Party Stories
Krystian Ferretti z "Hotel Paradise 3"
Luiza "Hotel Paradise 3"
Małgorzata Rozenek w białym garniturze
Banany
©Olaf Speier/Fotolia
Styl życia

Banany na diecie – walory i wady bananów

Zielone banany zawierają dużo skrobi, zaś żółte – cukru. Banany budzą wiele kontrowersji – nie można ich uznać za zupełnie zdrowe, ponieważ mają dużo fruktozy, węglowodanów, wysoki indeks glikemiczny, a także mogą uczulać. Z drugiej strony – to bogactwo składników mineralnych, szczególnie potasu i witamin.

Zielone banany zawierają dużo skrobi, zaś żółte – cukru. Banany budzą wiele kontrowersji – nie można ich uznać za zupełnie zdrowe, ponieważ mają dużo fruktozy, węglowodanów, wysoki indeks glikemiczny, a także mogą uczulać. Z drugiej strony – to bogactwo składników mineralnych, szczególnie potasu i witamin.

Banany na diecie – wartości odżywcze bananów

Banany to źródło witamin i minerałów. Owoce te zawierają bardzo dużo potasu - w 100 gramach bananów znajdziemy 380 miligramów potasu. Dorosły człowiek powinien każdego dnia dostarczyć organizmowi 2000-3000 mg tego pierwiastka, odpowiedzialnego za prawidłową pracę układu nerwowego, nerek, mięśni i umiejętność koncentracji. Na drugim miejscu, jeśli chodzi o zawartość składników mineralnych w bananach, jest magnez – 40 mg (dorosły człowiek powinien dostarczać dziennie 300-400 mg magnezu). Banany można uznać za zdrowe także ze względu na zawartość fosforu – 28 mg (zalecana dzienna dawka dla człowieka dorosłego to 700 mg) i wapnia – 8 mg (zalecana dzienna dawka dla człowieka dorosłego mieści się w przedziale 800-1200 mg). Banany uzupełniają dietę w witaminy: A, B, C, E, K.

Banany w diecie – nie do końca zdrowe

Bananów na pewno nie powinny jeść osoby z nadwagą oraz cukrzycy (ze względu na wysoki indeks glikemiczny bananów oraz dużą zawartość cukru prostego i węglowodanów). Banany mogą zaszkodzić osobom uczulonym na lateks – roztwór kauczuku, ponieważ po zjedzeniu tego owocu może wystąpić reakcja alergiczna (kauczuk produkowany jest między innymi przez bananowce). Żeby banany miały wygląd, jakiego oczekują konsumenci, dodaje się do nich ponad 400 typów agrochemikaliów, które mogą przyczyniać się do niepłodności i nowotworów. Jeden hektar uprawy bananów wymaga użycia około 30 kilogramów pestycydów rocznie (do europejskich zbóż używa się niecałe 3 kg chemikaliów).


Komentarze
Zapraszamy do dyskusji
Czekamy na Twoją opinię w tym temacie. Dołącz do dyskusji!
kawałki banana
©nito/Fotolia
Styl życia
Banany tuczą – prawda czy mit?
Banany nie są wskazane na diecie redukcyjnej – mają wysoki indeks glikemiczny, który sprawia, że niemal od razu po zjedzeniu banana, odczuwamy głód. Banany nie są tak niezdrowe, jak sklepowe łakocie, np. ciastka, dlatego jeżeli nie możemy się powstrzymać od zjedzenia czegoś słodkiego, to banan będzie lepszym wyborem niż słodycze.

Banany nie są wskazane na diecie redukcyjnej – mają wysoki indeks glikemiczny, który sprawia, że niemal od razu po zjedzeniu banana, odczuwamy głód. Banany nie są tak niezdrowe, jak sklepowe łakocie, np. ciastka, dlatego jeżeli nie możemy się powstrzymać od zjedzenia czegoś słodkiego, to banan będzie lepszym wyborem niż słodycze. Kaloryczność banana Banany w 100 gramach mają 95 kalorii . Średni banan ważący 200 gramów, po odliczeniu skórki waży 120 gramów, ma więc 114 kalorii. Czy banany tuczą – argumenty „za” i „przeciw” Argumenty za tym, że banany tuczą: Banany mają wysoki indeks glikemiczny ( 72 ), który określa wzrost stężenia glukozy we krwi (im bardziej dojrzały lub przetworzony owoc, tym gorzej). Wysoki poziom glukozy we krwi sprawia, że przez krótki czas czujemy się bardzo syci, po czym następuje wyrzut insuliny do krwi i mamy ochotę opróżnić całą lodówkę. O ile jeden zjedzony banan nas nie utuczy, tak to, co zjemy (i ile zjemy) po bananie już tak (ze względu na nadwyżkę kalorii). Kolejna sprawa, to duża zawartość węglowodanów ( 23 gramy w 100 gramach owocu ) i cukrów ( 12 gramów w 100 gramach owocu ) w bananach. Znaczna zawartość fruktozy (cukru prostego) sprawia, że owoc jest bardzo słodki, niestety duża ilość fruktozy spowalnia metabolizm. Banan zjedzony popołudniu lub na noc daje nadwyżkę energii, której organizm nie potrzebuje i nie zdąży jej spożytkować, więc zostanie odłożona w formie tłuszczu.   Argumenty przeciw temu, że banany tuczą: Jeśli banany będą wliczone w dzienne zapotrzebowanie energetyczne, nie powinny spowodować tycia. Na zjedzenie banana można pozwolić sobie po intensywnym treningu – uzupełnia zasób glikogenu (zmagazynowaną glukozę, którą wykorzystuje się jako zapas energii) w mięśniach. Jeśli nie możemy powstrzymać się od zjedzenia słodkiego, banan będzie...

Banan
©5second/Fotolia
Styl życia
Czy banany są odpowiednie dla osób z cukrzycą?
Im niższy indeks glikemiczny, tym lepiej. Banany to owoce, które mają wysoki indeks glikemiczny. Produkty o dużym indeksie glikemicznym powodują nagły wyrzut insuliny do krwi, co w znaczny sposób utrudnia kontrolowanie wysokości cukru we krwi – z tego powodu banany nawet przez zdrowe osoby powinny być jedzone rzadko, a cukrzycy powinni zupełnie z tych owoców zrezygnować.

Im niższy indeks glikemiczny, tym lepiej. Banany to owoce , które mają wysoki indeks glikemiczny. Produkty o dużym indeksie glikemicznym powodują nagły wyrzut insuliny do krwi, co w znaczny sposób utrudnia kontrolowanie wysokości cukru we krwi – z tego powodu banany nawet przez zdrowe osoby powinny być jedzone rzadko, a cukrzycy powinni zupełnie z tych owoców zrezygnować. Indeks glikemiczny – wyjaśnienie pojęcia Indeks glikemiczny (IG) określa, jak szybko po zjedzeniu lub wypiciu produktu wzrasta stężenie glukozy we krwi. Produkty o indeksie glikemicznym mniejszym niż 50 określa się jako artykuły o niskim indeksie glikemicznym (warto je wybierać codziennie) , te o indeksie glikemicznym w przedziale 55-70 mają średni indeks glikemiczny (nie powinno się ich kupować częściej niż raz na kilka dni), zaś artykuły spożywcze o indeksie większym niż 70, to produkty o dużym indeksie glikemicznym – należy je jeść jak najrzadziej. Wysoki indeks glikemiczny bananów – owoce zabronione cukrzykom Indeks glikemiczny bananów zależy m.in. od stopnia ich dojrzałości. Zielone banany mają indeks glikemiczny 40 (IG niski), zaś owoce dojrzałe już 72 (IG wysoki). Indeks glikemiczny bananów zmienia swoją wartość, ponieważ skrobia w nich zawarta przestaje być odporna na trawienie. Indeks glikemiczny bananów staje się wysoki także wtedy, kiedy poddajemy je obróbce cieplnej – pieczemy, smażymy, grillujemy. Produkty o wysokim indeksie glikemicznym są bardzo szybko wchłaniane przez układ pokarmowy, wywołując natychmiastowe zwiększenie glikemii (stężenie glukozy we krwi po zjedzeniu posiłku), dlatego cukrzycy powinni zupełnie wyeliminować banany z diety. Dieta o niskim IG pozwala uchronić się przed cukrzycą , chorobami serca, miażdżycą, chorobami nerek. Odchudzasz się? Zapomnij o bananach - tuczą: 114 kalorii zawiera średni banan. Poznaj wady i zalety suszenia...

Kawałki arbuza w miseczce
© Dani Vincek/Fotolia.com
Styl życia
Arbuzy a odchudzanie – mała kaloryczność, wysoki indeks glikemiczny
Arbuz nie odchudza, chociaż składa się w ponad 90% z wody. Wysoki indeks glikemiczny tych owoców sprawia, że krótko po zjedzeniu arbuza odczuwa się głód. Dzięki zawartości składników mineralnych i cytruliny (organiczny związek chemiczny z grupy α-aminokwasów) arbuzy wspierają regenerację organizmu po ćwiczeniach.

Arbuz nie odchudza, chociaż składa się w ponad 90% z wody. Wysoki indeks glikemiczny tych owoców sprawia, że krótko po zjedzeniu arbuza odczuwa się głód. Dzięki zawartości składników mineralnych i cytruliny (organiczny związek chemiczny z grupy α-aminokwasów) arbuzy wspierają regenerację organizmu po ćwiczeniach.   Indeks glikemiczny to procentowo wyrażona prędkość wzrostu poziomu glukozy we krwi po zjedzeniu danego produktu w stosunku do wzrostu poziomu cukru po przyjęciu takiej samej ilości czystej glukozy. To znaczy, że indeks glikemiczny danej potrawy wskazuje, jak szybko po jej zjedzeniu rośnie poziom cukru w porównaniu z przyjęciem czystej glukozy.   Wysoki indeks glikemiczny oznacza duży i szybki wzrost stężenia glukozy we krwi, a niski indeks glikemiczny – powolne przyswojenie zjedzonych węglowodanów. Kalorie w arbuzie a odchudzanie Arbuz w 100 gramach ma 30 kalorii. Mogłoby się zatem wydawać, że ilość kalorii w arbuzie plasuje go na czele listy produktów dozwolonych w diecie odchudzającej . Jednak duża zawartość cukru w arbuzach sprawia, że osoby odchudzające się nie powinny jeść ich w większych ilościach. Dojrzały arbuz może zastąpić słodycze, można z niego zrobić pyszną lemoniadę , a schłodzony znakomicie nadaje się też na orzeźwiające drugie śniadanie lub podwieczorek. Indeks glikemiczny arbuza Mogłoby się wydawać, że arbuz odchudza, bo w ponad 90% składa się z wody i ma mało kalorii. Lepiej go jednak unikać, będąc na diecie. Indeks glikemiczny arbuza wynosi 75, a więc jest wysoki (za duży indeks glikemiczny uważa się wartości powyżej 70). Oznacza to, że po zjedzeniu arbuza organizm produkuje duże ilości insuliny, która pomaga w obniżeniu poziomu cukru we krwi. Konsekwencją skoku poziomu cukru we krwi i reakcji organizmu jest szybko...

Nasze akcje
Jenny Fairy Midday Coctail
Newsy

Ten stylowy dodatek przeniesie cię w świat wakacji i słodkiego lenistwa!

Partner
piekna-kobieta-bella
Fleszstyle

Jak się czuć pewnie i wygodnie przez cały dzień? Stawiaj na jakość

Partner
huawei-6-band-opaska
Fleszstyle

Asystent i trener personalny w jednym?

Partner
Kolekcja-wiosna-lato-CCC-2021
Fleszstyle

Czy zdrowe i wygodne dziecięce buty nie mogą być modne?

Partner
Kolekcja-wiosna-lato-CCC-2021
Fleszstyle

O tych butach marzy twoje dziecko!

Partner
catering-tajm
Fleszstyle

Pyszne, zdrowe i niebanalne dania z dostawą pod twoje drzwi?

Partner