brandy w kieliszku
©razoomanetu/fotolia
Styl życia

Jak pić brandy, czyli jak serwować „wypalankę”?

Brandy to alkohol wysokoprocentowy. Inaczej nazywany wytrawną wódką powstaje w trakcie destylacji wina – od tego procesu również otrzymał swoją nazwę, która pierwotnie pochodzi z języka holenderskiego i brzmi brandewijn. Brandy podaje się w niskich, okrągłych kieliszkach na szerokiej i grubej nóżce.

Brandy to alkohol wysokoprocentowy. Inaczej nazywany wytrawną wódką powstaje w trakcie destylacji wina – od tego procesu również otrzymał swoją nazwę, która pierwotnie pochodzi z języka holenderskiego i brzmi brandewijn. Brandy podaje się w niskich, okrągłych kieliszkach na szerokiej i grubej nóżce.

 

Brandy w Polsce nazywane jest wypalanką lub przepalanką. Nazwa ta pochodzi również od procesu destylacji, który potocznie nazywa się wypalaniem lub przepalaniem substancji. Co ciekawe – trudno stwierdzić, od kiedy trunek jest pity. Zdania są podzielone – niektórzy twierdzą, że brandy było znane już w starożytności, a inni, że pojawiło się na średniowiecznych stołach. Ważniejsze jest jednak to, że dziś brandy jest coraz bardziej popularne podczas przyjęć, dlatego warto zaznajomić się z kulturą picia tego trunku.

Jak pić i serwować brandy?

Kultura picia brandy opiera się na celebracji chwili i każdy szczegół się liczy! W końcu pije się wódkę wytrawną, która uważana jest za jeden z najlepszych alkoholi na świecie. Na początku zajmijmy się sztuką podania brandy:

  • wykorzystujemy w tym celu niskie kieliszki o okrągłym kształcie na grubej nóżce (z wyglądu może przypominać kwiat tulipana); gdy nie posiadamy specjalnych kieliszków do picia brandy powinniśmy zastąpić je niskimi, szerokimi szklankami o grubej podstawie (tzw. koniakówki),
  • temperatura podania jest niejednoznaczna – niektórzy twierdzą, że serwowane powinno być brandy lekko schłodzone, jednak istnieje również pogląd, że jest to wytrawny trunek, który najlepiej smakuje w normalnej temperaturze (temperaturze pokojowej),
  • ważne jest również, kiedy można zaserwować gościom taki trunek. Najlepszą porą jest moment po posiłku – przeważnie po obiedzie,
  • ile nalać do szklanki? Brandy pije się małymi łyczkami, dlatego też zawartość szkła musi być odpowiednio mała – odpowiednia ilość trunku to 1/4 wysokości naczynia.
Pobierz dostępny w internecie kod rabatowy Livro i kup książkę, z której dowiesz się jak przygotować pyszne drinki.

Z czym można podać brandy?

Jest jedna żelazna zasada w kulturze picia brandy: tego trunku nie popijamy (tak samo jak koniaku czy whisky). Podawać go możemy w towarzystwie mocnej kawy (m.in. espresso), gorzkiej czekolady, lodów, ciastka. Alkohol można również serwować w postaci drinku. Do popularnych należą, np.:

  • połączenie brandy, likieru pomarańczowego i kilku kropel soku z cytryny,
  • połączenie brandy z miętą (m.in. likierem miętowym),
  • połączenie brandy z colą (w innej wersji pojawia się również ze sprite'm).

Aby zneutralizować intensywny smak brandy można podać go z suszonymi owocami, które słodyczą przełamią jego ostry smak. Bądź co bądź trunek ma aż 40% alkoholu. Nie zapominajmy, że jest to bardziej „męski” trunek, dlatego w bardziej ekskluzywnym wydaniu można go podać razem z cygarem. 

 

drink z metaxą
© nolonely/Fotolia.com
Styl życia
Pięć twarzy drinku z Metaxą
Pięć twarzy drinku z Metaxą

Każdy kiper wie, że drink z metaxą to idealnie orzeźwiający trunek w letnie, upalne dni. Dlatego warto zaserwować go w połączeniu z tonikiem i plastrem pomarańczy.   Czym jest Metaxa?   Metaxa jest wysokoprocentowym alkoholem wynalezionym przez Spirosa Metaxasa pod koniec XIX wieku i to od jego nazwiska pochodzi jego nazwa. Ten grecki napój to nic innego jak wino poddawane destylacji (czyli brandy ) z dodatkiem ziół. Dzięki nim posiada bardzo mocny, aromatyczny smak. Może przypominać słynny absynt. Początkowo znany wyłącznie w Grecji szybko zdobył sławę na rynku amerykańskim, a stamtąd rozprzestrzenił się na cały świat. Jednym z najważniejszych etapów jego powstawania jest tzw. „leżakowanie”. Oznacza przechowywanie go w dużych, dębowych beczkach przez co najmniej pół roku. Jak wiadomo im starsze wino, tym lepsze. Metaxa oznaczana jest różnymi liczbami gwiazdek : 3, 5, 7 i 12, które oznaczają lata przechowywania trunku w beczkach. Dostępny w Booking rabat to doskonała okazja, aby zarezerwować wakacje marzeń i już niebawem pić drinki z palemką! Metaxa: jak pić grecki napój?   Tradycyjni smakosze trunku piją metaxę bez rozcieńczania – najczęściej serwowaną w niskich, szerokich szklankach z grubym dnem. Jedyna dozwolona „klasyczna” forma picia metaxy to czysty alkohol podany z dużymi kostkami lodu. Niestety jest to jednak trunek wysokoprocentowy, dlatego nie każdy może wypić metaxę w czystej postaci. Oto kilka przepisów na najlepsze drinki , które oferuje sam producent Metaxy: Suntonic - połączenie metaxy z tonikiem, plastrem pomarańczy i dużą ilością lodu. Sunshine – połączenie metaxy z sokiem z granata , plastrem pomarańczy i dużą ilością lodu. Mykonos Mojito – połączenie...

Hiszpańska sangria podana z kostkami lodu i świeżymi owocami.
©Brent Hofacker/stock.adobe.com
Styl życia
Dobre drinki: hiszpańska sangria z owocami cytrusowymi, kostkami lodu i świeżą miętą
Hiszpańska sangria to napój alkoholowy na bazie czerwonego wina i dużej ilości owoców. Idealnie sprawdza się w upalne dni, jako orzeźwiający i chłodzący drink. Owoce, które wykorzystuje się najczęściej do wykonania sangrii, to: świeże pomarańcze, cytryny, limonki, jabłka oraz brzoskwinie.

Hiszpańska sangria to napój alkoholowy na bazie czerwonego wina i dużej ilości owoców. Idealnie sprawdza się w upalne dni, jako orzeźwiający i chłodzący drink. Owoce, które wykorzystuje się najczęściej do wykonania sangrii, to: świeże pomarańcze, cytryny, limonki, jabłka oraz brzoskwinie.   Sangria wywodzi się ze słonecznej Hiszpanii, gdzie jest chętnie pita w upalne dni. Nazwa alkoholowego napoju pochodzi od słowa sangre, które oznacza krew. Istnieje wiele przepisów na tradycyjną sangrię, które głównie bazują na wytrawnym czerwonym winie , ale można je również zastąpić białym, z czego powstanie sangria blanca, bądź musującym (sangria de cava).   Sangria, przepis krok po kroku   Istotną rolę w przygotowaniach sangrii odgrywają, oprócz wina, owoce. Tradycyjne przepisy bazują głównie na cytrusach, np.: cytrynach, grejpfrutach, limonkach czy pomarańczach , ale do drinka można również dodać: świeże truskawki , winogrona, śliwki, jabłka, brzoskwinie , arbuza a nawet kiwi.   Smak czerwonego wina można wzbogacić dodając do niego inny alkohol, np.: rum bądź koniak, brandy. Nie należy jednak przesadzać z jego ilością. Sangria to nie tylko orzeźwiający, ale i niskoalkoholowy drink , dlatego mocniejszego alkoholu dodaje się do niej maksymalnie w ilości 100 ml na 1 butelkę wina.   Składniki: 1 butelka wytrawnego czerwonego wina , 2 pomarańcze, 1 cytryna, 1 limonka, 1 jabłko, 2 brzoskwinie, 100 ml mocniejszego alkoholu, np. koniaku, rumu lub brandy, 1 szklankę wody gazowanej, 4 łyżeczki brązowego cukru. szczypta cynamonu, kostki lodu.     Czas przygotowania: 10 minut Stopień trudności: łatwe   Sposób przygotowania: Wyciśnij sok z cytryny...

Grzane wino
© Ruslan Mitin/Fotolia.com
Styl życia
Jak zrobić grzane wino? Przepis i porady
Grzane wino to napój, który cieszy się popularnością szczególnie w okresie jesienno-zimowym. Działa rozgrzewająco i ma aromatyczny ziołowo-korzenny smak. Trunek doskonale nadaje się na długie zimowe wieczory przy kominku.

Grzane wino to napój, który cieszy się popularnością szczególnie w okresie jesienno-zimowym. Działa rozgrzewająco i ma aromatyczny ziołowo-korzenny smak. Trunek doskonale nadaje się na długie zimowe wieczory przy kominku.   Do podgrzewania najlepiej sprawdzają się półsłodkie lub półwytrawne wina czerwone, pochodzące z Chile, Węgier, Włoch lub Hiszpanii. Trunki te mają głęboki, wieloowocowy aromat i wyrazisty smak. Jakie przyprawy wybrać do grzanego wina? Grzane wino powinno mieć zioło-korzenny smak . Zależnie od wybranej kompozycji dodatków, przyprawy dodają trunkowi odrobinę słodyczy lub subtelną nutę pikanterii.   Goździki – sprawiają, że trunek ma lekko pikantny smak i korzenny aromat. Cynamon – dzięki niemu grzaniec ma słodkawy smak. Pomarańcza – plaster suszonej lub świeżej pomarańczy sprawi, że trunek będzie bardziej orzeźwiający i zyska cytrusową nutę. Pieprz – szczypta czarnego pieprzu wzmocni smak wina i sprawi, że grzaniec będzie mieć ostry smak. Gałka muszkatołowa – nadaje gorzko-słodki smak i ostry zapach. Imbir – działa rozgrzewająco, dzięki niemu wino nabiera świeżego i pikantnego smaku . Laska wanilii – łagodzi smak trunku i wprowadza słodką nutę. Przepis na grzane wino Rada: Grzane wino najlepiej pić w naczyniach szklanych lub ceramicznych, które dłużej utrzymują wysoką temperaturę trunku. Grzanego wina nie należy gotować. Proces wrzenia spowoduje utratę aromatu i sprawi, że grzaniec nie będzie tak wyrazisty w smaku. Optymalna temperatura to 70-80ºC.   Potrzebujesz: garnka, noża, deski do krojenia, łyżki.   Składniki na 4 porcje: 750 ml czerwonego wina, 10 goździków, laska cynamonu , 100 g...

Nasze akcje
Gwiazdy
Newsy
Chcesz dobrze czuć się we własnej skórze tak, jak największe gwiazdy? Działaj metodą małych kroków!
Partner
Skuteczny trening bez wysiłku? Teraz to możliwe!
Newsy
Skuteczny trening to nie tylko siłownia!
Partner
Weleda
Newsy
Kosmetyki, które łączą tradycję z nowoczesnością. Poznaj je!
Partner
Nowości
PartyExtra
Małgorzata Rozenek-Majdan uśmiechnięta
Newsy
Małgorzata Rozenek-Majdan
BZ
Julia Wieniawa w neonowej sukience na lato
Newsy
Julia Wieniawa
BZ
Katarzyna Cichopek na 59 Festiwalu w Opolu
Newsy
Katarzyna Cichopek
BZ
Klaudia El Dursi na plaży
TV-Show
Hotel Paradise
BZ
Ślub od pierwszego wejrzenia x-news
TV-Show
Ślub od pierwszego wejrzenia
BZ
Versace wiosna-lato 2022
Fleszstyle
Trendy w koloryzacji włosów na wiosnę i lato 2022. Te odcienie robią mocne wrażenie
Marcelina Zielnik
Gorący trend: Dopamine dressing
Fleszstyle
Dopamine dressing to najgorętszy trend sezonu. Obłędną koszulę w stylu Małgorzaty Rozenek-Majdan kupisz w Sinsay za 39,99
Anna Kusiak
Klaudia Halejcio w najmodniejszych spodniach tego lata. Niemal identyczne kupisz w Sinsay za 35 zł
Newsy
Klaudia Halejcio w najmodniejszych spodniach tego lata. Podobne kupisz w Sinsay za 35 zł
Urszula Jagłowska-Jędrejek
Anna Lewandowska w swetrze za ponad tysiąc złotych
Newsy
Anna Lewandowska w modnym swetrze ponad tysiąc złotych. W Sinsay kupisz podobny za 50 złotych!
Aleksandra Skwarczyńska-Bergiel
Moda uliczna wiosna-lato 2022
Fleszstyle
Najmodniejsze buty na wiosenno-letni sezon. Te modele ma w szafie każda it-girl
Marcelina Zielnik