Party Stories
Doda z mężem Emilem Stępniem
Krystian Ferretti z "Hotel Paradise 3"
Ciemny chleb posmarowany masłem
©fortyforks/Fotolia
Styl życia

Czy masło jest zdrowe – opinie zwolenników i przeciwników

Masło jest najzdrowsze, jeśli przygotujemy je sami i zachowamy umiar w jedzeniu. Na zakupach należy uważnie czytać etykiety. Zarówno walory smakowe, jak i walory zdrowotne tłuszczu mlecznego są przez jednych kwestionowane, przez innych potwierdzane.

Masło jest najzdrowsze, jeśli przygotujemy je sami i zachowamy umiar w jedzeniu. Na zakupach należy uważnie czytać etykiety. Zarówno walory smakowe, jak i walory zdrowotne tłuszczu mlecznego są przez jednych kwestionowane, przez innych potwierdzane.

 

W składzie masła powinno znajdować się od 80 do 90% tłuszczu mlecznego (śmietany i mleka). Producenci tego produktu stosują chwyty marketingowe, pisząc na etykiecie, np. 90% tłuszczu, z tymże jest to w rzeczywistości produkt masłopodobny – z tłuszczem mleczno-roślinnym. Nawet napis „osełka”, który kojarzy się z prawdziwym, pełnowartościowym masłem, może okazać się zdradliwy – zawsze powinniśmy czytać etykiety, jeśli chcemy wiedzieć, co naprawdę jemy.

Czy masło jest zdrowe – zalety masła

Masło jest lekkostrawnym, łatwo przyswajalnym tłuszczem zwierzęcym. Zawiera witaminy A, D, E, K, wapń i fosfor. W maśle pochodzącym od krów wypasanych na trawie, znajduje się kwas linolowy, który hamuje proces powstawania nowotworów. W porównaniu z margaryną, masło jest zdrowsze, ponieważ nie zawiera sztucznych barwników i ulepszaczy.

Wady masła – nie jest zdrowe przy nadciśnieniu, podnosi cholesterol

Masło zawiera bardzo dużo tłuszczów nasyconych, które są wrogie sercu i szczupłej sylwetce. Za minus produktu mlecznego można uznać trudność w jego rozsmarowywaniu, co zniechęca zabiegane osoby do jego konsumpcji. Masła nie powinny jeść osoby z nadciśnieniem tętniczym, cholesterolem, miażdżycą, chorobami krążenia.

Ile kalorii ma masło?

100 gramów masła to średnio 735 kalorii, w tym 82,5 gramów tłuszczu. W łyżeczce masła znajduje się około 4 gramów tłuszczu i 35 kalorii. Dziennie nie powinno się jeść więcej niż 2-3 łyżki masła. Najlepszym rozwiązaniem będzie jedzenie zarówno dobrych tłuszczów roślinnych, jak i masła w niewielkiej dawce.


Komentarze
Zapraszamy do dyskusji
Czekamy na Twoją opinię w tym temacie. Dołącz do dyskusji!
łyżka w słoiku masła orzechowego
©uckyo/Fotolia
Styl życia
Masło orzechowe – zdrowe czy nie? Jak zrobić w domu masło orzechowe?
Masło orzechowe może, ale nie musi być zdrowe. Zależy to od składników, które są wykorzystane do jego produkcji. Samodzielne zrobienie masła pozwoli mieć pewność, że jest najwyższej jakości. Masło orzechowe bez dodatku utwardzonych tłuszczów, cukru i konserwantów korzystnie wpływa na samopoczucie.

Masło orzechowe może, ale nie musi być zdrowe. Zależy to od składników, które są wykorzystane do jego produkcji. Samodzielne zrobienie masła pozwoli mieć pewność, że jest najwyższej jakości. Masło orzechowe bez dodatku utwardzonych tłuszczów, cukru i konserwantów korzystnie wpływa na samopoczucie. Dlaczego masło orzechowe jest zdrowe Masło orzechowe jest zdrowe, bo zdrowe są orzechy. Pomimo swojej kaloryczności cieszą się bardzo dobrą sławą. Są one bogatym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych , które wspomagają zarówno pracę układu krwionośnego, jak i nerwowego. Pomagają obniżać poziom złego cholesterolu. Substancje zawarte w orzechach usprawniają także pracę mózgu: pomagają w koncentracji i zwiększają zdolność zapamiętywania . Orzechy poprawiają nastrój, gdyż po ich spożyciu organizm wytwarza hormon szczęścia - serotoninę. Dzięki zawartości magnezu i potasu usprawniają pracę mięśni i pomagają im się regenerować. Kiedy masło orzechowe zdrowe nie jest Decyzja o kupieniu gotowego produktu powinna być poprzedzona przeczytaniem składu masła orzechowego – wszelkiego rodzaju utwardzone tłuszcze powodują, że produkt przestaje być zdrowy. Dodatki cukru czy substancji słodzących, jak i sztucznych konserwantów, również umniejszają jego wartość . Dlatego osoby, które mają chwilę wolnego czasu, a w kuchni mają blender, mogą wykorzystać go do przygotowania domowego masła, które będzie miało zdrowy skład. Jak zrobić w domu masło orzechowe? Żeby samodzielnie zrobić masło orzechowe potrzebny jest blender (najlepiej o większej mocy), orzeszki ziemne oraz sól. Obrane fistaszki trzeba posolić i uprażyć na patelni, aby uzyskały złoty kolor i aby wydobyć ich aromat. Potem trzeba uzbroić się w chwilę cierpliwości i blendować orzechy . Ich konsystencja będzie zmieniała się z każdą minutą – od widocznych i wyczuwalnych...

Banany
©Olaf Speier/Fotolia
Styl życia
Banany na diecie – walory i wady bananów
Zielone banany zawierają dużo skrobi, zaś żółte – cukru. Banany budzą wiele kontrowersji – nie można ich uznać za zupełnie zdrowe, ponieważ mają dużo fruktozy, węglowodanów, wysoki indeks glikemiczny, a także mogą uczulać. Z drugiej strony – to bogactwo składników mineralnych, szczególnie potasu i witamin.

Zielone banany zawierają dużo skrobi, zaś żółte – cukru. Banany budzą wiele kontrowersji – nie można ich uznać za zupełnie zdrowe, ponieważ mają dużo fruktozy, węglowodanów, wysoki indeks glikemiczny, a także mogą uczulać. Z drugiej strony – to bogactwo składników mineralnych, szczególnie potasu i witamin. Banany na diecie – wartości odżywcze bananów Banany to źródło witamin i minerałów. Owoce te zawierają bardzo dużo potasu - w 100 gramach bananów znajdziemy 380 miligramów potasu . Dorosły człowiek powinien każdego dnia dostarczyć organizmowi 2000-3000 mg tego pierwiastka, odpowiedzialnego za prawidłową pracę układu nerwowego, nerek, mięśni i umiejętność koncentracji. Na drugim miejscu, jeśli chodzi o zawartość składników mineralnych w bananach, jest magnez – 40 mg (dorosły człowiek powinien dostarczać dziennie 300-400 mg magnezu). Banany można uznać za zdrowe także ze względu na zawartość  fosforu – 28 mg (zalecana dzienna dawka dla człowieka dorosłego to 700 mg) i wapnia – 8 mg (zalecana dzienna dawka dla człowieka dorosłego mieści się w przedziale 800-1200 mg). Banany uzupełniają dietę w witaminy: A, B, C , E, K. Banany w diecie – nie do końca zdrowe Bananów na pewno nie powinny jeść osoby z nadwagą oraz cukrzycy (ze względu na wysoki indeks glikemiczny bananów oraz dużą zawartość cukru prostego i węglowodanów). Banany mogą zaszkodzić osobom uczulonym na lateks – roztwór kauczuku, ponieważ po zjedzeniu tego owocu może wystąpić reakcja alergiczna (kauczuk produkowany jest między innymi przez bananowce). Żeby banany miały wygląd, jakiego oczekują konsumenci, dodaje się do nich ponad 400 typów agrochemikaliów , które mogą przyczyniać się do niepłodności i nowotworów. Jeden hektar uprawy bananów wymaga użycia około 30 kilogramów pestycydów rocznie (do europejskich zbóż używa się niecałe 3 kg...

Trzy jajka kurze w skorupce.
Image by LifetimeStock.com
Styl życia
Jajko kurze – cenne źródło substancji odżywczych
Jaja kurze dostarczają organizmowi wysokowartościowych białek, witamin, minerałów i folianów. Zapewniają optymalny rozwój dzieci. Są niskokaloryczne i nie wpływają na podniesienie poziomu cholesterolu w surowicy. Zdaniem naukowców można jeść nawet 7 jaj kurzych tygodniowo.

Jaja kurze dostarczają organizmowi wysokowartościowych białek, witamin, minerałów i folianów. Zapewniają optymalny rozwój dzieci. Są niskokaloryczne i nie wpływają na podniesienie poziomu cholesterolu w surowicy. Zdaniem naukowców można jeść nawet 7 jaj kurzych tygodniowo. Białko, luteina, witaminy, czyli dlaczego warto jeść jajka Jajka kurze są cennym źródłem substancji odżywczych. W blisko 75% jaja składają się z wody, ok. 13% stanowią białka, 1% węglowodany i 10% tłuszcze . Jaja kurze zawierają witaminy A, D i witaminy z gruby B. Białko zawarte w jajku jest pełnowartościowe i łatwo przyswajalne przez organizm. Jajka są niskokaloryczne i pomagają regulować poziom cukru we krwi. Wspomagają odchudzanie i wpływają na rozwój masy mięśniowej. W żółtku jaja kurzego znajduje się luteina , która chroni gałkę oka przed promieniowaniem słonecznym i poprawia widzenie. Luteina zmniejsza także ryzyko zachorowania na raka jelita grubego oraz na choroby serca. Jajko kurze a cholesterol Badania przeprowadzone przez naukowców z Chin i Stanów Zjednoczonych oraz badaczy z Uniwersytetu w Granadzie wskazują, że spożywanie jaj kurzych nie wpływa na większe stężenie cholesterolu w surowicy . Na ilość cholesterolu we krwi większy wpływ mają tłuszcze trans i tłuszcze nasycone, znajdujące się np. w mięsie czy wypiekach. Jaja kurze nie podnoszą poziomu cholesterolu, ponieważ średniej wielkości jajo zawiera więcej tłuszczów nienasyconych niż nasyconych.   W świetlne najnowszych wyników badań stwierdzono, że można zjeść nawet 7 jaj kurzych tygodniowo i nie wpłynie to na podwyższenie ryzyka wystąpienia chorób serca ani chorób układu krwionośnego. Banany mogą uczulać. Czy warto włączyć banany do codziennej diety i czy są zdrowe ? Robiłaś kiedyś masło orzechowe? Oto przepis na zdrowe masło orzechowe . Czym smarujesz chleb?...

Nasze akcje
Delia My Cream
Styl życia

Krem idealnie dopasowany? Zrób go sama, z Delią to łatwe!

Partner
Macchia marki Tubądzin - wystrój we włoskim stylu
Styl życia

Mieszkanie inspirowane słoneczną Italią. Styl, który pokochały gwiazdy!

Partner
lenor-fresh-air-efect
Fleszstyle

Jak urządzić wnętrze, by zawsze zachwycało świeżością?

Partner
dax-cashmere-podklad-moon-blink
Fleszstyle

Klaudia El Dursi i Marcelina Zawadzka pokochały ten drogeryjny podkład i bazy pod makijaż!

Partner
Motorola moto g100
Styl życia

Uwielbiasz spędzać czas z przyjaciółmi? Wiemy, co zrobić, żeby te spotkania dawały ci jeszcze więcej radości!

Partner