landrynki i cukierki
Image by LifetimeStock.com
Styl życia

Jakich produktów nie jeść na diecie redukcyjnej, żeby schudnąć?

Dieta na redukcję tkanki tłuszczowej powinna być bogata we wszelkie składniki i minerały, ale są produkty, z których należy zrezygnować i sprzyjać to będzie zarówno chudnięciu, jak i ogólnej kondycji organizmu. Produkty, które nie będą sprzyjały chudnięciu na diecie redukcyjnej, to zarówno te zawierające cukier i syrop glukozowo-fruktozowy, jak i utwardzone tłuszcze roślinne.

Dieta na redukcję tkanki tłuszczowej powinna być bogata we wszelkie składniki i minerały, ale są produkty, z których należy zrezygnować i sprzyjać to będzie zarówno chudnięciu, jak i ogólnej kondycji organizmu. Produkty, które nie będą sprzyjały chudnięciu na diecie redukcyjnej, to zarówno te zawierające cukier i syrop glukozowo-fruktozowy, jak i utwardzone tłuszcze roślinne.

Cukier i syrop glukozowo-fruktozowy

O tym, że cukier sprzyja tyciu, nie trzeba już chyba nikogo przekonywać. Ma również niekorzystny wpływ na ogólny stan zdrowia. Szybko podnosząc poziom glukozy we krwi powoduje, że trzustka wydziela dużą ilość insuliny, aby zredukować stężenie glukozy. Jeśli cukier nie zostanie wykorzystany na bieżące wydatki energetyczne, zmagazynowany zostanie w wątrobie (w postaci glikogenu), ale gdy będzie go ponad limit – odłożony zostanie w tkance tłuszczowej. Syrop glukozowo-fruktozowy, tak chętnie wykorzystywany przez producentów żywności jako zamiennik cukru, również przyczynia się do powstawania tkanki tłuszczowej i zmian miażdżycowych.

 

Wszelkiego rodzaju słodycze, ale również dosładzane sztucznie soki, jogurty czy płatki śniadaniowe powinny być wykluczone z jadłospisu podczas diety redukcyjnej.

Alkohol a dieta redukcyjna

Osoby chcące zredukować ilość tkanki tłuszczowej, powinny również uwzględnić fakt, że alkohol nie sprzyja odchudzaniu. Po pierwsze jest to produkt wysokokaloryczny – kieliszek wina może zawierać od 107 do 275 kcal (w zależności od tego, czy jest to wino białe, czerwone, słodkie czy wytrawne), kieliszek wódki to 110 kcal, 330 ml jasnego piwa z kolei ma 150 kcal. Są to tzw. puste kalorie, które nie dostarczają składników odżywczych. Trawienie spożytych podczas picia alkoholu cukrów i tłuszczów (pochodzących z jedzenia) jest znaczenie spowolnione, gdyż organizm poświęca energię na trawienie alkoholu, a cukry i tłuszcze odkładane są w tkance tłuszczowej.

Utwardzone tłuszcze roślinne

O ile oleje roślinne są źródłem cennych składników, o tyle utwardzone (czy inaczej uwodornione) tłuszcze nie oferują nic wartościowego. Utwardzone tłuszcze roślinne są przyczyną nie tylko odkładania się tkanki tłuszczowej, ale przyjmowane w dużych ilościach (o co jak się okazuje nietrudno) powodują choroby układu sercowo-naczyniowego, podwyższając stężenie złego (LDL) cholesterolu we krwi i zaniżając poziom tego dobrego (HDL), prowadząc docelowo m.in. do zmian miażdżycowych. Produkty, które często zawierają utwardzone tłuszcze, zatem te, których należy się wystrzegać, to m.in.: wyroby przemysłu cukierniczego i ciastkarskiego, jedzenie typu fast food (do smażenia w restauracjach wykorzystywane są najczęściej różnego rodzaju frytury), margaryny, chipsy.

 

Wyeliminowanie powyższych produktów nie tylko pozwoli schudnąć, ale poprawi ogólny stan zdrowia.

cukierki w misce
Image by LifetimeStock.com
Styl życia
Powody, dla których słodycze są niezdrowe
Listę powodów, dla których słodycze nie należą do zdrowych produktów, można by długo uzupełniać. Wysoko przetworzone słodycze pełne są substancji, które przyczyniają się do odkładania tkanki tłuszczowej, jak i rozwoju chorób układu sercowo-naczyniowego.

Listę powodów, dla których słodycze nie należą do zdrowych produktów, można by długo uzupełniać. Wysoko przetworzone słodycze pełne są substancji, które przyczyniają się do odkładania tkanki tłuszczowej, jak i rozwoju chorób układu sercowo-naczyniowego. Przykłady niezdrowych słodyczy i powody, dla których są niezdrowe Słodycze, które w procesie przemysłowym zostają wysoko przetworzone i produkowane są na dużą skalę, do zdrowych nie należą. Wymienić tu należy wszelkiego rodzaju słodkie przekąski (cukierki, batony, wafelki, ciastka, nadziewane czekolady), jak również ciasta przemysłowe czy drożdżówki, o których obecność w sklepikach szkolnych toczyła się burzliwa dyskusja . Poniżej przynajmniej dwa powody, dla których można z dużym prawdopodobieństwem stwierdzić, że nie są to zdrowe produkty: Zawierają cukier i/lub syrop glukozowo-fruktozowy . Cukier i inne substancje słodzące wpływają niekorzystnie na funkcjonowanie organizmu. Syrop glukozowo-fruktozowy uważany jest obecnie za jeden z głównych winowajców epidemii otyłości i cukrzycy . Producenci chętnie korzystają z niego nie tylko przy produkcji słodyczy, ale również soków, płatków śniadaniowych, jogurtów i wielu innych. Zawierają utwardzone tłuszcze roślinne. A tłuszcze w takiej formie nie tylko nie mają żadnych zalet, ale powoduje szereg niekorzystnych konsekwencji, w tym odkładanie tkanki tłuszczowej. Podnoszą poziom cholesterolu LDL (złego cholesterolu), a obniżają stężenie cholesterolu HDL (dobrego cholesterolu) . Tym samym przyczyniają się do rozwoju zmian miażdżycowych i zaburzeń układu sercowo-naczyniowego. Przykłady zdrowych przekąsek – czemu warto po nie sięgać Za zdrowy, albo przynajmniej mniej szkodliwy słodycz można uznać taką przekąskę, która oprócz kalorii dostarcza wartościowych składników odżywczych. Jeśli zatem wybór padnie na...

Biały cukier
©koosen/Fotolia
Styl życia
Zwiększa ryzyko otyłości i cukrzycy. Uważaj na syrop glukozowo-fruktozowy
Syrop glukozowo-fruktozowy wykorzystywany jest na ogromną skalę w przemyśle spożywczym. Zerknij na skład swojego ulubionego słodkiego jogurtu, napoju, dżemu albo musli. Istnieje duże prawdopodobieństwo, że substancją nadającą im słodki smak jest syrop glukozowo-fruktozowy. Coraz częściej zastępuje się nim cukier. Jest tańszy w zastosowaniu i dobrze się przechowuje. Niestety jest przy tym szkodliwy dla zdrowia.

Syrop glukozowo-fruktozowy wykorzystywany jest na ogromną skalę w przemyśle spożywczym. Zerknij na skład swojego ulubionego słodkiego jogurtu, napoju, dżemu albo musli. Istnieje duże prawdopodobieństwo, że substancją nadającą im słodki smak jest syrop glukozowo-fruktozowy. Coraz częściej zastępuje się nim cukier. Jest tańszy w zastosowaniu i dobrze się przechowuje. Niestety jest przy tym szkodliwy dla zdrowia. Skład syropu glukozowo-fruktozowego a skład cukru Syrop glukozowo-fruktozowy produkowany jest ze skrobi kukurydzianej. Skrobia w procesie chemicznym przetwarzana jest w gęsty roztwór składający się z glukozy i fruktozy.   Cukier na potrzeby przemysłu spożywczego pozyskuje się głównie z buraków cukrowych. Jego podstawowym składnikiem jest sacharoza, związek chemiczny należący do węglowodanów. Dlaczego cukier jest zastępowany syropem glukozowo-fruktozowym? Syrop glukozowo-fruktozowy ma postać płynu, dzięki temu łatwiej jest rozcieńczyć jego koncentrat. Sacharozę należy wcześniej rozpuścić. Syrop glukozowo-fruktozowy nie krystalizuje się tak, jak cukier, co wpływa na lepszy wygląd posłodzonych nim produktów. Produkty posłodzone syropem można ponadto przechowywać dłużej niż te zawierające cukier. Przede wszystkim jednak produkcja i przechowywanie syropu glukozowo-fruktozowego są tańsze niż produkcja i przechowywanie cukru. Wszystkie te czynniki wpływają na to, że w ramach oszczędności firmy produkujące żywność i napoje często stosują syrop zamiast cukru. Szkodliwość syropu glukozowo-fruktozowego Cukier nazywany jest przez niektórych białą śmiercią. Analogicznie syrop glukozowo-fruktozowy można by nazwać brązową śmiercią, ponieważ spożywanie go powoduje jeszcze większe spustoszenia w organizmie.   Choć kaloryczność cukru (sacharozy) i syropu glukozowo-fruktozowego jest porównywalna, sposób, w jaki...

Biały cukier w kostkach i sypki
© Diana Taliun/Fotolia.com
Styl życia
Co to jest cukier inwertowany i czy jest zdrowy?
Cukier inwertowany, podobnie jak syrop glukozowo-fruktozowy jest chętnie wykorzystywany przez producentów żywności, ale wcale nie jest zdrowym składnikiem

Cukier inwertowany, podobnie jak syrop glukozowo-fruktozowy jest chętnie wykorzystywany przez producentów żywności, ale wcale nie jest zdrowym składnikiem.   Cukier inwertowany stosowany jest często w przemyśle cukierniczym, gdyż jest słodszy od sacharozy . To mieszanina glukozy i fruktozy (w stosunku 1:1). Jest składnikiem dżemów, cukierków, galaretek, karmelków i innych wyrobów cukierniczych, a syrop cukru inwertowanego znaleźć można w wydawałoby się zdrowych przekąskach, takich jak batony musli. Czy cukier inwertowany jest zdrowy? Cukier inwertowany powstaje w procesie hydrolizy. Żeby wyobrazić sobie ten proces można przeczytać opis procesu hydrolizy, jaki zachodzi w przemyśle spożywczym. Otóż potrzebny jest kocioł ze stali kwasoodpornej. Do tego kotła wlewa się ok. 34 litry wody oraz dosypuje 100 kilogramów białego cukru. Przy stopniowym ogrzewaniu całość jest mieszana, dopóki cukier się nie rozpuści. Ta mieszanina ma osiągnąć temperaturę 90o C. Następnie dodaje się do niej stężony kwas solny i intensywnie miesza. Roztwór pozostawia się na 2-3 godziny i w tym czasie zachodzi pełen proces. Wpływ cukru na zdrowie O zgubnym wpływie cukru na zdrowie nie trzeba chyba nikogo przekonywać: powoduje odkładanie się tkanki tłuszczowej , zaburza gospodarkę kwasowo-zasadową organizmu (zakwasza go), uzależnia i niszczy szkliwo zębów (próchnica), powoduje skoki glukozy w organizmie, po jego spożyciu bardzo szybko spada poziom energii a w perspektywie nadmiar cukru prowadzi do obniżenia nastroju. Cukier inwertowany występujący w naturze Naturalnym cukrem inwertowanym jest miód wytworzony przez pszczoły . I ten można uznać za zdrowsze źródło składników odżywczych i pomimo jego kaloryczności włączyć do swojej diety.   Cukry oznaczane są na etykietach na wiele sposobów, zawsze jednak są to niekorzystne dla zdrowia składniki:...

Nasze akcje
Strefa luksusu

Marzysz o sielsko-anielskim relaksie? Znajdziesz go w hotelu Bania!

Partner
materiały prasowe Lenovo
Fleszstyle

Świetna jakość w stylowym opakowaniu. Natalia Szroeder wybrała laptop Lenovo Yoga Slim 7

Partner
rafal-brzozowski
Newsy

Ci uczestnicy „The Voice of Poland” robią karierę muzyczną. Znasz wszystkich?

Partner
fotona-tatuaż
Fleszstyle

Nieudany tatuaż lub makijaż permanentny ? Wiemy, jak się go pozbyć!

Partner
torebka-skoda-hollie-warsaw
Fleszstyle

Barbara Kurdej - Szatan: "Nie miałam pojęcia, że niezabezpieczone drobiazgi mogą uderzyć z taką siłą"

Partner
justyna-steczkowska
Newsy

Justyna Steczkowska ponownie w „The Voice of Poland”! To wyjątkowy czas dla artystki

Partner
Revitalift Filler L'Oréal Paris
Fleszstyle

Wiele może się zmienić w ciągu 10 lat, ale twoja skóra nie musi! Test linii Revitalift Filler L'Oréal Paris

Partner
kosmetyki-weleda
Fleszstyle

Weleda, czyli pielęgnacja w harmonii z naturą i człowiekiem

Partner