Party Stories
Bataty zapiekane w piekarniku
©anjelagr/Fotolia
Styl życia

Przepisy na bataty pieczone na grillu i w piekarniku

Bataty, znane też jako wilce ziemniaczane i słodkie ziemniaki, nadają się do przygotowania dietetycznych frytek lub jako dodatek do dań z grilla. Słodkie ziemniaki wybornie smakują w towarzystwie ziół, czosnku lub soli morskiej.

Bataty, znane też jako wilce ziemniaczane i słodkie ziemniaki, nadają się do przygotowania dietetycznych frytek lub jako dodatek do dań z grilla. Słodkie ziemniaki wybornie smakują w towarzystwie ziół, czosnku lub soli morskiej.

 

Bataty mają słodkawy smak. Nadają się m.in. do przygotowywania ciast, chipsów, zup i zapiekanek.

Przepis na dietetyczne frytki z batatów

Czas przygotowania: 40 minut

Stopień trudności: łatwe

 

Potrzebujesz:

  • ostrego noża,
  • deski do krojenia,
  • miski,
  • blachy i papieru do pieczenia.

 

Składniki:

  • 1 kilogram batatów,
  • dwie łyżki oliwy z oliwek,
  • do smaku: sól morska lub ulubione zioła.

 

Sposób wykonania:

  • Bataty dokładnie umyj szczoteczką pod bieżącą wodą i osusz.
  • Ostrym nożem pokrój słodkie ziemniaki w paseczki i przełóż do miski.
  • Bataty oprósz solą morską lub ulubionymi ziołami i polej oliwą z oliwek.
  • Całość wymieszaj dłonią.
  • Surowe frytki wyłóż na blachę pokrytą papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika nagrzanego do 220ºC.
  • Frytki z batatów piecz aż się zarumienią (około 25 minut).
  • Podawaj od razu po wyjęciu z piekarnika.

Smacznego!

Bataty z grilla z serem i prosciutto

Czas przygotowania: 60 minut

Stopień trudności: średnie

 

Potrzebujesz:

  • noża,
  • deski do krojenia,
  • tarki.

 

Składniki:

  • 4 bataty,
  • 10 dag szynki prosciutto,
  • 10 dag żółtego sera (w kawałku),
  • 2 papryczki chili (najlepiej zielona i czerwona),
  • pół pęczka dymki,
  • szczypta soli morskiej, pieprzu i mielonej słodkiej papryki,
  • dwie łyżki oliwy z oliwek.

 

Sposób wykonania:

  • Bataty dokładnie umyj i pokrój w podłużne plastry o szerokości ok. 2 cm.
  • Plastry natrzyj oliwą z oliwek i oprósz solą morską.
  • Słodkie ziemniaki ułóż na ruszcie i piecz do czasu aż zmiękną.
  • Żółty ser zetrzyj na tarce o drobnych oczkach.
  • Papryczki chili i dymkę umyj i posiekaj na drobno.
  • Na upieczonym plastrze słodkiego ziemniaka połóż szynkę i posyp odrobinę żółtego sera.
  • Całość oprósz pieprzem i słodką papryką. Grilluj, do czasu aż ser zacznie się rozpuszczać (około 5-7 minut).
  • Zdejmij bataty z grilla i posyp je posiekaną papryczką chili i dymką.

Smacznego!

 

Komentarze
Zapraszamy do dyskusji
Czekamy na Twoją opinię w tym temacie. Dołącz do dyskusji!
Wielka kanapka z kurczakiem, warzywami i ciemnym chlebem.
©ruslan_100/Fotolia.com
Styl życia
Potrawy z kurczaka na co dzień: zapiekanka, szaszłyki i grillowane kanapki
Potrawy z kurczaka, takie jak szaszłyki i zapiekanki, sprawdzą się jako dania na co dzień. Są łatwe w przygotowaniu i wyśmienicie smakują. Kanapka z grillowaną piersią kurczaka, bagietką i warzywami to lekka i sycąca propozycja na kolację lub przekąskę do pracy.

Potrawy z kurczaka, takie jak szaszłyki i zapiekanki, sprawdzą się jako dania na co dzień. Są łatwe w przygotowaniu i wyśmienicie smakują. Kanapka z grillowaną piersią kurczaka, bagietką i warzywami to lekka i sycąca propozycja na kolację lub przekąskę do pracy.   Mięso z kurczaka jest delikatne i soczyste. Dobrze komponuje się z aromatycznymi dodatkami, takimi jak kminek , czosnek, kurkuma i kolendra. Szaszłyki z kurczaka, cukinii, papryki i cebuli Czas przygotowania: 25 minut Stopień trudności: łatwe Potrzebujesz: noża, deski do krojenia, miski, łyżki, patelni grillowej, wykałaczek. Składniki na 5 porcji: 1 podwójna pierś kurczaka, 1 cukinia, 1 papryka (najlepiej czerwona), 1 cebula, 1 cytryna, 50 ml oliwy z oliwek, 12 ml miodu, 5 g kurkumy, 5 g oregano, szczypta ostrej papryki, soli morskiej, białego pieprzu i kolendry . Sposób wykonania: Pierś kurczaka umyj, usuń tłuste elementy i pokrój w kostkę. Cebulę obierz i posiekaj na ćwiartki. Paprykę i cukinię umyj i pokrój w kostkę. Wszystkie składniki przełóż do dużej miski, oprósz przyprawami, skrop oliwą i dokładnie wymieszaj. Kurczaka i warzywa nadziej na wykałaczki w dowolnej kolejności i piecz na grillu lub patelni grillowej przez około 15 minut. Mięso systematycznie obracaj, piekąc po 2-3 minuty na każdej ze stron. Tuż przed zdjęciem z rusztu, szaszłyki posmaruj miodem i skrop sokiem z cytryny. Podawaj z sosem tzatziki lub sosem słodko-pikantnym. Smacznego! Kanapka z kurczakiem, bagietką i warzywami Czas przygotowania: 20 minut Stopień trudności: łatwe Potrzebujesz: noża, deski do krojenia, patelni grillowej. Składniki na 2 porcje: 1 podwójna pierś kurczaka, 1 bagietka, 4 liście sałaty karbowanej, 1 ogórek, 1...

Dynia pokrojona i przygotowana do zapiekania. Obok połowa dynii w całości.
©whitelook/Fotolia.com
Styl życia
Pasta do chleba i frytki, czyli przepisy na potrawy z pieczonej dyni
Potrawy z dyni cieszą się popularnością ze względu na swój smak i wygląd. Frytki z dyni doskonale komponują się z rybą, a pasta najlepiej smakuje podana na słonych krakersach lub chrupiącej bagietce.

Potrawy z dyni cieszą się popularnością ze względu na swój smak i wygląd. Frytki z dyni doskonale komponują się z rybą, a pasta najlepiej smakuje podana na słonych krakersach lub chrupiącej bagietce.   Dynia jest źródłem pełnowartościowych tłuszczów roślinnych, cynku i beta-karotenu. Jest niskokaloryczna, ale ma wysoki indeks glikemiczny (IG=75). Kremowa pasta z dyni do chleba Czas przygotowania: 30 minut + czas pieczenia Stopień trudności: średnie Potrzebujesz: noża, deski do krojenia, blendera , formy i papieru do pieczenia. Składniki: 1 kilogram dyni, 6 ząbków czosnku, 3 łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny, 2 łyżki pasty tahini (sezamowej), 3 papryki (najlepiej żółte), pół łyżeczki mielonej papryki chili, szczypta pieprzu i soli himalajskiej. Sposób wykonania: Dynię oczyść i przekrój na pół. Miąższ dyni natrzyj oliwą z oliwek. Formę wyłóż papierem do pieczenia i przełóż na nią dynię. Piecz dynię w piekarniku nagrzanym do temperatury 150º aż stanie się miękka (ok. 60 minut). Papryki umyj, przekrój na pół i usuń gniazda nasienne. Po 30 minutach wyjmij formę z piekarnika i ułóż obok dyni ząbki czosnku w łupinkach i kawałki papryki. Paprykę skrop oliwą z oliwek. Całość włóż do piekarnika na kolejne 30 minut. Po upieczeniu, wyjmij warzywa z piekarnika i odstaw do ostygnięcia. Łyżką stołową usuń nasiona z dyni a miąższ przełóż do blendera. Z papryk usuń skórkę a miąższ przełóż do dyni. Czosnek wyjmij z łupin i dodaj go do blendera. Do warzyw dodaj sok z cytryny, chili, pieprz i pastę tahini. Całość zmiksuj na jednolitą pastę. Smacznego!   Frytki z dyni Rada: Jeżeli pieczesz frytki dyniowe po raz pierwszy, co jakiś czas zaglądaj do piekarnika i sprawdzaj, czy się...

Naleśniki na słono, zabarwione lekko na pomarańczowo. Podane z sosem i nachosami.
©Amikphoto/Fotolia.com
Styl życia
Dwa przepisy na naleśniki na słono – po meksykańsku i z kurczakiem
Naleśniki na słono – po meksykańsku lub z pieczarkami i kurczakiem – to pomysł na szybki obiad. Pikantne zawijańce doskonale komponują się z porcją czerwonego barszczu lub zupy grzybowej.

Naleśniki na słono – po meksykańsku lub z pieczarkami i kurczakiem – to pomysł na szybki obiad. Pikantne zawijańce doskonale komponują się z porcją czerwonego barszczu lub zupy grzybowej.   Tajemnica smaku naleśników na słono tkwi w puszystym cieście naleśnikowym i dobrze doprawionym farszu. Rada: Gotowe naleśniki przygotowane w wersji na słono , możesz włożyć do naczynia żaroodpornego, posypać startym żółtym serem i zapiec w piekarniku. Dzięki temu danie będzie jeszcze smaczniejsze i bardziej sycące. Naleśniki po meksykańsku: z czerwoną fasolą, papryką i mięsem mielonym Czas przygotowania: 35 minut Stopień trudności: łatwe Potrzebujesz: miksera, miski, łyżki wazowej, patelni, drewnianej łyżki, noża, deski do krojenia. Składniki: Ciasto naleśnikowe 250 ml mleka, 250 g mąki pszennej, 3 jaja, 12 ml oleju szczypta soli morskiej. Farsz do naleśników na słono 1 papryka (najlepiej czerwona), puszka kukurydzy, 1 cebula, 12 ml oliwy z oliwek, 3 ząbki czosnku, 500 g mielonej szynki wieprzowej, 2 łyżki przecieru pomidorowego, puszka pomidorów (krojonych i bez skórki), 1 łyżeczka ziół prowansalskich, 1 łyżeczka słodkiej papryki, puszka czerwonej fasoli, 1,5 łyżeczki chili, szczypta soli morskiej i czarnego pieprzu. Sposób wykonania: Jaja wbij do miski, dodaj mąkę, mleko i szczyptę soli. Składniki zmiksuj na jednolitą masę. Olej rozgrzej na patelni. Nalej około pół łyżki wazowej ciasta naleśnikowego na patelnię i smaż naleśnik po obu stronach (po około pół minuty). Usmażony odłóż na talerz. Czynność powtarzaj aż do wyczerpania ciasta. Gotowe naleśniki odstaw do ostygnięcia. Cebulę obierz i pokrój w kostkę. Oliwę rozgrzej na patelni i dodaj cebulę. Cebulę smaż do...

Nasze akcje
maseczki-orientana
Fleszstyle

Maseczki stworzone przez naturę – 99% naturalnych składników i 100% skuteczność! 

Partner
kosmetyki-alkemie
Fleszstyle

Alkmie - polska marka, która tworzy kosmetyczne dzieła sztuki!

Partner
Newsy

Natura i nauka łączą siły w walce ze zmarszczkami. Poznaj kosmetyki Botanical HiTech

Partner
jane-perkins
Newsy

Plastikowa REwolucja, czyli o sile REcyklingu!

Partner
anabelle-minerals
Fleszstyle

Doskonały makijaż w duchu eko i zero waste: odkryj mineralne kosmetyki Annabelle Minerals! 

Partner