Symbolika 12 dań wigilijnych – co powinno znaleźć się na świątecznym stole

Miseczka czerwonego barszczu z uszkami
Fot. © Bydlinska/Fotolia.com

12 potraw wigilijnych przygotowanych głównie z płodów ziemi: maku, ryb, kapusty, grochu i miodu to symbol dostatku, witalności, szczęścia i trwałości sił życiowych. Dawniej liczba potraw na stole wigilijnym musiała być nieparzysta. Przygotowywano 7, 9 lub 11 dań i wierzono, że przyniesie to szczęście domownikom. Na 12 dań wigilijnych pozwalali sobie wyłącznie najzamożniejsi. Liczba 12 była więc symbolem bogactwa i dostatku. Zgodnie z tradycją chrześcijańską, liczba 12 symbolizuje 12 apostołów, a według wierzeń ludowych nawiązuje do 12 miesięcy w roku.

Ryby: karp, śledzie, ryba po grecku.

Na każdym wigilijnym stole królują ryby. Ryba to symbol Jezusa Chrystusa. W tradycji chrześcijańskiej ryby to symbol odradzania się do życia i chrztu. Według wierzeń ludowych ryby symbolizują płodność i narodziny. Wśród ryb w święta najbardziej popularny jest karp w galarecie i karp smażony. W wielu domach każdego roku w Wigilię domownicy wkładają do portfela łuskę karpia lub najdłuższą i najgrubszą z ości karpia, jaka znalazła się na ich talerzu. Ma to zapewnić dobrobyt i dostatek. Coraz częściej na wigilijnym stole goszczą także dorsz, pstrąg i łosoś. Na wieczerzę przygotowuje się ryby po grecku, ryby w panierce lub ryby pieczone. Kolejnym daniem przygotowywanym na wieczerzę i związanym z symboliką ryb są śledzie wigilijne. Najczęściej przygotowywane w oleju, śmietanie, sosie pomidorowym lub occie.

Mak i ziarna zbóż: kluski z makiem i kutia

Wśród 12 dań wigilijnych nie może zabraknąć klusek z makiem oraz kutii lub makowca – potraw zawierających ziarna zbóż i mak. Mak i ziarna zbóż są symbolem dostatku, urodzaju i płodności. Do przygotowania tych potraw wykorzystywany jest także miód, który jest symbolem radości życia i obfitości.

POLECAMY: Kasia gotuje z Polki.pl: kokosanki

Kapusta, grzyby i groch

Kapusta z grochem, pierogi z kapustą i uszka z grzybami to kolejne potrawy wigilijne. Groch, kapusta i leśne grzyby miały przynosić szczęście, dostatek i zapewniać zdrowie, chroniąc przed chorobami. Kapusta symbolizowała także trwałość sił życiowych. W niektórych domach do jednego z uszek wigilijnych wkładana jest moneta. Osoba, która znajdzie na swoim talerzu uszko z monetą w środku będzie mieć powodzenie w nadchodzącym roku.

Buraki: barszcz czerwony

Jednym z tradycyjnych wigilijnych dań jest barszcz wigilijny. Barszcz przygotowywany jest z czerwonych buraków, które według wierzeń ludowych miały przynosić urodę i długowieczność.

Suszone owoce: kompot z suszu

Kompot z suszu to typowy wigilijny napój. Kompot jest esencją z gotowanych suszonych owoców takich jak jabłka, śliwki i gruszki. Dawniej w zamożnych domostwach dodawano do niego także suszone figi lub rodzynki. Jabłka są symbolem pokoju, miłości i zdrowia. Gruszki według tradycji miały przynosić długowieczność, a śliwki odpędzać złe moce. Suszone figi i rodzynki były symbolem oczyszczenia i obfitości.

Mąka: racuchy drożdżowe

W bogactwie wigilijnych potraw znajdują się także racuchy drożdżowe. Słodkie, puszyste i smażone w gorącym oleju racuchy symbolizują obfitość. Racuchy przygotowywane są z mąki, która ma zapewnić pomyślność w nadchodzącym roku.


Drogi Użytkowniku,
chcemy Cię lepiej poznać, by robić dla Ciebie jeszcze lepszy serwis!
Wystarczy kilka minut, by wypełnić naszą ankietę. Zapraszamy!

Najczęściej czytane

 

Nasze akcje

Top Video

Top Galerie

Najczęściej czytane porady