Czereśnie prócz tego, że są bardzo zdrowe, to również smakują pysznie. Można z nich przygotować kompoty, dżemy czy frużeliny.

Reklama

Czereśnie należą do najbardziej wartościowych owoców. Są bogate w potas (dobrze wpływa na serce i stawy), witaminy grupy B (wspomagają leczenie artretyzmu, A i C (poprawiają kondycję skóry). Dzięki zawartości jodu regulują przemianę materii.

Kompot z czereśni na zimę

Kompot przygotowany z czereśni przywołuje u każdego wspomnienia z dzieciństwa. Jest pyszny i można go rozcieńczać z wodą (jeśli jest dla nas za słodki).

Składniki na 1 słoik:

Zobacz także
  • 200 ml wody,
  • 100 g cukru,
  • czereśnie (3/4 słoika).

Czas przygotowania: 45 minut

Stopień trudności: łatwe

Sposób przygotowania:

  • Słoik i nakrętkę dokładnie umyj.
  • Sparz je w nagrzanym piekarniku.
  • Czereśnie umyj, oczyść, usuń z nich ogonki i odsącz na ręczniku kuchennym.
  • Słoik zapełnij czereśniami w 3/4.
  • Zagotuj 200 ml wody z cukrem.
  • Gotowym syropem zalej słoik.
  • Przygotowany słoik pasteryzuj, odwracając do góry dnem. Gotowe.

Dżem czereśniowy

Porcja dżemu czereśniowego to doskonałe lekarstwo na jesienno-zimowy okres zachorowań. Smakuje znakomicie na bułeczce z masłem.

Potrzebujesz:

blendera.

Składniki na 4 słoiki:

  • 1 kg czereśni,
  • 1 szklanka cukru,
  • pół laski wanilii,
  • sok z jednej cytryny.

Czas przygotowania: 40 minut (2 godz oczekiwania aż czereśnie puszczą sok)

Stopień trudności: łatwe

Sposób przygotowania:

  • Umyj, oczyść i wydryluj czereśnie.
  • Czereśnie zasyp cukrem.
  • Gdy czereśnie puszczą sok, wrzuć je do garnka i zacznij gotować.
  • Dodaj do nich wanilię i sok z cytryny.
  • Gotuj na małym ogniu często mieszając.
  • Gdy czereśnie będą już prawie rozgotowane, odstaw garnek na bok.
  • Wyciągnij laskę wanilii i zmiksuj czereśnie blenderem.
  • Ponownie na chwilę podgrzej czereśnie, do zagotowania.
  • Dżem przełóż do słoiczków i pasteryzuj, odwracając do góry dnem. Gotowe.

Frużelina czereśniowa z miodem

Frużelina czereśniowa jest wspaniałym dodatkiem do lodów, gofrów, ciast i wafli ryżowych.

Składniki na 3 słoiki:

  • 700 g czereśni,
  • 1 cytryna,
  • 3 łyżki miodu.

Czas przygotowania: 60 minut

Stopień trudności: łatwe

Sposób przygotowania:

  • Czereśnie umyj i odsącz na durszlaku.
  • Usuń z nich ogonki i wydryluj.
  • Owoce wrzuć do garnka, dodaj miód i zagotuj.
  • Cytrynę sparz, zetrzyj jej skórkę i dodaj do czereśni.
  • Smaż całość na małym ogniu, aż zgęstnieje.
  • Gotową frużelinę przełóż do słoiczków i pasteryzuj do góry dnem. Gotowe.
Reklama

Smacznego!

Reklama
Reklama
Reklama