żółty ser
Image by LifetimeStock.com
Fleszstyle

Żółty ser działa antydepresyjnie i poprawia stan skóry

Żółty ser jest bardzo kaloryczny i ma dużą zawartość tłuszczu, jednak spożywany z umiarem dostarcza wielu ważnych składników odżywczych.

Żółty ser jest bardzo kaloryczny i ma dużą zawartość tłuszczu, jednak spożywany z umiarem dostarcza wielu ważnych składników odżywczych.

 

1. Żółty ser jest bardzo bogatym źródłem białka i wapnia. Dzięki temu przeciwdziała osteoporozie, chroni zęby przed powstawaniem próchnicy i narastaniem kamienia nazębnego, dzięki osłabianiu tempa demineralizacji. Ser żółty utrzymuje również prawidłowy poziom pH w ustach.

2. Żółty ser może poprawić samopoczucie? Każda zbilansowana dieta zmniejsza ryzyko pojawiania się różnych zaburzeń nastroju. Ważne jest, by w pożywieniu znalazł się między innymi tryptofan, który wspiera wydzielanie serotoniny, nazywanej hormonem szczęścia, ponieważ odpowiada za samopoczucie i odporność na stres. Właśnie żółty ser jest bogatym źródłem tryptofanu, a także fenyloetyloaminy, która także wykazuje działanie antydepresyjne.

Twarde, dojrzewające sery, zawierają także:

  • chrom – łagodzi bóle głowy, uspokaja,
  • magnez – poprawia pamięć i ogólnie pracę mózgu,
  • witaminy z grupy B – zmniejszają napięcie nerwowe, uczestniczą w syntezie serotoniny,
  • witaminy z grupy D – uspokajają, także biorą udział w syntezie hormonu szczęścia.

Jak z każdym produktem, również w przypadku żółtego sera wskazany jest umiar. Tym bardziej, że niestety oprócz tłuszczu, zawiera dużo soli, która odpowiada za zatrzymywanie wody w organizmie i nie jest wskazana przy nadciśnieniu. Ser należy spożywać dwa-trzy razy w tygodniu jako dodatek do makaronów lub kanapek.

3. O obecność żółtego sera w diecie należy zadbać szczególnie zimą – dzięki witaminom A, D i B, cynkowi i miedzi, organizm jest w stanie budować naturalną odporność przed wirusami i bakteriami. Jeden plaster żółtego sera wystarczy, by wspomóc układ immunologiczny.

4. Żółty ser pomoże w kobiecych sprawach – PMS, odchudzanie, uroda. Białko zaspokaja głód i na długo pozostawia poczucie sytości, dzięki czemu może pomóc zrzucić kilka kilogramów. Wapń pomaga także złagodzić objawy zespołu napięcia przedmiesiączkowego (PMS). Żółty ser zawiera cynk, który wzmacnia włosy i zapobiega ich wypadaniu oraz sprawia, że paznokcie są silne i zdrowe. Cynk chroni skórę i odpowiada za procesy regeneracyjne.

5. Żółty ser jest też jednym z najbardziej bogatych źródeł witaminy K, która jest ważna dla prawidłowego funkcjonowania serca, mózgu i kości.

Jaki komentarz zabolał Dominikę Gwit najbardziej? Nikt nie powinien usłyszeć takich słów

Jak podawać żółty ser?

Ser może być dodatkiem do kanapek, przekąsek i sałatek, ale może występować także jako danie główne – podawany na ciepło. Wystarczy, że pokroisz ser w plastry, obtoczysz w panierce i usmażysz – podawany na gorąco, gdy jest jeszcze sprężysty, zadowoli najbardziej wybrednych. Do smażenia najlepiej wykorzystać sery bez dziur, twarde i pełnotłuste. Najzdrowszym wyborem są sery o niskiej zawartości tłuszczu i soli.

Żółty ser czy produkt seropodobny?

Zdrowotne właściwości dotyczą jednak jedynie prawdziwego sera – w Polsce bardzo popularne są wyroby seropodobne, różniące się od sera żółtego wykorzystaniem tłuszczy roślinnych, mleka w proszku i skrobi pszennej. Zazwyczaj są to te najtańsze, promocyjne produkty. Jeżeli zależy ci na dobrym jakościowo serze, czytaj dokładnie skład oferowanych wyrobów. Większość supermarketów już umieszcza skład tuż obok ceny. Jeśli w twoim ulubionym sklepie nie ma takiej praktyki – obowiązkiem sprzedawcy jest na twoje życzenie przedstawić skład produktu. Dobry ser żółty powinien mieć w składzie mleko, podpuszczkę, kultury bakterii i sól.


Raclette
©inats/fotolia
Styl życia
Raclette, czyli doskonały pomysł na obiad ze znajomymi. Przepis na Raclette z piekarnika
Raclette to pochodzący ze Szwajcarii długodojrzewający ser, który jest kluczowym składnikiem dania o tej samej nazwie, rozpuszczanego i podawanego na specjalnych, małych patelenkach lub zapiekanego w piekarniku. Raclette to znakomity pomysł na oryginalny posiłek w większym gronie.

Raclette to pochodzący ze Szwajcarii długodojrzewający ser, który jest kluczowym składnikiem dania o tej samej nazwie, rozpuszczanego i podawanego na specjalnych, małych patelenkach lub zapiekanego w piekarniku. Raclette to znakomity pomysł na oryginalny posiłek w większym gronie.   Tradycyjne Raclette przyrządzano z całego krążka sera, który roztapiał się w garnku, umieszczonym nad paleniskiem lub na gorących kamieniach umieszczonych wokół ogniska. Następnie zeskrobywano rozpuszczoną wierzchnią warstwę sera i smarowano nim pieczywo . Jak przygotować Raclette? Raclette najlepiej przyrządzać , używając specjalnego zestawu składającego się z elektrycznego grilla i dopasowanych do niego kilku (najczęściej sześciu) małych, teflonowych patelni oraz drewnianych łopatek do zeskrobywania sera. Na patelenkach rozpuszcza się grube plastry sera umieszczając je pod płytą grilla , na którym w tym samym czasie opiekają się warzywa, pieczywo lub mięso. Urządzenie to stawia się na środku stołu , dzięki czemu każdy sam komponuje swój posiłek z przygotowanych wcześniej składników.   Raclette można przyrządzić również bez specjalnego oprzyrządowania: ser, warzywa, pieczywo lub mięso podgrzewając w piekarniku, na patelni grillowej, elektrycznym grillu lub w opiekaczu .   Wskazówka : ponieważ ser Raclette jest stosunkowo drogi (około 60 zł za kilogram), do przygotowania tej ciekawej potrawy można użyć innych rodzajów sera . Doskonale sprawdzają się: gorgonzola i różnego typu sery pleśniowe, takie jak, np. bleu de Gex. sery, które dobrze się topią, np. mozzarella, gouda, tallegio, fontina. sery używane do przygotowywania fondue, takie jak: tilsit, beaufort, appenzeller czy gruyère. Przepis na Raclette z piekarnika z warzywami, czosnkiem i...

Kotlet cordon bleu
Flickr/Jessica Spengler/CC BY 2.0 https://creativecommons.org/licenses/by/2.0/
Styl życia
Cordon Bleu – szwajcarski kotlet z serem i z szynką
Kotlet szwajcarski warto przygotować zamiast zwykłego schabowego. Przygotowanie cordon bleu nie nastręcza trudności, a jego smak różni się znacznie od tradycyjnych polskich kotletów. Sekret tkwi w delikatnej cielęcinie, która stanowi bazę tego dania. Oryginalny przepis jest jednak często przekształcany, dlatego na stoły trafiają kotlety, które można by określić mianem á la cordon bleu – cielęcinę zastępuje w nich nie tylko schab, ale i filet z kurczaka, czy mięso z indyka. Prawdziwych kotletów szwajcarskich nie można porównać z tymi tańszymi zamiennikami – to wykwintne danie, idealne na specjalne okazje.

Kotlet szwajcarski warto przygotować zamiast zwykłego schabowego. Przygotowanie cordon bleu nie nastręcza trudności, a jego smak różni się znacznie od tradycyjnych polskich kotletów. Sekret tkwi w delikatnej cielęcinie, która stanowi bazę tego dania. Oryginalny przepis jest jednak często przekształcany, dlatego na stoły trafiają kotlety, które można by określić mianem á la cordon bleu – cielęcinę zastępuje w nich nie tylko schab, ale i filet z kurczaka, czy mięso z indyka. Prawdziwych kotletów szwajcarskich nie można porównać z tymi tańszymi zamiennikami – to wykwintne danie, idealne na specjalne okazje. Historia cordon bleu Za czasów Henryka III Walezego najwyższym odznaczeniem królestwa Francji był Order Ducha Świętego, który noszony był na błękitnej wstędze, stąd nazywano go Cordon bleu (cordon – wstęga, bleu – niebieska). „Cordon-bleu” mówiono wówczas o osobach, które odznaczyły się czymś wyjątkowym. Takie określenie przywarło zwłaszcza do... kucharzy! Po dziś dzień funkcjonuje uznana szkoła gotowania Le Cordon Bleu. Kotlet szwajcarski zyskał jednak to miano dużo wcześniej niż szkoła, za sprawą kucharza, który wymyślił wyjątkowe danie – eskalopki z cielęciny z soczystą szynką i szwajcarskim serem gruyère. Eskalopki to tradycyjne francuskie plastry mięsa obtaczane w bułce tartej i smażone na maśle, a więc coś w rodzaju naszych kotletów. Danie zrobiło wówczas ogromne wrażenie i dalej jest uważane za jedno z bardziej wykwintnych. Roztopiony ser nadał soczystości delikatnej cielęcinie, a dobrej jakości szynka na ciepło stanowiła wyrazisty akcent. Od tego czasu escalopes Cordon-Bleu stały się tradycyjną francuską potrawą podawaną na specjalne okazje. Oryginalny przepis na cordon bleu Składniki:...

©MovingMoment/Fotolia
Styl życia
Ser bundz to tradycyjny produkt z gór. Poznaj przepisy na dania z bundzem
Bundz (inaczej bunc) to góralski ser z mleka owczego, smakiem i konsystencją przypominający mozzarellę. Można jeść go samego, np. do kanapek, ale także dodawać do sałatek, i grillować. Ser bundz doskonale smakuje z żurawiną.

Bundz (inaczej bunc) to góralski ser z mleka owczego, smakiem i konsystencją przypominający mozzarellę. Można jeść go samego, np. do kanapek , ale także dodawać do sałatek, i grillować. Ser bundz doskonale smakuje z żurawiną.   Bundz w 2005 r. został wpisany na listę produktów tradycyjnych województwa małopolskiego w kategorii sery i produkty mleczne. Bundz – góralski ser o łagodnym smaku Bundz ma kształt dużego, zaokrąglonego bochenka. Pokryty jest białą, delikatną skórką. Jego konsystencja jest elastyczna, raczej miękka. Czasem w bundzu znajdują się oczka. Smak sera jest łagodny, maślany, lekko orzechowy, czasem trochę kwaskowaty .   Bundz tradycyjnie wyrabiany był przez pasterzy na halach z owczego mleka. Obecnie wytwarza się go często z mleka owiec zmieszanego z mlekiem krowim. Do przecedzonego, jeszcze ciepłego po wydojeniu mleka, dodaje się podpuszczkę. Kiedy pojawi się skrzep, rozbija się go drewnianą mątewską . Następnie ser zbiera się rękami, formuje z niego grudę i wiesza na dobę, aby odciekła z niego serwatka. Po 24 godzinach ser nadaje się do spożycia.   Bundz można kupić przede wszystkim w regionie Karpat, w Polsce np. na Podhalu, w bacówkach i na targach. Czasami można go też znaleźć w hipermarketach, na stoiskach z wyrobami tradycyjnymi . Jak Bundz to tylko ten z Podhala! Już dziś wykorzystaj kupon Booking i zarezerwuj weekend w górach! Przepis na sałatkę z bundzem Składniki (na 2 duże porcje): 200 g bundzu, 2 duże pomidory, 1 nieduża cebula cukrowa lub czerwona , garść świeżego szpinaku lub sałaty, 2 łyżki oleju rzepakowego, 1 łyżeczka octu jabłkowego albo winnego, sól, pieprz.   Czas wykonania: 15 minut   Stopień trudności: łatwe  ...

Nasze akcje
Strefa luksusu

Marzysz o sielsko-anielskim relaksie? Znajdziesz go w hotelu Bania!

Partner
materiały prasowe Lenovo
Fleszstyle

Świetna jakość w stylowym opakowaniu. Natalia Szroeder wybrała laptop Lenovo Yoga Slim 7

Partner
rafal-brzozowski
Newsy

Ci uczestnicy „The Voice of Poland” robią karierę muzyczną. Znasz wszystkich?

Partner
fotona-tatuaż
Fleszstyle

Nieudany tatuaż lub makijaż permanentny ? Wiemy, jak się go pozbyć!

Partner
torebka-skoda-hollie-warsaw
Fleszstyle

Barbara Kurdej - Szatan: "Nie miałam pojęcia, że niezabezpieczone drobiazgi mogą uderzyć z taką siłą"

Partner
justyna-steczkowska
Newsy

Justyna Steczkowska ponownie w „The Voice of Poland”! To wyjątkowy czas dla artystki

Partner
Revitalift Filler L'Oréal Paris
Fleszstyle

Wiele może się zmienić w ciągu 10 lat, ale twoja skóra nie musi! Test linii Revitalift Filler L'Oréal Paris

Partner
kosmetyki-weleda
Fleszstyle

Weleda, czyli pielęgnacja w harmonii z naturą i człowiekiem

Partner