Party Stories
Doda w zielonej marynarce
Agnieszka Woźniak Starak w białym t-shircie na konferencji Big Brothera
beata-kozidrak
„Hotel Paradise” Ata Postek rozstała się z partnerem, ale już ma nowego! Zdradziła, jak się poznali
Michał Kostrzewski i pozostali jurorzy You Can Dance
Justyna Steczkowska z fanami
Ida Nowakowska prowadzącą "You Can Dance"
Doda
Przekąski na wykałaczkach: pomidor i mozzarella
©petroos/Fotolia
Styl życia

Zimne przekąski na imprezę: koreczki, sałatka, ciasto francuskie

Jako zimne i zdrowe przekąski na imprezę świetnie sprawdzą się sery, ciasto francuskie, świeże owoce i warzywa. Ich przygotowanie zajmuje niewiele czasu, a potrafią być bardzo efektowne.

Jako zimne i zdrowe przekąski na imprezę świetnie sprawdzą się sery, ciasto francuskie, świeże owoce i warzywa. Ich przygotowanie zajmuje niewiele czasu, a potrafią być bardzo efektowne.

 

Zimne przekąski z ciasta francuskiego, sałatki czy koreczki sprawdzą się na każdej imprezie – są proste w przygotowaniu i wygodne do jedzenia.

Koreczki – proste zimne przekąski na przyjęcie

Koreczki to szybkie zimne przekąski na przyjęcie – wystarczy na wykałaczkę nadziać poszczególne składniki i ułożyć na półmisku, talerzu bądź desce albo umocować w połówce owocu (np. jabłka). Przy doborze składników na koreczki musisz pamiętać, żeby każdy koreczek był odpowiednio soczysty, ponieważ przeważnie nie podaje się ich z sosem. Produkty powinny być drobno pokrojone, w sam raz na kęs lub dwa.

Przepis na koreczki z fetą

Składniki:

  • kostka sera typu feta,
  • zielone i czarne oliwki,
  • papryka czerwona,
  • pomidorki koktajlowe,
  • szczypta oregano i bazylii,
  • opcjonalnie: oliwa z oliwek.

Sposób przygotowania:

  • Ser pokrój w kostki o boku około 1-1,5 cm.
  • Obtocz kosteczki w wymieszanych ziołach, możesz połączyć je z oliwą z oliwek, wtedy lepiej przykleją się do sera.
  • Pomidorki umyj i przekrój na pół.
  • Paprykę umyj i pokrój w kostkę, o wymiarach zbliżonych do kostek sera.
  • Nabijaj na wykałaczki po kolei ser, paprykę lub pomidorka i zieloną lub czarną oliwkę.
  • Wskazówka: Możesz użyć też oliwek nadziewanych, np. papryką.
Nie wiesz jakie przekąski przygotować na spotkanie ze znajomymi? Skorzystaj z oferty promocje Media Markt i kup książkę z przepisami.

Przepis na sałatkę na przyjęcie

Sałatki to zimne przekąski na imprezę domową, które bardzo szybko przygotujesz z gotowych produktów.

Sałatka z tuńczykiem

Składniki:

  • 1 puszka tuńczyka w oleju,
  • 1 puszka groszku konserwowego,
  • 1 puszka kukurydzy,
  • 1 duże jabłko,
  • 1 cebula,
  • 1 woreczek ugotowanego ryżu,
  • ½ świeżej papryki lub papryka marynowana,
  • 4-5 łyżek majonezu,
  • sól i pieprz.

Sposób przygotowania:

  • Ugotuj ryż zgodnie z przepisem na opakowaniu i ostudź go.
  • Odlej większość oleju z tuńczyka, odcedź kukurydzę i groszek.
  • Cebulę pokrój w kostkę.
  • Jabłko umyj, obierz i zetrzyj na tarce na dużych oczkach.
  • Paprykę umyj i pokrój w kostkę, możesz też pokroić marynowaną.
  • Wymieszaj wszystkie składniki w misce, dopraw solą i pieprzem i połącz z majonezem.
  • Wstaw do lodówki na minimum pół godziny.
  • Wskazówka: Jeśli używasz papryki marynowanej, powinno jej być tyle samo co kukurydzy.

Zimne przekąski z ciasta francuskiego

Zimne przekąski na imprezę przygotowane z ciasta francuskiego mogą być słone lub słodkie. Jeśli korzystasz z gotowego ciasta, na przyrządzenie ciasteczek potrzebujesz zaledwie kilkunastu minut.

Ciasteczka francuskie ze szpinakiem

Składniki:

  • 450 g szpinaku mrożonego (1 opakowanie),
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego,
  • 1 mała cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2-3 łyżki śmietanki 18%,
  • oliwa z oliwek do podsmażenia czosnku,
  • sól i pieprz,
  • opcjonalnie: ulubiony ser pleśniowy z niebieską pleśnią lub ser typu feta.

Sposób przygotowania:

  • Cebulę i czosnek pokrój w kostkę, podsmaż na oliwie.
  • Dodaj szpinak i podsmaż wszystko pod pokrywką około 15 minut. W tym czasie szpinak się rozmrozi i podgrzeje.
  • Odparuj nadmiar wody, podgrzewając szpinak na patelni bez pokrywki.
  • Dodaj śmietankę i wymieszaj, dopraw solą i pieprzem.
  • Wyłącz grzanie i lekko przestudź.
  • Ciasto francuskie pokrój na kwadraty o boku ok. 10 cm.
  • Na każdy kawałek ciasta nałóż łyżkę szpinaku, tak by od brzegu zostało około 2 cm ciasta z każdej strony.
  • Opcjonalnie możesz położyć na środku każdego ciastka kosteczkę ulubionego niebieskiego sera pleśniowego lub fety.
  • Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz przez 15 minut.
  • Ciasteczka ze szpinakiem mogą być podawane jako gorąca i jako zimna przekąska na przyjęcie.

Wskazówka: Ciasteczka francuskie z tego przepisu doskonale smakują z sosem czosnkowym.

 

 

Rogaliki z ciasta francuskiego.
©Printemps/Fotolia
Styl życia
Przepisy na słodkie i słone przekąski z ciasta francuskiego – rożki i sakiewki
Słone i słodkie przekąski z ciasta francuskiego to klasyczne finger food, które nie wymagają sztućców ani talerza. Sprawdzą się w pracy, na spotkaniach z przyjaciółmi, przyjęciach i podczas rodzinnych świąt.

Słone i słodkie przekąski z ciasta francuskiego to klasyczne finger food, które nie wymagają sztućców ani talerza. Sprawdzą się w pracy, na spotkaniach z przyjaciółmi, przyjęciach i podczas rodzinnych świąt.   W trakcie pieczenia ciasto francuskie zwiększa swoją objętość nawet trzykrotnie. Francuskie sakiewki i rożki nie posklejają się, jeśli pomiędzy każdą porcją zachowasz 3-5 cm odstępu. Ciasto francuskie na słono – sakiewki ze szpinakiem i pieczarkami Potrzebujesz: noża, sitka, deski do krojenia, patelni, praski do czosnku, drewnianej łyżki, miski, forma i papier do pieczenia, tarki, silikonowego pędzla.   Składniki na 6 porcji: 275 g ciasta francuskiego , 200 g świeżego szpinaku baby, 300 g pieczarek, 100 g żółtego sera (w kawałku), 1 cebula, 1 jajko, 20 g sezamu, 2 ząbki czosnku , 20 g masła, szczypta soli morskiej i kolorowego pieprzu .   Czas przygotowania: 15 minut + czas pieczenia Stopień trudności: łatwe   Sposób wykonania: Pieczarki umyj, obierz ze skórki i pokrój w kostkę. Szpinak opłucz na sitku i zostaw do osuszenia. Cebulę obierz i posiekaj na drobno. Masło rozgrzej na patelni, dodaj cebulkę i smaż do zeszklenia. Do usmażonej cebuli dodaj pieczarki. Smaż wszystko przez 3 minuty. Na patelnię dodaj szpinak i czosnek przeciśnięty przez praskę. Całość duś pod przykryciem na wolnym ogniu przez 10 minut. Dodaj pieprz i sól. Składniki dokładnie wymieszaj drewnianą łyżką. Farsz przełóż do miski i zostaw do wystudzenia. Ser żółty zetrzyj na tarce o małych oczkach. Ciasto francuskie pokrój na 6 kwadratów. Na każdy kwadrat posyp odrobinę sera żółtego i połóż łyżkę farszu. Rogi ciasta złóż do środka. Sakiewki z farszem pieczarkowo-szpinakowym...

Smaczne przekąski leżą na stole.
©Maksim Shebeko/Fotolia.com
Styl życia
Karnawał: przekąski na ciepło i zimno na domówkę
Przekąski na imprezę powinno dać się przygotować w krótkim czasie, dlatego warto używać np. gotowego ciasta francuskiego czy świeżych składników nadających się do jedzenia na surowo. Przekąski na ciepło można zrobić np. z kurczaka czy boczku, na zimno najlepsze są sałatki.

Przekąski na imprezę powinno dać się przygotować w krótkim czasie, dlatego warto używać np. gotowego ciasta francuskiego czy świeżych składników nadających się do jedzenia na surowo. Przekąski na ciepło można zrobić np. z kurczaka czy boczku, na zimno najlepsze są sałatki.   Karnawał rozpoczyna się 6 stycznia, czyli w święto Trzech Króli, i trwa do wtorku przed Środą Popielcową, w którą rozpoczyna się Wielki Post. W tym czasie na całym świecie ludzie bawią się i świętują, urządzając parady, bale maskowe czy przyjęcia, w tym także „domówki”. Urządzając imprezę u siebie w domu, warto zadbać o dobre jedzenie.   Przekąski na ciepło na karnawał: kurczak i ciasto francuskie   Przekąski na imprezę serwowane na ciepło powinny być szybkie w przygotowaniu, by czas spędzać nie w kuchni, ale razem z gośćmi. Szybkie przekąski na imprezę najprościej zrobić z kurczaka lub z ciasta francuskiego. Pobierz Media Expert kod rabatowy i kup sobie domowy grill elektryczny, na którym przygotujesz przepyszne przekąski. Pierś z kurczaka w płatkach migdałowych   Składniki: 600 gramów filetu z piersi kurczaka , 100-150 gramów płatków migdałowych, 50 gramów bułki tartej, 1 jajko, 120 mililitrów mleka, sól, pieprz, tłuszcz do smażenia.   Czas przygotowania: 15 minut Stopień trudności: łatwe   Sposób przygotowania: Kurczaka umyj, osusz i pokrój na paseczki, posyp solą i pieprzem. Panieruj mięso w mleku, w jajku i mieszance bułki tartej oraz płatków migdałowych. Smaż na patelni na złoty kolor z obu stron.   Wskazówka: Ta przekąska na imprezę najlepiej smakuje z sosem czosnkowym lub ziołowym.  ...

łosoś pomidory koktajlowe
©Pavlo Kucherov/Fotolia.com
Styl życia
Potrawy na Boże Narodzenie: Przepis na łososia pieczonego w cieście francuskim
Potrawy na Boże Narodzenie: Przepis na łososia pieczonego w cieście francuskim

Łosoś ze szpinakiem w cieście francuskim to pyszne danie, a także prawdziwa bomba witamin i składników odżywczych. Świetnie sprawdzi się jako przekąska, składnik obiadu lub potrawa na świąteczną kolację. Najlepiej smakuje w towarzystwie świeżej sałatki z pomidorkami koktajlowymi i domowy winegretem. Przygotowaliśmy dla Was łatwy przepis na łososia w cieście francuskim. Przepis na łososia pieczonego w cieście francuskim Składniki na łososia w cieście duże opakowanie ciasta francuskiego 500 g filetu z łososia 200 g liści młodego szpinaku ząbek czosnku 50 g sera feta sól i świeżo mielony pieprz gałka muszkatołowa cytryna 2 łyżki masła klarowanego lub oliwy z oliwek Jak zrobić przepis na łososia w cieście francuskim? Zaczynamy od przygotowania marynaty do łososia. Czosnek przeciskamy przez praskę, mieszamy z łyżką oliwy lub rozpuszczonego masła, sokiem z połowy cytryny, solą i świeżo mielonym pieprzem. Marynatę dokładnie wcieramy w łososia i zostawiamy na godzinę. Przez ten czas robimy szpinak. Na rozgrzaną patelnię wlewamy oliwę i podduszamy szpinak, aż nieco zwiędnie. Doprawiamy solą, pieprzem i odrobiną gałki muszkatołowej. Dodajemy pokruszony ser feta. Na blaszce do pieczenia rozkładamy ciasto francuskie. Wyjmujemy łososia z marynaty i kroimy go na cztery plastry. Układamy na cieście i przykrywamy szpinakiem. Ciasto przekrawamy na 4 plastry i zawijamy łososia ze szpinakiem. Pieczemy przez 20-25 minut w 200 stopniach (góra-dół). Podajemy z plasterkiem cytryny i świeżą sałatką.     Przepis na świeżą sałatkę do łososia w cieście francuskim 200 g sałaty (mix sałat z rukolą lub sałata rzymska lub sałata karbowana) 100 g pomidorków koktajlowych 1/2...

Nasze akcje
Delia My Cream
Styl życia

Krem idealnie dopasowany? Zrób go sama, z Delią to łatwe!

Partner
Macchia marki Tubądzin - wystrój we włoskim stylu
Styl życia

Mieszkanie inspirowane słoneczną Italią. Styl, który pokochały gwiazdy!

Partner
lenor-fresh-air-efect
Fleszstyle

Jak urządzić wnętrze, by zawsze zachwycało świeżością?

Partner
dax-cashmere-podklad-moon-blink
Fleszstyle

Klaudia El Dursi i Marcelina Zawadzka pokochały ten drogeryjny podkład i bazy pod makijaż!

Partner
Motorola moto g100
Styl życia

Uwielbiasz spędzać czas z przyjaciółmi? Wiemy, co zrobić, żeby te spotkania dawały ci jeszcze więcej radości!

Partner