunkuje prawidłowe funkcjonowanie mięśni oraz układu kostnego. Źródłem łatwo przyswajalnego potasu są m.in.: pestki dyni, ryby morskie, orzechy arachidowe, natka pietruszki, biała fasola, kasza gryczana.

Magnez a choroba zwyrodnieniowa stawów

Uzupełnić dietę w magnez można dzięki spożywaniu produktów takich, jak np.: gorzka czekolada, migdały, kasza gryczana, biała fasola, brązowy ryż, kasza gryczana, ser żółty.

Ziarna sezamu a zwyrodnienie stawów

Badania prowadzone przez irańskich uczonych udowodniły, że ziarna sezamu pomagają w leczeniu choroby zwyrodnieniowej stawów. U osób, które przez 2 miesiące codziennie jadły 40 g ziaren sezamu, objawy choroby stały się mniej dotkliwe.


Dłoń trzymana w dłoniach
©Andrey Popov/Fotolia
Styl życia
Guzki Heberdena pozwalają zdiagnozować chorobę zwyrodnieniową stawów
Guzki Heberdena to narośle powstające na palcach wskutek zwyrodnienia stawów. Guzki zniekształcają palce, usztywniają je i powodują ból. Prowadzi to do znacznego ograniczenia sprawności dłoni.

Guzki Heberdena to narośle powstające na palcach wskutek zwyrodnienia stawów. Guzki zniekształcają palce, usztywniają je i powodują ból. Prowadzi to do znacznego ograniczenia sprawności dłoni. Przyczyna powstawania guzków Heberdena W chorobie zwyrodnieniowej stawów zaburzona jest równowaga pomiędzy tworzeniem chrząstki stawowej a jej degradacją. Na krawędziach stawu tworzą się wyrośla kostne, osteofity. Przez to zwiększa się powierzchnia stawu, a palce poszerzają się w okolicach stawów. Te zgrubienia to właśnie guzki Heberdena. Guzki Heberdena najczęściej pojawiają się na palcach prawej ręki, zwłaszcza na palcu wskazującym i serdecznym. Guzki Heberdena a guzki Boucharda Zarówno guzki Heberdena, jak i guzki Boucharda rozwijają się na palcach dłoni w chorobie zwyrodnieniowej stawów . Guzki Heberdena pojawiają się jednak na grzbietowej powierzchni stawów międzypaliczkowych dalszych, podczas gdy guzki Boucharda na stawach międzypaliczkowych bliższych. Guzki Heberdena występują ponadto dużo częściej niż guzki Boucharda. Guzki Heberdena jako kryterium diagnostyczne choroby zwyrodnieniowej stawów Guzki Heberdena są jednym z podstawowych kryteriów rozpoznawania choroby zwyrodnieniowej stawów. Lekarz stwierdza ją, jeśli: w obrębie przynajmniej dwóch stawów rąk obrys kości lub stawów powiększył się; w przynajmniej dwóch stawach pojawił się obrzęk; doszło do zniekształcenia przynajmniej jednego ze stawów rąk. Leczenie guzków Heberdena Guzków Heberdena, o ile nie powodują bólu, nie leczy się. W przypadku bólu stosuje się zastrzyki z kortykosteroidami, aplikowane są one bezpośrednio do bolącego stawu. Oprócz nich zaleca się fizykoterapię, np. okłady z parafiny i naświetlanie dłoni lampą...

brokół
Pixabay/ImageParty/CC0 1.0 https://creativecommons.org/publicdomain/zero/1.0/
Styl życia
Jak powinni odżywiać się chorzy na tarczycę?
Dieta w chorobie Hashimoto jest koniecznością, ponieważ choroba powoduje tycie ze względu na nieregularny metabolizm. W związku z tym należy jeść odpowiednią ilość białka, które zmobilizuje organizm do przyspieszenia tempa przemiany materii nawet o 25%.

Dieta w chorobie Hashimoto jest koniecznością, ponieważ choroba powoduje tycie ze względu na nieregularny metabolizm. W związku z tym należy jeść odpowiednią ilość białka, które zmobilizuje organizm do przyspieszenia tempa przemiany materii nawet o 25%. Co to jest choroba Hashimoto? Choroba Hashimoto należy do schorzeń autoimmunologicznych. Nazywana jest limfocytarnym zapaleniem tarczycy. Układ odpornościowy odpowiada za zwalczanie bakterii, ale w tej chorobie zaczyna produkować przeciwciała, które atakują własne komórki. Prowadzi to do zniszczenia miąższu tarczycy, przez co produkuje ona mniej hormonów ważnych dla metabolizmu: trójjodotyroniny, tyroksyny i kalcytoniny. Trzeba je uzupełniać farmakologicznie. Choroba ma charakter przewlekły. Zmiany są nieodwracalne.   Chorobę charakteryzuje osłabienie, bóle mięśni, poczucie chłodu. Ponadto spowalnia myślenie i wykonywanie czynności fizycznych. Mogą pojawiać się stany depresyjne, nerwowość i problemy z koncentracją. Na twarzy, szczególnie na powiekach, pojawia się obrzęk. Skóra jest sucha, a włosy wypadają. Chorobie Hashimoto towarzyszy otyłość. Kobiety 10 razy częściej na nią zapadają, mogą mieć problemy z zajściem w ciążę, a cykl menstruacyjny może zostać rozregulowany. Zdrowa dieta w chorobie Hashimoto Dieta w chorobie Hashimoto ma pierwszorzędne znaczenie. Powinna być zbilansowana i dostarczać odpowiednich ilości minerałów i witamin. Należy jeść regularnie 4-5 niewielkich posiłków przygotowywanych na parze, gotowanych, duszonych albo pieczonych bez tłuszczu. Wystąpienie tej choroby powinno być bodźcem do sprawdzenia swoich nawyków. Leczenie rozpoczyna wizyta u dietetyka, który ustala jadłospis i ilości spożywanych węglowodanów i białek. Modyfikacjom należy poddać codzienny rytm dnia. Rezygnacja ze...

Magnez a jedzenie - w jakim pożywieniu jest magnez ?
© bit24/Adobe Stock
Styl życia
Uniwersalny składnik diety - magnez. W czym jest magnez - produkty obfite w makroskładnik. Źródła magnezu w diecie - jadłospis dla każdego
Magnez to element żywienia o niezwykle ważnej funkcji względem organizmu. Decyduje o prawidłowej pracy takich układów, jak: sercowo-naczyniowy, nerwowy, mięśniowy. Magnez w żywności powinien stanowić nieodłączny składnik zbilansowanego jadłospisu.

Magnez to element żywienia o niezwykle ważnej funkcji względem organizmu. Decyduje o prawidłowej pracy takich układów, jak: sercowo-naczyniowy, nerwowy, mięśniowy. Magnez w żywności powinien stanowić nieodłączny składnik zbilansowanego jadłospisu.   Jednak gdzie występuje magnez? Co ma najwięcej magnezu? Te pytania dla niektórych wciąż pozostają bez wyjaśnienia. Tekst ten pozwoli Ci zapoznać się z najczęściej zadawanymi pytaniami dotyczącymi tego makroelementu. Magnez - czym jest, jaką pełni funkcję? Magnez to niezbędny składnik prawidłowo pracującego organizmu. Decyduje on o prawidłowym przebiegu ok. 300 procesów biochemicznych zachodzących w ciele. Do głównych funkcji tego makroelementu zaliczyć możemy: regulacja układu nerwowo-mięśniowego, warunkuje prawidłowy rytm serca, buduje kości i zęby, wzmacnia układ odpornościowy , warunkuje zdrowie psychiczne. Magnez - występowanie w naturze, źródła zwierzęce i roślinne Jest to element powszechnie występujący w pożywieniu. Na pytanie, co zawiera magnez, nie da się jednoznacznie odpowiedzieć, gdyż praktycznie każda kategoria spożywcza pochwalić się może wysoką zawartością tego pierwiastka. Magnez w jedzeniu to temat powszechnie znany, jednak dla niektórych osób pojęcie “ źródła magnezu w diecie ” wciąż jest nieznane.   Magnez - występowanie: orzechy i nasiona (orzech włoski, migdały), owoce (banan), warzywa (rukola, szpinak), rośliny strączkowe (bób, soczewica), produkty zbożowe (kasza gryczana, kiełki pszenicy). Czy magnez w jedzeniu wystarczy - rola suplementacji Warto pamiętać, że biodostępność tego składnika uwarunkowana jest stanem organizmu, poziomem odżywienia, czy spożywanym pokarmem, dlatego niekiedy zaleca się wprowadzenie...

Nasze akcje

Uwielbiasz taniec? Rozwijaj swoje umiejętności i dziel się nimi ze światem!

Partner
Newsy

Kosmetyki, które dbają o ciebie i planetę. Poznaj nową linię przeciwzmarszczkową Laboratorium Kosmetycznego Ava

Partner

Lubisz zieloną herbatę? Poznaj jej prozdrowotne właściwości

Partner

Słuchawki jak ekskluzywne kosmetyki? To możliwe z Huawei FreeBuds Lipstick

Partner
Newsy

Pierścionek zaręczynowy w codziennych stylizacjach. Sprawdź najmodniejsze zestawienia na jesień 2021

Partner
Kosmetyki Neboa
Newsy

Zadbaj o włosy w duchu eko. Jak duży wpływ na planetę ma zawartość naszych kosmetyczek? Będziesz zaskoczona!

Partner