Przetwory, które zrobisz ze śliwek węgierek to np. likier, dżem i krem do smarowania przypominający w smaku słynną „nutellę”. Dodatki do przetworów to głównie cukier, woda, ale też kakao, spirytus i czekolada.

Reklama

Do przygotowania przetworów ze śliwek węgierek wybierz dojrzałe, podobnej wielkości owoce. Dzięki temu szybciej przygotujesz np. dżem i łatwiej będzie ci zmieścić je w słoikach.

Dżem ze śliwek bez zagęstników

Składniki:

  • 2,5 kg śliwek węgierek,
  • 1,5 szklanki cukru,
  • 2-3 łyżki wody.

Czas przygotowania: 3,5 godziny

Stopień trudności: łatwe

Zobacz także

Sposób przygotowania:

  • Umyj i wyparz słoiki.
  • Umyj śliwki i usuń z nich pestki.
  • Włóż owoce do dużego garnka. Smaż, cały czas mieszając. Jeśli śliwki nie chcą się rozpaść na początku smażenia, możesz dodać do nich wody.
  • Smaż przez 3,5 godziny. Możesz też dusić śliwki krócej, kilka razy w ciągu dnia z przerwami. Dzięki drugiej metodzie, dżem gęstnieje szybciej.
  • W połowie czasu smażenia lub duszenia wsyp cukier.
  • Kiedy dżem osiągnie odpowiednią konsystencję, przełóż go do słoików. Nie wypełniaj ich po brzegi, zostaw około 1 cm wolnego miejsca od brzegu słoika.
  • Pasteryzuj przez 15 minut w garnku wypełnionym wodą do ¾ wysokości słoików.
  • Pozostaw słoiki do ostygnięcia.

Smacznego!

Śliwki węgierki w cukrze do klusek lub knedli

Składniki:

  • 1 kg śliwek,
  • 0,5 kg cukru,
  • 0,5 l wody.

Czas przygotowania: 30-40 minut

Stopień trudności: łatwe

Sposób przygotowania:

  • Umyj i wyparz słoiki.
  • Umyj śliwki i wyjmij z nich pestki.
  • Układaj owoce w słoikach warstwami. Każdą warstwę zasypuj 1 łyżką cukru.
  • Dolej do słoi po 5-6 łyżek wody.
  • Zakręć słoiki i pasteryzuj je przez 30 minut. Podgrzewaj śliwki zalane wodą do wysokości około ¾ słoików.

Smacznego!

Likier ze śliwek węgierek

Składniki:

  • 1 kg śliwek węgierek,
  • 0,5 kg cukru,
  • 3 szklanki spirytusu.

Czas przygotowania: 20 minut, ale likier musi odstać około miesiąc, aby nabrał mocy

Stopień trudności: łatwe

Sposób przygotowania:

  • Umyj i wyparz duży słój.
  • Umyj śliwki i usuń z nich pestki.
  • Rozgnieć owoce i włóż je do słoja.
  • Zalej śliwki spirytusem i dosyp do nich cukru.
  • Zamknij słój i postaw go w słonecznym miejscu na miesiąc.
  • Po miesiącu przefiltruj likier przez gazę i przelej do butelek.

Smacznego!

Kompot ze śliwek węgierek

Składniki:

  • 0,5 kg śliwek węgierek,
  • 2-3 łyżki cukru,
  • 5-6 goździków,
  • kawałek kory cynamonu.

Czas przygotowania: około 30 minut

Stopień trudności: łatwe

Sposób przygotowania:

  • Umyj i wyparz słoik.
  • Umyj śliwki oraz usuń z nich pestki.
  • Posyp owoce cukrem i zalej je wodą.
  • Dodaj przyprawy.
  • Zalej kompot wrzątkiem i pasteryzuj około 15 minut.

Smacznego!

„Nutella” ze śliwek z czekoladą i kakao

Składniki:

  • 5 kg śliwek węgierek,
  • 200 g gorzkiej czekolady,
  • 160 g kakao,
  • 2 kg cukru,
  • opakowanie cukru waniliowego,
  • 2-3 łyżki wody.

Czas przygotowania: 3-3,5 godziny

Stopień trudności: łatwe

Sposób przygotowania:

  • Umyj i wyparz słoiki.
  • Umyj śliwki i usuń z nich pestki.
  • Rozdrobnij owoce w maszynce do mięsa i przełóż je do garnka.
  • Na dno garnka wlej wodę, aby śliwki się nie przypaliły.
  • Wsyp cukier i gotuj przez 3 godziny, mieszając od czasu do czasu.
  • Dodaj cukier wanilinowy i kakao. Gotuj te składniki przez 10-15 minut.
  • Połam czekoladę i dodaj do masy w garnku.
  • Kiedy czekolada się rozpuści, przełóż nutellę do słoików.
  • Pasteryzuj słoiki zalane wodą do ¾ swojej wysokości przez 10 minut.

Smacznego!


Reklama
Reklama
Reklama
Reklama