Koszyk brzoskwiń
© Nitr/Fotolia.com
Styl życia

Brzoskwinie w syropie - idealne do ciast i deserów

Brzoskwinie w syropie - idealne do ciast i deserów

Brzoskwinie w syropie to świetny dodatek do ciast i świeżych, owocowych deserów.  Kupne brzoskwinie w puszcze nie zawsze są smaczne, a dodatkowo niezbyt zdrowe. Przetwory z brzoskwini robi się latem, wtedy owoce są dojrzałe i słodkie. Najlepiej wykorzystać je zimą, kiedy brakuje nam smaku słodkich, letnich warzyw i owoców. Poniżej znajdziecie prosty przepis na brzoskwinie w syropie.

Brzoskwinie nie powinny być zbyt dojrzałe i miękkie. Wtedy będzie trudno je pokroić i mogą się rozpaść podczas pasteryzacji. Owoce muszą być jędrne i twarde, bez większych obić.

Przepis na brzoskwinie w syropie

 

Kasia gotuje z Polki.pl: uszka wigilijne

Składniki na brzoskwinie w syropie

 

Jak przygotować brzoskwinie w syropie?

 

  1. Brzoskwinie umyć i zaparzyć we wrzątku przez 60 sekund - 2 minuty. 
  2. Od razu przełożyć do bardzo zimnej wody.
  3. Zdjąć skórkę i pokroić brzoskwinie na połówki.
  4. W garnku zagotowujemy wodę z cukrem i cytryną.
  5. Gotujemy przez 10-15 minut.
  6. Brzoskwinie układamy dość ścisło w wyparzonych lub wyprażonych słoikach.
  7. Zalewamy syropem do 3/4 pojemności słoika.
  8. Słoika wkładamy do gotującej się wody. Pasteryzujemy przez 10-15 minut, w zależności od wielkości słoika.
  9. Wyjmujemy słoika i stawiamy je do góry dnem do wystygnięcia.

 

Do czego można użyć brzoskwiń w syropie?

Brzoskwinie w syropie idealnie nadają się do ciast, szczególnie ciasta drożdżowego, sernika lub najprostszego placka czekoladowego z owocami.  Krojone brzoskwinie sprawdzą się przy ozdobie tortów lub jako prosty deser z bitą śmietaną. Można je jeść nawet bez dodatków, to szybka i słodka przekąska. Są dużo zdrowszym zamiennikiem brzoskwiń w puszcze.

 

Zobacz także
miska z suszonymi morelami na drewnianym stole

Jakie właściwości i ile kalorii mają suszone morele?

Kilka mirabelek przełożono do szkalnego półmiska.

Przetwory na zimę: dżem z mirabelek i pomarańczy bez cukru i kompot z mirabelek bez drylowania

Owoce czarnego bzu

Syrop z owocu i kwiatów bzu czarnego - zdrowy i prosty przepis

 

Kompot wiśniowy
©ddsign/Fotolia
Styl życia
Wiśnie w syropie – prosty przepis na wiśnie do ciast i deserów
Wiśnie w syropie – prosty przepis na wiśnie do ciast i deserów

Wiśnie w syropie to pyszny zimowy smakołyk. Są niezastąpione w domowych ciastach, deserach czy daniach na słodko. Ich przygotowanie jest bardzo proste, od kompotu z wiśni różnią się tylko tym, że dodaje się do nich mało wody. Poniżej znajdziecie prosty przepis na wiśnie w syropie . Sprawdź, w jaki sposób możesz je wykorzystać w swojej kuchni. Przepis na wiśnie w syropie Składniki na wiśnie w syropie 2 kg wiśni 500 g cukru białego 100-200 ml wody Jak zrobić wiśnie w syropie? Wiśnie należy wydrylować. Wiśnie wkładamy do garnka, zasypujemy cukrem i zostawiamy na około 24 godziny. Po tym czasie zlewamy powstały sok do mniejszego garnka. Owoce powkładać gęsto do słoików, jednak nie uciskać. Sok zagotować z dodatkiem wody (syropy powinno być tyle, aby zakryć wiśnie do 3/4 słoika). Szczelnie zakręcić słoiki. Pasteryzujemy przez 15 minut od momentu zagotowania się wody. Studzimy do góry dnem. Jak wykorzystać w kuchni wiśnie w syropie? Wiśnie w syropie świetnie sprawdzą się jako zimowy dodatek do deserów i słodkich dań. Można z nich zrobić ciasto drożdżowe lub tartę z wiśniami. Będę doskonałym uzupełnieniem bitej śmietany, lodów waniliowych lub naleśników z serem. Można nimi również nafaszerować słodkie bułki i przygotować podobnie jak jagodzianki . Wiśnie w syropie smakują znakomicie również bez żadnych dodatków, jako przekąska. Jeśli do syropu dodamy wody w proporcji 1:1, otrzymamy pyszny kompot wiśniowy .  

Owoce moreli
©alain wacquier/Fotolia
Styl życia
2 przepisy na nalewkę morelową: na spirytusie i wanilii oraz rumie i cynamonie
Nalewkę morelową przygotowuje się w 2 etapach. Pierwszym z nich jest mycie owoców i krojenie ich na mniejsze kawałki, lub włożenie w całości do słoika. Morele zasypuje się cukrem i wybiera dodatki, takie jak: wanilia, goździki, suszone morele lub cynamon. Następnym etapem przygotowań nalewki jest „leżakowanie” trunku, w czasie którego od czasu do czasu można wstrząsnąć słojem.

Nalewkę morelową przygotowuje się w 2 etapach. Pierwszym z nich jest mycie owoców i krojenie ich na mniejsze kawałki, lub włożenie w całości do słoika. Morele zasypuje się cukrem i wybiera dodatki, takie jak: wanilia, goździki, suszone morele lub cynamon. Następnym etapem przygotowań nalewki jest „leżakowanie” trunku, w czasie którego od czasu do czasu można wstrząsnąć słojem.   Morelówka to delikatna i słodka nalewka, pasująca szczególnie do deserów, np. lodów lub ciast. Nalewka morelowa na spirytusie z dodatkiem wanilii i goździków Potrzebujesz: 1 dużego słoika (1200 mililitrów), sitka.   Składniki (na litr nalewki): 1 kilogram moreli, 500 mililitrów czystej wódki (40 procentowej), 500 mililitrów spirytusu (95 procentowego), 0,5 kilograma cukru, 1 laska wanilii , 10 goździków, 10 suszonych moreli , 4 pestek ze świeżych moreli.   Czas przygotowania: 10 minut (czas dojrzewania nalewki: 3 tygodnie) Stopień trudności: łatwe   Sposób przygotowania: Świeże morele umyj i usuń pestki (odłóż 4 z nich). Owoce pokrój na pół i umieść w słoju. Dodaj laskę wanilii, goździki, suszone morele i pestki. Dosyp cukier. Wlej wódkę i spirytus. Odstaw na 3 tygodnie w nasłonecznione miejsce. Odcedź płyn na sitku i przelej w inny słoik lub butelkę. Odstaw w ciepłe miejsce na tydzień. Gotowe!   Wskazówka: W czasie przecedzania nalewki, po 3 tygodniach „leżakowania”, nie wyrzucaj moreli . Owoce przełóż do oddzielnego słoika i zasyp 5 łyżkami cukru. W efekcie otrzymasz, po około 3 dniach, morele w syropie. Owoce są idealnym dodatkiem do ciast , tarty, ciasteczek i tortów. Moreli, podsmażonych na patelni, można użyć do przekładania warstw piernika. Nalewka morelowa na rumie z dodatkiem cynamonu Potrzebujesz: 1...

Ciasto z gruszkami
© FomaA/Fotolia.com
Styl życia
Przepis na gruszki w syropie cukrowym. Z czym je jeść?
Gruszki w syropie są obrane, pokrojone i wcześniej podgotowane, po wyjęciu ze słoika nie wymagają już praktycznie żadnej obróbki. Słodkawy syrop cukrowy konserwuje je i sprawia, że pasują zarówno do deserów, lodów, jogurtów czy muesli, jak i jako przystawka do desek zimnych mięs.

Gruszki w syropie są obrane, pokrojone i wcześniej podgotowane, po wyjęciu ze słoika nie wymagają już praktycznie żadnej obróbki. Słodkawy syrop cukrowy konserwuje je i sprawia, że pasują zarówno do deserów, lodów, jogurtów czy muesli, jak i jako przystawka do desek zimnych mięs.   Do przetworów owocowych i warzywnych warto wybierać lekko twardawe, lecz dojrzałe owoce i warzywa, bez ciemnych kropek , plam czy skaz na skórce. Podwyższa to trwałość domowych soków, dżemów czy syropów. Gruszki w syropie: do czego pasują Gruszki w lekko słodkim syropie są świetną bazą deserów, zwłaszcza ciast i innych wypieków. Można podawać je również na ciepło z dwiema gałkami lodów waniliowych, posypane rodzynkami i cynamonem, skropione odrobiną rumu. Dobrze nadają się na śniadanie lub kolację do sałatek owocowych, płatków śniadaniowych bądź muesli, jogurtu naturalnego, maślanki. Pasują także do zimnych mięs, potraw lekko kwaśnych czy o bardziej pikantnym, wyrazistym smaku. Przepis na gruszki w słodkim syropie Rada: warto pasteryzować domowe przetwory w słoikach i butelkach. Zajmie to jedynie 15-20 minut, a przedłuży to ich przydatność nawet do prawie roku i zagwarantuje ich świeżość do kolejnego sezonu.   Składniki (na 3 litrowe słoiki): półtora kilograma średnich gruszek, niezbyt twardych, ale nie za dojrzałych, pół kilograma cukru, 4 łyżki soku z cytryny, 5 goździków, 1 łyżeczka ziaren kolendry , półtora litra zimnej wody do syropu, zimna woda do namoczenia gruszek w misce.   Czas wykonania: 35 minut (bez pasteryzacji) Stopień trudności: średnie   Sposób przygotowania: W dużej misce połącz wodę i 2 łyżki soku z cytryny....

Nasze akcje
Gwiazdy
Newsy
Chcesz dobrze czuć się we własnej skórze tak, jak największe gwiazdy? Działaj metodą małych kroków!
Współpraca reklamowa
Skuteczny trening bez wysiłku? Teraz to możliwe!
Newsy
Skuteczny trening to nie tylko siłownia!
Współpraca reklamowa
Weleda
Newsy
Kosmetyki, które łączą tradycję z nowoczesnością. Poznaj je!
Współpraca reklamowa
Nowości
PartyExtra
Małgorzata Rozenek-Majdan uśmiechnięta
Newsy
Małgorzata Rozenek-Majdan
BZ
Julia Wieniawa w neonowej sukience na lato
Newsy
Julia Wieniawa
BZ
Katarzyna Cichopek na 59 Festiwalu w Opolu
Newsy
Katarzyna Cichopek
BZ
Klaudia El Dursi na plaży
TV-Show
Hotel Paradise
BZ
Ślub od pierwszego wejrzenia x-news
TV-Show
Ślub od pierwszego wejrzenia
BZ
Versace wiosna-lato 2022
Fleszstyle
Trendy w koloryzacji włosów na wiosnę i lato 2022. Te odcienie robią mocne wrażenie
Marcelina Zielnik
Gorący trend: Dopamine dressing
Fleszstyle
Dopamine dressing to najgorętszy trend sezonu. Obłędną koszulę w stylu Małgorzaty Rozenek-Majdan kupisz w Sinsay za 39,99
Anna Kusiak
Klaudia Halejcio w najmodniejszych spodniach tego lata. Niemal identyczne kupisz w Sinsay za 35 zł
Newsy
Klaudia Halejcio w najmodniejszych spodniach tego lata. Podobne kupisz w Sinsay za 35 zł
Urszula Jagłowska-Jędrejek
Anna Lewandowska w swetrze za ponad tysiąc złotych
Newsy
Anna Lewandowska w modnym swetrze ponad tysiąc złotych. W Sinsay kupisz podobny za 50 złotych!
Aleksandra Skwarczyńska-Bergiel
Moda uliczna wiosna-lato 2022
Fleszstyle
Najmodniejsze buty na wiosenno-letni sezon. Te modele ma w szafie każda it-girl
Marcelina Zielnik