Czosnek niedźwiedzi jest zdrowszy od polskiego czosnku. Ten naturalny antybiotyk staje się coraz popularniejszy w Polsce jako dodatek przy przygotowaniu potraw oraz lek na wiele dolegliwości.

Reklama

Cechy ogólne czosnku niedźwiedziego

Czosnek niedźwiedzi, inaczej nazywany cebulą czarownic, różni się od czosnku, jakiego zwykle używamy w kuchni. Ma małą cebulkę i duże, podłużne liście, które przypominają liście konwalii. Aby odróżnić czosnek niedźwiedzi od konwalii potrzeć liście – czosnek niedźwiedzi wydzieli charakterystyczny czosnkowy zapach.

Czosnek rośnie dziko w Europie, Turcji i na Kaukazie. W Polsce czosnek niedźwiedzi występuje głównie na południu Polski, w Karpatach. Można go także znaleźć w Sudetach oraz w północno-wschodniej Polsce, jednak tylko w śladowych ilościach.

Właściwości czosnku niedźwiedziego

  • likwiduje pasożyty w organizmie;
  • zawiera 7 razy więcej związków siarki niż czosnek naturalny;
  • pomocny przy rzucaniu palenia – wytwarza śluz w oskrzelach i oczyszcza górne drogi oddechowe;
  • usuwa drożdżaki;
  • rozrzedza krew;
  • obniża cholesterol;
  • pomaga zwalczyć ból głowy ;
  • posiada 30 razy więcej żelaza niż polski czosnek;
  • wspomaga trawienie;
  • podwyższa poziom dobrego cholesterolu;
  • zmniejsza ryzyko wystąpienia miażdżycy, zawału serca czy udaru;
  • zapobiega nadciśnieniu.

Czosnek na przeziębienie i grypę

Najpopularniejszym wykorzystaniem czosnku niedźwiedziego jest przede wszystkim jego spożywanie podczas przeziębienia lub grypy. Czosnek działa wtedy jak antybiotyk – niszczy bakterie, nie siejąc jednocześnie spustoszenia w organizmie chorego.

Czosnek niedźwiedzi w kuchni

Zbiór czosnku niedźwiedziego następuje w kwietniu i zbierane są jedynie liście. Są one doskonałym dodatkiem do różnego rodzaju sosów, dipów, makaronów czy sałatek. Główki czosnku również są jadalne, są one jednak zbierane dopiero jesienią i używa się ich do marynowania lub do nalewek.

Zobacz także

Kto nie powinien jeść czosnku niedźwiedziego?

Nie ma żadnych przeciwwskazań do spożywania czosnku niedźwiedziego, mogą go jeść wszyscy.


Reklama
Reklama
Reklama
Reklama