3 kawałki ciasta drożdżowego z farszem z kiszonej kapusty i grzybów, leżące na białym, prostokątnym talerzu
© SpaPartners/Adobe Stock
Styl życia

Kuchnia rosyjska: przepis na ciasto drożdżowe, czyli jak przygotować tradycyjny kulebiak?

Kulebiak to ciasto drożdżowe nadziewane farszem z kapusty i grzybów. Wypiek przypomina duży pieróg w kształcie walca. Jest on szczególnie popularny w kuchni rosyjskiej i przygotowywany najczęściej na Święta Bożego Narodzenia. Potrawa idealnie sprawdzi się również jako sycąca przekąska ciągu dnia albo lunch do pracy.

Kulebiak to ciasto drożdżowe nadziewane farszem z kapusty i grzybów. Wypiek przypomina duży pieróg w kształcie walca. Jest on szczególnie popularny w kuchni rosyjskiej i przygotowywany najczęściej na Święta Bożego Narodzenia. Potrawa idealnie sprawdzi się również jako sycąca przekąska ciągu dnia albo lunch do pracy.

 

Kulebiak to potrawa popularna nie tylko w kuchni rosyjskiej, ale i polskiej. Nazwa kulebiak najprawdopodobniej pochodzi od słowa “kohlgeback”, które oznacza ciasto nadziewane farszem kapuścianym. Potrawę kuchni rosyjskiej, w zależności od regionu, przyrządza się nieco inaczej, stosując inne nadzienie, np.: mięso, grzyby, kaszę gryczaną, jajka na twardo, warzywa, a także ryby.

Kasia gotuje z Polki.pl: pasta jajeczna

Przepis na kulebiak, krok po kroku

W przepisie na kulebiak wykorzystuje się suszone grzyby, które trzeba wcześniej namoczyć. Na ok. 2 godziny przed rozpoczęciem przygotowywania ciasta drożdżowego, wystarczy zalać grzyby zimną wodą (tak, aby je całkowicie przykryła).

 

Składniki:

 

  • 2 szklanki mąki,
  • ¾ szklanki mleka,
  • 3 jajka,
  • 500 g kiszonej kapusty,
  • 100 g suszonych grzybów,
  • 40 g masła klarowanego,
  • 15 g świeżych drożdży,
  • 1 duża cebula,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • 3 łyżki oleju,
  • sól i pieprz do smaku.

 

Czas przygotowania: 1h 20 minut

Stopień trudności: łatwe

 

Sposób przygotowania:

 

  • Masło klarowane rozpuść w rondelku i odstaw do ostygnięcia.
  • Do letniego mleka dodaj drożdże oraz cukier i całość wymieszaj, aż składniki połączą się ze sobą.
  • W oddzielnym naczyniu połącz mąkę z 1 jajkiem.
  • Dodaj mleko z drożdżami i ostudzone płynne masło klarowane i całość wymieszaj.
  • Ciasto przełóż na oprószony mąką blat i wyrabiaj przez chwile, aż stanie się całkowicie gładkie i jednolite.
  • Wyrobioną masę delikatnie posmaruj olejem i przełóż do miski do wyrośnięcia.
  • Na patelni rozgrzej 3 łyżki oleju.
  • Dodaj posiekaną w kostkę cebulę i smaż na oleju, aż się zeszkli.
  • Kapustę i grzyby odsącz z wody i pokrój w drobne kawałki.
  • Dodaj składniki na patelnię i duś pod przykryciem, aż kapusta zrobi się miękka (ok. 20 minut).
  • Farsz dopraw solą i pieprzem a następnie dodaj jajko i dokładnie wymieszaj, aż jajko zetnie się pod wpływem wysokiej temperatury.
  • Zdejmij patelnię z ognia.
  • Ciasto drożdżowe rozwałkuj na grubość ok. 1 cm.
  • Na środek placka wyłóż farsz z kapusty (zostawiając 1-2 cm odstępu od krawędzi).
  • Ciasto zawiń na kształt walca, a wierzch posmaruj roztrzepanym jajkiem.
  • Piekarnik rozgrzej do temperatury 200 stopni Celsjusza (z włączoną opcją dolnego grzania) i piecz ciasto przez 40 minut, aż ładnie zarumieni się z wierzchu.
  • Kulebiak doskonale smakuje, zarówno na ciepło, jak i na zimno.

 

Smacznego!

Knedle na talerzu z cynamonem i gwiazdkami anyżu.
© nikolaydonetsk/Adobe Stock
Styl życia
Przepis na knedle serowe po węgiersku
Knedle serowe to popularna potrawa kuchni węgierskiej. Smaczne i chrupiące kulki z ciasta to pomysł na obiad dla całej rodziny. Potrawę przygotowuje się z tłustego twarogu, kaszy mannej, jajek i tartej bułki. Knedle z serem świetnie smakują podane z gęstą słodką śmietaną lub sosem owocowym.

Knedle serowe to popularna potrawa kuchni węgierskiej. Smaczne i chrupiące kulki z ciasta to pomysł na obiad dla całej rodziny. Potrawę przygotowuje się z tłustego twarogu, kaszy mannej, jajek i tartej bułki. Knedle z serem świetnie smakują podane z gęstą słodką śmietaną lub sosem owocowym.   Knedle to potrawa mączna, popularna na niemieckim obszarze językowym Knödl, ale lubiana jest również w Polsce. Danie to kulki z ciasta nadziewane farszem, najczęściej jest nim: mięso, śliwki, szpinak, truskawki. Knedle to potrawa, która doskonale sprawdza się w roli dania głównego, ale również jako dodatek do dań czy smaczna przekąska w ciągu dnia.   Tradycyjne knedle ze śliwkami węgierkami  to potrawa, która dla wielu osób kojarzy się z dzieciństwem. Kulki z ciasta można również przygotowywać nieco inaczej, dodając do ich środka farsz z białego sera i kaszy manny. W taki sposób knedle przygotowuje się najczęściej na Węgrzech (noszą one nazwę túrógombóc). Przepis na knedle po węgiersku (túrógombóc), krok po kroku Potrzebujesz: miksera, łyżki cedzakowej, patelni, ręcznika papierowego, garnka.   Składniki: 500 g białego sera (najlepiej tłustego), 100 g kaszy manny , 100 g bułki tartej, 4 jajka, 20 g ghee, czyli masła klarowanego , szczypta soli, 2 łyżki oleju, gęsta śmietana, cukier puder, ½ łyżeczki cukru waniliowego.   Czas przygotowania: 1h 30 minut Stopień trudności : łatwe   Sposób przygotowania: Białka oddziel od żółtek i przełóż do lodówki. Biały ser rozgnieć widelcem, dodaj do niego kaszę manną, szczyptę soli i kaszę manną i dokładnie wymieszaj składniki ze...

placek
Pixabay/rConceptz/CC0 1.0 https://creativecommons.org/publicdomain/zero/1.0
Styl życia
Placek po zbójnicku – sprawdzony przepis dla dwóch osób
Placek po zbójnicku ma kilka nazw – placek po cygańsku, placek po węgiersku, jadło drwala. Każda z tych nazw oznacza placki ziemniaczane nadziewane gulaszem. Placek po zbójnicku to danie bardzo sycące i po prostu pyszne. Co ciekawe, placek jest rozpowszechniony w całej Europie, ale na samych Węgrzech jest potrawą rzadko spotykaną. Placek po zbójnicku najbliższy temu, który robimy w Polsce, jest sporządzany na Słowacji (w przeszłości państwo to było częścią Austro-Węgier, więc pewnie stąd nazwa – placki węgierskie).

Placek po zbójnicku ma kilka nazw – placek po cygańsku, placek po węgiersku, jadło drwala. Każda z tych nazw oznacza placki ziemniaczane nadziewane gulaszem. Placek po zbójnicku to danie bardzo sycące i po prostu pyszne. Co ciekawe, placek jest rozpowszechniony w całej Europie, ale na samych Węgrzech jest potrawą rzadko spotykaną. Placek po zbójnicku najbliższy temu, który robimy w Polsce, jest sporządzany na Słowacji (w przeszłości państwo to było częścią Austro-Węgier, więc pewnie stąd nazwa – placki węgierskie).   Rady: Jeśli zostanie ci gulasz, zjedz go z kaszą, ziemniakami, ryżem lub pieczywem. Placki, które zostały będą świetnie smakowały z gęstą śmietaną lub surówką coleslaw (z białej kapusty i majonezu). Gotowe placki możesz posypać tartym serem żółtym. Zamiast śmietany możesz zrobić sos czosnkowy . Sos lub śmietanę warto udekorować świeżym, krojonym szczypiorkiem. Jeśli farsz wyjdzie zbyt rzadki, zagęść go mąką (możesz również zrobić zasmażkę).   Składniki na placki ziemniaczane: 1 kg ziemniaków, 2 cebule, 2 łyżki mąki pszennej, 1 jajko, 2 ząbki czosnku, sól, pieprz, 1 łyżeczka majeranku, olej do smażenia.   Składniki na farsz do placków po zbójnicku: 500 gramów mięsa wieprzowego lub wołowego, 20 dag pieczarek, 2 średnie papryki czerwone, 1 cebula, łyżka koncentratu pomidorowego, 2 łyżki oleju, 2 łyżki mąki pszennej, 3 liście laurowe, 2 ziarna ziela angielskiego, 1 łyżeczka papryki słodkiej, sól, pieprz, 100 gramów gęstej śmietany,   Sposób przygotowania farszu: 1. Dokładnie umyj mięso. 2. Podziel wieprzowinę na małe kawałki....

Styl życia
Potrawy wigilijne: Przepis na paszteciki z kapustą i grzybami
Potrawy wigilijne: Przepis na paszteciki z kapustą i grzybami

Paszteciki z kapustą i grzybami to znakomita przekąska - smakują świetnie zarówno na ciepło, jak i na zimno. Na wigilijnym stole odnajdą się najlepiej w towarzystwie tradycyjnego barszczu czerwonego. Farsz z kiszonej kapusty i grzybów można zawinąć w różne rodzaje ciasta, np. francuskie lub półfrancuskie. My przygotowaliśmy dla Was przepis na paszteciki z ciasta drożdżowego z kapustą i grzybami. Przepis na paszteciki z kapustą i grzybami Składniki na ciasto 400 g mąki pszennej 250 ml mleka 30 g świeżych drożdży łyżeczka cukru łyżeczka soli 50 ml oleju roślinnego Składniki na farsz 400 g kiszonej kapusty cebula 200 g grzybów leśnych mrożonych lub 50 g suszonych olej roślinny opcjonalnie: łyżka sosu sojowego Jak zrobić paszteciki z kapustą i grzybami? Jeśli używamy grzybów mrożonych, należy jest rozmrozić, przelać kilka razy chłodną wodą i pokroić na małe kawałki. Grzyby suszone moczymy kilka godziny w ciepłej wodzie i kroimy na drobną kostkę. W misce zmieszaj drożdże z ciepłym mlekiem, cukrem i dwoma łyżkami mąki. Pozostaw na 15 minut w ciepłym miejscu. Rozczyn z droższy wymieszaj w dużej misce z resztą mąki, olejem i solą. Ugnieć przez 5-10 minut na gładkie ciasto. Można również użyć robota planetarnego. Przykryj zwilżoną szmatką i odstaw do wyrośnięcia na 1-1,5 godziny. Ciasto powinno potroić swoją objętość. Przez ten czas przygotujemy farsz.  Kapustę płuczemy dwa razy w chłodnej wodzie. Przekładamy do garnka i podlewamy odrobiną wody. Gotujemy około 40 minut. Cebulkę kroimy w kosteczkę i podsmażamy na dwóch łyżkach oleju. Do kapusty dodajemy cebulę i grzyby. Gotujemy jeszcze 5 minut. Doprawiamy solą, pieprzem i sosem sojowym. Ciasto...

Nasze akcje
Gwiazdy
Newsy
Chcesz dobrze czuć się we własnej skórze tak, jak największe gwiazdy? Działaj metodą małych kroków!
Partner
Skuteczny trening bez wysiłku? Teraz to możliwe!
Newsy
Skuteczny trening to nie tylko siłownia!
Partner
Weleda
Newsy
Kosmetyki, które łączą tradycję z nowoczesnością. Poznaj je!
Partner
Nowości
PartyExtra
Małgorzata Rozenek-Majdan uśmiechnięta
Newsy
Małgorzata Rozenek-Majdan
BZ
Julia Wieniawa w neonowej sukience na lato
Newsy
Julia Wieniawa
BZ
Katarzyna Cichopek na 59 Festiwalu w Opolu
Newsy
Katarzyna Cichopek
BZ
Klaudia El Dursi na plaży
TV-Show
Hotel Paradise
BZ
Ślub od pierwszego wejrzenia x-news
TV-Show
Ślub od pierwszego wejrzenia
BZ
Versace wiosna-lato 2022
Fleszstyle
Trendy w koloryzacji włosów na wiosnę i lato 2022. Te odcienie robią mocne wrażenie
Marcelina Zielnik
Gorący trend: Dopamine dressing
Fleszstyle
Dopamine dressing to najgorętszy trend sezonu. Obłędną koszulę w stylu Małgorzaty Rozenek-Majdan kupisz w Sinsay za 39,99
Anna Kusiak
Klaudia Halejcio w najmodniejszych spodniach tego lata. Niemal identyczne kupisz w Sinsay za 35 zł
Newsy
Klaudia Halejcio w najmodniejszych spodniach tego lata. Podobne kupisz w Sinsay za 35 zł
Urszula Jagłowska-Jędrejek
Anna Lewandowska w swetrze za ponad tysiąc złotych
Newsy
Anna Lewandowska w modnym swetrze ponad tysiąc złotych. W Sinsay kupisz podobny za 50 złotych!
Aleksandra Skwarczyńska-Bergiel
Moda uliczna wiosna-lato 2022
Fleszstyle
Najmodniejsze buty na wiosenno-letni sezon. Te modele ma w szafie każda it-girl
Marcelina Zielnik