tran w tabletkach
Pixabay/niekverlaan/CC0 1.0 https://creativecommons.org/publicdomain/zero/1.0/
Styl życia

Tran wzmocni twoją odporność

Tran to tłuszcz bogaty w witaminy i substancje mineralne. Jest źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych oraz witamin A, D i E, które zwiększają odporność organizmu.

Tran to tłuszcz bogaty w witaminy i substancje mineralne. Jest źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych oraz witamin A, D i E, które zwiększają odporność organizmu.

Czym jest tran?

Tran pozyskiwany jest z wątroby niektórych ryb, najczęściej dorsza, lub tłuszczu innych morskich zwierząt, np. wielorybów. Początkowo stosowano go w leczeniu krzywicy i reumatyzmu, ponieważ zawiera duże ilości witaminy D. Późniejsze badania dowiodły, że zawarte w tranie witaminy i substancje odżywcze mają także pozytywny wpływ na funkcjonowanie układu krwionośnego, układu nerwowego oraz odpornościowego. W przybliżeniu jedna łyżeczka tranu (ok. 5 ml) w 17% pokrywa dziennie zapotrzebowanie dorosłej osoby na witaminę A, w 100% na witaminę D, w 33% na witaminę E. Dostarcza też dużych ilości kwasów omega-3. Tran dostępny jest nie tylko w płynie, ale też w kapsułkach, w zależności od rodzaju różnią się one proporcjami wyżej wymienionych składników.

Wpływ witamin A i D na odporność organizmu

Witaminy A i D uczestniczą m.in. w namnażaniu się limfocytów T, czyli komórek układu odpornościowego odpowiedzialnych za odpowiedź odpornościową organizmu. Niedobór tych witamin jest związany z infekcjami, większą podatnością na grypę i przeziębienia, chorobami autoimmunologicznymi, np. stwardnieniem rozsianym, oraz nowotworowymi, np. nowotworem jelita grubego czy piersi. Picie tranu zwiększa więc odporność organizmu.

Kasia gotuje z Polki.pl: parówki w cieście naleśnikowym z warzywami

Wpływ witaminy E na odporność organizmu

Witamina E natomiast zmniejsza skutki tzw. stresu oksydacyjnego, czyli stanu zaburzonej równowagi pomiędzy prooksydantami (np. metalami ciężkimi) i antyoksydantami (m.in. witaminą A, E, C, selenem i cynkiem). Do takiego stanu mogą doprowadzić promieniowanie UV, zanieczyszczenie powietrza, palenie papierosów i picie alkoholu. Stres oksydacyjny osłabia działanie układu odpornościowego organizmu. Witamina E, która jest antyoksydantem, pomaga zwalczyć nadmiar prooksydantów, co ma znaczenie dla prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego.

Wpływ kwasów omega-3 na odporność organizmu

Kwasy omega 3 zawarte w tranie łagodzą stany zapalne, występujące często w chorobach autoimmunologicznych. Zwiększają aktywność białych krwinek, które odpowiadają za obronę organizmu przed wirusami i bakteriami.

Czy tran można przedawkować?

Dzienne zapotrzebowanie na witaminę A w przypadku osoby dorosłej wynosi 1000 mikrogramów, a na witaminę D – 5 mikrogramów. Przyjmowanie zbyt dużych ilości tranu może prowadzić do przedawkowania tych witamin. Objawami przedawkowania witaminy A na początku są drażliwość, zmniejszony apetyt oraz swędzenie skóry. Długotrwałe przyjmowanie zbyt dużych dawek witaminy A może skutkować wypadaniem włosów, bólem stawów, zaburzeniami pracy wątroby i śledziony, odwapnieniem kości. U kobiet w ciąży może ponadto spowodować wady wrodzone dziecka. Przedawkowanie witaminy D skutkuje wzrostem stężenia wapnia we krwi, czego objawami są: zaburzenia rytmu serca, senność, utrata łaknienia, bóle mięśni i stawów, zwiększona potliwość.

Kto nie powinien pić tranu?

Z uwagi na możliwość przedawkowania witamin A i D nie zaleca się przyjmowania tranu wraz z innymi lekami i suplementami diety, które je zawierają. Tranu nie powinny też pić osoby, które cierpią na kamicę nerkową i zaburzenia krzepliwości krwi lub stosują silne leki przeciwzakrzepowe.


Pixabay/niekverlaan/CC0 1.0 https://creativecommons.org/publicdomain/zero/1.0/
Styl życia
Tran wzmocni twoją odporność
Tran to tłuszcz bogaty w witaminy i substancje mineralne. Jest źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych oraz witamin A, D i E. Badania udowodniły pozytywny wpływ tych substancji na odporność organizmu.

Tran to tłuszcz bogaty w witaminy i substancje mineralne. Jest źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych oraz witamin A, D i E. Badania udowodniły pozytywny wpływ tych substancji na odporność organizmu. Czym jest tran Tran pozyskiwany jest z wątroby niektórych ryb, najczęściej dorsza, lub tłuszczu innych morskich zwierząt, np. wielorybów. Początkowo stosowano go w leczeniu krzywicy i reumatyzmu, ponieważ zawiera duże ilości witaminy D. Późniejsze badania dowiodły, że zawarte w tranie witaminy i substancje odżywcze mają także pozytywny wpływ na funkcjonowanie układu krwionośnego, układu nerwowego oraz odpornościowego . W przybliżeniu jedna łyżeczka tranu (ok. 5 ml) w 17% pokrywa dziennie zapotrzebowanie dorosłej osoby na witaminę A, w 100% na witaminę D, w 33% na witaminę E. Dostarcza też dużych ilości kwasów omega-3. Tran dostępny jest nie tylko w płynie, ale też w kapsułkach, w zależności od rodzaju różnią się one proporcjami wyżej wymienionych składników. Wpływ witamin A i D na odporność organizmu Witaminy A i D uczestniczą m.in. w namnażaniu się limfocytów T, komórek układu odpornościowego odpowiedzialnych za odpowiedź odpornościową organizmu. Udowodniono, że niedobór tych witamin jest związany z infekcjami, większą podatnością na grypę i przeziębienia, chorobami autoimmunologicznymi, np. stwardnieniem rozsianym, oraz nowotworowymi, np. nowotworem jelita grubego czy piersi. Wpływ witaminy E na odporność organizmu Witamina E natomiast zmniejsza skutki tzw. stresu oksydacyjnego, czyli stanu zaburzonej równowagi pomiędzy prooksydantami (np. metalami ciężkimi) i antyoksydantami (m.in. witaminą A, E, C, selenem i cynkiem). Do takiego stanu mogą doprowadzić promieniowanie UV, zanieczyszczenie powietrza, palenie papierosów i picie alkoholu. Stres oksydacyjny osłabia...

samotny mężczyzna
©Photographee.eu/Fotolia
Styl życia
Przyczyny stwardnienia rozsianego: czynniki środowiskowe, genetyczne, autoimmunologiczne
Stwardnienie rozsiane (SM) jest przewlekłą, zapalną chorobą ośrodkowego układu nerwowego, która polega na postępującym niszczeniu warstwy białek otaczających włókna nerwowe. W efekcie tych zmian dochodzi do demielinizacji, czyli rozpadu otoczki mielinowej, która stanowi warstwę ochronną i izolacyjną włókien nerwowych. Przypuszcza się, że ten proces może następować na skutek szkodliwych wpływów środowiskowych, predyspozycji genetycznych oraz nieprawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego.

Stwardnienie rozsiane (SM) jest przewlekłą, zapalną chorobą ośrodkowego układu nerwowego, która polega na postępującym niszczeniu warstwy białek otaczających włókna nerwowe. W efekcie tych zmian dochodzi do demielinizacji, czyli rozpadu otoczki mielinowej, która stanowi warstwę ochronną i izolacyjną włókien nerwowych. Przypuszcza się, że ten proces może następować na skutek szkodliwych wpływów środowiskowych, predyspozycji genetycznych oraz nieprawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego. Czynniki środowiskowe jako przyczyna stwardnienia rozsianego Do zewnętrznych czynników łączonych z patogenezą SM należą infekcje wirusowe i grzybicze oraz niedobór witaminy D.   Naukowcy badający rolę grzybów w rozwoju stwardnienia rozsianego stwierdzili, że patogenne grzyby, które rozwijają się w tkankach innych niż nerwowa mogą uwalniać toksyny, które niszczą astrocyty i oligodendrocyty ośrodkowego układu nerwowego. Mielina pozbawiona tych komórek glejowych ulega degeneracji.   Inne badania wskazują na to, że na wystąpienie objawów SM mogą mieć wpływ wirusy , np. wirus VZV wywołujący ospę wietrzną i półpaśca. Osoby, u których rozwinęło się SM, często wcześniej chorowały na ospę wietrzną i półpaśca.   Przyczyn stwardnienia rozsianego upatruje się również w niedoborach witaminy D. Ludzie zamieszkujący tereny, na których promieniowanie słoneczne jest mniejsze, częściej zapadają na SM. Może być to związane z mniejszą intensywnością syntezy witaminy D w organizmie. W surowicy większości pacjentów chorych na SM stwierdza się niedobór tej witaminy. Genetyczne podłoże stwardnienia rozsianego Stwardnienie rozsiane często występuje wśród bliskich krewnych osoby chorej. U osób,...

kichająca kobieta
© Piotr Marcinski/Fotolia.com
Styl życia
Przyczyny braku odporności organizmu : zła dieta, stres i brak snu i ruchu
Na brak odporności organizmu wpływa przede wszystkim: stresujący tryb życia, niezdrowe jedzenie oraz mała ilość snu. Często nieświadomie sami przyczyniamy się do tego, że częściej chorujemy.

Na brak odporności organizmu wpływa przede wszystkim: stresujący tryb życia, niezdrowe jedzenie oraz mała ilość snu. Często nieświadomie sami przyczyniamy się do tego, że częściej chorujemy.   Jak podaje Międzynarodowe Zrzeszenie Pacjentów z Pierwotnymi Niedoborami Odporności (IPOPI) osoby o bardzo niskiej odporności organizmu są podatniejsze na wszelkie infekcje. ( zobacz badania ). W przypadku pierwotnego niedoboru odporności może dojść nawet do sytuacji, w której organizm zostanie zaatakowany przez swój własny układ immunologiczny. W konsekwencji może dojść do powikłań, takich jak np. choroby reumatyczne, zapalenie stawów, a nawet nowotwory. Spadek odporności Siłę układu odpornościowego dziedziczymy. Czasami jednak, zupełnie nieświadomie, sami przyczyniamy się do spadku wydajności naszego układu immunologicznego. O odporności organizmu myślimy najczęściej wtedy, gdy jest już za późno. Kolejny raz dopada nas przeziębienie, męczy ból gardła , a na ustach wyskoczyła opryszczka. Wtedy pytamy lekarza o najlepsze leki wspomagające odporność , aby objawy przeziębienia nie wróciły. Ale często sami możemy tę odporność wzmocnić zmieniając nieco tryb życia i eliminując czynniki, które ją obniżają. Zła dieta a brak odporności Odporność organizmu zależy od tego, jakie produkty spożywamy. Najczęstszy błąd to wybieranie jedzenia mocno przetworzonego, bardzo słodkiego, zawierającego sztuczne barwniki i inne niezdrowe elementy. Na ograniczenie dynamiczności komórek odpornościowych wpływ ma także duża ilość tłuszczów zwierzęcych w diecie. Odporność a stres W sytuacjach stresowych wydziela się kortyzol nazywany także „hormonem stresu”. Wzrost jego stężenia w organizmie prowadzi do tego, że maleje sprawność wytwarzania przeciwciał. Tym sposobem osoby często narażone na sytuacje stresowe szybciej będą łapać...

Nasze akcje
Gwiazdy
Newsy
Chcesz dobrze czuć się we własnej skórze tak, jak największe gwiazdy? Działaj metodą małych kroków!
Partner
Skuteczny trening bez wysiłku? Teraz to możliwe!
Newsy
Skuteczny trening to nie tylko siłownia!
Partner
Weleda
Newsy
Kosmetyki, które łączą tradycję z nowoczesnością. Poznaj je!
Partner
Nowości
PartyExtra
Małgorzata Rozenek-Majdan uśmiechnięta
Newsy
Małgorzata Rozenek-Majdan
BZ
Julia Wieniawa w neonowej sukience na lato
Newsy
Julia Wieniawa
BZ
Katarzyna Cichopek na 59 Festiwalu w Opolu
Newsy
Katarzyna Cichopek
BZ
Klaudia El Dursi na plaży
TV-Show
Hotel Paradise
BZ
Ślub od pierwszego wejrzenia x-news
TV-Show
Ślub od pierwszego wejrzenia
BZ
Versace wiosna-lato 2022
Fleszstyle
Trendy w koloryzacji włosów na wiosnę i lato 2022. Te odcienie robią mocne wrażenie
Marcelina Zielnik
Gorący trend: Dopamine dressing
Fleszstyle
Dopamine dressing to najgorętszy trend sezonu. Obłędną koszulę w stylu Małgorzaty Rozenek-Majdan kupisz w Sinsay za 39,99
Anna Kusiak
Klaudia Halejcio w najmodniejszych spodniach tego lata. Niemal identyczne kupisz w Sinsay za 35 zł
Newsy
Klaudia Halejcio w najmodniejszych spodniach tego lata. Podobne kupisz w Sinsay za 35 zł
Urszula Jagłowska-Jędrejek
Anna Lewandowska w swetrze za ponad tysiąc złotych
Newsy
Anna Lewandowska w modnym swetrze ponad tysiąc złotych. W Sinsay kupisz podobny za 50 złotych!
Aleksandra Skwarczyńska-Bergiel
Moda uliczna wiosna-lato 2022
Fleszstyle
Najmodniejsze buty na wiosenno-letni sezon. Te modele ma w szafie każda it-girl
Marcelina Zielnik