Party Stories
Martyna Wojciechowska o dramatycznej diagnozie
Doda w zielonej marynarce
Agnieszka Woźniak Starak w białym t-shircie na konferencji Big Brothera
beata-kozidrak
„Hotel Paradise” Ata Postek rozstała się z partnerem, ale już ma nowego! Zdradziła, jak się poznali
Michał Kostrzewski i pozostali jurorzy You Can Dance
Justyna Steczkowska z fanami
Ida Nowakowska prowadzącą "You Can Dance"
Doda
Sushi
Image by LifetimeStock.com
Styl życia

Tłuszcze nienasycone budują odporność organizmu

Tłuszcze są niezbędne dla prawidłowej pracy organizmu, jednak niektóre z nich mogą być szkodliwe. Nasycone kwasy tłuszczowe mogą przyczyniać się do wzrostu poziomu „złego” cholesterolu a w konsekwencji do miażdżycy, otyłości i chorób serca. Dlatego warto wybierać tłuszcze nienasycone, uważane za zdrowe tłuszcze.

Tłuszcze są niezbędne dla prawidłowej pracy organizmu, jednak niektóre z nich mogą być szkodliwe. Nasycone kwasy tłuszczowe mogą przyczyniać się do wzrostu poziomu „złego” cholesterolu a w konsekwencji do miażdżycy, otyłości i chorób serca. Dlatego warto wybierać tłuszcze nienasycone, uważane za zdrowe tłuszcze.

Przewaga tłuszczów nienasyconych nad kwasami tłuszczowymi nasyconymi

Tłuszcze nienasycone nie tylko spełniają ważną rolę w organizmie, ale i obniżają poziom „złego” cholesterolu. Kwas omega-3 może nawet powstrzymać rozwój choroby nowotworowej. W przeciwieństwie do nasyconych kwasów tłuszczowych tłuszcze nienasycone nie mogą powodować miażdżycy ani nadciśnienia. A to dlatego, że nie odkładają się w naczyniach wieńcowych w postaci złogów. Tłuszcze są konieczne, by organizm funkcjonował prawidłowo, więc skoro trzeba ich sobie dostarczać, warto postawić na zdrowe tłuszcze. Niedobór tłuszczów nienasyconych może objawiać się m.in. podatnością na zachorowania, złym gojeniem się ran czy problemami skórnymi.

Produkty zawierające zdrowe tłuszcze

Tłuszcze nienasycone są m.in. w rybach. Zatem im bardziej tłusta ryba, tym zdrowsza – zupełnie odwrotnie niż w przypadku innego mięsa. Warto też zainteresować się tranem, który uzupełnia niedobory witamin i zdrowych tłuszczów. Na rynku są dostępne preparaty, które nie mają charakterystycznego smaku tranu, co znacznie ułatwia ich stosowanie zwłaszcza u dzieci. Źródłem tłuszczów nienasyconych są też niektóre oleje roślinne, w tym oliwa z oliwek, ale tylko ta z pierwszego tłoczenia. Inne produkty zawierające zdrowe tłuszcze to:

  • olej sojowy,
  • olej kukurydziany,
  • olej słonecznikowy,
  • olej lniany,
  • olej sezamowy,
  • orzechy,

siemię lniane.


sałatka na talerzu obok widelec
Image by LifetimeStock.com
Styl życia
Na czym powinna opierać się zdrowa dieta?
Zdrowe odżywianie się nie polega wyłącznie na ograniczaniu kaloryczności posiłków, niewiele ma też wspólnego z wszelkiego rodzaju „dietami cud”. Zdrowa dieta powinna dostarczać energii oraz składników odżywczych: białek, tłuszczy, węglowodanów, witamin, soli mineralnych oraz wody.

Zdrowe odżywianie się nie polega wyłącznie na ograniczaniu kaloryczności posiłków, niewiele ma też wspólnego z wszelkiego rodzaju „dietami cud”. Zdrowa dieta powinna dostarczać energii oraz składników odżywczych: białek, tłuszczy, węglowodanów, witamin, soli mineralnych oraz wody.   Dziennie zapotrzebowanie na poszczególne składniki zależy od płci i rodzaju codziennej aktywności. Kobieta, która pracuje przy komputerze potrzebuje o połowę mniej kalorii niż mężczyzna wykonujący pracę fizyczną. Podstawowe zasady zdrowego żywienia Jadłospis warto układać, kierując się zasadami zdrowego żywienia sformułowanymi przez specjalistów z Instytutu Żywności i Żywienia. Zalecają oni: spożywanie produktów należących do różnych kategorii, różnych grup żywności takich jak: pieczywo, nabiał, owoce i warzywa, mięsa, dbanie o prawidłową wagę ciała i codzienną aktywność fizyczną, jedzenie produktów zbożowych, które powinny być głównym źródłem energii, picie przynajmniej dwóch szklanek mleka, jogurtu lub kefiru, ew. zastąpienie go serem, jedzenie niewielkiej ilości mięsa, c odzienne jedzenie owoców i warzyw, ograniczenie tłuszczów zwierzęcych, cholesterolu i izomerów trans nienasyconych kwasów tłuszczowych, ograniczenie spożycia cukru i słodyczy, ograniczenie soli, picie wody w ilości, która zaspokaja zapotrzebowanie organizmu, ograniczenie alkoholu. Jakich substancji unikać, wybierając produkty spożywcze? Dokonując codziennych wyborów w sklepie spożywczym, warto dokładnie czytać etykiety i kupować te produkty, które nie mają w składzie sztucznych barwników, substancji zastępujących cukier, wzmacniaczy smaku i konserwantów. Choć po jednorazowym spożyciu nie szkodzą, to regularne jedzenie zawierających je produktów może prowadzić do alergii, nowotworów, problemów psychicznych....

Surowe mięso
Image by LifetimeStock.com
Styl życia
Tłuszcze nasycone mogą powodować groźne dla życia schorzenia
Jeśli organizmowi dostarcza się zbyt wiele nasyconych kwasów tłuszczowych, można zaburzyć jego pracę. Nadmiar tłuszczu odłoży się w komórkach i spowoduje otyłość, a tłuszcz krążący we krwi – cholesterol – może doprowadzić do miażdżycy.

Jeśli organizmowi dostarcza się zbyt wiele nasyconych kwasów tłuszczowych, można zaburzyć jego pracę. Nadmiar tłuszczu odłoży się w komórkach i spowoduje otyłość, a tłuszcz krążący we krwi – cholesterol – może doprowadzić do miażdżycy. Nasycone kwasy tłuszczowe a cholesterol Organizm ludzki samodzielnie produkuje cholesterol , jest on niezbędny do prawidłowego funkcjonowania. Na ten związek tłuszczowy są zamieniane także tłuszcze dostarczane z pokarmami. Jeśli spożywanych jest zbyt wiele nasyconych kwasów tłuszczowych, cholesterol może mieć zbyt wysoki poziom we krwi i zacząć odkładać się w tętnicach. Na tym polega miażdżyca , choroba układu krążenia, w której przez zbyt wysoki pozom „złego” cholesterolu ulega zmniejszenie światło tętni c i tym samym utrudniony zostaje przepływ krwi.   Miażdżyca mocno zaburza doprowadzanie krwi do wszystkich kluczowych części ciała. Cholesterol zalegający w tętnicach powoduje chorobę niedokrwienną serca – mięsień sercowy musi pracować ciężej, aby natlenowana krew dopłynęła wszędzie tam, gdzie powinna. Miażdżyca może prowadzić do powstania zatoru płucnego, udaru mózgu i do zawału. Najpopularniejszym schorzeniem towarzyszącym, wywołującym m.in. zawał serca, jest nadciśnienie. Czasem nadmiar cholesterolu skutkuje też chorobą niedokrwienną nóg. Odkładanie się tłuszczu w komórkach – otyłość, żylaki Oprócz groźnych dla życia schorzeń, jak miażdżyca czy nadciśnienie , zbyt duże spożywanie produktów zawierających nasycone kwasy tłuszczowe prowadzi do otyłości. Wiąże się ona z utratą sprawności, czasem uniemożliwia normalne życie, wyklucza ze społeczeństwa i przyczynia się do zachorowania na depresję. Osoby otyłe przeważnie muszą zmagać się z chorobami towarzyszącymi otyłości. Zazwyczaj są to powodowane przez zbyt wysoki cholesterol miażdżyca,...

łosoś upieczony z warzywami
Image by LifetimeStock.com
Styl życia
Nie wszystkie ryby są zdrowe. Warto postawić na niehodowlane ryby morskie
Ryby warto jeść przede wszystkim ze względu na nienasycone kwasy tłuszczowe (omega-3), zbawienne dla organizmu, zwłaszcza pracy mózgu i serca. Tłuszcze omega-3 zawierają przede wszystkim tłuste ryby morskie, takie jak: makrela, łosoś, tuńczyk. Ponadto wszystkie ryby są źródłem łatwo przyswajalnego białka, składników mineralnych (w tym jodu – bezcennego dla prawidłowego funkcjonowania tarczycy) i witamin.

Ryby warto jeść przede wszystkim ze względu na nienasycone kwasy tłuszczowe (omega-3), zbawienne dla organizmu, zwłaszcza pracy mózgu i serca. Tłuszcze omega-3 zawierają przede wszystkim tłuste ryby morskie, takie jak: makrela, łosoś, tuńczyk. Ponadto wszystkie ryby są źródłem łatwo przyswajalnego białka, składników mineralnych (w tym jodu – bezcennego dla prawidłowego funkcjonowania tarczycy) i witamin. Jakie ryby jeść – tłuste ryby morskie a) zalety jedzenia tłustych ryb morskich Tłuste ryby morskie, które warto włączyć do diety ze względu na wysoką zawartość nienasyconych kwasów tłuszczowych, to: łosoś (13,6 g tłuszczów nienasyconych/100 g), makrela (11,9), śledź (10,7), sardynki (9,6), tuńczyk (4,6). b) na co zwrócić uwagę, kupując tłuste ryby Tłuste ryby mają niestety również wady – kumulują w sobie szkodliwe substancje ze środowiska, w którym żyją, np. rtęć, ołów, kadm. Wieloletnie ryby kumulują więcej toksyn, dlatego mając do wyboru tuńczyka (który żyje około 40 lat) i sardynkę, lepiej wybrać sardynkę. Z drugiej strony najważniejsza jest różnorodność – jedzenie różnych ryb morskich 2-3 razy w tygodniu nikomu nie powinno zaszkodzić, a taka porcja ryb pokrywa zapotrzebowanie człowieka na tłuszcze omega-3 . Należy bezwzględnie zwracać uwagę, by wszystkie ryby tłuste, które kupujemy nie pochodziły z hodowli (tym podaje się m.in. hormony wzrostu). Jakich ryb nie jeść – panga, ryba maślana, tilapia, okoń Pod nazwą ryba maślanka kryją się ryby morskie takie, jak eskolar czy błyszczyk. Ryby te zawierają woski, których człowiek nie trawi , przez co mogą wywoływać zatrucia: biegunkę, bóle głowy, wymioty. Z kolei popularność pangi wynika najprawdopodobniej z niskiej ceny i smaku pozbawionego aromatu ryby. Pangi żyją w hodowlach na bardzo małej przestrzeni, która uniemożliwia im m.in. naturalny rozród...

Nasze akcje
Delia My Cream
Styl życia

Krem idealnie dopasowany? Zrób go sama, z Delią to łatwe!

Partner
Macchia marki Tubądzin - wystrój we włoskim stylu
Styl życia

Mieszkanie inspirowane słoneczną Italią. Styl, który pokochały gwiazdy!

Partner
lenor-fresh-air-efect
Fleszstyle

Jak urządzić wnętrze, by zawsze zachwycało świeżością?

Partner
dax-cashmere-podklad-moon-blink
Fleszstyle

Klaudia El Dursi i Marcelina Zawadzka pokochały ten drogeryjny podkład i bazy pod makijaż!

Partner
Motorola moto g100
Styl życia

Uwielbiasz spędzać czas z przyjaciółmi? Wiemy, co zrobić, żeby te spotkania dawały ci jeszcze więcej radości!

Partner