Party Stories
Doda z mężem Emilem Stępniem
Krystian Ferretti z "Hotel Paradise 3"
syrop klonowy w butelkach
©Melpomene/Fotolia.com
Styl życia

Syrop z pędów sosny - domowy sposób na ból gardła i przeziębienie

Syrop z pędów sosny - domowy sposób na ból gardła i przeziębienie

Syrop z pędów sosny to naturalny antybiotyk na przeziębienie i ból gardła. Nazywany jest również syropem majowym, gdyż właśnie w tym czasie zbiera się pędy tej rośliny. Ten domowy lek ma pyszny, słodki smak - jest idealnym dodatkiem do herbaty lub naleśników.

Najlepszym okresem na zrywanie pędów sosny jest połowa maja, kiedy osiągają one odpowiednią długość - 12 cm. Powinny być jasnozielone i posiadać brązową łupinę. Przycinamy je ostrym narzędziem - nożem bądź sekatorem. 

Jakie składniki odżywcze są w sośnie?

 

Wnętrze sosny ma dużo składników odżywczych, które pozytywnie oddziałują na organizm człowieka. Witamina C i garbniki mają silne właściwości przeciwzapalne i antybakteryjne. W roślinie znajdują się również duże pokłady flawonoidów, które zapobiegają miażdżycy, nowotworom i zwiększają odporność organizmu. Pędy i pączki zawierają olejki eteryczne o działaniu wykrztuśnym i antyseptycznym.

Syrop z pędów sosny - właściwości

 

Syrop z pędów sosny wzmacnia odporność organizmu. Ma również działanie wykrztuśne i bakteriobójcze, dzięki czemu stanowi naturalny lek na ból gardła i choroby układu oddechowego. Wyciąg z sosny to naturalny antybiotyk, który w celach profilaktycznych można stosować przez cały rok. Regularne zażywanie płynu zwiększy odporność na przeziębienie i grypę. Stosuje się go również na dolegliwości nefrologiczne.

Syrop z pędów sosny - przepis

 

Składniki na syrop z pędów sosny:

  • duży słoik pędów sosny
  • miód lub cukier
  • woda

Sposób przygotowania:

  1. Pędy dokładnie myjemy i kroimy na cienkie plasterki o grubości do 1 cm.
  2. Następnie wkładamy je do wyparzonego słoika naprzemiennie ze słodzikiem. 1 warstwa pędów - 3 łyżki miodu bądź cukru.
  3. Zawartość słoika dociskamy łyżką i dolewamy pół szklanki wody.
  4. Słoik zakręcamy i stawiamy w słoneczne miejsce na okres min. 2 tygodni.
  5. Po tym czasie przelewamy powstały syrop przez sitko do czystego słoiczka.

Syrop z pędów odstawiamy do chłodnego i ciemnego miejsca. W takich warunkach spokojnie może stać przez kilka lat. Nie zepsuje się i nie straci swoich zdrowotnych właściwości.

Znacie jakieś sprawdzone, domowe sposoby na kaszel i przeziębienie?

 

Komentarze
Zapraszamy do dyskusji
Czekamy na Twoją opinię w tym temacie. Dołącz do dyskusji!
cebula krojona na syrop
©Heike Rau/Fotolia
Styl życia
Sposoby na kaszel: syrop z cebuli
Syrop z cebuli to łatwy w przygotowaniu domowy środek na kaszel. Działa zarówno na kaszel mokry, jak i na suchy. Dodatkowo podnosi odporność organizmu i poprawia krążenie krwi.

Syrop z cebuli to łatwy w przygotowaniu domowy środek na kaszel. Działa zarówno na kaszel mokry, jak i na suchy. Dodatkowo podnosi odporność organizmu i poprawia krążenie krwi.   Syrop z cebuli jako sposób na pozbycie się kaszlu jest znany od dawna. Tego naturalnego specyfiku, obok mleka z masłem i czosnkiem, używały już nasze babcie. Niejednemu dorosłemu choroba z dzieciństwa kojarzy się dzisiaj wyłącznie ze słodkim syropem z cebuli . Drogocenne działanie cebuli Cebula ma wiele cennych witamin i właściwości. Bogata jest w witaminę A, B i C, wapń, kwas foliowy, żelazo, błonnik, fosfor i magnez.   Wytwarzany z cebuli syrop jest dobrym, sprawdzonym lekarstwem na przeziębienie i kaszel . Jego stosowanie ma wiele plusów – radzi sobie także z niską odpornością, chorobami pęcherza, a dodatkowo poprawia krążenie. Często okazuje się, że syrop z cebuli działa lepiej niż syrop z apteki – jest całkowicie naturalny.   Syrop z cebuli pomaga na kaszel zarówno mokry, jak i suchy. Przy kaszlu mokrym syrop pomoże rozrzedzić, a następnie pozbyć się nieprzyjemnej wydzieliny z gardła. Przy kaszlu suchym zniweluje uczucie suchości w gardle i zapobiegnie bólowi gardła, zmniejszy także częstotliwość kaszlu . Syrop z cebuli: przepis Do wykonania syropu z cebuli potrzebne będą tylko dwa składniki: cukier oraz cebula . Dodatkowo trzeba przygotować słoik, w którym znajdzie się lekarstwo.   Cebulę pokroić na talarki i układać w słoiku warstwowo: cebulę, następnie dużo cukru, który całkowicie zasłoni cebulę, po czym znowu cebulę i tak naprzemiennie aż do wyczerpania składników. Po tym czasie należy przykryć i odstawić słoik z zawartością. Cebula szybko zacznie puszczać soki – po godzinie można już stosować powstały syrop . Zaleca się picie od dwóch do trzech łyżeczek syropu dziennie. Nie ma przeciwwskazań co do...

Pigwa
©unverdorbenjr/Fotolia
Styl życia
Jak zrobić nalewkę z pigwy? Prosty przepis na domową pigwówkę
Jak zrobić nalewkę z pigwy? Prosty przepis na domową pigwówkę

Nalewka z pigwy, czyli pigwówka z każdym rokiem coraz częściej jest przygotowywana w polskich domach. Doceniana za delikatny, słodki smak i liczne właściwości zdrowotne. Do jej przygotowania potrzeba tylko czterech składników: owoców pigwy, wódki, spirytusu i cukru. Poniżej znajdziecie domowy przepis na nalewkę z pigwy. Pigwa - składniki odżywcze i właściwości zdrowotne Nalewka z pigwy jest znana nie tylko ze swojego słodkiego, przyjemnego smaku, ale również właściwości odżywczych i zdrowotnych.  To bogate źródło witaminy C , która wzmacnia układ odpornościowy organizmu. Ma także działanie bakteriobójcze i wirusobójcze, dzięki czemu przeciwdziała różnorodnych chorobom, w tym grypie i przeziębieniu. Pigwa to naturalny środek leczniczy na problemu żołądkowe . Łagodzi stany zapalne w obrębie układu pokarmowego, usprawnia działanie wątroby i wspomaga procesy trawienne . Promocje Carrefour to możliwość zrobienia zakupów w cenach niższych niż na co dzień – może masz dziś ochotę na smaczną pigwę? Przepis na nalewkę z pigwy Składniki na pigwówkę 1 kg owoców pigwy 1 kg cukru 500 ml spirytusu 96% 500 ml wódki 40% Jak zrobić nalewkę z pigwy? Duży słój myjemy i wyparzamy we wrzątku. Owoce pigwy myjemy, osuszamy, wycinamy gniazda nasienne i kroimy na małe kawałki. Do słoik przekładamy kawałki owoców i zasypujemy je cukrem. Przykrywamy ściereczkę i zostawiamy na 2 tygodnie. Słoikiem warto potrząsać raz na kilka dni. Syrop zlej do oddzielnego słoika przez sitko. Dolej wódkę i spirytus. Całość dokładnie zamieszaj. Szczelnie zamknij przykrywką i odstaw na 2 miesiące. Po tym czasie jeszcze raz przefiltruj i zlej do butelek....

Jeżyny przygotowane do zrobienia domowych przetworów.
©Maksim Pasko/Fotolia.com
Styl życia
Przepisy na przetwory z jeżyn: konfitura z jeżyn, nalewka z jeżyn, dżem malinowo-jeżynowy i kompot
Przetwory z jeżyn, czyli kompot, dżem bądź konfitura z jeżyn są łatwe w przygotowaniu. Wymagają zmieszania składników i przesmażenia ich, zalania alkoholem bądź zasypania cukrem.

Przetwory z jeżyn, czyli kompot, dżem bądź konfitura z jeżyn są łatwe w przygotowaniu. Wymagają zmieszania składników i przesmażenia ich, zalania alkoholem bądź zasypania cukrem.   100 g jeżyn zawiera aż 21 mg witaminy C , co stanowi 60% dziennego zapotrzebowania człowieka na tę witaminę. Z tych pysznych owoców możesz zrobić m.in. nalewkę na przeziębienie lub dżem malinowo-jeżynowy łączący właściwości obu owoców.   Masz ochotę na wyjątkowe w smaku przetwory z jeżyn? Wykorzystaj dostępny kod rabatowy Frisco .   Konfitura z jeżyn   Składniki: 3 kg jeżyn , 2 szklanki cukru, 2 szklanki wody.   Czas przygotowania: około 60 minut Stopień trudności: łatwe   Sposób przygotowania: Opłucz jeżyny i połóż je na sitku, aby ściekła z nich woda. Wsyp cukier i wlej wodę na patelnię. Podsmażaj dotąd, aż powstanie syrop. Mieszaj co jakiś czas, aby się nie przypalił. Do syropu dodaj jeżyny. Smaż wszystko na niewielkim ogniu. Zdejmuj pojawiające się na powierzchni owoców szumy, np. papierowym ręcznikiem. Kiedy syrop zgęstnieje i połączy się z owocami, zestaw patelnię z gazu. Pozostaw konfiturę do ostygnięcia. Przełóż ją do słoików.   Nalewka z jeżyn   Składniki: 1 kg jeżyn, 0,5 l wódki, 0,25 l spirytusu, 75 dkg cukru.   Czas przygotowania: około 20 minut, dojrzewanie nalewki – kilka miesięcy Stopień trudności: łatwe   Sposób przygotowania: Umyj jeżyny i połóż je na sitku, aby odciekła z nich woda. Wsyp owoce do dużego słoja. Zasyp je cukrem i zamknij słoik na kilka dni. Po kilku dniach zalej owoce spirytusem i pozostaw na kilka dni....

Nasze akcje
Jenny Fairy Midday Coctail
Newsy

Ten stylowy dodatek przeniesie cię w świat wakacji i słodkiego lenistwa!

Partner
piekna-kobieta-bella
Fleszstyle

Jak się czuć pewnie i wygodnie przez cały dzień? Stawiaj na jakość

Partner
huawei-6-band-opaska
Fleszstyle

Asystent i trener personalny w jednym?

Partner
Kolekcja-wiosna-lato-CCC-2021
Fleszstyle

Czy zdrowe i wygodne dziecięce buty nie mogą być modne?

Partner
Kolekcja-wiosna-lato-CCC-2021
Fleszstyle

O tych butach marzy twoje dziecko!

Partner
catering-tajm
Fleszstyle

Pyszne, zdrowe i niebanalne dania z dostawą pod twoje drzwi?

Partner