Przepis na kompot z czereśni na zimę, dżem i frużelinę czereśniową z miodem

czereśnie
Fot. ©silver-john/Fotolia.com

Czereśnie prócz tego, że są bardzo zdrowe, to również smakują pysznie. Można z nich przygotować kompoty, dżemy czy frużeliny.

 

Czereśnie należą do najbardziej wartościowych owoców. Są bogate w potas (dobrze wpływa na serce i stawy), witaminy grupy B (wspomagają leczenie artretyzmu, A i C (poprawiają kondycję skóry). Dzięki zawartości jodu regulują przemianę materii.

POLECAMY: Kasia gotuje z Polki.pl: zupa grochowa

Kompot z czereśni na zimę

Kompot przygotowany z czereśni przywołuje u każdego wspomnienia z dzieciństwa. Jest pyszny i można go rozcieńczać z wodą (jeśli jest dla nas za słodki).

Składniki na 1 słoik:

  • 200 ml wody,
  • 100 g cukru,
  • czereśnie (3/4 słoika).

 

Czas przygotowania: 45 minut

Stopień trudności: łatwe

 

Sposób przygotowania:

  • Słoik i nakrętkę dokładnie umyj.
  • Sparz je w nagrzanym piekarniku.
  • Czereśnie umyj, oczyść, usuń z nich ogonki i odsącz na ręczniku kuchennym.
  • Słoik zapełnij czereśniami w 3/4.
  • Zagotuj 200 ml wody z cukrem.
  • Gotowym syropem zalej słoik.
  • Przygotowany słoik pasteryzuj, odwracając do góry dnem. Gotowe.

Dżem czereśniowy

Porcja dżemu czereśniowego to doskonałe lekarstwo na jesienno-zimowy okres zachorowań. Smakuje znakomicie na bułeczce z masłem.

Potrzebujesz:

blendera.

Składniki na 4 słoiki:

  • 1 kg czereśni,
  • 1 szklanka cukru,
  • pół laski wanilii,
  • sok z jednej cytryny.

 

Czas przygotowania: 40 minut (2 godz oczekiwania aż czereśnie puszczą sok)

Stopień trudności: łatwe

 

Sposób przygotowania:

  • Umyj, oczyść i wydryluj czereśnie.
  • Czereśnie zasyp cukrem.
  • Gdy czereśnie puszczą sok, wrzuć je do garnka i zacznij gotować.
  • Dodaj do nich wanilię i sok z cytryny.
  • Gotuj na małym ogniu często mieszając.
  • Gdy czereśnie będą już prawie rozgotowane, odstaw garnek na bok.
  • Wyciągnij laskę wanilii i zmiksuj czereśnie blenderem.
  • Ponownie na chwilę podgrzej czereśnie, do zagotowania.
  • Dżem przełóż do słoiczków i pasteryzuj, odwracając do góry dnem. Gotowe.

Frużelina czereśniowa z miodem

Frużelina czereśniowa jest wspaniałym dodatkiem do lodów, gofrów, ciast i wafli ryżowych.

Składniki na 3 słoiki:

  • 700 g czereśni,
  • 1 cytryna,
  • 3 łyżki miodu.

 

Czas przygotowania: 60 minut

Stopień trudności: łatwe

 

Sposób przygotowania:

  • Czereśnie umyj i odsącz na durszlaku.
  • Usuń z nich ogonki i wydryluj.
  • Owoce wrzuć do garnka, dodaj miód i zagotuj.
  • Cytrynę sparz, zetrzyj jej skórkę i dodaj do czereśni.
  • Smaż całość na małym ogniu, aż zgęstnieje.
  • Gotową frużelinę przełóż do słoiczków i pasteryzuj do góry dnem. Gotowe.

Smacznego!

Drogi Użytkowniku,
chcemy Cię lepiej poznać, by robić dla Ciebie jeszcze lepszy serwis!
Wystarczy kilka minut, by wypełnić naszą ankietę. Zapraszamy!

Najczęściej czytane

 

Nasze akcje

Top Video

Top Galerie

Najczęściej czytane porady