Lubisz grzyby? Sprawdź, czego powinieneś unikać podczas grzybobrania
© shaiith/Adobe Stock
Styl życia

Lubisz grzyby? Sprawdź, czego powinieneś unikać podczas grzybobrania

Czy wiesz, kiedy nie zbierać grzybów, które grzyby są bezpieczne dla zdrowia i czy możesz zbierać młode okazy? Jeśli wybierasz się na grzybobranie, przeczytaj nasz poradnik i dowiedz się, czego unikać podczas zbierania grzybów.

Czy wiesz, kiedy nie zbierać grzybów, które grzyby są bezpieczne dla zdrowia i czy możesz zbierać młode okazy? Jeśli wybierasz się na grzybobranie, przeczytaj nasz poradnik i dowiedz się, czego unikać podczas zbierania grzybów.

 

W Polsce tradycja grzybobrania jest niezwykle silnie zakorzeniona. Często zarówno młodzi ludzie, jak i ich rodzice oraz dziadkowie, wstają bladym świtem, aby wyruszyć do lasu w poszukiwaniu grzybów. Jeśli należysz do grona miłośników grzybów, pamiętaj, że podczas grzybobrania należy zachować pewne środki ostrożności. Polskie lasy, mimo iż bogate w grzyby, takie jak prawdziwki, kurki, podgrzybki, maślaki czy borowiki, obfitują także w gatunki trujące. Poza tym, aby uniknąć zatrucia grzybami, należy przestrzegać także kilku innych zasad – sprawdź, jakich.

Nie zbieraj grzybów, gdy jest zbyt mokro

Grzybów nie zbieraj zaraz po ulewnych deszczach, a także wtedy, gdy mocno pada. Owszem, wilgoć sprzyja wzrostowi grzybów (nie bez przyczyny mówi się, że coś rośnie, jak grzyby po deszczu), jednak zbyt mokra ściółka może sprzyjać powstawaniu pleśni, szybszemu rozkładowi grzybów lub częstszemu atakowi insektów.

Nie zbieraj młodych oraz uszkodzonych grzybów

Grzyby, które nie rozwinęły się w 100%, można łatwo pomylić z innymi gatunkami. Jest to szczególnie niebezpieczne, gdy uznasz trujący grzyb za gatunek jadalny. Zbieraj więc tylko w pełni rozwinięte okazy. Ponadto nie podnoś grzybów, które są nadgniłe, spleśniałe czy częściowo wyjedzone przez robaki. Nie tylko jest to niebezpieczne dla zdrowia, ale też może niekorzystnie wpłynąć na grzyby, które znajdą się w tym samym koszyku, co felerny okaz.

Nie przechowuj grzybów w foliówkach

Grzyby zbieraj najlepiej do wiklinowych koszyków, które są przewiewne i naturalne. Nigdy nie wkładaj grzybów do plastikowych toreb. Po pierwsze, grzyby będą zaparowane, a przez to mogą szybko się popsuć. Po drugie – foliowe torebki w kontakcie z grzybami mogą tworzyć niebezpieczne dla zdrowia toksyny.

Nie każdy grzyb rurkowaty jest jadalny

Grzyby rurkowe to najbezpieczniejsza grupa grzybów. W większości przypadków, gdy pod kapeluszem znajduje się gąbka, oznacza to, że grzyb można śmiało przyrządzić i zjeść. Istnieją jednak pewne wyjątki. Do grzybów rurkowatych, których nie należy jeść, należy tzw. szatan, czyli borowik szatański. Na szczęście jest on rzadko spotykany i nie jest śmiertelnie trujący. Drugim niejadalnym grzybem rurkowatym jest goryczak żółciowy. Jego nazwa nie wzięła się znikąd – jest on tak gorzki, że nie sposób go zjeść. W związku z tym ryzyko spożycia takiego grzyba zwykle jest niskie.

Grzyby blaszkowe tylko dla doświadczonych grzybiarzy

Jeśli nie masz dużego doświadczenia w zbieraniu grzybów, zbieraj tylko grzyby rurkowate. Mimo iż wśród grzybów blaszkowych znajdują się takie gatunki, jak kurka (pieprznik jadalny), czubajka kania, boczniak czy gąska zielona, to często trudno odróżnić je od ich trujących sobowtórów.

Pamiętaj! Wszystkie śmiertelnie trujące grzyby mają blaszki, ale nie każdy grzyb blaszkowy jest trujący.

Jak uniknąć zatrucia grzybami?
© pioregur/Adobe Stock
Styl życia
Jak uniknąć zatrucia grzybami?
Grzyby dzieli się na jadalne oraz niejadalne i trujące. Tylko jadalne grzyby są bezpieczne dla zdrowia. Niejadalne mogą powodować przykre dolegliwości żołądkowe, a trujące mogą być niebezpieczne dla zdrowia i życia. Sprawdź, jak nie zatruć się grzybami.

Grzyby dzieli się na jadalne oraz niejadalne i trujące. Tylko jadalne grzyby są bezpieczne dla zdrowia. Niejadalne mogą powodować przykre dolegliwości żołądkowe, a trujące mogą być niebezpieczne dla zdrowia i życia. Sprawdź, jak nie zatruć się grzybami.   Wszystkie śmiertelnie trujące grzyby mają pod kapeluszami blaszki. Nie oznacza to jednak, że każdy grzyb rurkowaty (z „gąbką” pod kapeluszem) jest jadalny. Do wyjątków należą: szatan, czyli borowik szatański – należy do grzybów niejadalnych, a nie trujących i jest rzadko spotykany; goryczak żółciowy – mimo iż jest grzybem niejadalnym, trudno znaleźć śmiałka, który by go zjadł; smak goryczaka, jak sama nazwa wskazuje, jest niezwykle gorzki.   Istnieją także jadalne grzyby blaszkowate (np. kurki, kanie, gąski czy boczniaki), ale łatwo pomylić je z trującymi gatunkami. Dlatego zbieranie grzybów blaszkowatych lepiej zostawić doświadczonym grzybiarzom. Na grzybobraniu – jak i kiedy zbierać grzyby? Zbieraj tylko te grzyby, co do których masz pewność, że są jadalne . Jeśli cokolwiek wzbudza Twoje wątpliwości, lepiej nie wkładaj grzyba do koszyka. Nie zbieraj grzybów po ulewnych deszczach, ponieważ nadmierna wilgoć sprzyja powstawaniu pleśni i powoduje, że grzyby szybciej się rozkładają. Wykręcaj grzyby w całości, a nie zrywaj tylko kapelusze. Aby mieć pewność, że grzyb jest jadalny, musisz obejrzeć do w całości. Z bieraj tylko w pełni rozwinięte grzyby. Młode, niedojrzałe okazy łatwo pomylić z innymi, trującymi gatunkami. Grzyby najlepiej zbierać do wiklinowych koszy. Nie wkładaj ich do plastikowych torebek, które w kontakcie z grzybami mogą tworzyć groźne dla zdrowia toksyny. Ponadto grzyby w foliówkach parują, a wilgoć sprzyja psuciu się grzybów....

Zasady zbierania grzybów - jak i kiedy zbierać grzyby?
© EduardSV/Adobe Stock
Styl życia
Jak bezpiecznie zbierać grzyby? Sprawdź, o czym musisz pamiętać?
Grzyby są smaczne, pożywne i zdrowe. Zawierają dużo błonnika i cennych dla zdrowia substancji odżywczych. Dużą zaletą grzybów jest także możliwość ich ramowego zbierania! Musisz jednak pamiętać, że spora część grzybów, które rosną w polskich lasach, jest niejadalna, a nawet śmiertelnie trująca. Sprawdź, na co zwracać uwagę i jakie grzyby możesz zbierać.

Grzyby są smaczne, pożywne i zdrowe. Zawierają dużo błonnika i cennych dla zdrowia substancji odżywczych. Dużą zaletą grzybów jest także możliwość ich ramowego zbierania! Musisz jednak pamiętać, że spora część grzybów, które rosną w polskich lasach, jest niejadalna, a nawet śmiertelnie trująca. Sprawdź, na co zwracać uwagę i jakie grzyby możesz zbierać. Kluczem do bezpieczeństwa jest odpowiednie przygotowanie. Zanim wyruszysz do lasu, przestudiuj atlas grzybów i uważnie przyjrzyj się zarówno jadalnym, jak i trującym okazom. Jeśli jesteś osobą początkującą, postaraj się o towarzystwo doświadczonego grzybiarza , który pokaże Ci, jak w praktyce wygląda zbieranie grzybów oraz rozpoznawanie jadalnych i trujących okazów. Poza tym stosuj się do kilku podstawowych zasad grzybobrania. Jakich? Sprawdź!   Kiedy zbierać grzyby? Jeśli mocno pada lub gdy dopiero przestał padać ulewny deszcz, nie wybieraj się na grzybobranie. Ściółka jest wtedy bardzo wilgotna, a grzyby narażone są na pleśnienie, rozkładanie i częstsze ataki insektów.   Grzyby rurkowe = bezpieczeństwo? Grzyby rurkowe to takie, które pod kapeluszem mają miękką gąbkę, a nie blaszki. Wśród tej grupy grzybów nie znajdziesz okazów śmiertelnie trujących.   Istnieją jednak niejadalne gatunki grzybów rurkowych. Są nimi: borowik szatański , nazywany szatanem – jest on jednak rzadko spotykany i nie jest śmiertelnie trujący; goryczak żółciowy – grzyb ten jest tak gorzki, że jego zjedzenie jest niemal niemożliwe (goryczak żółciowy zmieni smak każdego dania).   Grzyby blaszkowe = trucizna? Wszystkie grzyby śmiertelnie trujące mają pod kapeluszem blaszki. Nie oznacza to jednak, że jadalnych grzybów z...

matka z córką zbierają grzyby w lesie
© DoraZett/Adobe Stock
Styl życia
Jakie gatunki grzybów są w Polsce chronione? Ochrona ścisła i częściowa
Wybierając się na grzyby, musisz rozpoznawać nie tylko grzyby jadalne i trujące (choć to oczywiście najważniejsza umiejętność podczas grzybobrania), ale także grzyby objęte ochroną gatunkową. Zbieranie czy niszczenie chronionych gatunków grozi grzywną lub nawet aresztem.

Wybierając się na grzyby, musisz rozpoznawać nie tylko grzyby jadalne i trujące (choć to oczywiście najważniejsza umiejętność podczas grzybobrania), ale także grzyby objęte ochroną gatunkową. Zbieranie czy niszczenie chronionych gatunków grozi grzywną lub nawet aresztem.   W 1983 roku Polska, jako pierwszy kraj w Europie, wprowadziła ochronę 21 gatunków grzybów. W 1995 roku wszystkie gatunki grzybów objęto ochroną częściową. W roku 2004 weszło w życie Rozporządzenie Ministra Środowiska, które stało się podstawą prawną do ochrony gatunkowej grzybów. W roku 2014 wprowadzono nowe Rozporządzenia Ministra Środowiska, które wymienia zarówno chronione gatunki, jak i określa listę zabronionych czynności (takich jak niszczenie, zrywanie czy posiadanie chronionych gatunków). Grzyby objęte w Polsce ścisłą ochroną Na liście grzybów objętych ścisłą ochroną jest 109 gatunków. Grzybów, które objęte są ścisłą ochroną, nie można: celowo niszczyć, zrywać, w żaden sposób pozyskiwać (także kupować i przyjmować), sprzedawać, wymieniać lub przekazywać jako darowiznę, przetrzymywać, wywozić za granicę, przywozić z zagranicy do Polski, wprowadzać do środowiska, umyślne przesiedlać. Ponadto zakazane jest także niszczenie siedlisk grzybów chronionych. Wśród grzybów ściśle chronionych są gatunki, takie jak: boczniak mikołajkowy (jadalny), borowik korzeniasty (niejadalny, gorzki), borowik szatański (trujący), borowik królewski (jadalny), maślak trydencki (jadalny), dwupierścieniak cesarski (jadalny). Jak widać, wśród grzybów chronionych znajdują się także grzyby jadalne, które łatwo pomylić z innymi gatunkami. Jeśli podczas grzybobrania...

Nasze akcje
Zmysłowy i uwodzicielski czy delikatny i czarujący – jaki jest twój zapach?
Newsy
Ponadczasowy czy zaskakujący? Ten zapach ma jedno i drugie!
Partner
Weleda
Newsy
Kosmetyki, które łączą tradycję z nowoczesnością. Poznaj je!
Partner
Sprawdź, jak skutecznie „cofnąć zegar” i odmłodzić spojrzenie!
Newsy
Spektakularny i jednocześnie naturalny wygląd? Sprawdź, jak odmłodzić spojrzenie!
Partner
Eva Longoria
Styl życia
Wymarzona sylwetka bez wyrzeczeń? To możliwe!
Partner
Newsy
Nowa kolekcja Lilou zachęca do świętowania wspólnych chwil
Partner
Pomysł na prezent: perfumy Tom Tailor
Newsy
Te perfumy symbolizują drogocenne chwile szczęścia i spokoju
Partner
Newsy
Niebanalna i ponadczasowa biżuteria Pandora zachwyca blaskiem
Partner
Newsy
Uwielbiasz taniec? Rozwijaj swoje umiejętności i dziel się nimi ze światem!
Partner
Nowości
PartyExtra
Małgorzata Rozenek-Majdan uśmiechnięta
Newsy
Małgorzata Rozenek-Majdan
BZ
Julia Wieniawa w neonowej sukience na lato
Newsy
Julia Wieniawa
BZ
Kasia Cichopek pozuje na huśtawce na swoim balkonie
Newsy
Katarzyna Cichopek
BZ
Klaudia El Dursi na plaży
TV-Show
Hotel Paradise
BZ
Ślub od pierwszego wejrzenia x-news
TV-Show
Ślub od pierwszego wejrzenia
BZ
Moda uliczna z nowojorskiego tygodnia mody wiosna/lato 2021
Fleszstyle
Modne fryzury wiosna 2021. Buttercream blonde to nowy trend dla fanek jasnych fryzur. Koloryzacja pasuje do większości karnacji
Marcelina Zielnik
Paul Costelloe wiosna/lato 2021
Fleszstyle
Te trzy trendy zdominowały makijaż na wiosnę i lato 2021
Marcelina Zielnik
Modelka z koloryzacją "terracotta hair"
Fleszstyle
Modne fryzury na wiosnę 2021. Koloryzacja "terracotta hair" to hit Instagrama. To najgorętszy trend
Anna Kusiak
Leonie Hanne
Fleszstyle
Ta fryzura to najgorętszy trend wiosny i lata 2021. Instagramerki ją uwielbiają
Marcelina Zielnik
Jessica Alba i soft bob
Fleszstyle
Modne fryzury na sezon wiosna-lato 2021. Soft bob odejmie ci minimum 10 lat
Anna Kusiak