Śliwki węgierki i dżem na desce
©alicjane/Fotolia
Styl życia

Przetwory ze śliwek węgierek: dżem, węgierki do knedli, likier i kompot, „nutella” ze śliwek z czekoladą

Przetwory, które zrobisz ze śliwek węgierek to np. likier, dżem i krem do smarowania przypominający w smaku słynną „nutellę”. Dodatki do przetworów to głównie cukier, woda, ale też kakao, spirytus i czekolada.

Przetwory, które zrobisz ze śliwek węgierek to np. likier, dżem i krem do smarowania przypominający w smaku słynną „nutellę”. Dodatki do przetworów to głównie cukier, woda, ale też kakao, spirytus i czekolada.

Do przygotowania przetworów ze śliwek węgierek wybierz dojrzałe, podobnej wielkości owoce. Dzięki temu szybciej przygotujesz np. dżem i łatwiej będzie ci zmieścić je w słoikach.

Dżem ze śliwek bez zagęstników

Składniki:

Kasia gotuje z Polki.pl: sałatka z makaronem

  • 2,5 kg śliwek węgierek,
  • 1,5 szklanki cukru,
  • 2-3 łyżki wody.

Czas przygotowania: 3,5 godziny

Stopień trudności: łatwe

Sposób przygotowania:

  • Umyj i wyparz słoiki.
  • Umyj śliwki i usuń z nich pestki.
  • Włóż owoce do dużego garnka. Smaż, cały czas mieszając. Jeśli śliwki nie chcą się rozpaść na początku smażenia, możesz dodać do nich wody.
  • Smaż przez 3,5 godziny. Możesz też dusić śliwki krócej, kilka razy w ciągu dnia z przerwami. Dzięki drugiej metodzie, dżem gęstnieje szybciej.
  • W połowie czasu smażenia lub duszenia wsyp cukier.
  • Kiedy dżem osiągnie odpowiednią konsystencję, przełóż go do słoików. Nie wypełniaj ich po brzegi, zostaw około 1 cm wolnego miejsca od brzegu słoika.
  • Pasteryzuj przez 15 minut w garnku wypełnionym wodą do ¾ wysokości słoików.
  • Pozostaw słoiki do ostygnięcia.

Smacznego!

Śliwki węgierki w cukrze do klusek lub knedli

Składniki:

  • 1 kg śliwek,
  • 0,5 kg cukru,
  • 0,5 l wody.

Czas przygotowania: 30-40 minut

Stopień trudności: łatwe

Sposób przygotowania:

  • Umyj i wyparz słoiki.
  • Umyj śliwki i wyjmij z nich pestki.
  • Układaj owoce w słoikach warstwami. Każdą warstwę zasypuj 1 łyżką cukru.
  • Dolej do słoi po 5-6 łyżek wody.
  • Zakręć słoiki i pasteryzuj je przez 30 minut. Podgrzewaj śliwki zalane wodą do wysokości około ¾ słoików.

Smacznego!

Likier ze śliwek węgierek

Składniki:

  • 1 kg śliwek węgierek,
  • 0,5 kg cukru,
  • 3 szklanki spirytusu.

Czas przygotowania: 20 minut, ale likier musi odstać około miesiąc, aby nabrał mocy

Stopień trudności: łatwe

Sposób przygotowania:

  • Umyj i wyparz duży słój.
  • Umyj śliwki i usuń z nich pestki.
  • Rozgnieć owoce i włóż je do słoja.
  • Zalej śliwki spirytusem i dosyp do nich cukru.
  • Zamknij słój i postaw go w słonecznym miejscu na miesiąc.
  • Po miesiącu przefiltruj likier przez gazę i przelej do butelek.

Smacznego!

Kompot ze śliwek węgierek

Składniki:

  • 0,5 kg śliwek węgierek,
  • 2-3 łyżki cukru,
  • 5-6 goździków,
  • kawałek kory cynamonu.

Czas przygotowania: około 30 minut

Stopień trudności: łatwe

Sposób przygotowania:

  • Umyj i wyparz słoik.
  • Umyj śliwki oraz usuń z nich pestki.
  • Posyp owoce cukrem i zalej je wodą.
  • Dodaj przyprawy.
  • Zalej kompot wrzątkiem i pasteryzuj około 15 minut.

Smacznego!

„Nutella” ze śliwek z czekoladą i kakao

Składniki:

  • 5 kg śliwek węgierek,
  • 200 g gorzkiej czekolady,
  • 160 g kakao,
  • 2 kg cukru,
  • opakowanie cukru waniliowego,
  • 2-3 łyżki wody.

Czas przygotowania: 3-3,5 godziny

Stopień trudności: łatwe

Sposób przygotowania:

  • Umyj i wyparz słoiki.
  • Umyj śliwki i usuń z nich pestki.
  • Rozdrobnij owoce w maszynce do mięsa i przełóż je do garnka.
  • Na dno garnka wlej wodę, aby śliwki się nie przypaliły.
  • Wsyp cukier i gotuj przez 3 godziny, mieszając od czasu do czasu.
  • Dodaj cukier wanilinowy i kakao. Gotuj te składniki przez 10-15 minut.
  • Połam czekoladę i dodaj do masy w garnku.
  • Kiedy czekolada się rozpuści, przełóż nutellę do słoików.
  • Pasteryzuj słoiki zalane wodą do ¾ swojej wysokości przez 10 minut.

Smacznego!


Kilka mirabelek przełożono do szkalnego półmiska.
©irina/stock.adobe.com
Styl życia
Przetwory na zimę: dżem z mirabelek i pomarańczy bez cukru i kompot z mirabelek bez drylowania
Dżem z mirabelek to doskonały sposób na przygotowanie znakomitego dodatku do ciast, kanapek, rogalików, pączków i różnego rodzaju tart. Delikatny miodowy smak śliwek warto zaostrzyć cytrusowym aromatem, np. pomarańczowym. We wszystkich przetworach z mirabelek świetnie sprawdzają się też cynamon, goździki i wanilia.

Dżem z mirabelek to doskonały sposób na przygotowanie znakomitego dodatku do ciast, kanapek, rogalików, pączków i różnego rodzaju tart. Delikatny miodowy smak śliwek warto zaostrzyć cytrusowym aromatem, np. pomarańczowym. We wszystkich przetworach z mirabelek świetnie sprawdzają się też cynamon, goździki i wanilia. Mirabelki często są problematyczne w drylowaniu, dlatego w przypadku odmiany, w której pestka ciężko odchodzi od miąższu najlepiej wykorzystać owoce do kompotu lub nalewki. Dobrym sposobem na pozbycie się mirabelkowych pestek, jest podgrzanie owoców do momentu aż popęka skórka – wtedy pestki z łatwością dadzą się oddzielić. Przepis na dżem z mirabelek i pomarańczy bez cukru Składniki: 2 kg dojrzałych mirabelek , sok z 4 słodkich pomarańczy , skórka otarta z jednej pomarańczy, 2 łyżeczki cynamonu . Czas przygotowania: około 2 godziny Stopień trudności: łatwe Sposób przygotowania: Umyj dokładnie mirabelki, oczyść je ze wszystkich listków i gałązek. Wydryluj owoce lub umieść w dużym garnku, dolej 7 łyżek wody i gotuj na wolnym ogniu pod przykryciem do czasu, aż skórka popęka i pestki będą z łatwością oddzielać się od miąższu . Usuń wszystkie pestki, najlepiej przecierając owoce przez sito. Do mirabelek dodaj pomarańczową skórkę, cynamon i sok z pomarańczy, gotuj wszystko na małym ogniu często mieszając do momentu, aż dżem uzyska pożądaną konsystencję i stanie się szklisty. Gotowy, jeszcze gorący dżem przełóż do wyparzonych wcześniej wrzątkiem słoiczków , zakręć szczelnie i pasteryzuj przez około 15 minut w gorącej, ale nie wrzącej wodzie - około 85 stopni Celsjusza. Postaw słoiczki do góry dnem i pozostaw do wystygnięcia. Przechowuj w ciemnym i...

©Kopal/Fotolia
Styl życia
3 sprawdzone przepisy na powidła śliwkowe: z czekoladą i kakao, z jabłkami oraz bez cukru
Powidła śliwkowe można przygotować bez żadnych dodatków lub z przyprawami i cukrem. Doskonale sprawdzą się także owoce ugotowane w połączeniu z jabłkiem, cynamonem, czekoladą, kakao i miodem.

Powidła śliwkowe można przygotować bez żadnych dodatków lub z przyprawami i cukrem. Doskonale sprawdzą się także owoce ugotowane w połączeniu z jabłkiem, cynamonem, czekoladą, kakao i miodem.   Śliwki poprawiają apetyt i trawienie, obniżają poziom cholesterolu we krwi i chronią przed wolnymi rodnikami . Owoce świetnie nadają się do robienia przetworów, napojów, wypieków i deserów. Pyszne i słodkie powidła śliwkowe z czekoladą i kakao Powidła śliwkowe z dodatkiem czekolady i kakao z powodzeniem zastąpią sklepowe kremy czekoladowe . Możesz używać ich do pieczywa, ciast, placków i lodów.   Składniki: 4 kilogramy śliwek węgierek, 600 gramów cukru trzcinowego, 2 tabliczki gorzkiej czekolady, 6 łyżek kakao.   Czas przygotowania: 5 godzin   Stopień trudności: średnie   Sposób przygotowania: Śliwki umyj, osusz, pokrój na ćwiartki i pozbądź się pestek. Owoce przełóż do garnka i gotuj na małym ogniu przez 4 godziny, mieszając co kilka minut (jeśli śliwki się przypalają, podlej je wodą). Kiedy owoce będą rozgotowane , dodaj do nich cukier, pokruszoną czekoladę oraz kakao. Składniki dokładnie wymieszaj i gotuj przez 30 minut. Gotowe powidła przełóż do wyparzonych słoików i ustaw je na ręczniku do góry dnem.   Dobra rada: Do powideł śliwkowo-czekoladowych możesz użyć również ekstraktu waniliowego . Dzięki temu przetwory będą miały delikatnie słodki zapach. Jak przygotować aromatyczne powidła śliwkowe z jabłkami i cynamonem? Jabłka i cynamon w powidłach śliwkowych sprawią, że przetwory będą aromatyczne i lekko kwaśne . To doskonała propozycja dla osób, które nie lubią słodkiego smaku gotowanych...

Przetwory ze śliwek na zimę
© alicja neumiler/Adobe Stock
Styl życia
Przepisy na śliwki do słoika – mus z węgierek i kompot z renklod
Do słodkich przetworów na zimę najlepiej wykorzystywać węgierki. Ich smak znakomicie współgra z cynamonem i goździkami. Na śliwkowy kompot znakomite będą renklody ponieważ są bardzo mięsiste i lekko kwaskowate.

Do słodkich przetworów na zimę najlepiej wykorzystywać węgierki. Ich smak znakomicie współgra z cynamonem i goździkami. Na śliwkowy kompot znakomite będą renklody ponieważ są bardzo mięsiste i lekko kwaskowate.   Mus ze śliwek jest doskonałym dodatkiem do kanapek, ciast, ciasteczek, pączków oraz tart. Oryginalnym pomysłem będzie również wykorzystanie go jako dodatku do wytrawnych dań, np. do sosu sałatkowego czy pierogów z soczewicą. Przepis na mus z węgierek do słoików Składniki: 1 kg dojrzałych węgierek , 1 łyżeczka cynamonu, 3 łyżki cukru - opcjonalnie, 2 łyżki wody, 5 goździków.   Czas przygotowania: około 1,5 godziny Stopień trudności: łatwe   Sposób przygotowania: Umyj dokładnie śliwki i wypestkuj. Pokrój w dużą kostkę. Umieść w dużym garnku, dodaj wodę i duś pod przykryciem przez około 40 minut. Gdy śliwki będą już bardzo miękkie dodaj przyprawy i cukier, wymieszaj i podgrzewaj przez około 10 minut. Wyjmij goździki i zblenduj śliwki na mus. Przełóż mus do wyparzonych wcześniej słoików. Jeżeli chcesz, aby mus był idealnie gładki, możesz dodatkowo przetrzeć go przez sito, dzięki temu nie będzie w nim skórek. Po ostudzeniu pasteryzuj przez 20 minut we wrzątku lub w piekarniku rozgrzanym do temperatury 90 stopni Celsjusza. Przepis na kompot z renklod na zimę Składniki: 3 kg renklod , najlepiej aby nie były bardzo dojrzałe, 5 łyżek cukru na każdy słoik, 3 goździki na każdy słoik, woda, cynamon w kawałkach – w formie zwiniętej kory, po około 3 cm kawałku na każdy słoik. Przygotuj słoiki o pojemności 500 ml.   Czas przygotowania: około 1,5 godziny Stopień trudności: łatwe  ...

Nasze akcje
Gwiazdy
Newsy
Chcesz dobrze czuć się we własnej skórze tak, jak największe gwiazdy? Działaj metodą małych kroków!
Partner
Skuteczny trening bez wysiłku? Teraz to możliwe!
Newsy
Skuteczny trening to nie tylko siłownia!
Partner
Weleda
Newsy
Kosmetyki, które łączą tradycję z nowoczesnością. Poznaj je!
Partner
Nowości
PartyExtra
Małgorzata Rozenek-Majdan uśmiechnięta
Newsy
Małgorzata Rozenek-Majdan
BZ
Julia Wieniawa w neonowej sukience na lato
Newsy
Julia Wieniawa
BZ
Katarzyna Cichopek na 59 Festiwalu w Opolu
Newsy
Katarzyna Cichopek
BZ
Klaudia El Dursi na plaży
TV-Show
Hotel Paradise
BZ
Ślub od pierwszego wejrzenia x-news
TV-Show
Ślub od pierwszego wejrzenia
BZ
Versace wiosna-lato 2022
Fleszstyle
Trendy w koloryzacji włosów na wiosnę i lato 2022. Te odcienie robią mocne wrażenie
Marcelina Zielnik
Gorący trend: Dopamine dressing
Fleszstyle
Dopamine dressing to najgorętszy trend sezonu. Obłędną koszulę w stylu Małgorzaty Rozenek-Majdan kupisz w Sinsay za 39,99
Anna Kusiak
Klaudia Halejcio w najmodniejszych spodniach tego lata. Niemal identyczne kupisz w Sinsay za 35 zł
Newsy
Klaudia Halejcio w najmodniejszych spodniach tego lata. Podobne kupisz w Sinsay za 35 zł
Urszula Jagłowska-Jędrejek
Anna Lewandowska w swetrze za ponad tysiąc złotych
Newsy
Anna Lewandowska w modnym swetrze ponad tysiąc złotych. W Sinsay kupisz podobny za 50 złotych!
Aleksandra Skwarczyńska-Bergiel
Moda uliczna wiosna-lato 2022
Fleszstyle
Najmodniejsze buty na wiosenno-letni sezon. Te modele ma w szafie każda it-girl
Marcelina Zielnik