kofta indyjska w szaszłykach
©ld1976/Fotolia.com
Styl życia

Kuchnia hinduska to bogactwo przypraw i wyraziste smaki. Zobacz, jak przygotować pyszną koftę indyjską

Dania kuchni hinduskiej najczęściej są ostre. Do ich przygotowania używa się wielu przypraw, m.in. garam masali. Aby przyrządzić dobrze znaną koftę indyjską, potrzeba m.in. sera białego, cebuli, ziemniaków i ostrej papryczki.

Dania kuchni hinduskiej najczęściej są ostre. Do ich przygotowania używa się wielu przypraw, m.in. garam masali. Aby przyrządzić dobrze znaną koftę indyjską, potrzeba m.in. sera białego, cebuli, ziemniaków i ostrej papryczki.

Hindusi z północy zazwyczaj jedzą mięso. Najczęściej jest to baranina, wołowina i kozina. Ze względów religijnych nie jedzą wieprzowiny. Ludzie zamieszkujący południe Indii zwykle stosują dietę wegetariańską.

Najważniejsze informacje o kuchni indyjskiej

W kuchni indyjskiej używa się ogromnej ilości przypraw. Są to m.in. chili, koper, goździki, kmin, gałka muszkatołowa, papryka i kozieradka. Hindusi wykorzystują mleczko kokosowe oraz wiórki z kokosa. Zagęszczają potrawy mąką ryżową. Zamiast niej można jednak użyć mąki ziemniaczanej. Skórki z cytrusów także są często używane w kuchni indyjskiej. Interesującym składnikiem jest ghee – zamiennik oleju i masła. Jest bardzo trwałe i nie zmienia swojego smaku podczas duszenia lub smażenia. Potrawy mają średnio lub bardzo ostry smak.

Kofta indyjska – przepis

Składniki:

  • 5 średnich ziemniaków,
  • 250 g sera białego,
  • 1 cebula,
  • 1/3 ostrej papryczki,
  • 1 jajko,
  • 1 szklanka bułki tartej,
  • szczypta soli,
  • szczypta pieprzu,
  • olej do smażenia.

Składniki na sos:

  • 1 marchewka,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 cebula,
  • 3-4 pomidory bez skórki lub 1 puszka krojonych pomidorów,
  • 1 łyżka garam masala,
  • 1/ łyżeczki kuminu w ziarnach,
  • ½ łyżeczki kurkumy,
  • 1 śmietana 12%.

Czas przygotowania: około 1 godziny

Stopień trudności: łatwe

Sposób przygotowania:

  • Umyj ziemniaki. Gotuj je w mundurkach przez około 30 minut.
  • W woku lub na patelni podgrzej olej do zrobienia sosu.
  • Wyciśnij czosnek przez praskę. Włóż go do naczynia.
  • Dodaj kurkumę i kumin, a następnie wymieszaj.
  • Obierz cebulę i pokrój ją w kostkę, po czym wrzuć na patelnię.
  • Obierz i zetrzyj marchew na tarce.
  • Dodaj ją do cebuli, kiedy ta się zrumieni.
  • Gdy marchewka zmięknie, wrzuć pomidory i garam masalę.
  • Smaż wszystkie składniki przez kilka minut, aż z pomidorów odparuje trochę wody.
  • Do sosu dodaj śmietanę i dopraw solą do smaku.
  • Obierz ziemniaki i rozgnieć je.
  • Obierz cebulę i jajko. Posiekaj je drobno.
  • Pokrój papryczkę.
  • Rozkrusz ser.
  • Wymieszaj puree, cebulę, jajo, papryczkę, ser, ½ szklanki bułki tartej oraz sól i pieprz.
  • Z tak powstałego ciasta uformuj kulkę. Jeśli jest bardzo miękka, dodaj bułkę tartą.
  • Zrób kuleczki o średnicy 3-4 cm.
  • Możesz je usmażyć w głębokim tłuszczu lub w niewielkiej jego ilości. Jeśli wybierzesz ten drugi sposób, obracaj je, aby usmażyły się równomiernie. Przed włożeniem na patelnię lub do woka, obtocz je w bułce tartej.

Smacznego!

Ciemny chutney w miseczce udekorowany natką pietruszki, wokół ułożone warzywa
©ogichobanov/Fotolia
Styl życia
Dwa proste przepisy krok po kroku na chutney – w wersji z pomidorów i mango lub z czerwonej cebuli
Chutney, nazywany często czatni, to gęsty sos sporządzany z owoców i warzyw z dodatkami przypraw. Najczęściej używany jest do potraw mięsnych i wegetariańskich. Konsystencją przypomina dżem lub konfiturę.

Chutney, nazywany często czatni, to gęsty sos sporządzany z owoców i warzyw z dodatkami przypraw. Najczęściej używany jest do potraw mięsnych i wegetariańskich. Konsystencją przypomina dżem lub konfiturę.   W Polsce odpowiednikiem chutney'a, jest tzw. „gąszcz”. Jest to również gęsty sos przygotowany z owoców i warzyw . Pierwsze przepisy na „polskiego chutney'a” pojawiły się na początku XVII wieku. Chutney – skąd pochodzi? Chutney zawdzięczamy kuchni indyjskiej . Przygotowuje się go tam ze świeżych warzyw lub owoców i podaje najczęściej do potraw z curry. Jego nazwa oznacza w wolnym tłumaczeniu „mocno przyprawiony”. Do Europy przywieźli go Anglicy, gdy jeszcze Indie były kolonią brytyjską. Chutney może być przyrządzony zarówno w wersji pikantnej, jak i na słodko . W wersji słodkiej podaje się go np. do krakersów, zaś na ostro - do mięs. Chutney z czerwonej cebuli Chutney z czerwonej cebuli idealnie nadaje się do grillowanych dań , burgerów a nawet pasztetów.   Potrzebujesz dużego garnka.   Składniki na 4 porcje: 1 kg czerwonej cebuli, mała papryczka chili , liść laurowy, 100 g cukru, 200 ml czerwonego, wytrawnego wina, 20 ml octu balsamicznego, 2 łyżki oliwy z oliwek, sól (do smaku), pieprz (do smaku), łyżeczka cynamonu.   Czas przygotowania: 90 minut Stopień trudności: łatwe   Sposób przygotowania: Obierz cebulę i pokrój ją w piórka. W garnku z rozgrzaną oliwą zeszklij cebulę , pokrojoną papryczkę i liść laurowy. Smaż składniki przez około 10 minut. Dodaj wino, cukier, ocet, przyprawy i wymieszaj. Smaż całość do momentu, aż cebula zmięknie, a wino odparuje. Chutney przelej go słoików , zamknij i pozostaw do ostygnięcia. Gotowe. Smacznego!   Chutney z pomidorów i mango Chutney...

bliny wegańskie
©kitchenkiss.de/Fotolia
Styl życia
Przepisy na bliny ziemniaczane w wersji wegetariańskiej – wytrawne i słodkie
Bliny ziemniaczane to połączenie kuchni rosyjskiej z polską. Blinami bywają nazywane popularne u nas placki ziemniaczane, jednak te oryginalne, kresowe bliny z ziemniakami mają niewiele wspólnego. Tradycyjnie przyrządza się je z drożdży, mąki pszennej lub gryczanej i mleka lub wody.

Bliny ziemniaczane to połączenie kuchni rosyjskiej z polską. Blinami bywają nazywane popularne u nas placki ziemniaczane, jednak te oryginalne, kresowe bliny z ziemniakami mają niewiele wspólnego. Tradycyjnie przyrządza się je z drożdży, mąki pszennej lub gryczanej i mleka lub wody.   Bliny ziemniaczane w wersji wegetariańskiej można podawać z kwaśną śmietaną i sokiem z cytryny, jajkiem sadzonym, świeżymi ziołami, sosem pieczarkowym, pomidorowym lub koperkowym. Wyśmienicie smakują również na słodko, polane miodem, konfiturą lub z dodatkiem świeżych owoców i jogurtu. Bliny ziemniaczane z sosem pomidorowym Składniki na około 10 placków: 6 dużych ziemniaków, 1 mała cebula, 2 jajka, łyżeczka mąki ziemniaczanej, łyżeczka soli, olej do smażenia. Składniki na sos pomidorowy: puszka pomidorów krojonych bez skórki, mała cebula czerwona, garść listków świeżej bazylii , 1 ząbek czosnki, łyżka sosu sojowego jasnego, olej do smażenia.   Stopień trudności: łatwe Czas przygotowania: 30 minut   Sposób przygotowania: Obierz ziemniaki i zetrzyj na tarce o najdrobniejszych oczkach. Odciśnij nadmiar soku przy pomocy bawełnianej ściereczki lub gazy. Płyn ostrożnie odlej , na dnie powinna wytrącić się skrobia. Jeżeli jest jej bardzo niewiele dodaj mąkę ziemniaczaną. Cebulę zetrzyj na tarce. Do skrobi/mąki ziemniaczanej wsyp starte ziemniaki, sól, cebulę i dobrze wszystko wymieszaj. Na patelni rozgrzej olej. Ciasto wykładaj łyżką i formuj grube placki. Smaż na małym ogniu na złoto z każdej strony. Przygotuj sos: cebulę posiekaj drobno i zeszklij na oleju z dodatkiem sosu sojowego i przeciśniętego przez praskę czosnku. Dodaj pomidory i 5 łyżek soku spod nich. Doprowadź do wrzenia i gotuj około 3 minuty. Zblenduj sos na gładką masę z dodatkiem bazylii....

Pół kilograma mięsa mielonego leży na desce do krojenia
©Viktorija/Fotolia
Styl życia
3 sprawdzone przepisy na dania obiadowe z mięsa mielonego: grillowane pałeczki oraz faszerowana cukinia i pomidory
Potrawy z mięsa mielonego doskonale sprawdzą się na obiad. Mięso z dodatkiem świeżych warzyw będzie smaczne i sycące. Warto przygotować cukinię lub pomidory faszerowane oraz grillowane pałeczki z mięsa mielonego.

Potrawy z mięsa mielonego doskonale sprawdzą się na obiad. Mięso z dodatkiem świeżych warzyw będzie smaczne i sycące. Warto przygotować cukinię lub pomidory faszerowane oraz grillowane pałeczki z mięsa mielonego.   Mięso mielone pozyskuje się z rozdrobnionej wieprzowiny , wołowiny, drobiu lub innych gatunków mięsa. Przed zmieleniem lub posiekaniem mięso należy dokładnie umyć i oddzielić od kości. Cukinia faszerowana mięsem mielonym Cukinia faszerowana jest ciekawym daniem na rodzinne przyjęcie, przekąskę do pracy lub niedzielny obiad .   Składniki: 300 gramów mielonego mięsa z łopatki wieprzowej, 2 cukinie, 3 pomidory, 2 cebule, 2 ząbki czosnku , 100 gramów sera mozzarella, sól, pieprz, bazylia, oregano , 1 łyżka oliwy z oliwek.   Czas przygotowania: 40 minut Stopień trudności: średnie   Sposób przygotowania: Cebule i ząbki czosnku pokrój w kostkę i wsyp na rozgrzaną patelnię. Do cebuli dorzuć mięso. Pomidory sparz wrzątkiem, obierz ze skórki, pokrój w kostkę i dodaj do mięsa i cebuli. Do potrawy dodaj sól i przyprawy. Całość smaż przez około 15 minut. Cukinię przekrój na pół (wzdłuż) i wydrąż pestki. Do każdej cukinii włóż farsz oraz plastry mozzarelli. Całość skrop oliwą i piecz w piekarniku przez 20 minut w temperaturze 200 stopni Celsjusza. Grillowane pałeczki z mięsa mielonego Pałeczki z mięsa mielonego to doskonała propozycja na letniego grilla. Takie danie z powodzeniem zastąpi kiełbasę lub karkówkę.   Składniki: 1 kilogram mięsa mielonego (wołowego lub drobiowego), 1 jajko, 20 gramów bułki tartej, 3 ząbki czosnku, sól, pieprz ziołowy, mielona papryka słodka, zioła prowansalskie.   Czas przygotowania: 40 minut Stopień trudności:...

Nasze akcje

Uwielbiasz taniec? Rozwijaj swoje umiejętności i dziel się nimi ze światem!

Partner
Newsy

Kosmetyki, które dbają o ciebie i planetę. Poznaj nową linię przeciwzmarszczkową Laboratorium Kosmetycznego Ava

Partner

Lubisz zieloną herbatę? Poznaj jej prozdrowotne właściwości

Partner

Słuchawki jak ekskluzywne kosmetyki? To możliwe z Huawei FreeBuds Lipstick

Partner
Newsy

Pierścionek zaręczynowy w codziennych stylizacjach. Sprawdź najmodniejsze zestawienia na jesień 2021

Partner
Kosmetyki Neboa
Newsy

Zadbaj o włosy w duchu eko. Jak duży wpływ na planetę ma zawartość naszych kosmetyczek? Będziesz zaskoczona!

Partner