Jabłka doskonale nadają się do przyrządzania koktajli. Możesz połączyć je z owocami, warzywami, ziołami, przyprawami, nabiałem i sokami. Przygotuj koktajl jabłkowy z bananem, pomarańczą, lub szpinakiem i selerem naciowym.

Reklama

Jabłka zawierają błonnik oraz witaminy A, B, C i E. Mają lekko kwaśny smak, są niskokaloryczne i sycące. Z jabłek można przygotować przetwory, sosy, soki, wypieki oraz koktajle.

Pyszny koktajl na śniadanie: z jabłkiem, bananem i płatkami owsianymi

Koktajl jabłkowy z bananem i płatkami owsianymi to zdrowy i niskokaloryczny pomysł na śniadanie. Napój jest sycący, przyśpiesza przemianę materii oraz dodaje żelaza, wapnia, magnezu, cynku i witamin A, B, C, D i E.

Zobacz także

Składniki (na jedną porcję):

  • 1 jabłko,
  • 1 banan,
  • 4 łyżki płatków owsianych,
  • 1 płaska łyżka kakao,
  • 2 łyżeczki miodu wielokwiatowego,
  • 1 szklanka mleka,
  • Pół szklanki wrzątku.

Czas przygotowania: 20 minut

Stopień trudności: łatwe

Sposób przygotowania:

  • Płatki owsiane zalej wrzątkiem, wymieszaj i odstaw na 15 minut.
  • Jabłko i banana umyj, obierz, i pokrój w kostkę i pozostaw na 10 minut.
  • Wszystkie składniki włóż do miski i dodaj miód, kakao oraz mleko.
  • Zmiksuj i podawaj w temperaturze pokojowej.

Dobra rada: Latem koktajl jabłkowy możesz wzbogacić innymi owocami sezonowymi, na przykład truskawkami, malinami, borówkami lub jagodami.

Jak przyrządzić aromatyczny koktajl jabłkowy z pomarańczą i cynamonem?

Koktajl jabłkowo-pomarańczowy z cynamonem jest aromatyczny. Świetnie zastępuje słodycze i można go pić w długie zimowe wieczory.

Składniki (na jedną porcję):

  • 1 jabłko,
  • 1 pomarańcza,
  • 100 mililitrów jogurtu naturalnego, maślanki lub kefiru,
  • 1 łyżeczka cukru trzcinowego,
  • pół łyżeczki cynamonu.

Czas przygotowania: 10 minut

Stopień trudności: łatwe

Sposób przygotowania:

  • Jabłko umyj i pokrój w kostkę (nie trzeba go obierać).
  • Obierz pomarańczę, podziel ją na cząstki i przekrój na połówki, by wydobyć pestki.
  • Owoce umieść w misce i dodaj pozostałe składniki.
  • Zmiksuj.

Dobra rada: Do koktajlu możesz dodać także kostek lodu, dzięki którym napój będzie chłodniejszy.

Zielony koktajl jabłkowy z miętą, szpinakiem i selerem naciowym

Zielony koktajl z jabłek, szpinaku, selera naciowego i mięty jest orzeźwiający i dodaje energii. Nie zawiera laktozy i doskonale sprawdza się po treningu. Koktajl możesz wypić również na kolację.

Składniki (na jedną porcję):

  • 2 jabłka,
  • 200 gramów młodych liści szpinaku,
  • 5 łodyg selera naciowego,
  • 1 pomarańcza,
  • 3 listki świeżej mięty,
  • szklanka wody.

Czas przygotowania: 10 minut

Stopień trudności: łatwe

Sposób przygotowania:

  • Jabłka umyj, obierz i pokrój w kostkę, usuwając gniazda nasienne.
  • Seler naciowy umyj i pokrój na mniejsze części.
  • Opłucz liście szpinaku i mięty,
  • Wyciśnij sok z pomarańczy.
  • Wszystkie składniki włóż do miski i zmiksuj.
  • Dodaj wodę i wymieszaj.
  • Koktajl podawaj schłodzony.

Dobra rada: Jeśli zależy ci na słodkim smaku, dodaj do koktajlu łyżeczkę stewii lub ksylitolu. Gęstą konsystencję uzyskasz dzięki bananowi.

Smacznego!


Reklama
Reklama
Reklama
Reklama